مزایا و معایب مینی چیلر

ما در این متن 8 مورد از مزایا و 3 مورد از معایب مینی چیلر در برابر سایر دستگاه ها را بررسی می کنیم. مینی چیلر هوا خنک به صورت ترکیبی با واحدهای فن کویل و یا دستگاه هواساز به عنوان یک سیستم خنک کننده هوا مورد استفاده قرار می گیرد. همچنین از آن به عنوان دستگاه خنک کاری در فرآیندها و ماشین آلات صنعتی نیز به عنوان پر کاربرد ترین دستگاه سرمایش صنعتی استفاده می شود. بازه ظرفیت آن معمولا بین 24000 تا 240000 BTU/hr (معادل 2 تا 20 تن تبرید یا معادل 7 تا 70 کیلو وات) است که آن را جهت کاربرد در مواردی مانند اتاق های اداری، آپارتمان مسکونی، هتل، رستوران، کافه، دستگاه های صنعتی و … مناسب می سازد. در شکل زیر نمونه ای از دستگاه مینی چیلر نشان داده شده است.

مزایا و معایب مینی چیلر

در این متن هدف ما این است که به مهمترین مزایا و معایب مینی چیلر ها بپردازیم و برای آشنایی با ساختار ، اجزا و طرز کار این دستگاه کافی است که این متن ⇐ مینی چیلر چیست ؟ را مطالعه کنید که در آن به طور کامل همه موارد را تشریح کرده ایم.

نمونه ای از کاربرد ساختمانی مینی چیلر برای سرمایش هوای قسمت های مختلف ساختمان :

مینی چیلر با سرد کردن آب و پمپاژ آن به فن کویل های مستقر در هر اتاق ، عمل سرمایش هوا را به مطلوب ترین شکل ممکن انجام می دهد. در واقع با گردش آب سرد در فن کویل ها و با روشن نمودن هر فن کویل ، می توان دمای هوای هر اتاق را به طور جداگانه کاهش داد. برای گرمایش (در زمستان) هم کافی است که آب گرم به فن کویل ها پمپاژ شود. بنابرین اگر در ساختمانی از سیستم مینی چیلر و فن کویل استفاده کنیم دیگر نیازی به تجهیزات گرمایشی مثل رادیاتور (شوفاژ) ، لوله های گرمایش از کف و … نیست و فقط کافی است که آبگرم پکیج یا موتورخانه را به فن کویل ها وصل کنیم تا در فصل سرد ، با فن کویل ها عمل گرمایش هوا به بهترین شکل انجام شود. بنابرین مینی چیلر را در ماه های سرد سال خاموش می کنیم و پکیج یا موتورخانه را به فن کویل ها متصل می کنیم.

مینی چیلر ساختمانی

هر فن کویل ساختار بسیار ساده ای دارد که از یک کویل مسی مارپیچ (که آب سرد در تابستان و آب گرم در زمستان در آن جاری می شود) و یک فن تشکیل شده است.

فن کویل

مطالعه بیشتر درباره اجزا ، ساختار و انواع فن کویل ها و مقایسه آنها با هم در این صفحه ⇐ فن کویل

8 مورد از مزایا و 3 مورد از معایب مینی چیلر در برابر سایر دستگاه ها عبارتند از : 

8 مورد از مزایای مینی چیلر در برابر سایر دستگاه ها :

