مقایسه مینی چیلر و داکت اسپلیت

در این متن از 7 بعد و نظر جامع و مختلف دو سیستم مینی چیلر و داکت اسپلیت را با یکدیگر مقایسه می کنیم. شناخت تفاوت ها و مقایسه سیستم فن کویل و مینی چیلر و داکت اسپلیت از نظر کنترل مستقل دما ، از نظر کانال کشی و لوله کشی ، محدودیت های نصب ، تفاوت مینی چیلر و داکت اسپلیت از نظر سطح صدا و تامین هوای تازه ، استقلال هر واحد در مدیریت سیستم تهویه و قیمت آنها

مقایسه جامع فن کویل و مینی چیلر با داکت اسپلیت از 7 نظر مختلف

قبل از مقایسه مینی چیلر و داکت اسپلیت و شناخت تفاوت مینی چیلر و داکت اسپلیت بهتر است که اطلاعاتی درباره این دو سیستم به طور خلاصه بدست آورید تا انتخاب بهتری بین دستگاه های مینی چیلر یا داکت اسپلیت و … داشته باشید.

معرفی داکت اسپلیت 

داکت اسپلیت دستگاهی است که از یک یونیت خارجی که معمولا در بیرون ساختمان نصب می شود و یک یونیت داخلی (هواساز مرکزی یا همان اواپراتور) که معمولا زیر سقف کاذب جاسازی می شود، تشکیل شده است که این دو با لوله کشی مسی حاوی مبرد به هم متصل می شوند. یونیت خارجی که شامل کمپرسور و کندانسور و … است، مبرد را به کویل (لوله های) یونیت داخلی ارسال کرده و در آنجا مبرد با گرفتن حرارت از هوای دمیده شده توسط فن، دمای هوا را کاهش می دهد. یونیت داخلی نیز با کانال کشی به اتاق ها، سالن ها و قسمت های مختلف ساختمان متصل می شود تا هوای سرد را در آنها توزیع کند که در شکل زیر نمایی از این تجهیزات را مشاهده می کنید. همانطور که در شکل زیر می بینید، کانال هایی به یونیت داخلی (هواساز مرکزی) متصل هستند که بعد از اینکه هوا در قسمت هواساز مرکزی سرد یا گرم شد، این کانال ها، هوا را به همه اتاق ها و سالن ها منتقل می کنند. در این سیستم به منظور گرمایش هوا به دستگاه جانبی یا مکمل دیگری نیاز نداریم (البته فقط در برخی مواقع) و از یک ترفند ساده در آن استفاده می شود. ترفند این است که در وجه پشتی یا جلویی یونیت داخلی یا همان هواساز مرکزی یک کویل ساده جاسازی می شود که مخصوص آبگرم است و با یک مسیر ساده لوله کشی آب به پکیج داخل واحد یا موتورخانه ساختمان راه پیدا می کند. آبگرم در طی ماه های سرد سال وارد این کویل شده و فقط با روشن شدن فن یونیت داخلی و ایجاد جریان هوا از روی کویل می توان هوای داخل محیط را گرم کرد.

مطالعه و کسب اطلاعات کامل تر و جامع تر در مورد این سیستم در این متن ⇐ داکت اسپلیت

هواساز مرکزی و داکت اسپلیت

معرفی فن کویل و مینی چیلر

مینی چیلر دستگاهی است که در فضای بیرون از ساختمان مانند پشت بام نصب و آب را سرد می کند. آب سرد با لوله کشی و پمپاژ به چندین فن کویل سقفی، دیواری یا زمینی موجود در قسمت های مختلف ساختمان مانند اتاق ها، سالن ها و … متصل شده و در لوله های آن جریان پیدا می کند. فن موجود در هر فن کویل، هوا را از میان لوله ها (کویل) دمیده و دمای هوا را کاهش می دهد و آن را در محیط اطراف خود توزیع می کند.

در کویل فن کویل ها در زمستان به جای آب سرد، آبگرم موتورخانه یا پکیج جاری شده و فن کویل عمل گرمایش هوا را به شکل مطلوب انجام می دهد. ولی در داکت اسپلیت (همانطور که توضیح دادیم) باید یک کویل مخصوص آبگرم در یونیت داخلی جاسازی شود تا در زمستان بتوان آبگرم موتورخانه یا پکیج را در آن جاری نمود و عمل گرمایش هوا را انجام داد.

