پکیج یونیت

پکیج یونیت سرمایشی و گرمایشی چیست و چه مزایایی دارد؟

پکیج یونیت سرمایشی و گرمایشی یا همان روف تاپ پکیج (roof top package) دستگاه تهویه مطبوعی است که عمل تهویه کامل هوا شامل کنترل درجه حرارت هوای ورودی به محیط (هم سرمایش و هم گرمایش) ، کنترل رطوبت و نیز فیلتر کردن هوا را در یک واحد یکپارچه انجام می دهد و چون معمولا روی پشت بام نصب می شود به آن روف تاپ roof top گفته می شود. این دستگاه یکپارچه شامل دو بخش چیلر و هواساز است. در واقع این دستگاه ترکیبی از دستگاه چیلر تراکمی (از نوع هوا خنک) و دستگاه هواساز در یک مجموعه مشترک است. با این تفاوت که در سیستم چیلر و هواساز ، دستگاه چیلر وظیفه سرد کردن آب و پمپاژ آن به سمت کویل آب سرد هواساز را بر عهده دارد ولی در این دستگاه به جای اینکه از آب در مدار سیستم استفاده شود، مبرد جاری در بخش چیلر دستگاه پکیج یونیت مستقیما به کویل بخش هواساز آن منتقل می شود و مستقیما موجب کاهش دمای هوای عبوری از سطح کویل ها می گردد. بدین ترتیب با حذف آب از مدار، ضمن افزایش راندمان (به علت کاهش اتلافات مربوط به کاهش دمای آب به عنوان سیال واسطه)، کل سیستم در یک مجموعه واحد طراحی شده است. همین مسئله حذف آب باعث می شود که پکیج یونیت سرمایشی و گرمایشی مزایایی نسبت به چیلر و هواساز داشته باشد که در ادامه به آنها و نیز کاربردها (اینکه آیا می توان از آن علاوه بر پروژهای صنعتی و تجاری در پروژه های آپارتمانی و ساختمان های مسکونی استفاده کرد یا خیر) و قیمت آن اشاره خواهیم کرد.

پکیج یونیت سرمایشی و گرمایشی

همانطور که در شکل زیر مشاهده می کنید، وقتی این دستگاه ها به صورت جدا از هم طراحی و ساخته شوند، آب به عنوان واسطه عمل کرده و بعد از اینکه توسط مبرد در اواپراتور چیلر سرد شد به کویل هواساز پمپاژ می شود. برای گرمایش هم آب گرم (آبی که در موتورخانه توسط دیگ یا بویلر یا پکیج گرم می شود) به کویل هواساز پمپاژ می شود. در پکیج یونیت سرمایشی و گرمایشی در حالت سرمادهی دیگر به آب نیازی نیست و چونکه متعلقات سیکل تبرید بسیار نزدیک قسمت هواساز طراحی و ساخته می شود، مبرد سیکل مستقیما به کویل هواساز (کویلی که مبرد در آن جاری می شود و نه آب که به آن DX هم گفته می شود) می رود تا دمای هوای عبوری از اطراف کویل را کاهش دهد و در حالت گرمادهی این دستگاه با سیستم چیلر ، بویلر و هواساز تفاوتی ندارد و کافی است که آب گرم بویلر موتورخانه را به کویل آبگرم پکیج یونیت متصل نمود. اینکه دستگاه پکیج یونیت در حالت سرمادهی چه مزایایی دارد و اینکه چرا قیمت آن از قیمت چیلر و هواساز کمتر است را با هم بررسی خواهیم نمود و به ذکر کاربردها و موارد استفاده از آن خواهیم پرداخت.

هواساز متصل به بویلر و چیلر

اگر بخواهید به طور دقیق تر با ساختار این دستگاه آشنا شوید بهتر است که ابتدا صفحات مربوط به چیلر و هواساز را به دقت مطالعه بفرمایید. چونکه اگر ما این دو دستگاه را با هم ترکیب کنیم ، دستگاه پکیج یونیت به وجود می آید. برای آشنایی بیشتر با ساختار هر یک از بخش های این دستگاه می توانید متن های زیر را مطالعه کنید. ⇓⇓⇓

مطالعه بیشتر درباره طرز کار ، مزایا و قیمت دستگاه هواساز در این مقاله ⇐ هواساز

مطالعه بیشتر درباره طرز کار و انواع چیلرها در این مقاله ⇐ چیلر

سرمایش و گرمایش پکیج یونیت

در شکل زیر اجزای دستگاه پکیج یونیت یا همان روفتاپ پکیج را مشاهده می کنید. این دستگاه ها در اشکال مختلفی طراحی و ساخته می شوند ولی اصول کاری آنها مشابه یکدیگر است. 