1 . به خاطر ابعاد کوچک مینی چیلر ، به فضای کمی جهت نصب نیاز دارد (به موتورخانه نیازی نیست) و انعطاف پذیری آن به گونه ای است که می توان در کاربردهای گوناگون از آن استفاده نمود و در هر مکانی آن را نصب نمود. در واقع مینی چیلر در فضای بیرون از ساختمان (فضای آزاد) نصب و با لوله کشی آب به فن کویل های درون ساختمان یا دستگاه صنعتی مورد نظر متصل می گردد. همانطور که گفته شد لوله کشی بین مینی چیلر مستقر در بیرون ساختمان و فن کویل های داخل ساختمان از نوع ساده آب است که هزینه نصب و اجرای آن در مقایسه با مثلا دستگاه داکت اسپلیت که لوله کشی بین یونیت خارج و داخل ساختمان از نوع مسی است ، بسیار کمتر است. بنابرین از جمله مهمترین مزایای مینی چیلر ها در مقایسه با سایر دستگاه های سرمایشی ، کمتر بودن هزینه اجرای آن است. در ضمن اتلاف حرارت از طریق لوله های مسی حاوی مبرد بسیار بیشتر لوله های ساده آب است که باید از عایق های بهتری در دستگاه هایی چون اسپلیت و داکت اسپلیت استفاده شود که هزینه بالاتری هم خواهد داشت.

عایق لوله مسی داکت اسپلیت

2 . مقدار ماده مبرد موجود در مدار آن نسبت به مولتی اسپلیت ها ( و نیز اسپلیت ها و داکت اسپلیت ها) کمتر است و ضمن کاهش قیمت، اثرات مخرب زیست محیطی کمتری دارد. زیرا ماده مبرد فقط در دستگاه مینی چیلر تزریق شده و در همان جا و در یک مبدل حرارتی به نام اواپراتور عمل کاهش دمای آب را انجام می دهد و این آب سرد است که با پمپ به یونیت های داخلی ساختمان (فن کویل ها) پمپاژ می شود. در حالی که در اسپلیت ها و داکت اسپلیت ها، مبرد بین یونیت های بیرون و درون ساختمان (لوله های مسی بین یونیت ها) نیز جابجا شده و به مقدار زیادی مبرد نیاز خواهد بود.

مبرد

3 . چون کندانسور آن از نوع هوا خنک است (یعنی توسط فن خنک می شود) به کولینگ تاور (برج خنک کننده) و تجهیزات آن که در چیلرهای بزرگ آب خنک استفاده می شود، نیاز ندارد و بنابرین این دستگاه مصرف آب ندارد. منظور از مصرف آب این است که در برج های خنک کننده بخش قابل توجهی از آب در برج تبخیر می شود که باید آب تازه جایگزین آن شود.

برای آشنایی بیشتر با ساختار و طرز کار برج های خنک کننده می توانید این متن ⇐ کولینگ تاور را مطالعه کنید.

4 . قابلیت لوله کشی برای فواصل طولانی در آن وجود دارد و به راحتی می توان آن را در مکانی دور از دید (مانند پشت بام) نصب نمود و با لوله کشی ساده آب آن را به فن کویل های مستقر در ساختمان متصل کرد. در حالی که در دستگاه های دیگری مانند اسپلیت یا داکت اسپلیت ، به علت افت راندمان مبرد در لوله مسی بین یونیت داخلی و خارجی، نمی توان یونیت خارج از ساختمان را بیش از یک فاصله خاص نسبت به یونیت داخلی نصب نمود. این مورد هم یکی از مهمترین مزایای مینی چیلر است که به زیباسازی نمای ساختمان کمک می کند. متاسفانه در مواردی دیده می شود که یونیت خارج از ساختمان دستگاهی مثل داکت اسپلیت را بر روی بام و در فاصله ای بسیار دورتر از یونیت داخلی و بدون توجه به مسئله افت راندمان ، نصب می کنند که نتیجه آن افزایش مصرف برق دستگاه خواهد بود.

5 . از یک مینی چیلر به صورت مرکزی و به جای چندین کولر گازی جهت خنک کردن یک فضای بزرگ استفاده می شود. همچنین به جای استفاده از یک چیلر مرکزی برای تمامی واحدهای یک ساختمان (مثلا یک آپارتمان مسکونی با چندین واحد مجزا) می توان برای هر واحد به صورت جداگانه و مستقل یک مینی چیلر نصب نمود و هزینه مصرف برق هر دستگاه را جداگانه محاسبه کرد. یعنی اینکه اگر از یک چیلر مرکزی برای سرمایش کلیه واحدها استفاده کنیم ، هزینه مصرف برق به صورت مشترک بین همه واحدها خواهد بود و همه واحدها باید به صورت یکسان (حتی اگر واحدی از سیستم سرمایشی کمتر استفاده کرده باشد) هزینه آن را پرداخت کنند. البته باید به این نکته نیز توجه کرد که هم مجموع قیمت تمام شده اولیه چند مینی چیلر و هم هزینه مصرف برق مجموع آنها از قیمت اولیه و نیز هزینه مصرف انرژی یک چیلر مرکزی بیشتر است و به همین خاطر باید مزایا و معایب مینی چیلر در مقایسه با سایر دستگاه ها بررسی شود.