اطلاعات تکمیلی تر و جامع تر در مورد این سیستم در این متن ⇐ مینی چیلر

همچنین برای شناخت انواع فن کویل ها پیشنهاد می کنیم این مقاله را مطالعه بفرمایید ⇐ فن کویل

فن کویل و مینی چیلر

مقایسه جامع و شناخت تفاوت های مهم سیستم فن کویل و مینی چیلر با داکت اسپلیت از 7 بُعد و نظر مختلف :

1 . مقایسه مینی چیلر و داکت اسپلیت از نظر کنترل مستقل دما

اولین مقایسه مینی چیلر و داکت اسپلیت را از نظر قابلیت کنترل جداگانه یونیت های داخلی انجام می دهیم. چون که در سیستم داکت اسپلیت همه اتاق ها یا سالن های یک واحد به یک یونیت داخلی (اواپراتور) متصل می شوند، نمی توان دمای هر اتاق یا سالن را به طور جداگانه تنظیم نمود و دمای هوای همه قسمت های متصل به یک داکت اسپلیت یکسان خواهد بود و همگی با هم روشن و خاموش می شوند. این عدم توانایی در کنترل مستق دمای هر اتاق برای پروژه های مسکونی اصلا مطلوب نیست و در ضمن چون همه اتاق ها همزمان تهویه می شوند (حتی اگر فقط یک نفر در یکی از اتاق ها حضور داشته باشد) اتلافات انرژی زیاد شده و هزینه مصرف برق به شدت افزایش می یابد. فقط در صورتی می توان در سیستم داکت اسپلیت این کار را انجام داد که درون هر کانال و قبل از ورود هوا از دریچه به اتاق از یک دمپر برقی استفاده کرد و با دمپر مسیر عبور هوا را باز و بست کرد. در واقع می توان هر دمپر را به یک ترموستات متصل نمود و با فرمان صادر شده از سمت ترموستات، موتور الکتریکی موجود بر روی دمپر (مطابق شکل زیر) مسیر هوا را باز و بست کند. البته اگر هم چنین دمپرهایی هنگام اجرا در کانال ها نصب شود، ضمن پر هزینه بودن و افزایش قیمت نهایی سیستم، به خوبی قادر به تنظیم دما نیست. زیرا دمای هوا قبل از رسیدن به تمام دریچه ها یکسان و بعد از دریچه هم همان دما خواهد بود و فقط با باز و بست شدن دریچه، دبی هوا کم و زیاد می شود و مثلا برای کاهش دمای هوای یک اتاق نسبت به سایر اتاق ها، جریان هوای کمتری وارد آن اتاق می شود که از این نظر مطلوب نخواهد بود. بنابرین در عمل اصلا از این دمپرها استفاده نمی شود (به خاطر هزینه بالا و ناکارآمد بودن) و دمای هوا در همه اتاق ها یکسان خواهد بود.

دمپر برقی داکت اسپلیت

ولی در سیستم فن کویل و مینی چیلر ، فن کویل ها هر کدام دارای کنترل مستقل و جداگانه دمایی از یکدیگر بوده و هر فرد می تواند فن کویل اتاق خود را از نظر دمایی و خاموش و روشن شدن، تحت کنترل داشته باشد. برای مثال در یک منزل مسکونی ممکن است یک فرد مسن در اتاق خود به دمای 26 درجه و یک فرد جوان در اتاق خود به دمای 20 درجه سانتی گراد نیاز داشته باشد، در این صورت هر کدام از آنها می تواند دمای هوای خروجی از فن کویل اتاق خود را به طور مستقل تنظیم کند ولی در داکت اسپلیت نمی توان این کار را انجام داد و همه اتاق ها هم دما هستند. در ضمن هر دو سیستم قابلیت کاهش رطوبت هوا (در حالت سرمادهی) و نیز فیلتراسیون هوا را دارند. اولین، برجسته ترین و مهمترین مورد از مقایسه جامع بین فن کویل و مینی چیلر با داکت اسپلیت از 7 نظر مختلف که تفاوت اصلی آنها محسوب می شود همین مورد توانایی کنترل مستقل دما است که به آن اشاره کردیم.

تهویه هوای همه اتاق ها و سالن ها با دمای یکسان در دستگاه داکت اسپلیت :

تهویه هوای همه اتاق ها با دمای یکسان در داکت اسپلیت

تنظیم دما در هر اتاق به شکل مدیریت شده با استفاده از فن کویل ها :

تنظیم دما در فن کویل ها

2 . مقایسه فن کویل و مینی چیلر و داکت اسپلیت از نظر کانال کشی و لوله کشی

دومین مقایسه مینی چیلر و داکت اسپلیت از نظر مزایا و معایب کانال کشی و لوله کشی است. کانال کشی های داکت اسپلیت هزینه بالاتری نسبت به لوله کشی های (لوله آب یا همان پنتا پایپ یا نیو پایپ یا لوله سبز) بین فن کویل و مینی چیلر دارد و نیز پاکسازی و سرویس دوره ای آن نیز دشوارتر است. همچنین کانال کشی های داکت اسپلیت موجب کاهش ارتفاع سقف می شوند. علاوه بر آن در آینده چنانچه نیاز به تغییرات در ساختمان باشد، بازسازی سیستم فن کویل و مینی چیلر به علت لوله کشی و عدم وجود کانال راحت تر خواهد بود. از این نظر بسیاری از کارفرمایان فقط به قیمت اولیه این دو سیستم نگاه می کنند و هزینه اجرای آن را در نظر نمی گیرند. هزینه اجرای لوله مسی و نیز کانال های داکت اسپلیت بسیار بیشتر از یک لوله کشی ساده آب بین فن کویل ها و مینی چیلر است.

