انواع فن کویل

ما در این مقاله سعی می کنیم ضمن معرفی و تشریح ساختار و طرز کار انواع فن کویل سقفی توکار ، کاستی ، دیواری و زمینی آنها را از 5 بعد مختلف نسبت به هم مقایسه کنیم و با مزایا و معایب آنها نسبت به هم آشنا شویم. یکی از مهمترین مقایسه ها از نظر قیمت است که در ادامه به آن نیز خواهیم پرداخت.

پیش از اینکه به معرفی انواع آن ، بررسی مزایا و معایب و مقایسه قیمت آنها بپردازیم بهتر است که به طور مختصر با طرز کار این دستگاه آشنا شویم.

تشریح ساختار و طرز کار دستگاه فن کویل

فن کویل دستگاه ساده ای است که از یک مبدل حرارتی (کویل) سرمایشی و گرمایشی و یک فن تشکیل شده است. معمولا آب توسط دستگاه هایی مانند چیلر یا مینی چیلر (چیلر اسکرال ، چیلر اسکرو ، چیلر سانتریفیوژ) سرد و توسط دستگاه هایی مانند بویلر یا پکیج گرم شده و از طریق لوله کشی به آن ارسال می شود و درون کویل آن جریان می یابد. سپس فن با دمیدن هوا از اطراف کویل ، هوا را سرد یا گرم می کند. همچنین دستگاه وظیفه فیلتر نمودن هوا را با استفاده از فیلترهای قابل شستشو بر عهده دارد. در این سیستم ، هر دستگاه به صورت جداگانه و مستقل از سایر دستگاه ها کنترل شده و با کنترل جریان آب ورودی به کویل یا کنترل دور فن ، دمای مورد نظر تنظیم می شود. برای مثال در شکل زیر اجزای دستگاه فن کویل سقفی توکار را مشاهده می کنید.سرمایش هوا با فن کویل

همچنین در شکل زیر ساختار درونی نوع زمینی آن که شامل کویل (لوله های مسی رفت و برگشتی با پره های آلومینیومی) و فن است، نشان داده شده است. این دستگاه فارغ از اینکه از چه نوعی باشد ساختاری بسیار ساده شامل یک کویل و یک فن دارد که به آب سرد چیلر (یا مینی چیلر) و آب گرم بویلر (یا همان دیگ آبگرم یا پکیج) متصل می شود و بدین ترتیب یک سیستم تهویه مطبوع سرمایشی گرمایشی کامل خواهیم داشت.

ساختار فن کویل زمینی

در تصویر زیر کاربرد آن در یک ساختمان به خوبی نشان داده شده است. دقت شود که اگر متراژ ساختمان کم باشد به جای چیلر از مینی چیلر برای تامین آب سرد و به جای موتورخانه (که بویلر در آنجا نصب می شود) از پکیج برای تامین آب گرم استفاده می شود. همانطور که می دانید چیلرها از نظر نوع کمپرسور به انواع اسکرال و اسکرو و از نظر نوع کندانسور به انواع هوا خنک و آب خنک تقسیم بندی می شوند که با توجه به شرایط هر پروژه ای یکی از آنها باید انتخاب شود.

موتورخانه فن کویل

آشنایی بیشتر با طرز کار ، مزایا و معایب و قیمت چیلرهای اسکرال (دارای کمپرسور اسکرال) در این مقاله ⇐ چیلر اسکرال

آشنایی بیشتر با طرز کار ، مزایا و معایب و قیمت چیلرهای اسکرو (دارای کمپرسور اسکرو) در این مقاله ⇐ چیلر اسکرو

انواع فن کویل :

انواع فن کویل به روش های مختلفی دسته بندی می شوند که مهمترین آنها عبارتند از :

1 . انواع فن کویل سقفی ، دیواری و زمینی از نظر روکار یا توکار بودن

به فن کویل سقفی توکار ، داکت فن کویل یا فن کویل کانالی نیز گفته می شود که اجزای آن و کانال های تامین و توزیع هوا به صورت توکار و درون قسمتی از سقف (معمولا قسمت ورودی هر اتاق یا سالن) جاسازی می شوند و انواع روکار آن به صورت دیواری و زمینی موجود هستند. مزیت فن کویل سقفی توکار این است که بر خلاف نوع کاستی سقفی (که به سقف کاذب جهت مخفی کردن اجزا و کانال ها نیاز دارد) به سقف کاذب نیازی ندارد و اجزا و کانال های آن در قسمتی از سقف (معمولا قسمت های پرت و بدون استفاده مانند قسمت ورودی هر اتاق یا سالن) همانند شکل زیر جاسازی و نصب می گردد.