برای آشنایی بیشتر با ساختار ، ویژگی ها ، اجزا و مزایای چیلرهای مرکزی این متن ⇐ چیلر هوا خنک چیست ؟ را مطالعه کنید.

6 . توانایی کنترل دقیق دما در هر فن کویل متصل به مینی چیلر به صورت مستقل وجود دارد. برای مثال یک فرد در اتاق خود می تواند دمای کاری فن کویل اتاق خود را بر روی 19 درجه و یک نفر دیگر در اتاق خود دما را بر روی 23 درجه تنظیم کند. همین امر علاوه به حداکثر رساندن سطح آسایش ، موجب کاهش مصرف انرژی این سیستم نسبت به سیستم های سرمایشی دیگر می شود زیرا فن کویل مربوط هر اتاق ، قسمت یا سالن از یک ساختمان که به سرمایش نیاز نداشته باشد را می توان خاموش کرد و یا درجه حرارت هوای خروجی از آن را به میزان دلخواه تغییر داد. ولی در سیستمی مثل داکت اسپلیت ، همه اتاق ها هم دما خواهند شد.

فن کویل و داکت اسپلیت

7 . معمولا در مینی چیلرها از کمپرسور اسکرال استفاده می شود که نسبت به سایر کمپرسورها اصطکاک ، صدا ، لرزش و نیز قیمت کمتری دارد. همچنین یونیت های داخل ساختمان (فن کویل ها) بسیار کم صدا هستند و هیچ گونه صدای آزار دهنده ای که سلب آسایش کند در این سیستم وجود ندارد. بر خلاف سیستمی مثل داکت اسپلیت که از جمله معایب آنها ایجاد صدای آزار دهنده (مخصوصا در مواردی که سیستم با اصول مهندسی اجرا نشده و یا اینکه کیفیت دستگاه پایین باشد) است ، سیستم مینی چیلر و فن کویل از جمله کم صداترین دستگاه های تهویه محسوب می شوند.

8 . تجهیزات جانبی مانند پمپ ارسال کننده آب سرد و نیز منبع انبساط و … بر روی مینی چیلر نصب می شود و همه تجهیزات در یک پک کامل قرار می گیرند که در انواع پرتابل آن نیز کل دستگاه به راحتی قابل جابجایی از یک مکان به مکان دیگر است.

3 مورد از معایب مینی چیلر :

1 . عدم پاسخگویی به نیازهای سرمایشی اماکن بسیار بزرگ (در چنین مواردی باید از چیلر استفاده شود)

2 . مصرف برق بیشتر نسبت به چیلر مرکزی (یعنی اینکه اگر مثلا به جای یک چیلر مرکزی 100 تن تبرید از 20 مینی چیلر 5 تن تبرید استفاده کنیم ، مجموع هزینه مصرف برق 20 مینی چیلر بیشتر از هزینه مصرف برق چیلر مرکزی 100 تن تبریدی خواهد بود و علت آن این است که در هر مینی چیلر از یک یا دو کمپرسور استفاده شده ولی در یک چیلر مرکزی 100 تن تبرید برای مثال می توان از 2 یا 4 کمپرسور بزرگ اسکرو استفاده نمود که ضمن کاهش تعداد دفعات روشن و خاموش شدن کمپرسورها ، می توان با قابلیت کنترل ظرفیت پیوسته ای که کمپرسورهای اسکرو دارند ، مصرف برق کمپرسورها را دقیقا متناسب با نیاز مصرف کننده منطبق کرد.