مقایسه مینی چیلر و داکت اسپلیت از نظر کانال کشی

3 . تفاوت مینی چیلر و داکت اسپلیت از نظر محدودیت در لوله کشی

همانطور که گفته شد، داکت اسپلیت با لوله کشی مسی حاوی مبرد به اواپراتور (یونیت داخلی) داخل ساختمان متصل می شود و چون در حداکثر طول لوله کشی مبرد محدودیت وجود دارد (به علت افت راندمان) یونیت خارجی معمولا در تراس نصب می شود (در برخی از مدل ها با توجه به حداکثر متراژ لوله کشی مسی مجاز می توان آن را بر روی بام نیز نصب کرد) ولی در مینی چیلر، لوله کشی از نوع آبی است و محدودیتی در حداکثر طول لوله کشی وجود ندارد و یونیت خارجی را می توان در پشت بام که در جلوی دید عموم نباشد، نصب نمود. از بین این 7 نظر مختلف که به طور جامع در حال بررسی آن هستیم، این مورد از تفاوت های مینی چیلر و داکت اسپلیت به شرایط خاصی بستگی دارد. معمولا چنین محدودیتی بیشتر در ساختمان های بالاتر از 5 طبقه که فاصله بین یونیت های خارج از ساختمان که روی بام مستقر هستند و یونیت های داخل ساختمان در طبقات پایینی به وجود می آید.

تفاوت مینی چیلر و داکت اسپلیت از نظر محدودیت در لوله کشی

4 . تفاوت فن کویل و مینی چیلر و داکت اسپلیت از نظر سطح صدا

در یونیت داخلی داکت اسپلیت، یک فن بزرگ قرار دارد که سطح صدای آن نسبت به سطح صدای فن های کوچک موجود در فن کویل ها بیشتر است و اگر نصب سیستم به صورت اصولی انجام نشود، صدای آن ایجاد مزاحمت خواهد کرد ولی اگر نصب به صورت مهندسی شده باشد و نکات لازم برای به حداقل رساندن لرزش ها و صدا رعایت شود، این مسئله تا حدودی (نه به صورت صد در صد) قابل حل خواهد بود. از طرفی هم با گذشت زمان و فرسوده شدن سیستم ها، احتمال بالاتر رفتن سطح صدای یونیت داخلی داکت اسپلیت بیشتر شده و ممکن است با گذر زمان نارضایتی از صدای آن بیشتر شود. علت نصب یک فن بزرگ این است که یونیت داخلی بتواند هوا را از تمام کانال ها عبور داده و با دبی مناسب به تمام اتاق ها برساند. یکی دیگر از برجسته ترین موارد از بین این 7 نظر مختلف برای بررسی و مقایسه جامع بین فن کویل و مینی چیلر با داکت اسپلیت همین مسئله بالاترین بودن صدای کارکرد یونیت داخل ساختمان داکت اسپلیت نسبت به فن کویل ها است که حتما باید آن را مد نظر قرار دهید.

نمایی از یونیت داخلی داکت اسپلیت با یک فن بزرگ جاسازی شده در آن :

یونیت داخلی داکت اسپلیت

5 . تفاوت مینی چیلر و داکت اسپلیت از نظر تامین هوای تازه

هواساز دستگاهی است که از یک طرف به هوای آزاد و از طرف دیگر با کانال به اتاق ها و سالن های هر واحد و نیز به کانال هوای برگشتی از داخل ساختمان راه دارد. در ساختمان هایی که به تامین هوای تازه به مقدار زیاد نیاز باشد باید از هواساز یا داکت فن کویل استفاده شود. داکت فن کویل یا همان فن کویل کانالی دقیقا مشابه هواساز عمل می کند و هم به هوای آزاد و هم با کانال کشی به قسمت های مورد نظر ساختمان راه دارد. اگر در قسمت هایی از ساختمان به تامین هوای تازه به مقدار زیاد نیاز باشد باید در آن قسمت ها به جای فن کویل دیواری یا زمینی از فن کویل کانالی استفاده شود تا بتوان به مینی چیلر متصل نمود و از مزایای آن بهره برد. داکت اسپلیت ها نیز قابلیت اتصال به هوای آزاد را داشته و هوای تازه مورد نیاز ساختمان را با کانال کشی و فیلتراسیون به خوبی تامین می کنند. بنابرین از این نظر تفاوت خاصی بین مینی چیلر و داکت فن کویل متصل به آن نسبت به داکت اسپلیت وجود ندارد.

