تهویه مطبوع

تهویه مطبوع چیست ؟

تهویه مطبوع فرآیندی است که در آن هوای تازه تامین شده از بیرون با هوای داخل برگشتی مخلوط شده و بعد از فیلتراسیون ، تنظیم دما و رطوبت آن در محیط داخل ساختمان با سرعت و جهت دلخواه توزیع می شود. هر دستگاه تهویه مطبوع از تعدادی اجزای داخلی (داخل ساختمان) و خارجی (خارج ساختمان) تشکیل شده که به صورت منظم و در سیکلی بسته که دائما در حال تکرار است کار می کنند. تهویه مطبوع به صورت HVAC که برگرفته از کلمات Heating Ventilation Air Conditioning است (ایرکاندیشن) نیز شناخته می شود.

امروزه يک دستگاه تهويه مطبوع علاوه بر تنظیم دمای مورد نظر، بايد قادر باشد رطوبت را نیز تنظیم و هوا را در محدوده مورد نظر به خوبی به گردش درآورد. همچنين بايد ميزان كيفيت هوای فضای مورد نظر را جهت حفظ سلامت كاربران آن (با فیلتراسیون مناسب) به سطح مطلوب برساند. طراحان سيستم‌های تهويه مطبوع و تبريد پارامترهای بسياری را در طراحی در نظر می گيرند تا خواسته‌های كاربران و سطح آسایش استاندارد را برآورده سازند.

برای مثال در شکل زیر جهت گرمایش و سرمایش یک ساختمان اداری – تجاری از تعدادی دستگاه مولد گرمایشی سرمایشی که روی بام نصب شده اند و با لوله کشی به فن کویل های درون واحدها متصل هستند، استفاده شده است.

تهویه مطبوع

کاربردهای دستگاه تهویه مطبوع

1 . ساختمان های سازمانی مانند بیمارستان ها و خانه های پرستاری

2 . ساختمان های تجاری مانند ادارات ، فروشگاه ها و مراکز خرید

3 . ساختمان های مسکونی مانند ساختمان های مسکونی تک واحدی ، چند واحدی ، ساختمان های بلند و برج

4 . سالن ها و سوله های تولیدی و انبار محصولات

5 . و هر نوع ساختمان یا سوله ها و سالن های دیگر مانند سینما ، سالن ورزشی ، هتل ، ساختمان آموزشی و …

معرفی 7 دستگاه تهویه مدرن برای ساختمان ها

1 . انواع چیلر یا مینی چیلر به همراه بویلر موتورخانه

مسئولیت بویلرها افزایش دمای آب و ارسال آن با لوله کشی به فن کویل ها ، هواسازها و یا رادیاتورهای درون ساختمان است که در سایز کوچک می توان از پکیج گازسوز زمینی یا دیواری بهره برد.

مسئولیت چیلرها کاهش دمای آب و ارسال آن با لوله کشی به فن کویل ها و هواسازهای درون ساختمان است که در سایز کوچک می توان از مینی چیلر بهره برد.

مطالعه بیشتر درباره چیلرهای تراکمی هوا خنک در متن ⇐ چیلر هوایی

مطالعه بیشتر درباره چیلرهای تراکمی آب خنک در متن ⇐ چیلر تراکمی آب خنک

موتورخانه فن کویل

2 . پکیج یونیت پشت بامی (روفتاپ پکیج)

پکیج یونیت پشت بامی در واقع همان چیلر هوا خنک است که هواساز نیز به آن متصل شده و هوا را پس از سرد یا گرم کردن ، با کانال هایی به درون ساختمان می فرستد. این دستگاه جزو دستگاه تهویه کانالی محسوب می شود.

مطالعه بیشتر ⇐ پکیج پشت بامی

پکیج پشت بامی

3 . سیستم سرمایشی و گرمایشی GHP

این دستگاه جزو دستگاه تهویه مطبوع مدرن محسوب می شود که در سال های اخیر وارد بازار شده است و مهمترین نکته در مورد GHP این است که برای گرمایش و سرمایش از سوخت گاز (گاز شهری) استفاده می کند به همراه اندکی مصرف برق.

مطالعه بیشتر ⇐ GHP چیست ؟

4 . سیستم سرمایشی و گرمایشی VRF

این دستگاه نیز جزو دستگاه های مدرن محسوب شده و ساختاری تقریبا مشابه GHP دارد و با این تفاوت که به جای گاز شهری ، تماما از انرژی الکتریسیته برای گرمایش و سرمایش بهره می برد.