3 . قیمت اولیه بالاتر نسبت به چیلر مرکزی (برای مثال اگر بخواهیم برای یک ساختمانی که به 50 تن تبرید برودت نیاز دارد ، یک دستگاه چیلر مرکزی 50 تن تبریدی یا 5 دستگاه مینی چیلر 10 تن تبریدی تهیه کنیم ، قیمت چیلر مرکزی از مجموع مینی چیلرها کمتر خواهد بود)

ما در این مقاله سعی کردیم به 8 مورد از مزایا و 3 مورد از معایب مینی چیلر در برابر سایر دستگاه ها اشاره کنیم. جهت کسب اطلاعات بیشتر در مورد انواع چیلرها ، مینی چیلرها و سایر دستگاه های سرمایشی و گرمایشی ، انتخاب مناسب ترین دستگاه برای پروژه خود و نیز استعلام قیمت آنها با مهندسان ما تماس بگیرید.

مهندس احمدی : 09127675117 – 09194427470

مهندس خورانی : 09191639363

مطالعه بیشتر ⇐ قیمت مینی چیلر

آشنایی بیشتر با دستگاه چیلر و انواع آن در این مقاله ⇐ چیلر

آشنایی بیشتر با دستگاه هواساز و مزایا و معایب آن در این مقاله ⇐ دستگاه هواساز

مهمترین مزایای مینی چیلر نسبت به اسپلیت (کولر گازی) کدام موارد است؟

ظرفیت سرمایشی بالاتر ، تهویه چندین فضا به طور همزمان فقط با یک مینی چیلر (با متصل نمودن مینی چیلر به چند فن کویل) ، تنظیم دمای هر فن کویل به صورت مجزا ، امکان لوله کشی طویل بین مینی چیلر و فن کویل ها ، عدم نیاز به لوله کشی مسی بین یونیت ها

مهمترین مزایای مینی چیلر نسبت به داکت اسپلیت کدام موارد است؟

استقلال در تهویه هر اتاق یا بخش (یعنی اینکه هر فن کویل متصل به مینی چیلر را می توان به طور مستقل از نظر دمایی و نیز روشن یا خاموش بودن کنترل کرد) و این در حالی است که در داکت اسپلیت ، همه اتاق ها و بخش ها با هم و با یک دما تهویه می شوند. دیگر مزیت مهم این است که فن کویل ها بسیار کم صدا هستند ولی یونیت داخلی داکت اسپلیت هم صدای بیشتری دارد و هم در صورت اجرای غیر اصولی ، صدای کارکرد آن به مرور زمان بیشتر هم می شود.

مینی چیلرها نسبت به سیستم های سرمایش تبخیری (مثل کولر آبی) چه مزایایی دارند؟

سیستم های تبخیری (مثل کولر آبی) سرمایش مطبوعی مثل سیستم های تراکمی (مثل مینی چیلر یا اسپلیت و …) ندارند. مخصوصا در مناطق با آب و هوای مرطوب که اصلا استفاده از سیستم های تبخیری ممکن نیست. سیستم های تراکمی مثل مینی چیلر قابلیت کاهش رطوبت هوا را نیز دارند. سیستم های تبخیری معمولا با کانال کشی کل فضای مورد نظر را به یک شکل تهویه می کنند ولی در سیستمی مثل مینی چیلر و فن کویل می توان هر اتاق یا قسمت از ساختمان را به طور خاص تهویه کرد.