6 . مقایسه فن کویل و مینی چیلر با دستگاه داکت اسپلیت از نظر مستقل بودن

ما به طور کلی از نظر مشترک بودن یا نبودن استفاده از یک سیستم سرمایشی و گرمایشی می توانیم دستگاه های تهویه مطبوع را به 2 بخش مستقل و غیر مستقل تقسیم بندی کنیم. منظور از مستقل این است که هر واحد بتواند مستقلا سیستم تهویه خود را مدیریت نماید و هزینه مصرف انرژی آن را نیز بتوان به صورت تفکیک شده از سایر واحدها محاسبه نمود. هر دو این سیستم ها یعنی هم دستگاه مینی چیلر و فن کویل های آن و هم دستگاه داکت اسپلیت سیستم هایی مستقل هستند. اما برای مثال سیستمی مثل چیلر مرکزی دیگر دستگاهی مستقل محسوب نمی شود. بلکه به ازای تمام واحدها فقط یک چیلر تهیه می شود و آن چیلر با لوله کشی آب سرد به تمام فن کویل های موجود در تمامی واحدها متصل می گردد که در چنین حالتی هزینه انرژی مصرفی سیستم تهویه به صورت مشترک خواهد بود. بنابرین از میان 7 بُعد و نظر مختلف که به صورت جامع بررسی نمودیم در این موضوع این دو سیستم شبیه یکدیگر هستند.

7 . مقایسه جامع سیستم فن کویل و مینی چیلر نسبت به داکت اسپلیت از نظر قیمت

برای مقایسه جامع سیستم فن کویل و مینی چیلر نسبت به داکت اسپلیت از یک مثال کمک گرفته و در قالب این مثال اختلاف قیمت آنها را بررسی می کنیم.

برای یک ساختمان 4 واحدی در شهری مثل کرج یک بار دستگاه داکت اسپلیت و یک بار هم سیستم فن کویل و مینی چیلر آپارتمانی را در نظر می گیریم. هر واحد از این ساختمان مسکونی حدودا 140 متر مربع مساحت مفید دارد. نکته اینکه مساحت هر واحد 180 متر مربع است ولی با کم کردن مساحتی که توسط دیوارها گرفته می شود و نیز مساحت قسمت های بدون سیستم تهویه مثل سرویس بهداشتی، حمام و … مساحت مفید برای تهویه 140 متر مربع می شود. فرض را بر این بگیرید که با توجه به موقعیت و نیز مواد و مصالح به کار رفته در این ساختمان هر واحد به حدودا 5 تن تبرید که برابر با 60,000 BTU/h است، سرمایش نیاز دارد.

در ضمن هر واحد از این ساختمان از یک آشپزخانه به مساحت مفید 22 متر مربع، یک سالن پذیرایی به مساحت 55 متر مربع و 3 اتاق خواب (هر یک به مساحت 21 متر مربع) شکل گرفته است. 

1 . ابتدا دستگاه داکت اسپلیت را به عنوان سیستم تهویه این ساختمان در نظر می گیریم :

در مورخه 1400/9/1 قیمت یک دستگاه داکت اسپلیت بدون کویل آبگرم و از نوع غیر اینورتر (معمولی) و با ظرفیت برودتی 5 تن تبرید (معادل 60,000 بی تی یو بر ساعت) به طور متوسط و حدودی (میانگینی از مارک های مختلف موجود در بازار) 57,000,000 تومان و نوع اینورتر آن 65,000,000 تومان است. بنابرین مجموع 4 دستگاه داکت اسپلیت برای کل این ساختمان برابر 228,000,000 تومان (برای نوع معمولی) و 260,000,000 تومان (برای نوع اینورتر) می شود.

همانطور که قبلا توضیح دادیم، داکت اسپلیت ها برای گرمایش به یک کویل آبگرم نیاز دارند که معمولا این کویل جداگانه تهیه و نصب می شود که قیمت یک کویل برای داکت اسپلیت 5 تن به صورت حدودی 4,000,000 تومان است. بنابرین قیمت کل دستگاه ها مطابق جدول زیر خواهد بود.

جدول قیمت داکت اسپلیت های ساختمان مسکونی 4 واحدی

دستگاهتعدادقیمت هر دستگاه معمولیقیمت هر دستگاه با اینورتر
داکت اسپلیت 60000457,000,000 تومان65,000,000 تومان
کویل آبگرم44,000,000 تومان4,000,000 تومان
مجموع قیمت ها244,000,000 تومان276,000,000 تومان

2 . اکنون برای همین ساختمان سیستم مینی چیلر و فن کویل های آن را در نظر می گیریم :

در مورخه 1400/9/1 قیمت یک دستگاه مینی چیلر 5 تن تبرید دو مداره مجهز به کمپرسورهای اسکرال، قطعات سیکل برودتی دانفوس و قطعات برقی اشنایدر فرانسه به همراه پمپ و منبع انبساط آن که در کارخانه شرکت ما ساخته شده است حدودا 70,000,000 تومان است. علاوه بر مینی چیلر باید قیمت فن کویل ها را نیز در نظر گرفت. با توجه به متراژ اتاق ها و آشپزخانه که تقریبا یکسان هستند، به ازای هر کدام از آنها از یک فن کویل 400 CFM و برای سالن پذیرایی هم از دو فن کویل 400 CFM استفاده می شود که در مجموع به ازای هر واحد به 6 فن کویل 400 CFM نیاز است که قیمت هر فن کویل در این مورخه حدودا (میانگین مارک های مختلف موجود در بازار) 4,100,000 تومان است. بنابرین قیمت کل دستگاه های این سیستم مطابق جدول زیر است.

