VRF

ویژگی ها و طرز کار سیستم سرمایش و گرمایش VRF :

سیستم تهویه مطبوع سرمایشی و گرمایشی VRF به دو دسته کلی GHP و EHP تقسیم بندی می شود. EHP مخفف Electric Heat Pump که نیروی محرک کمپرسور آن یک موتور الکتریکی است که با انرژی الکتریسیته (برق) کار می کند و GHP مخفف Gas Heat Pump که نیروی محرک کمپرسور آن یک موتور احتراق داخلی (موتور پیستونی شبیه موتور اتومبیل) است که با گاز لوله کشی شده شهری کار می کند. نکته اینجاست که به اشتباه در ایران به سیستم EHP همان سیستم VRF گفته می شود، در حالی که EHP در زیر مجموعه سیستم تهویه مطبوع VRF قرار دارد. لذا در این متن و سایر متون ، هر جا که از سیستم سرمایش و گرمایش VRF نام برده می شود منظور همان EHP است که با موتور الکتریکی و انرژی الکتریسیته کار می کند. در ادامه 15 مزیت سیستم تهویه سرمایشی و گرمایشی VRF و ویژگی های آن را بررسی می کنیم.

دستگاه VRF مخفف سه کلمه Variable Refrigerant Flow (به معنی جریان متغیر مبرد) است. منظور از متغیر بودن جریان مبرد این است که در سیستم های تراکمی مانند چیلر تراکمی ، جریان مبرد ورودی به اواپراتور ، همواره مقدار مشخص و ثابتی دارد. ولی در سیستم سرمایش و گرمایش VRF که بر پایه سیکل تبرید تراکمی (همانند چیلر) کار می کند، این قابلیت وجود دارد که مقدار جریان مبرد ورودی به هر اواپراتور (فن کویل های نصب شده در داخل ساختمان) را می توان کنترل کرد و در نتیجه دمای هر اواپراتور را به طور جداگانه و مستقل از سایر اواپراتورها تنظیم نمود. سیستم سرمایش و گرمایش VRF برای نخستین بار در سال 1982 در کشور ژاپن ابداع و تولید شد.

قطعات اصلی سیستم تهویه مطبوع VRF عبارتند از :

1 . یونیت خارجی (یونیت خارج از ساختمان یا همان یونیت بیرونی) که شامل موتور الکتریکی ، کمپرسور ، مجموعه کندانسور و فن ، شیر انبساط الکترونیکی ، سیستم کنترل الکترونیکی ، بدنه محافظ بیرونی ، شاسی دستگاه و … است و معمولا روی بام یا فضای آزاد نصب می شود.

2 . یونیت های داخلی (فن کویل ها) که به صورت سقفی ، دیواری و زمینی داخل ساختمان نصب می شوند و شامل اواپراتور (کویل مسی) و فن هستند.

3 . لوله کشی مسی که چندین یونیت داخلی را به یک یونیت خارجی متصل می کند که در تصویر زیر آنها را مشاهده می کنید.

سیستم سرمایش و گرمایش VRF

طرز کار سیستم تهویه مطبوع VRF به این شکل است که کمپرسور توسط موتور الکتریکی به گردش درآمده و سیال مبرد (گاز فریون) را در لوله ها و بین یونیت های بیرونی و داخلی به گردش در می آورد تا طی سیکل تبرید ، عمل سرمایش و گرمایش هوای داخل ساختمان در سیستمی کاملا یکپارچه انجام شود. ظرفیت این سیستم ها بین 22 KW تا 252 KW است که به صورت یک واحد کاملا یکپارچه می توانند تمامی نیازهای برودتی ، حرارتی و تنظیم سرعت هوای ورودی به هر واحد را به بهترین شکل ممکن و به صورت هوشمند و مستقل از سایر واحدها تامین کنند.

vrf

در ویدیو زیر اجزای اصلی و نحوه کار این سیستم به طور کامل توضیح داده شده است. (با زیر نویس فارسی)

 

15 مزیت دستگاه VRF :

دستگاه VRF چندین مزیت کلیدی دارد که در زیر به برخی از مهمترین آنها اشاره شده است.