فن کویل سقفی توکار

در شکل زیر نوع سقفی کاستی را در دو حالت با و بدون سقف کاذب مشاهده می کنید. در این نوع از انواع فن کویل ها باید کل ساختمان دارای سقف کاذب باشد تا اجزای دستگاه در معرض دید قرار نگیرد و فقط دریچه های آن در معرض دید باشند. مدل کاستی بیشتر در محیط های دارای سقف کاذب مثل پاساژهای تجاری و بیمارستان ها کاربرد دارد و فن کویل سقفی توکار بیشتر در ساختمان های مسکونی اعم از خانگی و آپارتمانی و ویلایی که سقف کاذب ندارند کاربرد دارد. از نظر قیمتی هم فن کویل سقفی توکار ارزان قیمت تر از نوع کاستی است.

فن کویل کاستی چهار طرفه

2 . انواع آن از نظر نحوه تامین هوای تازه

از نظر تامین هوای تازه به دو صورت مورد استفاده قرار می گیرند.

الف) اگر دستگاه فن کویل فقط به عنوان گرمایش و سرمایش مورد استفاده قرار بگیرد، باید هوای تازه توسط سیستم هواساز مرکزی تامین شود. در این حالت هواساز از طریق یک کانال ، هوای تازه را پس از فیلتر کردن و تنظیم دما (و نیز در صورت نیاز تنظیم رطوبت آن) وارد ساختمان کرده و آن را توزیع می کند. معمولا در ساختمان هایی که از سیستم فن کویل در آن استفاده می شود، هواساز هوای تازه را فقط وارد راهروها و راه پله های موجود در ساختمان می کند تا ضمن تامین اکسیژن کافی در ساختمان، دمای این قسمت ها را نیز به دمای اتاق ها و سالن ها نزدیک کند.

در شکل زیر یک هواساز که معمولا روی بام ساختمان نصب می شود به همراه اجزای داخلی آن و کانال های ورود و خروج هوا از آن نشان داده شده است. هواسازها دستگاه های با ابعاد نسبتا بزرگی هستند که وظیفه تامین هوای تازه، سرد یا گرم کردن آن، فیلتراسیون و در برخی موارد تنظیم رطوبت هوا را بر عهده دارند. نکته اینکه هواساز نیز همانند فن کویل دارای کویل آب سرد و کویل آب گرم است و این آب سرد و گرم از طریق چیلر (یا مینی چیلر) و بویلر موتورخانه (یا پکیج گازسوز) تامین می شود.

ساختار و قطعات هواساز

ب) اگر فن کویل علاوه بر سرمایش و گرمایش ، هوای تازه مورد نیاز را نیز تامین کند، دیگر به هواساز مرکزی و تجهیزات آن نیاز نبوده و هوای تازه از طریق دریچه پشت فن کویل و توسط فن به درون محیط کشیده می شود. در این حالت کانال های توزیع کننده هوا از یک طرف به هوای آزاد بیرون از ساختمان راه دارند تا بتوانند هوای تازه را (پس از عبور دادن از فن کویل) وارد ساختمان کنند و از طرف دیگر به اتاق ها و سالن ها. مزیت این روش حذف دستگاه هواساز مرکزی است ولی این روش به خوبی روش هواساز نمی تواند هوای تازه را فیلتر نماید. در ضمن اگر به تنظیم دقیق رطوبت نیاز باشد، بایستی حداقل از یک هواساز در ساختمان استفاده شود.

معمولا برای تامین هوای تازه ، روش اول (استفاده از دستگاه هواساز) به کار می رود.

مطالعه بیشتر درباره ساختار دستگاه هواساز ، مزایا و معایب و قیمت آن در این متن ⇐ هواساز

3 . انواع فن کویل از نظر دو لوله ای یا چهار لوله ای

در نوع دو لوله ای ، یک لوله برای ورود جریان آب سرد یا گرم و یک لوله برای خروج آن است. در نوع چهار لوله ای ، یک لوله مخصوص ورود آب سرد و یک لوله مخصوص ورود آب گرم و دو لوله دیگر برای خروج آنهاست. مزیت چهار لوله ای این است که اگر در یک ساختمان با تعداد زیادی فن کویل، تعدادی از واحدها به سرمایش و تعدادی به گرمایش (به طور همزمان با هم) نیاز داشته باشند، نوع چهار لوله ای این نیاز همزمان را به خوبی تامین می کند ولی نوع دو لوله ای نمی تواند زیرا در تمامی دستگاه ها به طور همزمان یا آب سرد جاری است یا آب گرم. (در ایران به علت پایین تر بودن قیمت نوع دو لوله ای نسبت به چهار لوله ای، نوع دو لوله ای کاربرد بیشتری دارد.)