جدول قیمت مینی چیلر و فن کویل های آپارتمان 4 واحدی

دستگاهتعدادقیمت هر دستگاه
مینی چیلر 5 تن تبرید470,000,000 تومان
فن کویل 400 CFM244,100,000 تومان
مجموع قیمت ها378,400,000 تومان

نکته اینکه فن کویل ها دیگر مثل داکت اسپلیت ها به کویل آبگرم نیازی ندارند و تنها کافی است که به جای آب سرد مینی چیلر، آب گرم پکیج یا موتورخانه را در آن جاری نمود.

این موضوع (قیمت تمام شده) نیز از مهمترین موضوعات مربوط به مقایسه جامع این دو سیستم از 7 نظر مختلف بود که از این نظر در نگاه اول فکر می کنیم که اختلاف قیمت داکت اسپلیت نسبت به مجموع قیمت فن کویل ها و مینی چیلرها زیاد است ولی هزینه یک سیستم تهویه فقط مربوط به تهیه دستگاه ها نمی شود و باید اجرا و نصب آن را نیز در نظر گرفت.

هزینه اجرای این سیستم ها :

1 . در سیستم داکت اسپلیت هزینه اجرا شامل کانال کشی بین یونیت داخلی و تمام اتاق ها، آشپزخانه و سالن پذیرایی می شود که قیمت هر متر مربع کانال در این مورخه (1400/9/1) حدودا 250,000 تومان می شود که به این دلیل که متراژ کانال کشی با توجه به موقعیت یونیت داخلی نسبت به بخش های مختلف تعیین می شود و مقدار آن متغیر است نمی توان مجموع هزینه آن را بیان نمود. همچنین قیمت اجرای هر متر لوله از جنس مس بین یونیت خارجی (که روی بام یا در تراس نصب شده) و یونیت داخلی حدودا 200,000 تومان است که هر چه فاصله آنها بیشتر باشد طبیعتا قیمت تمام شده نیز بالاتر می رود. در ضمن همانطور که گفتیم باید یک مسیر لوله کشی آبگرم بین یونیت داخلی و منبع آبگرم انجام شود که قیمت هر متر آن 30,000 تومان است.

هزینه اجرای داکت اسپلیت

هزینه کانال کشی250,000 تومان به ازای هر متر مربع کانال
هزینه لوله کشی مسی200,000 تومان به ازای هر متر لوله مسی
هزینه لوله کشی آبگرم30,000 تومان به ازای هر متر لوله آب

2 . ولی در سیستم فن کویل ها و مینی چیلر هزینه اجرا بسیار کمتر است و از لوله کشی آب بین فن کویل ها و مینی چیلر استفاده می شود که همانطور که اشاره کردیم قیمت هر متر آن در این مورخه حدودا 30,000 تومان است. در ضمن در جدول ارائه شده در بالا که قیمت مینی چیلر را ذکر کردیم به همراه پمپ و منبع انبساط است. یعنی دیگر نیازی نیست که پمپ و منبع انبساط جداگانه ای تهیه گردد. با این اوصاف وقتی هزینه اجرا را به سیستم داکت اسپلیت اضافه کنیم، مبلغ نهایی به قیمت مینی چیلر و فن کویل های آن نزدیک تر می شود.

هزینه اجرای فن کویل ها و مینی چیلر

هزینه لوله کشی آب سرد و گرم30,000 تومان به ازای هر متر لوله آب

نکته مهم دیگری که وجود دارد این است که اگر به جای این 4 مینی چیلر از یک چیلر به شکل مرکزی استفاده شود، قیمت آن نسبت به مجموع قیمت مینی چیلرها و حتی داکت اسپلیت ها کمتر خواهد بود که برای آشنایی با آن می توانید مقاله تفاوت داکت اسپلیت با چیلر را مطالعه بفرمایید. در این مقاله نیز ما چیلر را با داکت اسپلیت مقایسه کرده ایم و در قالب یک مثال می توانید به اختلاف قیمت های آنها پی ببرید.

مینی چیلر یا داکت اسپلیت ؟ کدام یک را انتخاب کنیم ؟

با توجه به توضیحات داده شده می توانید انتخاب بهتری بین مینی چیلر یا داکت اسپلیت داشته باشید. با توجه به نیاز هر ساختمان (اعم از مسکونی، اداری، صنعتی، تجاری و …) ممکن است که یکی از سیستم های تهویه مانند مینی چیلر یا داکت اسپلیت یا سایر دستگاه ها مناسب باشد.