1 . بهینه سازی مصرف انرژی :

کاهش مصرف و افزایش راندمان این سیستم از چندین عامل منتج می گردد. سیستم سرمایش و گرمایش VRF اتلافات مربوط به کانال هوا Duct که در حدود 10 الی 20 درصد است را حذف می کند. به دلیل هوشمند بودن سیستم و تنظیم دما توسط هر پنل داخلی به صورت جداگانه و متناسب با نیاز درخواستی و همچنین اتصال تمامی پنل های داخلی به یک پنل خارجی و مدیریت یکپارچه همه آنها ، میزان مصرف انرژی در قسمت های مختلف یک ساختمان مدیریت می شود.

2 . استفاده از کمپرسورهای اینورتر Inverter (دور متغیر) به جای کمپرسورهای دور ثابت :

کاربرد این تکنولوژی به این معنی است که تعداد دوران کمپرسور به صورت هوشمندانه و متناسب با نیاز مصرف کننده در حالت سرمایش و گرمایش تغییر کرده و دیگر نیازی نیست که در بارهای کم ، کمپرسور با ماکزیمم توان خود کار کند. استفاده از کمپرسورهای دور متغیر و کارکرد بهینه متناسب با نیاز مصرف کننده و افزایش راندمان تا 30 درصد یکی دیگر از موارد بهینه سازی است. نسل جدید این کمپرسورها بسیار کم صدا ، دارای راندمان بالا و بازه کاری گسترده هستند. (البته در سیستم های دیگر مانند چیلر و مینی چیلر نیز می توان از تکنولوژی موتورهای اینورتر بهره برد.)

کمپرسور اینورتر vrf

3 . استفاده از تکنولوژی تزریق بخار در سری های جدید :

با بهره گیری از تزریق بخار (Injection Vapor) این دستگاه قادر خواهد بود حتی در شرایط دمایی 25- درجه سانتی گراد به کار خود ادامه دهد و با این روش راندمان گرمایش 27 درصد نسبت به نسل های قبلی این دستگاه افزایش یافته است. (البته باید این نکته را نیز مد نظر داشت که سیستم VRF برای گرمایش نیز از انرژی الکتریسیته استفاده می کند و در کشور ایران استفاده از انرژی گاز برای گرمایش نسبت به انرژی الکتریسیته به صرفه تر خواهد بود.)

4 . تکنولوژی کنترل روغن هوشمند :

در نسل های گذشته هر 8 ساعت یک بار دستگاه به بازیابی روغن موجود در لوله ها اقدام می کرد و آن را به کمپرسور باز می گرداند ولی در تکنولوژی جدید سنسوری در کمپرسور وجود دارد که هر لحظه مقدار روغن کمپرسور را بررسی نموده و فقط در صورتی که سطح روغن در کمپرسور کاهش می یابد ، روغن بازیابی می شود ، با این عمل تعداد دفعات بازیابی کاهش یافته و مصرف انرژی کاهش می یابد.

5 . تنظیم دما با کنترل هوشمند :

این سیستم قابلیت تنظیم دمای هر قسمت از فضای تهویه شونده را به میزان دلخواه و به صورت مستقل از سایر قسمت ها را دارد.

6 . نصب با اشغال حداقل فضا :

نصب یونیت های داخلی (فن کویل ها) به صورت سقفی و دیواری به فضای کمی نیاز داشته و از فضای مفید اتاق ها نمی کاهد و نیز اینکه یونیت های خارجی برخلاف سیستم های تهویه مطبوع موتورخانه ای فضای مفید ساختمان را اشغال نمی کنند و می توان آنها را بر روی بام نصب نمود.