مطالعه بیشتر ⇐ VRF چیست ؟

فن کویل های متصل به VRF و GHP

5 . اسپلیت و داکت اسپلیت

احتمال بسیار زیاد با ساختار دستگاه اسپلیت آشنایی دارید. داکت اسپلیت هم بسیار شبیه اسپلیت است و با این تفاوت که پنل داخلی (که در اسپلیت ها معمولا از نوع دیواری است) داکت اسپلیت ها سقفی بوده و همزمان هوای سرد یا گرم را با چندین کانال در اتاق ها و سالن ها توزیع می کند.

مطالعه بیشتر ⇐ داکت اسپلیت

داکت اسپلیت لنوکس

6 . دستگاه زنت

دستگاه زنت (Zent) با 5 دستگاهی که تا اینجا ذکر کردیم از نظر ساختاری متفاوت بوده و برای سرمایش به جای بهره بردن از کمپرسور و سیکل تبرید از فرآیند پاشش آب در مسیر هوا بهره می برد. این قضیه در سیستم کولر آبی نیز وجود دارد. یعنی دستگاه دارای پوشال هایی است که آب روی آن تزریق و با برخورد با هوا ، منجر به کاهش دمای هوا می شود. این سیستم دارای کویل آبگرم جهت گرمایش نیز است.

مطالعه بیشتر ⇐ زنت چیست ؟

7 . ایرواشر

ایرواشر نیز مشابه زنت عمل می کند. در کل این دو دستگاه زنت و ایرواشر نسبت به دیگر دستگاه های تهویه (موارد 1 تا 5) عملکرد متفاوتی در سرمایش دارند.

مطالعه بیشتر ⇐ ایرواشر

ایرواشر

اکثر دستگاه های ذکر شده یا بر پایه سیکل تبرید (شبیه کولر گازی) کار می کنند و یا بر پایه سیستم تبخیری (شبیه کولر آبی). از همین رو برای آشنایی با نحوه کارکرد این دستگاه ها، اصول حاکم بر آنها را تشریح می کنیم.

1 . آشنايی با سیستم های تبریدی (اصول اوليه سیکل تبريد)

اکثر دستگاه های تهویه مطبوع سرمایشی و گرمایشی ذکر شده یا بر پایه سیکل تبرید و یا بر پایه تماس مستقیم هوا با آب (سیستم های تبخیری) کار می کنند. بنابرین شناخت اصول اولیه تبرید در واقع باعث شناخت نحوه عملکرد اکثر دستگاه های سرمایشی و گرمایشی از جمله انواع چیلرها و مینی چیلرهای تراکمی ، سیستم های GHP و VRF ، پکیج یونیت پشت بامی ، اسپلیت و داکت اسپلیت می شود که در مدار همه آنها از قطعات زیر استفاده شده است.

کمپرسور :

همان طور كه در شكل زیر مشاهده می شود، کمپرسور یکی از اجزای اصلی سیکل تبريد است كه سمت فشار بالا و فشار پايين سيستم تبريد را از يكديگر تفكيک می كند. کمپرسور در واقع نقطه شروع سمت فشار بالا به شمار می رود و در ورودی آن، گاز مبرد با دما و فشار پايين تحت تراکم قرار می گيرد و در نتيجه در خروجی آن، دما و فشار مبرد افزايش می يابد. می توان گفت كه در واقع كمپرسور وسيله ای است كه گاز با فشار پايين را از خط مكش دريافت نموده و آن را به گاز داغ با فشار بالا تبديل می كند و آن را به سمت کندانسور جاری می کند.

به طور كلی چهار نوع از كمپرسورها در صنعت كاربرد بيشتری دارند :

1 . كمپرسورهای سيلندر پيستونی – در دو نوع قابل تعمیر و غیر قابل تعمیر

2 . كمپرسورهای اسكرال (حلزونی) – معمولا مورد استفاده در تناژهای تبرید کم

3 . كمپرسورهای اسكرو (مارپیچی) – معمولا مورد استفاده در تناژهای تبرید بالا

4 . کمپرسورهای سانتریفیوژ (گریز از مرکز)

کمپرسور

کندانسور :

کندانسورها معمولا در دو نوع هستند.

1 . کندانسور آبی (آب خنک که معمولا به دو صورت پوسته و لوله یا صفحه ای ساخته می شود)

2 . کندانسور هوایی (هوا خنک که دارای فن است)

کندانسور گاز مبرد را تقطير نموده (با گرفتن حرارت از آن توسط آب یا هوا) و آن را به مايع تبديل می كند.