به طور خلاصه می توان گفت که داکت اسپلیت فقط برای اماکنی مناسب است که فضایی یکپارچه دارند و بخواهیم همه فضا را با یک دمای یکسان سرد یا گرم نماییم. برای مثال در یک سالن بزرگ تجاری یا اداری که می خواهیم کل سالن با یک دمای یکسان گرم یا سرد شود، استفاده از داکت اسپلیت بهتر خواهد بود ولی در یک ساختمان مسکونی یا اداری با اتاق های مجزا از هم که بخواهیم دمای هر اتاق را جداگانه تنظیم کنیم (برای مثال یک اتاق دمای 18 ، یک اتاق دمای 21 و یک اتاق دمای 26 درجه بخواهد) بهتر است که از سیستم تعدادی کولر گازی ، پکیج و رادیاتورها (برای واحدهای کوچکتر از 250 متر مربع که برق تک فاز دارند) و یا سیستم مینی چیلر ، پکیج و فن کویل ها (برای واحدهای بزرگتر از 250 متر مربع که برق سه فاز دارند) یا سیستم چیلر مرکزی ، موتورخانه و فن کویل ها (برای کل واحدها به صورت مشترک) استفاده کنیم.

البته از سایر دستگاه ها نیز نباید غافل شد و در اکثر مواقع پیشنهاد مهندسان با تجربه ما در زمینه تهویه مطبوع این است که در پروژه های چند واحدی و متراژ بالا به جای اینکه از چندین مینی چیلر استفاده کنیم، بهتر است که از یک چیلر مرکزی بهره ببریم که برای این مورد می توانید این متن ⇐ مقایسه چیلر و مینی چیلر را مطالعه بفرمایید.

مقایسه مینی چیلر و داکت اسپلیت

ما در این مقاله جامع تلاش نمودیم تا مقایسه ای جامع بین فن کویل و مینی چیلر با داکت اسپلیت داشته باشیم و تفاوت های برجسته و با اهمیت آنها را از 7 نظر مختلف کنکاش کنیم. در آخر توصیه می شود که برای انتخاب مناسب ترین سیستم (با توجه به نوع کاربری که قرار است دستگاه استفاده شود) و نیز شرایط آب و هوایی و … با مهندسان متخصص در این زمینه مشورت کنید.

تهویه مطبوع ماخ طراح و تولید کننده انواع دستگاه های گرمایشی و سرمایشی است. ما محصولات را مطابق با نیازهای اساسی هر ساختمان و مطابق با استانداردهای روز طراحی و تولید می کنیم و به صورت مستقیم از کارخانه و با قیمت مناسب به فروش می رسانیم. جهت کسب اطلاعات بیشتر درباره انواع سیستم های تهویه مطبوع و انتخاب مناسب ترین سیستم برای ساختمان خود و نیز استعلام قیمت آنها با مهندسان ما تماس بگیرید.

مهندس احمدی : 09127675117 – 09194427470

مهندس خورانی : 09191639363

مطالعه بیشتر ⇐ طرز کار مینی چیلر

از نظر قیمتی خرید داکت اسپلیت به صرفه تر است یا مینی چیلر؟

از نظر قیمت دستگاه طبیعتا قیمت سیستم مینی چیلر و فن کویل های آن نسبت به داکت اسپلیت بیشتر است ولی نباید این نکته را هم فراموش کرد که هزینه اجرای داکت اسپلیت بیشتر از مینی چیلر است. در کل هزینه تمام شده داکت اسپلیت کمتر خواهد بود. (که البته درصد خاصی نمی توان گفت چونکه قیمت برندها و آپشن های مختلف این دستگاه ها با یکدیگر متفاوت است) ولی اگر مساحت ساختمان زیاد باشد یا از چندین واحد تشکیل شده باشد، قیمت نهایی چند داکت اسپلیت با یک چیلر مرکزی قابل رقابت خواهد بود.

از نظر مقدار مصرف برق کدام سیستم صرفه اقتصادی بیشتری دارد؟

از این نظر مطالعات و آزمایش های دقیق برای مقایسه داکت اسپلیت و مینی چیلر صورت نگرفته است ولی آنچه که واضح است، هر دو سیستم با کمپرسور کار می کنند و دارای فن کندانسور هستند که ظرفیت کمپرسور و فن کندانسور این دو سیستم در توان برابر، بسیار به یکدیگر نزدیک و مشابه هم است که در نهایت مصرف برق آنها بسیار نزدیک به هم خواهد بود. ولی اگر از داکت اسپلیت در پروژه ای مسکونی استفاده شود در بسیاری از مواقع شاهد اتلافات انرژی خواهیم بود. چونکه همانطور که توضیح دادیم حتی با وجود حضور یک نفر در یک خانه و روشن کردن دستگاه ، کل اتاق ها در فصل تابستان همزمان سرد خواهد شد و این یعنی کارکرد دستگاه با حداکثر توان و اتلاف انرژی و افزایش مصرف برق.

