تفاوت کندانسور و اواپراتور

تفاوت کندانسور و اواپراتور در چیست ؟

مهمترین تفاوت کندانسور و اواپراتور در نحوه جذب و دفع گرما از سیال است که در ادامه طرز کار هر یک را بررسی و فرق آنها نسبت به هم را مقایسه می کنیم و نیز کاربرد آن را شرح می دهیم. مبدل حرارتی کندانسور از نظر ساختاری شباهت های زیادی به مبدل حرارتی اواپراتور دارد. برای مثال از نظر شکل ظاهری و نحوه نصب، کندانسور عمودی یا افقی پوسته و لوله ای عینا مشابه اواپراتور عمودی یا افقی پوسته و لوله ای است. علت استفاده از کلمه مبدل حرارتی برای این سیستم ها این است که در واقع این دستگاه ها مبادله کننده حرارتی بین دو سیال هستند که گرما را از یک سیال (از طریق جداره لوله ها) به یک سیال دیگر منتقل می کنند و موجب افزایش یا کاهش درجه حرارت سیال مورد نظر و نیز تغییر فاز آن می شوند.

آشنایی با کندانسورها و اواپراتورها و مقایسه ساختار و طرز کار آنها

سیستم کندانسور و نیز سیستم اواپراتور در طرح های گوناگونی طراحی و ساخته شده و کاربرد گسترده ای در صنعت دارند. پیش از آنکه تفاوت های این دو را نسبت به هم مقایسه کنیم ابتدا باید با ساختار و طرز کار هر یک از آنها آشنا شویم.

1 . ساختار مبدل حرارتی کندانسور

مبدل حرارتی کندانسور دستگاهی است که عموما در دو طرح ساخته می شود.

1 . سیستم کندانسور پوسته و لوله ای یا همان شل اند تیوب (آبی یا آب خنک)

2 . سیستم کندانسور فن دار (هوایی یا هوا خنک)

البته این 2 نوعی که معرفی کردیم 2 نوع پر کاربرد است و در برخی موارد با توجه به نیاز ممکن است که در طرح ها و اشکال دیگری نیز ساخته شوند.

مبدل حرارتی کندانسور

2 . ساختار مبدل حرارتی اواپراتور

مبدل حرارتی اواپراتور نیز عموما در دو طرح گفته شده همانند کندانسور ساخته می شود. سیستم کندانسور و سیستم اواپراتور هر دو در طرح های مشابه ساخته می شوند که در ادامه تفاوت کندانسور و اواپراتور را نسبت به هم بررسی می کنیم.

تفاوت کندانسور و اواپراتور در سیکل های تبرید تراکمی و کاربرد آنها

در اینجا قصد داریم که تفاوت اواپراتور و کندانسور را در سیکل های تبرید تراکمی و کاربرد آنها در دو مورد (هم کولر گازی و هم چیلر) را بررسی کنیم.

1 . مقایسه آنها در یک سیکل تبرید تراکمی مانند کولر گازی

تفاوت اواپراتور و کندانسور در یک سیکل تبرید مانند کولر گازی (اسپلیت) در این است که مبردی که بین اجزای این سیکل جریان دارد بعد از اینکه در مرحله اول یعنی کمپرسور تحت فشار بالا قرار گرفت و دمای آن افزایش پیدا کرد در مرحله دوم به صورت یک گاز داغ با فشار بالا وارد قسمت کندانسور شده و به شکل هوا خنک (کندانسور هوایی) حرارت خود را از دست می دهد (یعنی فن موجود در قسمت کندانسور ، هوا را از اطراف کویل حاوی مبرد دمیده و گرمای مبرد را می گیرد) و رفته رفته در طول مسیر حرکت خود در لوله های کندانسور به شکل مایع در می آید. در مرحله سوم این مایع داغ با فشار بالا وارد یک روزنه به اسم شیر انبساط شده و در خروجی این روزنه به مایع با فشار پایین تبدیل می شود. سپس در آخرین مرحله این مایع با فشار پایین وارد کویل اواپراتور شده (کویل اواپراتور درون پنل داخلی کولر گازی جاسازی می شود) و چونکه فشار پایینی دارد با گرفتن حرارت از هوایی که در اتاق وجود دارد به سرعت تبخیر شده و مجددا وارد کمپرسور شده تا این چرخه ادامه پیدا کند. در اینجا هر دو (هم کندانسور و هم اواپراتور) از یک کویل و یک فن تشکیل شده اند و تفاوت آنها در این است که در کندانسور حرارت مبرد به بیرون از ساختمان دفع می شود و مبرد از گاز به مایع تغییر فاز می دهد ولی در اواپراتور این مبرد است که حرارت هوای محیط داخل ساختمان را می گیرد و از مایع به گاز تغییر فاز می دهد.

سیکل تبرید

2 . تفاوت کندانسور و اواپراتور در یک سیکل تبرید تراکمی مانند چیلر

برای درک تفاوت این دو در یک چیلر ابتدا ساختار زیر را در نظر بگیرید.

