تفاوت چیلر و کولر آبی

3 تفاوت اصلی کولر آبی با چیلر (سرمایش کدام یک بهتر است ؟)

در این متن تفاوت کولر آبی با چیلر را از 3 بعد مختلف بررسی می کنیم که این سه مورد عبارتند از تفاوت چیلر و کولر آبی از نظر نوع و نحوه سرمایش ، از نظر مرکزی بودن و نیز از نظر نوع انرژی مصرفی.

1 . تفاوت چیلر و کولر از نظر نوع و نحوه سرمایش

بزرگترین فرق چیلر و کولر آبی نوع سیستم سرمایشی آنها است. در کولر آبی برای سرمایش از روش تبخیری استفاده می شود. یعنی هوای ورودی به ساختمان در اثر برخورد با ذرات آب ، حرارت خود را از دست داده و خنک می شود. در سیستم تبخیری چند مشکل عمده وجود دارد. اول اینکه همزمان با خنک شدن ، رطوبت هوای ورودی به ساختمان در اثر برخورد هوا با ذرات آب ، افزایش می یابد و در مناطق با رطوبت متوسط تا زیاد نمی توان از کولر آبی استفاده نمود. همچنین در کولر نمی توان درجه حرارت هوا را تنظیم نمود.

در چیلر برای سرمایش از سیکل تبرید تراکمی (شبیه کولر اتومبیل یا کولر گازی) که شامل گاز فریون (R134A ، R407C و غیره) ، کمپرسور ، کندانسور ، اواپراتور و … است استفاده می شود. چیلر نه تنها رطوبت هوای ورودی به ساختمان را افزایش نمی دهد بلکه رطوبت را به مقدار قابل توجهی کاهش می دهد. در ضمن در سیستم چیلر با هواساز یا فن کویل می توان به دقت درجه حرارت هوا را تنظیم کرد.

تفاوت چیلر و کولر

2 . تفاوت کولر با چیلر از نظر واحدی یا مرکزی بودن

دومین تفاوت کولر با چیلر ابعاد سرمایشی آنها است. معمولا از کولر در واحدها یا اماکن کمتر از 100 متر مربع استفاده می شود. ولی در سالن ها ، واحدهای مسکونی ، ساختمان های اداری ، تجاری ، سوله ورزشی ، صنعتی و … بزرگ ، چیلر یا مینی چیلر به عنوان سیستم سرمایش مرکزی به کار می رود. منظور از مرکزی بودن این است که چیلر در موتورخانه یا فضای بیرون از ساختمان مانند پشت بام نصب شده و با لوله کشی به دستگاه های هواساز یا فن کویل موجود در چندین واحد و یا یک یا چندین سالن بزرگ متصل می شود و نیازهای دمایی و رطوبتی همه آنها را به صورت یک سیستم مرکزی تامین و کنترل می کند.

در شکل زیر مشاهده می کنید که به چه شکل یک مینی چیلر به فن کویل های یک واحد از ساختمان متصل شده و با ارسال آب سرد به فن کویل ها ، عمل سرمایش هوا در این سیستم انجام می شود.

مینی چیلر ساختمانی

در شکل زیر مشاهده می کنید که چطور چیلر و بویلر (دیگ آبگرم) موتورخانه به تعداد زیادی از فن کویل ها به صورت مرکزی وصل هستند. موتورخانه فن کویل

البته برای سرمایش برخی از  اماکن بزرگ یا ساختمان های بزرگ و چند واحدی و … می توان از دستگاه های سرمایش تبخیری (همانند کولر آبی) مرکزی نیز استفاده نمود. برخی از این دستگاه ها عبارتند از دستگاه زنت ، اکونوپک و ایرواشر (تمامی این دستگاه هایی که اشاره نمودیم ساختاری مشابه هم دارند و به آنها کولر صنعتی نیز گفته می شود) که در برخی کاربردها می توان از آنها که قیمت پایینی نیز دارند استفاده نمود. ولی چون نوع سرمایش آنها تبخیری است رطوبت هوای ورودی به ساختمان همانند کولر آبی افزایش می یابد.

مطالعه بیشتر ⇐ دستگاه زنت

مطالعه بیشتر ⇐ اکونوپک

مطالعه بیشتر ⇐ ایرواشر

دستگاه زنت ، اکونوپک

3 . فرق کولر با چیلر از نظر نوع مصرف انرژی

سومین فرق کولر با چیلر در نوع انرژی مصرفی آنها (آب ، برق ، گاز) است. در کولر آبی مصرف برق به چرخش فن هوا و پمپ آب محدود می شود و علاوه بر آن ، مصرف آب نیز در سیستم وجود دارد. دستگاه های سرمایش تبخیری دیگر مانند زنت ، اکونوپک و ایرواشر نیز همین گونه هستند.