سرمایش پکیج یونیت عینا مشابه سرمایش چیلر و هواساز است. قسمت چیلر تراکمی آن که بر پایه سیکل تبرید تراکمی کار می کند از اجزایی مانند کمپرسور ، مبدل حرارتی کندانسور ، شیر انبساط ، مبدل حرارتی اواپراتور و لوله کشی مبرد تشکیل شده است. اواپراتور (کویل حاوی مبرد) درون قسمت هواساز دستگاه پکیج یونیت جاسازی شده و مبرد در حال تبخیری که در آن جریان دارد، گرمای هوای ورودی دمیده شده توسط فن را گرفته و آن را خنک می کند و هوای خنک در طی حالت سرمایش وارد محیط داخل ساختمان می شود.

اگر بخواهیم به طور ساده تر ساختار این دستگاه را در حالت سرمایش توضیح دهیم ، مطابق شکل زیر ابتدا هوای گرم محیط در اثر مکش فن ، وارد دستگاه شده و بعد از عبور از فیلترها به سطح کویل مبرد یا همان DX برخورد می کند. مفهوم DX این است که داخل کویل ، مبردی مثل گاز R22 یا R134a و … جریان دارد (به جای آب سرد) و این مبرد داخل لوله های کویل است که گرمای هوا را جذب کرده و هوا را خنک می کند. در ضمن در همین حین به دلیل تقطیر بخار آب یا همان رطوبت موجود در هوا در سطح کویل ، رطوبت هوا نیز کم می شود. سپس هوای خنک و کم رطوبت از یک دریچه به سمت ساختمان هدایت می شود. مبرد نیز دائما با گردش بین کمپرسور ، کندانسور ، یک شیر منبسط کننده و کویل DX ، گرما را از هوا گرفته و در قسمت کندانسور به محیط بیرون (هوای آزاد اتمسفر) منتقل می کند.

پکیج یونیت یا روفتاپ پکیج

نکته این دستگاه اینجاست که مبردی مثل گاز R134a مستقیما گرمای هوا را می گیرد. در حالی که در سیستم چیلر و هواساز ، ابتدا مبرد در یک مبدل حرارتی به نام اواپراتور (از نوع Shell and Tube) ، آب را سرد می کرد و بعد این آب سرد بود که به کویل هواساز فرستاده می شد و آب سرد جاری در لوله های کویل ، گرمای هوای اطراف کویل را به خود جذب می کرد. وقتی یک سیال مثل آب واسطه انتقال حرارت باشد ، قطعا درصدی از انرژی در حین این تبدیل ، اتلاف می شود. برای حذف این اتلاف ، مبرد مستقیما گرمای هوا را در دستگاه پکیج یونیت می گیرد تا راندمان سیستم افزایش یافته و سیستم با مصرف انرژی کمتری کار می کند. بنابرین یکی از مهمترین مزایا و برتری هایی که دستگاه پکیج یونیت سرمایشی و گرمایشی دارد این است که راندمان آن نسبت به چیلر و هواساز بیشتر است و در ضمن به خاطر حذف اواپراتور Shell and Tube و لوله کشی های آن ، قیمت پکیج یونیت سرمایشی و گرمایشی نیز از چیلر و هواساز کمتر است.

برای گرمایش از کویل (مبدل حرارتی) آبگرم استفاده می شود. در فصل زمستان با گرم شدن آب در موتورخانه یا پکیج و پمپاژ آن به درون کویل های آبگرم جاسازی شده در دستگاه پکیج یونیت و همزمان با آن با دمیده شدن هوا توسط فن از اطراف کویل ها، هوا گرم شده و با کانال کشی در سرتاسر ساختمان توزیع می شود. آب گرمی که در کویل جریان دارد با روش های مختلفی (مانند موتورخانه مرکزی یا پکیج گازسوز) تامین می شود.