7 . حذف موتورخانه :

بخاطر اینکه نصب یونیت های خارجی (یونیت های خارج از ساختمان) در فضای غیر مفید مانند پشت بام صورت می گیرد ، فضای مورد نیاز برای موتورخانه (بویلر ، منبع انبساط و …) کاهش می یابد (البته چیلر تراکمی هوا خنک نیز همانند یونیت خارجی VRF بر روی بام نصب می شود). معمولا در ساختمان هایی که از سیستم VRF استفاده می شود، یک موتورخانه هم به عنوان سیستم مکمل گرمایش در نظر گرفته می شود زیرا سیستم های VRF که تماما برقی هستند، در زمستان نیز برای گرمایش هوا، برق مصرف می کنند و بهتر است که در کشور ایران (به علت ارزان تر بودن قیمت گاز نسبت به برق) از گاز برای گرمایش استفاده شود. البته در GHP این مشکل وجود نداشته و چون هم در سرمایش و هم در گرمایش از گاز شهری استفاده می کند، به موتورخانه و سیستم مکمل گرمایشی نیاز ندارد.

نمونه پروژه vrf

8 . عیب یابی اتوماتیک :

سیستم سرمایش و گرمایش VRF مجهز به تکنولوژی Line Error بوده و به صورت اتوماتیک کل سیستم را چک کرده و عیب های آن را مانیتور می کند.

9 . سیستم تهویه مطبوع کامل :

سیستم تهویه مطبوع VRF تمامی نیازهای سرمایشی ، گرمایشی ، کنترل دقیق دما ، شدت جریان هوا و فیلتراسیون هوای ورودی را انجام می دهد. (البته در مناطق سرد و خیلی سرد بهتر است که یک موتورخانه برای گرمایش در نظر گرفته شود چون دستگاه VRF از انرژی الکتریسیته برای گرمایش استفاده می کند و استفاده از گاز برای گرمایش نسبت به برق به صرفه تر خواهد بود. مگر اینکه به جای دستگاه VRF از دستگاه GHP استفاده شود.)

10 . عدم نیاز به تکنسین نگهدار :

در سیستم های موتورخانه ای به اپراتور نگهدار نیاز بوده ولی در سیستم تهویه مطبوع VRF فقط سرویس های فصلی نیاز است.

11 . کارکرد در بازه ی دمایی گسترده

این سیستم قابلیت کارکرد در شرایط دمایی 20- تا 52+ درجه سانتی گراد را دارد و از نظر آب و هوایی محدودیتی برای استفاده از آن وجود ندارد.

12 . گاز مبرد سازگار با محیط زیست :

استفاده از گاز R410a به عنوان سیال مبرد درون لوله ها کاملا با محیط زیست سازگار است و به لایه ازن آسیبی نمی رساند.

13 . راحتی در نصب :

برای نصب دستگاه VRF (یونیت خارجی – Outdoor) معمولا به جرثقیل نیاز نخواهد بود. یونیت های خارجی آن به صورت واحدهای جداگانه بوده که پس از قرارگیری در محل نصب به صورت شبکه ای به هم متصل شده و قابلیت خنک کاری تا ظرفیت صدها تن تبرید را دارند. از طرفی همین کاهش وزن منجر به کاهش نیاز به تقویت کردن (آرماتوربندی) بیش از حد در محل نصب (پشت بام) خواهد شد.

14 . انعطاف پذیری در طراحی :

یک واحد یا یونیت بیرونی می تواند همزمان به چندین واحد داخلی با ظرفیت های متفاوت متصل شود. (در محصولات فعلی حداکثر 64 یونیت داخلی به یک یونیت بیرونی متصل می شوند.)

15 . کارکرد بدون لرزش و صدا

یونیت های داخلی که بسیار کم صدا و به نوعی بی صدا هستند و یونیت های بیرون از ساختمان نیز صدای کارکرد بسیار پایینی در مقایسه با سایر سیستم ها دارند. 

تا اینجا با 15 مزیت سیستم تهویه سرمایشی و گرمایشی VRF و ویژگی های آن آشنا شدیم ولی با وجود این مزایا در واقع موانع و مشکلاتی برای کاربرد و استفاده از این سیستم در ایران وجود دارد که در ادامه به مهمترین آنها اشاره می کنیم.