مبدل حرارتی کندانسور

شیر انبساط :

فشار مبرد پس از عبور از شير انبساط يا شير تقليل فشار كاهش يافته و سپس به اواپراتور ارسال می شود. با کاهش فشار، مبرد که به شکل مایع است با گرفتن حرارت از محیط اطراف خود در اواپراتور (از هوا یا آب) تبخیر می شود. شیر انبساط معمولا در دو نوع موجود است.

1 . شیر انبساط الکترونیکی

2 . شیر انبساط ترموستاتیکی

اواپراتور :

مبرد پس از گذر از شیر انبساط، وارد اواپراتور می گردد و درون لوله های آن جریان می یابد. اواپراتور یا در آب غوطه ور است و یا درون یونیت های داخل ساختمان مانند فن کویل جاسازی می شود. اگر درون آب غوطه ور باشد، باعث کاهش دمای آب شده و آب سرد با پمپ به یونیت هایی مانند هواساز و فن کویل پمپاژ می شود. اگر درون یونیت های داخل ساختمان جاسازی شود، هوای دمیده شده توسط فن را خنک می کند. زیرا مبرد جاری در لوله های آن که دچار افت فشار شدیدی شده، تمایل زیادی به گرفتن حرارت از محیط و تبخیر شدن دارد.

نمونه ای از سیکل تبرید و اجزای آن در دستگاه چیلر :

سیستم سرمایشی چیلر

2 . آشنايی با سیستم های تبخیری

شناخت اصول اولیه سیستم های تبخیری در واقع باعث شناخت نحوه عملکرد اکثر دستگاه های تهویه مطبوع سرمایشی و گرمایشی از جمله دستگاه زنت ، ایرواشر ، اکونوپک و کولر آبی می شود.

در همه سیستم های تبخیری از مکانیزم پاشش آب در مسیر هوا استفاده می شود. برای مثال درون ایرواشر یک سری نازل پر فشار تعبیه می شود که آب را با فشار بالا و به صورت ذرات پودر شده در مسیر هوا پاشش می کنند تا آب پودر شده بتواند حرارت را از هوای در حال عبور از دستگاه (که توسط فن مکیده می شود) بگیرد و دمای آن را کاهش دهد. برای گرمایش هم کافی است که یک کویل آبگرم تک یا چند ردیفه درون دستگاه جاسازی شود تا دمای هوا در اثر برخورد با سطح داغ کویل ، افزایش یابد. بدیهی است که آبگرم نیز باید در دستگاهی دیگر مانند پکیج یا بویلر گرم شده و به کویل این دستگاه پمپاژ شود.

در دستگاهی مانند زنت نیز به جای پاشش آب توسط نازل ، از پدهای سلولوزی استفاده می شود که آب بر روی آن پاشیده شده و با عبور هوا از میان پدهای خیس شده ، دمای هوا کاهش می یابد که در شکل زیر به صورت شماتیک نشان داده شده است.

تهویه مطبوع ماخ ، طراح و تولید کننده انواع دستگاه های گرمایشی و سرمایشی در ظرفیت ها و طرح های گوناگون است. مهندسان ما با توجه به درخواست های هر مشتری و پس از بررسی شرایط آب و هوایی ، نوع کاربری ، نیازهای اساسی پروژه ، قیمت و سایر موارد ، مناسب ترین دستگاه را برای هر ساختمان پیشنهاد می دهند. کلیه محصولات ما مطابق با استانداردهای روز طراحی و تولید شده و به صورت مستقیم از کارخانه و با قیمت مناسب به فروش می رسد. جهت کسب اطلاعات بیشتر در مورد انواع دستگاه های تهویه مطبوع و نیز انتخاب مناسب ترین دستگاه تهویه برای ساختمان خود با مهندسان ما تماس بگیرید.

مهندس احمدی : 09127675117 – 09194427470

مهندس خورانی : 09191639363

مطالعه بیشتر ⇐ انواع سیستم های گرمایشی و سرمایشی ساختمان

به این متن چند ستاره میدین؟ (ستاره سمت چپ بیشترین امتیاز رو داره. بدون نیاز به ثبت نام در سایت می تونید امتیاز بدید)
[کل: 10 میانگین: 3.3]
اشتراک گذاری :

3 دیدگاه. ارسال دیدگاه جدید

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

این فیلد را پر کنید
این فیلد را پر کنید
لطفاً یک نشانی ایمیل معتبر بنویسید.

چهار × 3 =

keyboard_arrow_up
مشاوره و استعلام قیمت