به این متن چند ستاره میدین؟ (ستاره سمت چپ بیشترین امتیاز رو داره. بدون نیاز به ثبت نام در سایت می تونید امتیاز بدید)
[کل: 57 میانگین: 4.3]
اشتراک گذاری :

15 دیدگاه. ارسال دیدگاه جدید

  • پویا شهریاری
    فوریه 9, 2018 11:41 ق.ظ

    تبریک میگم .به قدر جالب و کامل توضیح و مقایسه کردین .که تونستم از اطلاعات شما به نحو احسن استفاده کنم .واقعا جای تشکر و خسته نباشید دارد.و باعث افتخار همچین مهندسین و کارشناسانی کشورم دارد .تشکر و قدر دانی از زحمات گروه تون

    پاسخ
  • ممنون از مطلب مفیدتون

    پاسخ
  • فرشید ابراهیمی
    ژانویه 20, 2019 3:33 ب.ظ

    با سلام. یک سوال درباره ی مینی چیلر که چطور میشود از هر فن کویل بطور جداگانه دمای متفاوت گرفت؟ مگر آب بصورت مشترک و هم دما بین فن های نصب شده در سقف واحد تقسیم نمیشود. ممنون میشم اگر پاسخ دهید?‍♂️

    پاسخ
    • سلام و درود بر شما. بله دمای آب ورودی به همه فن کویل های متصل به یک چیلر یا مینی چیلر یکسان است ولی شدت جریان آب ورودی به کویل هر فن کویل و نیز تعداد دور فن (معمولا در سه حالت کم ، متوسط و زیاد) به طور اتوماتیک کنترل شده تا دمای هوای خروجی از هر فن کویل به دمای درخواستی و مورد نیاز کاربر نزدیک شود.

      پاسخ
  • سلام
    خواستم از مطالب مفید و بیان شیوای شما تشکر کنم.
    موفق و پایدار باشید ان شاالله.

    پاسخ
  • با سلام
    در آخر جهت یک آپارتمان ۵ طبقه دو واحدی هر واحد ۱۰۰ متر داکت بهتر است یا چیلر؟
    و قیمت این دو در کل چقدر متفاوت است؟

    پاسخ
    • سلام و درود
      در کل 3 تا سیستم خدمتتون پیشنهاد میدم. 1 . یک چیلر از نوع تراکمی هوا خنک برای کلیه واحدها بر روی بام قرار بدید و در هر اتاق و سالن هم یک فن کویل قرار بدید. چیلر آب رو سرد میکنه و با لوله کشی به فن کویل ها ارسال میکنه تا عمل سرمایش انجام بشه. در این حالت برای گرمایش هم از پکیج متصل به فن کویل ها می تونید استفاده کنید و هم موتورخانه مرکزی. در این حالت چون یک چیلر رو برای همه واحدها قرار دادید ، هزینه مصرف برق اون به صورت مشترک خواهد بود. مهمترین مزیت این سیستم هم اینه که روشن و خاموش بودن و دمای هر فن کویل رو به صورت مستقل می تونید کنترل کنید. 2 . به ازای هر واحد یک داکت اسپلیت قرار بدید و با کانال کشی هوای سرد رو در سالن و اتاق ها توزیع کنید. مزیت این روش قیمت تمام شده کمتره ولی تمام اتاق ها و سالن هر واحد همزمان با هم سرد میشن و نمیشه دمای هر اتاق رو نسبت به اتاق دیگر یا سالن به طور جداگانه تنظیم کرد. 3 . می توان در هر واحد یک مینی چیلر کوچک و چند تا فن کویل قرار داد و این سیستم دقیقا مثل سیستم اولی (چیلر و فن کویل) عمل میکنه ولی چون به ازای هر واحد یک مینی چیلر قرار میگیره دیگه هزینه مصرف به صورت مشترک نخواهد بود و برای گرمایش هم پکیج خانگی به همین فن کویل ها متصل میشه.

      پاسخ
  • با سپاس برای منطقه گرم و با شرجی 90 درصد برای مثلا یک مجتمع مسکونی 40 واحدی شما چه سیستمی را پیشنهاد میکنید لطفا راهنمایی بفرمایید . ممنون

    پاسخ
    • سلام و درود بر شما. در مناطق گرم و شرجی استفاده از سیستم های تبخیری مثل کولر آبی اصلا پیشنهاد نمیشه و بایستی از سیستم هایی که بر اساس سیکل تبرید کار می کنند (از جمله مینی چیلر یا چیلر یا داکت اسپلیت) استفاده کنید که انتخاب بین این سیستم ها کاری تخصصیه که بر اساس میزان بودجه ، استقلال یا عدم استقلال واحدها ، متراژ و … بایستی تعیین بشه که برای راهنمایی دقیق تر با مهندسان ما تماس بگیرید.