سایر حقایق اقتصادی و فنی در مورد سیستم تهویه مطبوع VRF و موانع کاربرد آن در ایران :

1 . قیمت اولیه بالا

قیمت اولیه سیستم سرمایش و گرمایش VRF (هر دو نوع EHP و GHP) نسبت به سایر سیستم ها مانند چیلر و موتورخانه (بویلر) بالاتر است و این سیستم بایستی با توجه به منابع انرژی موجود ، متراژ پروژه و … به صورت کارشناسی شده، انتخاب شود. البته باید به این نکته نیز توجه داشت که GHP به موتورخانه و سیستم مکمل گرمایشی نیاز ندارد ولی سیستم های VRF (به خصوص در مناطق با آب و هوای معتدل و سرد) به موتورخانه (شامل بویلر و متعلقات آن) نیاز دارند و قیمت موتورخانه نیز به قیمت سیستم تهویه مطبوع VRF اضافه می شود. البته با توجه به اینکه کلیه دستگاه های VRF وارداتی هستند، ممکن است در یک محدوده زمانی خاص (با توجه به کاهش تحریم ها یا کاهش قیمت ارز و …) قیمت این دستگاه ها با قیمت چیلر و موتورخانه (چیلر و تجهیزات موتورخانه در ایران نیز تولید می شود) تقریبا برابر شود. ولی در شرایط تحریمی واردات این سیستم ها از طریق نمایندگی های رسمی صورت نگرفته و با قیمت بالایی در بازار ایران عرضه می شوند.

مطالعه بیشتر درباره انواع چیلرها ، مزایا و ویژگی های آنها در این مقاله ⇐ چیلر

مطالعه بیشتر درباره طرز کار و خصوصیات مینی چیلرها در این مقاله ⇐ مینی چیلر هوا خنک

2 . مشکل در تامین قطعات یدکی و گران بودن قطعات

همانطور که اشاره کردیم نمایندگی های رسمی این سیستم ها در ایران به خاطر تحریم ها وجود ندارد و قطعات یدکی به سختی و با قیمت های بسیار بالا تامین می شود و مشکلات زیادی را برای مصرف کننده ایجاد می کند.

3 . توان و ضریب عملکرد سیکل گرمایش سیستم VRF نسبت به سیکل سرمایش آن کمتر است.

کارهای انجام شده برای رفع مشکلات در سیکل گرمایش :

الف . در نسل های جدید با استفاده از تزریق بخار مشکلات دیفراست تا حدود زیادی حل شده و دستگاه های جدید VRF تا دمای 25- سانتی گراد قادر به کار در سیکل گرمایی هستند (البته نباید از افت راندمان در دماهای 1- درجه به پایین صرف نظر کرد)

ب . روش دیگر که برای پوشاندن این عیب به کمک سیستم VRF آمده ، استفاده از سیکل مکمل حرارتی مانند (پکیج یا موتورخانه) است که آبگرم پکیج یا موتورخانه به کویل مخصوص آبگرم فن کویل ها متصل شده و گرمایش مطلوبی در فصل زمستان حاصل می شود که این نکته برای کشور ایران قابل توجه است ، زیرا که از کاربرد الکتریسیته برای تولید گرما پرهیز شده و از گاز برای گرمایش استفاده می شود. البته در این صورت قیمت اولیه دستگاه های گرمایشی (شامل بویلر و تجهیزات موتورخانه) نیز به کل سیستم افزوده می شود.

(همانطور که در پاراگراف اول گفته شد سیستم سرمایش و گرمایش VRF تماما با برق کار می کند و قدرت گرمایشی بالایی ندارد ولی سیستم تهویه مطبوع سرمایشی و گرمایشی GHP که با گاز شهری کار می کند ، علاوه بر توان سرمایشی بالا ، توان گرمایشی بالا و به صرفه ای دارد که به همین علت استفاده از آن نسبت به سیستم تهویه مطبوع VRF به صرفه تر است. مخصوصا در ایران که در اکثر نقاط کشور ، گاز با قیمت پایین (نسبت به برق) وجود دارد.)