پکیج یونیت

کاربردها و مزایای پکیج یونیت

مزایا و برتری های این سیستم :

از جمله مزایای پکیج یونیت حذف اواپراتور چیلر و لوله کشی های بین چیلر و هواساز است و نیز اینکه در حالت سرمایش نیازی به وجود مدار آب نیست و اواپراتور چیلر به طور مستقیم درون قسمت هواساز پکیج یونیت جاسازی می شود. بدین ترتیب علاوه بر حذف اتلافات انرژی حرارتی از لوله کشی بین چیلر تا هواساز ، سیال واسطه آب در حالت سرمایش نیز حذف شده و به لوله کشی و عایق کاری آن نیازی نخواهد بود. با کاهش اتلافات حرارتی ، به دستگاه با ظرفیت کمتری جهت تامین دمای مورد نظر نیاز است و بدیهی است که قیمت دستگاه های با ظرفیت کمتر ارزان تر خواهد بود. در ضمن اواپراتور چیلر معمولا از نوع شل اند تیوب (پوسته و لوله) است که به علت به کار رفتن تعداد زیادی لوله مسی در آن، قیمت بالایی دارد که با حذف این مبدل، صرفه جویی زیادی در قیمت تمام شده دستگاه پکیج یونیت سرمایشی و گرمایشی می شود و تاثیر عمده ای بر پایین تر بودن قیمت آن نسبت به مجموع قیمت چیلر و هواساز دارد. بنابرین علاوه بر راندمان بیشتر از مهمترین مزایایی که این دستگاه دارد می توان به کمتر بودن قیمت آن نسبت به مجموع قیمت چیلر و هواساز اشاره کرد.

از دیگر مزایای پکیج یونیتی می توان به موارد زیر اشاره کرد :

1 . امکان استفاده از آن در ظرفیت کم تا ظرفیت های بسیار بالا

2 . توزیع مناسب هوا و تامین هوای تازه در قسمت هواساز پکیج یونیتی

3 . گرمایش مطلوب در زمستان به علت استفاده از منبع آب گرم یا بخار به صورت جداگانه از طریق پکیج یا موتورخانه

4 . سرمایش مطلوب در تابستان به علت استفاده از مزایای سیستم چیلر در آن

5 . بهره مندی از تمام مزایای چیلرهای راندمان بالای امروزی مانند الکترو موتورهای دور متغیر اینورتر

6 . استفاده از آن به عنوان یک دستگاه تهویه مطبوع مرکزی کامل با امکان برآورده کردن تمامی نیازها (سرمایشی ، گرمایشی ، تنظیم رطوبت و …)

7 . امکان نصب تجهیزات رطوبت زنی برای کنترل دقیق میزان رطوبت هوا در مناطق با آب و هوای خشک

8 . امکان نصب هر نوع فیلتر با توجه به میزان آلاینده های موجود در محل نصب و با توجه به نوع کاربری مورد نظر

کاربردها :

تا بدین جا به پرسش مهم پکیج یونیت سرمایشی و گرمایشی چیست و اینکه چه مزایایی دارد پرداختیم ولی سوال دیگری که مطرح می شود این است که کاربردها و موارد استفاده از آن در چه نوع کاربری هایی است بهتر است از این دستگاه در چه اماکنی و چه پروژه هایی استفاده شود؟

همانطور که متوجه شده اید این دستگاه از نوع کانالی محسوب می شود و هوا پس از تهویه با کانال در ساختمان مد نظر توزیع می گردد. بنابرین در ساختمان هایی که از اتاق ها و بخش های مختلف و با نیازهای دمایی مختلف تشکیل شده باشد (برای مثال یک محیط آموزشی با کلاس های متعدد یا یک ساختمان اداری یا مسکونی) استفاده از این دستگاه مطلوب نخواهد بود زیرا وقتی هوا با کانال در بخش های مختلف توزیع می شود، در همه جا با یک دما وارد خواهد شد و ممکن است هر بخش به دمای خاصی نیاز داشته باشد که برای چنین اماکنی به جای دستگاه پکیج یونیت سرمایشی و گرمایشی ، سیستم چیلر و فن کویل پیشنهاد می گردد. اما در اماکنی که از یک سالن یا بخش بزرگ تشکیل شده باشد (برای مثال سالن سینما یا کنفرانس یا تالار تشریفات یا سوله ورزشی و صنعتی) استفاده از این دستگاه به خاطر مزایایی که دارد پیشنهاد می گردد زیرا در چنین پروژه هایی اصولا باید هوا با کانال و با دمای یکسان در همه جا توزیع گردد. در ضمن وقتی با کانال هوا را در بخش های مختلف توزیع می کنیم همه جا با هم یا تهویه می شوند یا سیستم تهویه آ«ها همه با هم خاموش می شود ولی در فن کویل ها این چنین نیست و هر فن کویلی را که نیاز نداشته باشیم می توانیم خاموش کنیم.

بنابرین کاربردهای دستگاه پکیج یونیت سرمایشی و گرمایشی عبارتند از :

1 . سوله ها و سالن های صنعتی و کارگاه ها

2 . سالن های ورزشی

3 . سالن های برگزاری مراسمات

4 . سینماها ، کتابخانه ها ، پایانه های مسافربری

و هر کاربری که در آن فضای تهویه شونده یکپارچه و بزرگ بوده (حداقل 200 متر مربع) و تهویه همه قسمت ها یکسان و همزمان انجام شود.