انواع فن کویل ها فارغ از اینکه از چه نوعی هستند (برای مثال فن کویل سقفی توکار یا زمینی یا کاستی یا فن کویل دیواری و غیره) هم در نوع دو لوله ای و هم نوع چهار لوله ای ساخته می شوند که البته همانطور که گفتیم 2 یا 4 لوله ای بودن مزایا و معایب خاصی را در سیستم به وجود می آورد که نوع دو لوله ای قیمت پایین تری دارد.

انواع فن کویل دو لوله ای و چهار لوله ای

4 . انواع فن کویل از نظر شکل ظاهری و محل نصب

4 . 1 . فن کویل زمینی

نوع زمینی به دو صورت کلی بالا زن و روبرو زن و معمولا در ظرفیت های هوادهی بین 200 تا 1000 فوت مکعب بر دقیقه (CFM) ساخته می شوند. از معایب این نوع می توان به اشغال فضای کف اشاره کرد.

فن کویل زمینی

مطالعه بیشتر درباره ساختار ، کاتالوگ و قیمت این نوع در این صفحه ⇐ فن کویل زمینی

4 . 2 . فن کویل دیواری

فن کویل دیواری معمولا به صورت روبرو زن و با ظرفیت هوادهی بین 200 تا 800 فوت مکعب بر دقیقه (CFM) ساخته می شوند.

فن کویل دیواری

مطالعه بیشتر درباره ساختار ، مشخصات فنی و قیمت این نوع در این صفحه ⇐ فن کویل دیواری

4 . 3 . فن کویل کاستی

نوع کاستی معمولا زیر سقف کاذب نصب شده و فقط دریچه هوای خروجی آن دیده می شود و در مدل های مختلف یک ، دو و چهار طرفه و با ظرفیت هوادهی بین 200 تا 1200 فوت مکعب بر دقیقه (CFM) ساخته می شوند. معمولا از این نوع فقط در ساختمان هایی که دارای سقف کاذب هستند استفاده می شود تا تنها دریچه های آن در معرض دید قرار بگیرد. (همانند شکل زیر)

انواع فن کویل کاستی

فن کویل کانال کشی شده

مطالعه بیشتر درباره ساختار ، طرز کار و قیمت این نوع در این صفحه ⇐ فن کویل کاستی

4 . 4 . داکت فن کویل یا فن کویل کانالی یا همان نوع سقفی توکار

معمولا در ظرفیت هوادهی بین 300 تا 2200 فوت مکعب بر دقیقه (CFM) ساخته می شوند و به سه شکل داکت فن کویل توکار سقفی ، روکار سقفی و روکار ایستاده دیواری موجود هستند. نوع توکار آن نسبت به روکار کم صداتر است و کاربرد بیشتری دارد. فن کویل سقفی توکار نسبت به انواع دیگر هم قیمت کمتری دارد و هم کاربرد بیشتر.

داکت فن کویل یا فن کویل کانالی

5 . از لحاظ جنس فن (پلاستیکی یا فلزی بودن)

جنس فن می تواند از پلاستیک یا فلز باشد که هر یک مزایا و معایب خاص خود را دارد و اختلاف قیمت اندکی هم نسبت به هم دارند. نوع پلاستيکی به اين خاطر که با روش تزريق ساخته می شود ، توزيع جرم در نقاط مختلف آن تقريبا يکنواخت بوده و از لحاظ ديناميکی به راحتی بالانس می شود و لرزش و صدای کمی ايجاد می کند. از جمله معايب جنس پلاستيکی اين است که ذرات آلاينده مثل گرد و غبار در اثر الکتريسيته ساکن به آن می چسبند که به پاکسازی بيشتری نياز دارد. در نوع فلزی مشکل تجمع ذرات آلاينده در سطح فن کمتر بوده ولی سازنده در ساخت آن بايد دقت بسيار زيادی به خرج دهد تا فن بالانس شده و در حین کار دچار لرزش و صدا نگردد.

فن پلاستیکی و فلزی

با توجه به این گوناگونی و مزایا و معایب آنها کدام نوع را انتخاب کنیم ؟

همانطور که گفتیم نوع زمینی مساحتی از کف را اشغال و نوع دیواری نیز در معرض دید قرار می گیرد. نوع کاستی و نوع سقفی توکار در سقف نصب شده و فقط دریچه هوای خروجی از آن نمایان است. معمولا در اکثر پروژه های مسکونی از فن کویل سقفی توکار (چونکه به سقف کاذب نیازی نیست) استفاده می شود و در پروژه های بیمارستانی و تجاری که سقف کاذب دارند از نوع کاستی.

اگر در قسمتی از ساختمان به ظرفیت های هوادهی بالا نیاز باشد، مناسب ترین گزینه، نوع سقفی توکار خواهد بود.