مطالعه بیشتر در مورد ساختار و ویژگی های دستگاه GHP در این متن ⇐ سیستم GHP

برخی از کاربردهای سیستم VRF :

آپارتمان های مسکونی (از واحدهای کوچک گرفته تا ساختمان های چند طبقه)

ساختمان های اداری (تمامی فضاها مانند اتاق های اداری ، اتاق انتظار ، سالن کنفرانس و … که متناسب با نیاز، مقدار تهویه هر قسمت قابل کنترل و تغییر است)

مدارس و دانشگاه ها (کلاس های درس ، کتابخانه ها ، سلف ، سالن های کنفرانس ، راهروها و …)

سوپر مارکت ها و مراکز خرید کوچک و بزرگ (انجام عملیات خنک کاری ویژه بخش های حساس ، تامین بیشتر هوا در محوطه جلویی)

هتل ها (طراحی های جداگانه سیستم تهویه مطبوع اتاق ها نسبت به آشپزخانه ، استخر و … و عدم اشغال فضای اتاق ها)

رستوران ها

و …

تهویه مطبوع ماخ عاملیت فروش دستگاه های VRF و GHP برندهای معتبر جهانی از جمله LG , Hisense , Panasonic , Toyota و … را به طور مستقیم و تحت ضمانت شرکت سازنده آن بر عهده دارد. محصولات ما به علت فروش مستقیم از شرکت با پایین ترین قیمت در سراسر کشور عرضه می شود. همچنین انواع دیگر سیستم های تهویه سرمایشی و گرمایشی از جمله انواع چیلر ، مینی چیلر ، روف تاپ پکیج ، هواساز و … نیز در محل کارخانه شرکت ما طراحی و تولید شده و با قیمت مناسب به فروش می رسد. جهت کسب اطلاعات بیشتر و استعلام قیمت دستگاه های VRF و نیز انواع دیگر سیستم های تهویه مطبوع سرمایشی و گرمایشی و انتخاب مناسب ترین سیستم برای ساختمان خود با مهندسان ما تماس بگیرید.

مهندس احمدی (تهویه مطبوع ماخ) : 09127675117 – 09194427470

مهندس خورانی (تهویه مطبوع ماخ) : 09191639363

مطالعه ویژگی های هر یک از محصولات ما :

مطالعه بیشتر درباره ویژگی های VRF های شرکت ال جی ⇐ LG

آشنایی بیشتر با مشخصات فنی VRF های شرکت هایسنس ⇐ Hisense

آشنایی بیشتر با خصوصیات VRF های شرکت LS در این مقاله ⇐ LS

مطالعه بیشتر درباره سایر محصولات پیشنهادی برای سرمایش و گرمایش انواع ساختمان ها :

آشنایی با طرز کار و ویژگی های دستگاه روف تاپ پکیج در این مقاله ⇐ روف تاپ پکیج

مطالعه بیشتر درباره مزایا و موارد کاربرد دستگاه زنت در این مقاله ⇐ دستگاه زنت

آشنایی بیشتر با ساختار و کاربردهای دستگاه اکونوپک در این مقاله ⇐ اکونوپک

آیا VRF مصرف برق بالایی دارد؟

سیستم VRF نیز همانند بسیاری دیگر از دستگاه های سرمایشی مثل چیلر ، اسپلیت و … دارای موتور الکتریکی و کمپرسور و نیز فن کندانسور است که همگی با انرژی الکتریسیته کار می کنند. بنابرین در کاهش مصرف برق این دستگاه ها فقط بحث تکنولوژی مطرح می شود که هر چه از تکنولوژی های بروز و کاهنده مصرف ، بیشتر استفاده کنیم ، مصرف برق سیستم کمتر شده ولی از طرفی قیمت اولیه دستگاه بالاتر می رود.