به این متن چند ستاره میدین؟ (ستاره سمت چپ بیشترین امتیاز رو داره. بدون نیاز به ثبت نام در سایت می تونید امتیاز بدید)
[کل: 34 میانگین: 3.4]
اشتراک گذاری :

12 دیدگاه. ارسال دیدگاه جدید

  • آیا سرمایش مینی چیلر در حد کولر گازی هست؟

    پاسخ
    • بله دقیقا. هر دو دارای کمپرسور هستند و بر اساس سیکل تبرید تراکمی (مبرد R22 , R134 و …) کار می کنند. هر دو دارای پنل خارج از ساختمان و پنل داخل ساختمان (فن کویل ها) هستند. با این تفاوت که چیلر و مینی چیلر بر خلاف کولر گازی که به یک پنل داخلی متصل می شود، همزمان به چندین فن کویل متصل شده و می توان تمام فن کویل های اتاق ها و قسمت های متصل به یک مینی چیلر را به طور مجزا کنترل کرد. در متراژهای بالا به جای چندین کولر گازی باید از یک مینی چیلر به طور مرکزی استفاده شود. سرمایش این دو هیچ تفاوتی با هم ندارد.

      پاسخ
  • سلام، در مينى چيلر مثل ايرواشر امكان تزريق هواى تازه به فن كويل وجود دارد يا مثل اسپليت و داكت اسپليت هوا در محيط بسته سيركوله ميشود؟
    مورد ديگه توان ورودى براى يك دستگاه مثلا ١٠ تن چقدر است؟

    پاسخ
    • سلام و درود بر شما
      مینی چیلر دستگاهی برای سردسازی آب هست که آب سرد با پمپ به فن کویل های درون ساختمان یا هواساز بیرون از ساختمان ارسال میشه. اگه بخواهید فقط هوای درون ساختمان حین سرمایش ، سیرکوله بشه فقط از فن کویل استفاده میشه ولی اگه بخواهید هوای تازه از بیرون به درون ساختمان تزریق کنید از یک دستگاه هواساز باید استفاده کنید که در بیرون ساختمان مستقر میشه و چون دارای کویل آب سرد و گرم هست، علاوه بر سرمایش و گرمایش ، هوای تازه هم وارد ساختمان میکنه که اطلاعات بیشتر درباره این دستگاه رو می تونید در متن هواساز مطالعه کنید. در خصوص توان ورودی یک دستگاه 10 تن یا … نیز با مهندسان ما تماس بگیرید تا اطلاعات فنی رو خدمتتون اعلام کنن.

      پاسخ
    • سلام و وقت بخیر برای یه خانه دوبلکس ۲۸۰ متری با چهار خواب هزینه نصب و راه اندازی مینی چیلر در حال حاضر چقدر هست؟

      پاسخ
      • با درود. وقت شما هم بخیر. ما فقط تولید کننده هستیم و در امور اجرایی ورود پیدا نمی کنیم (به جز دستگاه هایی که پس از تولید ، توسط تیم نصب و خدمات پس از فروش شرکت ماخ نصب و راه اندازی می شود). یکی از مزایا و نکات مثبت مینی چیلر و فن کویل ها این است که هزینه نصب و راه اندازی آن به مراتب از سیستم هایی که در آنها از لوله کشی های مسی استفاده می شود (مثل اسپلیت و داکت اسپلیت) کمتر است زیرا لوله کشی که از خروجی دستگاه مینی چیلر به ورودی فن کویل ها انجام می پذیرد از نوع لوله های آب است که قیمت پایینی دارند.

        پاسخ
  • هادی رستمی
    آگوست 17, 2022 7:13 ق.ظ

    سلام ضمن تشکر از سایت و ارائه اطلاعات خوبتان

    آیا میتوان مینی چیلر را جایگزین کولر آبی کرد؟!
    (برای یک واحد آپارتمانی 90 متری و دارای سیستم کولر آبی که پاسخگو است به غیر از 2 ماه از سال)

    آیا میتوانیم بجای محفظه کولر آبی که در تراس هست از مینی چیلر استفاده کنیم؟!

    هزینه تقریبی چقدر میشود

    با تشکر

    پاسخ
    • سلام بر شما. بله می توان جایگزین کرد چونکه ارتباط بین مینی چیلر و فن کویل ها با استفاده از لوله های ساده آب برقرار است که می توان لوله کشی را به راحتی و با کمترین هزینه و میزان تخریب انجام داد ولی برای این متراژ اصلا این سیستم پیشنهاد نمی شود (بهتر است که متراژ هر واحد حداقل 120 متر مربع باشد) و برای 90 متر بهتر است که از کولر گازی استفاده کنید.