      پاسخ
  • سلام، ببخشید میتوانیم از لوله کشی انجام شده برای سیستم پکیج و رادياتور در فصل گرما از چیلر و کویل فن دیواری استفاده کنیم،ممنون

    پاسخ
  • سلام بابت مطالب مفیدتون تشکر میکنم
    برای ساختمان درمانی تخصصی چه سیستمی رو پیشنهاد میدید
    ممنون

    پاسخ
    • سلام و درود. سلامت باشید. انتخاب یک سیستم مناسب به پارامترهای مختلفی از جمله شرایط آب و هوایی شهری که پروژه در آن قرار دارد ، متراژ ساختمان و نوع کاربری بستگی دارد. برای راهنمایی دقیق تر می بایستی شهر و متراژ نیز تعیین شود. اما به طور کلی با توجه به نوع کاربری که فرمودید و برای اماکن پر رفت و آمد مثل اماکن درمانی که احتمالا تنظیم دقیق و دلخواه دما نیز در آن مورد نیاز است بین یکی از این سه سیستم (سیستم چیلر و فن کویل ها یا سیستم چیلر و هواساز و یا سیستم داکت اسپلیت) یکی باید انتخاب شود. اگر چیلر و هواساز و یا داکت اسپلیت انتخاب شود نمی توان دمای اتاق های مختلف این مراکز درمانی را جداگانه (هر یک را با دمای دلخواه) تنظیم نمود و تمام بخش ها به صورت همزمان و با دمایی مشترک سرد یا گرم خواهند شد ولی اگر چیلر و فن کویل انتخاب و نصب شود می توان دمای هر اتاق را با فن کویلی که در آن اتاق نصب شده به دقت و مستقل از سایر فن کویل ها تنظیم و آن را خاموش و روشن نمود. از طرفی اگر هدف ایجاد یک محیط کاملا بهداشتی باشد سیستم چیلر و هواساز پیشنهاد می شود چونکه با نصب انواع فیلترها در هواساز می توان هوای تازه و فیلتر شده را دائما وارد محیط درمانی نمود. برای راهنمایی بهتر با مهندسان ما تماس بگیرید.

      پاسخ
  • سلام و خسته نباشید خدمت شما دوستان عزیز
    تمام مطالب شما درست و قابل تامل می باشد ولی تمام نکات شما فکر میکنم درمورد داکت اسپیلت های
    بی کیفیت ایرانی و معمولی بوده
    داکت اسپیلتهای اینورتر برندهای خارجی هم از نظر صدا و کیفیت و بازدهی خیلی بهتر از چیلر بوده وبسیار
    کم استهلاکتر بوده و نکته دیگر نوع طراحی چیدمان داکت و کانال خیلی مهم می باشد. این نظر شخصی بنده
    بوده با تمام احترام به نظرات دوستان عزیز

    پاسخ
    • درود بر شما. بله قطعا دستگاه های برندهای خارجی در صورت اصل بودن نسبت به ایرانی بهتر و کم صداتر است ولی این به شرطی است که بتوانید دستگاهی با برند معتبر خارجی در این اوضاع آشفته اجناس تقلبی خریداری کنید که اولا قیمت بالاتری دارند (که در این صورت قیمت آنها به قیمت مینی چیلر و فن کویل ها نزدیک تر می شود) و هم اینکه در شرایط تحریمی این دستگاه ها گارانتی و خدمات پس از فروش ضعیفی دارند. بعد اینکه در این دستگاه ها از کویل آبگرم جاسازی شده در یونیت داخلی (برای گرمایش) استفاده نمی شود و باید برای سیستم گرمایش ساختمان از رادیاتور یا گرمایش از کف و غیره استفاده کنید که قیمت آنها به مجموع قیمت سیستم تهویه افزوده می شود و این در حالیست که در فن کویل ها ما دیگر نیازی به سیستم گرمایشی جداگانه نداریم و تنها کافیست تا آب گرم پکیج یا موتورخانه را به فن کویل ها متصل نماییم. بعد اینکه حتی برندهای خارجی کم صداتر نیز در اثر اجرای غیر اصولی ایجاد صدا خواهند کرد و این صدا به مرور زمان و با فرسوده شدن سیستم بیشتر هم می شود. بعد اینکه اینورتر فقط برای اسپلیت ها و داکت اسپلیت ها نیست و چیلرها و مینی چیلرها نیز در دو نوع غیراینورتر و اینورتر ساخته می شود. در ضمن حتی در داکت اسپلیت های برند خارجی نیز باز هم نمی توان کنترلی مجزا بر دمای اتاق ها داشت و همه با یک دمای یکسان تهویه می شوند که از نظر آسایش برای پروژه های مسکونی اصلا ایده آل نیست و همچنین همان مشکل مهم و اصلی که حتی اگر یک نفر در ساختمان حضور داشته باشد و داکت اسپلیت را روشن کند ، همه سالن ها و اتاق های متصل به آن به صورت همزمان تهویه شده همچنان وجود دارد و بدین ترتیب اتلاف انرژی خواهیم داشت ولی اگر از فن کویل ها استفاده شود ، آن فرد فقط کافیست تا فن کویل محوطه ای که در آن نشسته است را روشن کند و سیستم فقط به اندازه نیاز سرمایشی آن فن کویل ، انرژی مصرف می کند.

      پاسخ

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

این فیلد را پر کنید
این فیلد را پر کنید
لطفاً یک نشانی ایمیل معتبر بنویسید.

4 × پنج =

keyboard_arrow_up
مشاوره و استعلام قیمت