در چیلر دو نوع انرژی متفاوت می توان استفاده نمود. در نوع اول در چیلرهای معمول عمدتا از برق برای چرخش کمپرسور توسط الکترو موتور استفاده می شود. این چیلرها و مینی چیلرها در انواع چیلر تراکمی آب خنک یا همان چیلر آبی و چیلر تراکمی هوا خنک یا همان چیلر هوایی ساخته می شوند که در نوع آب خنک آن ، مصرف آب نیز به علت وجود برج خنک کننده در سیستم وجود دارد ولی در نوع هوا خنک هیچ گونه مصرف آبی وجود ندارد. برای شناخت دقیق اجزا و طرز کار این دو نوع از چیلرها متن های زیر را مطالعه بفرمایید.

مطالعه بیشتر ⇐ چیلر آبی

مطالعه بیشتر ⇐ چیلر هوایی

در نوع دوم که به آن چیلر گازی یا چیلر گازسوز یا GHP گفته می شود، از انرژی گاز شهری لوله کشی شده (گاز طبیعی) استفاده می شود. در واقع در چیلر گازی یک موتور احتراق داخلی وجود دارد که کمپرسور را به چرخش در می آورد. برای مثال در چیلر گازی برند ال جی LG GHP از موتور احتراق داخلی شرکت هیوندای استفاده شده است. در چیلر گازی نیز مصرف آب وجود ندارد و مصرف برق آن بسیار اندک و در حد چرخش یک فن است. برای آشنایی بیشتر با این سیستم متن زیر را مطالعه بفرمایید.

مطالعه بیشتر ⇐ چیلر گازی

در شکل زیر مشاهده می کنید که به چه شکل یونیت های بیرون از ساختمان سیستم GHP به فن کویل ها وصل هستند و سرمایش و گرمایش ساختمان را تامین می کنند.

فن کویل های متصل به VRF و GHP

این موارد عمده تفاوت کولر با چیلر بود که بررسی کردیم و می تواند راهنمای مناسبی در گزینش چیلر یا کولر برای شما باشد. جهت کسب اطلاعات بیشتر درباره تفاوت چیلر و کولر ، شناخت بیشتر دستگاه های چیلر ، مینی چیلر ، ایرواشر ، زنت ، اکونوپک و … ، انتخاب مناسب ترین دستگاه برای ساختمان خود و نیز استعلام قیمت آنها با مهندسان ما تماس بگیرید.

مهندس احمدی (تهویه مطبوع ماخ) : 09127675117 – 09194427470

مهندس خورانی (تهویه مطبوع ماخ) : 09191639363

مطالعه بیشتر ⇓

هواساز

فن کویل

مقایسه چیلر با اسپلیت

نحوه کارکرد مینی چیلر

آیا در سیستم چیلر هم می توان مثل کولر آبی هوای تازه وارد ساختمان کرد؟

بله کافی است که آب سرد چیلر را به یک دستگاه به اسم هواساز وصل کنیم. هواساز ابعاد بزرگی دارد و می تواند حجم زیادی از هوا را وارد ساختمان کند و همزمان دما و رطوبت آن را نیز تنظیم کند.

چرا چیلرها نسبت به کولرهای آبی مصرف برق بیشتری دارند؟

طبیعی است که چیلرها به علت داشتن کمپرسور ، مصرف برق بالایی هم داشته باشند. همانطور که کولرهای گازی نیز در مقایسه با کولرهای آبی برق بیشتری مصرف می کنند ولی در عوض سرمایش مطلوب تری دارند و باعث کاهش رطوبت هوا نیز می شوند.

معمولا برای چه متراژی از چیلر و برای چه متراژی از کولر آبی باید استفاده شود؟

متراژ ساختمان در مرحله نخست عامل تعیین کننده انتخاب بین کولر آبی و چیلر نیست. چونکه برای متراژهای بالاتر می توان از تعداد بیشتری کولر آبی به صورت ترکیبی بهره برد. ولی مسئله این است که آیا کولر آبی می تواند به خوبی چیلر پاسخ نیازهای آسایشی برودتی و رطوبتی انسان را فراهم کند یا نه. در کل برای متراژهای بالاتر از 150 متر دیگر از کولر آبی استفاده نمی شود و در اتاق ها فن کویل هایی نصب می شود که همگی به چیلر متصل می شوند.

آیا در سیستم چیلر هم مثل کولر آبی به کانال کشی نیاز است؟

اگر چیلرها را به فن کویل متصل کنیم ، خیر نیازی نیست و هیچ گونه کانال کشی نخواهیم داشت ولی اگر آن را به هواساز وصل کنیم ، هواساز با کانال کشی هوای مطبوع را به ساختمان منتقل می کند که معمولا در ساختمان های مسکونی از هواساز استفاده نمی شود و هواسازها بیشتر در سالن های بزرگ تجاری ، ورزشی و … کاربرد دارند.

به این متن چند ستاره میدین؟ (ستاره سمت چپ بیشترین امتیاز رو داره. بدون نیاز به ثبت نام در سایت می تونید امتیاز بدید)
[کل: 10 میانگین: 4]
اشتراک گذاری :

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

این فیلد را پر کنید
این فیلد را پر کنید
لطفاً یک نشانی ایمیل معتبر بنویسید.

7 + ده =

keyboard_arrow_up
مشاوره و استعلام قیمت