      پاسخ
  • وحید آرمات
    آگوست 25, 2022 9:38 ق.ظ

    سلام و وقت بخیر
    با تشکر از اطلاعات مفیدتان، لطفا بفرمایید:
    برای یک آپارتمان ۲۵۰ متری، چه مدل مینی چیلری قابلیت استفاده دارد؟
    و آیا نیاز به برق ۳ فاز می باشد یا با تک فاز کار می کند؟

    پاسخ
    • سلام بر شما. وقت شما هم بخیر. مینی چیلرها تنها از یک نوع هستند (مینی چیلر تراکمی هوا خنک) که تناژ آن به آب و هوای شهری که در آن مستقر هستید بستگی دارد که برای تعیین تناژ برودتی مورد نیاز و نیز استعلام قیمت مینی چیلر و فن کویل ها با مهندسان ما تماس بگیرید. بله به برق 3 فاز نیاز خواهد بود.

      پاسخ
      • سلام وقت بخیر.برای یه ساختمان ۱۵۰ متری همکف در خوزستان یه سالن و دو اتاق یا احتمالا سه اتاق خواب سیستم مینی چیلر رو پیشنهاد میکنید؟ یعنی بهتر از سه یا ۴ کولر اسپیلیت هست؟ اگر نه چه سیستمی مناسب این فضاست؟

        پاسخ
        • درود بر شما. با توجه به این متراژ و شهر محل پروژه (استان خوزستان) که آب و هوای گرم و شرجی دارد یا باید از مینی چیلر و فن کویل ها و یا چند اسپلیت مجزا استفاده کنید که پیشنهاد ما استفاده از یک مینی چیلر مخصوص حاره ای است. دستگاه مینی چیلر را می توانید در نقطه ای دورتر (برای مثال در حیاط یا بر روی بام) نصب و با لوله کشی ساده آب به فن کویل های داخل آپارتمان متصل کنید و برای گرمایش هم نیازی نیست که سیستمی جدا تعبیه شود و کافی است که آب گرم پکیج به فن کویل ها متصل شود. هر گاه اگر فقط یک فرد هم در یکی از اتاق ها حضور داشته باشد و در سایر اتاق ها و سالن فردی حضور نداشته باشد ، فرد ساکن می تواند فقط فن کویل اتاق خود را روشن کند تا در مصرف انرژی صرفه جویی شود. مشکل استفاده از چند اسپلیت مجزا است که در اسپلیت ها برای اینکه راندمان بالایی داشته باشیم باید فاصله بین یونیت بیرونی و داخلی کم باشد (چونکه لوله کشی بین آنها لوله مسی است و گاز فرئون در آن جریان دارد و هر چه فاصله بیشتر شود راندمان کاهش می یابد) که در این صورت نصب چند اسپلیت در تراس علاوه بر جاگیر بودن بر زیبایی نمای ساختمان نیز اثر منفی دارد. در ضمن هزینه اجرای لوله کشی مسی نسبت به لوله آب ساده بین فن کویل ها و مینی چیلر بیشتر است. همچنین اینکه با افزایش تعداد اسپلیت ها ، تعداد کمپرسورهای کل سیستم و تعداد دفعات روشن و خاموش شدن آنها نیز افزایش یافته و ضمن افزایش استهلاک باعث افزایش مصرف برق هم می شود. برای گرمایش هم باید سیستم جداگانه ای در نظر گرفته شود که هزینه بر بوده و اگر از گرمایش خود اسپلیت استفاده کنیم باعث افزایش استهلاک سیستم و کاهش عمر مفید دستگاه می شود.

          پاسخ

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

این فیلد را پر کنید
این فیلد را پر کنید
لطفاً یک نشانی ایمیل معتبر بنویسید.

چهار × دو =

keyboard_arrow_up
مشاوره و استعلام قیمت