و در کاربردهای زیر نباید از این دستگاه استفاده شود :

1 . ساختمان های مسکونی از جمله آپارتمانی ، خانگی و ویلایی

2 . ادارات تشکیل شده از اتاق های متعدد

3 . هتل ها

4 . مراکزی با کلاس های آموزشی زیاد

و هر نوع کاربردی که در آن اتاق ها و در واقع بخش های زیادی وجود دارد که باید مستقلا تهویه شوند و سیستم جایگزین و مناسب آن ، سیستم فن کویل های متصل به آب سرد چیلر و آب گرم موتورخانه (یا پکیج) است.

طراحی ، ساخت و استعلام قیمت دستگاه های سرمایشی و گرمایشی

در شکل های زیر برای نمونه و به ترتیب مراحلی از طراحی ، ساخت ، بارگیری و ارسال پکیج یونیت های 24 تن تبریدی ساخته شده در محل کارخانه شرکت ماخ را مشاهده می کنید.

طراحی روفتاپ پکیج ها

ساخت پکیج یونیت

بارگیری و ارسال

تهویه مطبوع ماخ، تولید کننده انواع دستگاه های سرمایش و گرمایش مرکزی از جمله انواع پکیج یونیت، هواساز، چیلر، ایرواشر و … و متناسب با نیازها و درخواست های هر مشتری است. کلیه محصولات ما به طور مستقیم از کارخانه و با قیمت مناسب به فروش می رسند. جهت کسب اطلاعات بیشتر در مورد ویژگی های هر محصول، انتخاب مناسب ترین دستگاه برای ساختمان خود و نیز استعلام قیمت پکیج یونیت ها و سایر دستگاه ها با مهندسان ما تماس بگیرید.

مهندس احمدی : 09127675117 – 09194427470

مهندس خورانی : 09191639363

برای شناخت بیشتر ویژگی ها ، کاربردها و نیز کاتالوگ پکیج یونیت های ما به این صفحه ⇐ روف تاپ پکیج مراجعه کنید.

مطالعه بیشتر ⇐ اجزای چیلر تراکمی

مصرف برق پکیج یونیت کمتر است یا سیستم چیلر و هواساز؟

با توجه به اینکه کل مسیر آب و پمپ در دستگاه پکیج یونیت حذف شده و مبرد بدون واسطه و مستقیما باعث سرمایش هوا می شود ، طبیعی است که راندمان آن از سیستم چیلر و هواساز بیشتر شده و با مصرف برق کمتری می تواند سرمایش مورد نیاز را ایجاد کند. ولی باید توجه داشت که فقط با این عامل نمی توان بین این دو سیستم دست به انتخاب زد و سایر پارامترها هم باید مد نظر قرار داده شود.

پکیج یونیت ها برای سرمایش و گرمایش چه اماکنی مناسب هستند؟

چونکه این دستگاه ها با کانال ، هوا را در ساختمان توزیع می کنند ، بیشتر مناسب اماکنی با متراژ بالا (از حداقل 200 متر تا هزاران متر مربع) مثل ساختمان های تجاری ، سالن های بزرگ با کاربری های گوناگون ، سوله ها ، انبارها ، برخی از اماکن اداری و غیره هستند ولی برای پروژه های مسکونی یا هتل ها و غیره که هر واحد باید درجه حرارت خود را جداگانه کنترل کند ، مناسب نیستند.

آیا در این دستگاه می توان رطوبت را هم مثل دما به دقت تنظیم کرد؟

بله دقیقا. اگر در ساختمانی به دلیل حساسیت های موجود نیاز باشد که رطوبت نیز همانند دما به دقت تنظیم شود ، می توان به آن تجهیزاتی را اضافه کرد تا این کار را به بهترین شکل انجام دهد. اگر هم به تنظیم دقیق رطوبت نیاز نباشد ، این دستگاه حداقل در روزها و ماه های گرم سال و بدون نیاز به نصب تجهیزات اضافه ، رطوبت هوا را کاهش می دهد.

به این متن چند ستاره میدین؟ (ستاره سمت چپ بیشترین امتیاز رو داره. بدون نیاز به ثبت نام در سایت می تونید امتیاز بدید)
[کل: 21 میانگین: 4.2]
اشتراک گذاری :

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

این فیلد را پر کنید
این فیلد را پر کنید
لطفاً یک نشانی ایمیل معتبر بنویسید.

17 + 5 =

keyboard_arrow_up
مشاوره و استعلام قیمت