سیستم سرمایشی چیلر

در مثال چیلر نیز تفاوت کندانسور و اواپراتور در این است که در سیستم کندانسور یک سیال گازی با درجه حرارت و فشار بالا (برای مثال مبرد موجود در مدار یک چیلر که بعد از خروج از کمپرسور ، فشار و دمای بالایی دارد) وارد دسته ای از لوله ها (یا کانال ها) شده و حرارت اضافی آن توسط هوا (هوا خنک یا فن دار) یا سیالی مایع مانند آب (آب خنک یا پوسته و لوله) گرفته شده و بدین ترتیب سیال گازی داغ رفته رفته در طول لوله ها که حرکت می کند با از دست دادن حرارت خود به حالت مایع تغییر فاز می دهد. بنابرین مبدل حرارتی کندانسور ، سیال گازی داغ در ورودی را به سیال مایع با درجه حرارت کم (تقطیر) در خروجی تبدیل می کند. برای مثال در شکل زیر نمایی شماتیک از کندانسور فن دار (هوا خنک) یک چیلر نشان داده شده است. در این مثال و مطابق با شکل زیر ، مبرد گازی شکل که درجه حرارت بالایی دارد وارد کویل (دسته ای از لوله ها) شده و پس از عبور از مسیرهای پر پیچ و خم و طولانی و دادن حرارت خود به هوایی که توسط فن دمیده می شود در نهایت به شکل مایع درآمده و خارج می شود.

کندانسور فن دار

سیستم اواپراتور برعکس آن است. در واقع در مبدل حرارتی اواپراتور ، یک سیال مایع با درجه حرارت و فشار کم (برای مثال مبرد موجود در مدار یک چیلر که بعد از خروج از شیر انبساط یا همان اکسپنشن ولو ، فشار و دمای پایینی دارد) وارد دسته ای از لوله ها شده و با گرفتن حرارت (حرارت سیال اطراف لوله ها) از هوا، آب یا هر سیال دیگری از محیط اطراف، رفته رفته در طول لوله ها از حالت مایع به حالت گازی تغییر فاز می دهد. در واقع سیال مایع کم فشار با گرفتن حرارت از محیط اطراف خود، تبخیر شده و حالت گازی پیدا می کند. این عمل باعث می شود که در حین اینکه سیال مایع درون لوله ها که با جذب حرارت از محیط اطراف به حالت گازی تغییر فاز می دهد سیال اطراف لوله ها که می تواند هوا یا آب یا هر سیال دیگری باشد با از دست دادن حرارت خود سرد می شود. برای مثال در شکل زیر ساختار اواپراتور (از نوع پوسته و لوله) یک چیلر نشان داده شده است. در این مثال و مطابق با شکل زیر ، مبرد در ورودی حالت مایع داشته و در خروجی حالت گازی دارد و آبی که از اطراف لوله ها یا همان تیوب های حاوی مبرد عبور می کند با از دست دادن حرارت ، سرد می شود.

اواپراتور چیلر

این دستگاه ها خود از ابعاد مختلفی به دسته های دیگر تقسیم بندی می شوند که برای مثال می توان به کندانسور عمودی یا افقی و یا کندانسور هوا خنک یا آب خنک و یا جریان موافق و جریان مخالف و … اشاره کرد. با وجود ساده بودن ساختار این سیستم ها، نکات فراوانی در طراحی و تولید آنها وجود دارد که در صورت اعمال آن از نظر راندمان، طول عمر، هزینه های نگهداری و … برای مشتری مفید خواهد بود.

آشنایی بیشتر با انواع و ساختار کندانسورها در این متن ⇐ کندانسور چیست ؟

آشنایی بیشتر با انواع و ساختار اواپراتورها در این متن ⇐ دستگاه اواپراتور چیست ؟

اواپراتور چیلر - نوع پوسته و لوله

نکته اینکه ما دستگاه کندانسور و اواپراتور طراحی و تولید نمی کنیم و هیچ نوعی از آنها در لیست محصولات ما نیست. لطفا در این خصوص با مهندسان ما تماس نگیرید. این مقاله صرفا مقاله ای آموزشی برای مقایسه کندانسور و اواپراتور و شناخت تفاوت های آنها در طرز کار و کاربرد بود. ما فقط تولید کننده انواع چیلر (برای مصارف تهویه مطبوع و نیز خنک کاری ماشین آلات و فرآیندهای صنعتی) ، هواساز ، روفتاپ پکیج ، دستگاه زنت و ایرواشر هستیم و لطفا فقط در این خصوص با ما تماس بگیرید.

مطالعه بیشتر درباره انواع مبدل ها در این مقاله ⇐ انواع مبدل حرارتی

مطالعه بیشتر درباره مبدل های پوسته و لوله در این مقاله ⇐ مبدل حرارتی پوسته و لوله

به این متن چند ستاره میدین؟ (ستاره سمت چپ بیشترین امتیاز رو داره. بدون نیاز به ثبت نام در سایت می تونید امتیاز بدید)
[کل: 14 میانگین: 2.9]
اشتراک گذاری :

2 دیدگاه. ارسال دیدگاه جدید

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

این فیلد را پر کنید
این فیلد را پر کنید
لطفاً یک نشانی ایمیل معتبر بنویسید.

2 × 1 =

keyboard_arrow_up
مشاوره و استعلام قیمت