در نوع کاستی چهار طرفه ، هوای سرد و گرم به صورت یکنواخت و در چهار طرف از سقف به سمت پایین دمیده می شود و از آن بیشتر در محیط های اداری و تجاری  که دارای سقف کاذب هستند، استفاده می شود.

از نظر قیمت نیز قیمت فن کویل سقفی توکار در ظرفیت های هوادهی برابر نسبت به انواع دیگر کمتر است. برای مثال در ظرفیت 600 CFM قیمت فن کویل سقفی توکار حدودا نصف تا دو سوم انواع دیگر است.

استعلام قیمت و فروش انواع دستگاه ها

تهویه مطبوع ماخ ، طراح و سازنده انواع سیستم های تهویه مطبوع گرمایشی و سرمایشی از جمله انواع چیلر ، مینی چیلر ، هواساز ، یونیت هیتر ، ایرواشر و … در طرح ها و ظرفیت های گوناگون و مطابق با استانداردهای روز صنعت تهویه و تبرید است. محصولات ما مطابق با نیازها و درخواست های هر مشتری طراحی و تولید شده و به طور مستقیم از کارخانه و با قیمت مناسب به فروش می رسد. همچنین تهویه مطبوع ماخ عاملیت فروش انواع فن کویل های برندهای خارجی و ایرانی (در صورت موجود بودن) را تحت گارانتی اصلی شرکتی و با قیمت های مناسب بر عهده دارد. جهت کسب اطلاعات بیشتر درباره انواع سیستم ها، شناخت خصوصیات، مزایا و معایب هر یک، انتخاب مناسب ترین سیستم برای ساختمان خود و نیز استعلام قیمت فن کویل ها و سایر دستگاه ها با مهندسان ما تماس بگیرید.

مهندس احمدی : 09127675117 – 09194427470

مهندس خورانی : 09191639363

مطالعه بیشتر ⇐ کاتالوگ فن کویل

مطالعه بیشتر درباره قیمت دستگاه ها ⇐ قیمت فن کویل

آشنایی بیشتر با ساختار ، مزایا و معایب و کاربرد چیلرهای سانتریفیوژ در این مقاله ⇐ چیلر سانتریفیوژ

برای نصب کدام نوع از انواع فن کویل های سقفی به سقف کاذب نیازی نیست؟

برای نصب انواع فن کویل های سقفی نوع کاستی (یک طرفه یا چهار طرفه و …) به سقف کاذب نیاز بوده تا بتوان متعلقات آن را پشت سقف کاذب از دید پنهان نمود. ولی برای نوع سقفی توکار نیازی به سقف کاذب نیست و متعلقات آن معمولا در قسمتی از سقف (معمولا ورودی راهرو یا اتاق) نصب و از دید پنهان می شود.

کدام نوع از انواع فن کویل ها می تواند هوای تازه وارد ساختمان کند؟

معمولا در فن کویل های سقفی و زمینی می توان یک کانال و دریچه تعبیه کرد تا بتوان هوای آزاد بیرون را از این دریچه و کانال وارد فن کویل نمود. در چنین مواردی طراح سیستم تهویه باید بین تعبیه چنین سیستمی و به اصطلاح استفاده از فن کویل های داکتی (کانال دار) و استفاده از دستگاه هواساز مرکزی در ساختمان تصمیم بگیرد. در اکثر پروژه ها برای تامین هوای تازه به جای استفاه از فن کویل های داکتی ، از هواساز استفاده می شود.

در ایران بیشتر از چه نوعی از انواع فن کویل ها استفاده می شود؟

پاسخ این سوال به کمی توضیح نیاز دارد. اگر بحث قیمت باشد ، نوع 2 لوله ای سقفی توکار از همه به صرفه تر است (به شرطی که محل های مناسبی در سقف برای نصب آن وجود داشته باشد). معمولا اگر بحث قیمت مطرح نباشد ، عوامل دیگری مانند وجود یا عدم وجود سقف کاذب ، نظر طراح داخلی در رابطه با استفاده یا عدم استفاده از فن کویل های دیواری و زمینی (که در معرض دید قرار دارند) و … مطرح می شود.

به این متن چند ستاره میدین؟ (ستاره سمت چپ بیشترین امتیاز رو داره. بدون نیاز به ثبت نام در سایت می تونید امتیاز بدید)
[کل: 30 میانگین: 4.4]
اشتراک گذاری :

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

این فیلد را پر کنید
این فیلد را پر کنید
لطفاً یک نشانی ایمیل معتبر بنویسید.

15 + 18 =

keyboard_arrow_up
مشاوره و استعلام قیمت