آیا می توان از VRF به عنوان سیستم گرمایشی هم استفاده کرد؟

بله می توان. درست مثل اسپلیت که در فصول سرد می تواند در حالت گرمایشی کار کند. ولی مسئله اینجاست که در ایران هزینه های مصرف گاز از برق کمتر بوده و معمولا (مخصوصا در مناطق سرد و نیمه سرد) به جای اینکه در فصول سرد سال از برق برای ایجاد گرمایش بهره ببرند ، با وسایل گازسوز و تعبیه سیستم های گرمایشی موتورخانه ای عمل گرمایش ساختمان انجام می شود.

به این متن چند ستاره میدین؟ (ستاره سمت چپ بیشترین امتیاز رو داره. بدون نیاز به ثبت نام در سایت می تونید امتیاز بدید)
[کل: 38 میانگین: 4.4]
اشتراک گذاری :

8 دیدگاه. ارسال دیدگاه جدید

  • سلام
    از مطالب خوب و آموزنده شما متشکرم
    با توجه به تاکید شما نسبت به استفاده از سیستم GHP نسبت به EHP که هم از نظر هزینه حامل انرژی و هم بازده‌ای بالای سرمایش و گرمایش، توجیه مهندسین در مورد استفاده ازEHP چیست که ناچار به استفاده از این سیستم خواهند شد؟

    پاسخ
    • سلام و درود. با توجه به اینکه سیستم GHP قیمت اولیه بالاتری نسبت به EHP داره ، بیشتر کارفرمایان ترجیح میدن که از سیستم های ارزان قیمت تر استفاده کنن. در ضمن GHP نسبت به EHP سیستمی مدرن تر محسوب و کمتر شناخته شده و به اندازه EHP بین کارفرمایان و متخصصان تهویه جا نیفتاده. در برخی از پروژه ها هم احتمالا گاز شهری به مقدار کافی در دسترس نیست و حتما می بایستی از برق به عنوان منبع انرژی استفاده بشه.

      پاسخ
  • برای آپارتمان ۸۰متری vrfمناسبه ؟؟؟قیمت چنده حدکدا

    پاسخ
    • خیر اصلا مناسب نیست. حداقل متراژ ساختمان باید 200 متر باشه تا از این سیستم استفاده کنید.

      پاسخ
  • Baraye khaneye 2 tabaqe metrazhe 170 baraye her tebaqe aya kodam system sarmayeshi va garmayeshi monasebast

    پاسخ
    • برای چنین متراژی VRF مناسب نیست و به طور کلی به خاطر تحریم های شدید در سال های اخیر استفاده از VRF را توصیه نمی کنیم. به این خاطر که هم قیمت دستگاه ها به علت وارداتی بودن بالاست و هم خدمات پس از فروش ضعیفی دارند. برای چنین متراژی یا باید از دستگاه داکت اسپلیت و یا دستگاه چیلر و فن کویل استفاده کنید. هر دو این سیستم ها سرمایشی گرمایشی هستند ولی تفاوت اصلی آنها در این موارد خلاصه می شود : 1 . داکت اسپلیت سیستم کانالی است و تمام سالن ها و اتاق ها با یک دمای یکسان خنک یا گرم می شوند ولی در سیستم چیلر و فن کویل هر اتاق دمای خاص خود را می تواند داشته باشد. 2 . داکت اسپلیت صدای بیشتری نسبت به فن کویل ها تولید می کند. به این خاطر که فن آن بزرگتر بوده و صدا و ارتعاش یونیت داخلی از طریق کانال ها به اتاق ها منتقل می شود ولی فن کویل مثل یونیت دیواری یک کولر گازی بسیار کم صدا و کم لرزش است. 3 . قیمت داکت اسپلیت از سیستم چیلر و فن کویل کمتر است. بنابرین با توجه به این مسائل شما باید بین انتخاب یکی از این دو سیستم تصمیم مناسب را بگیرید.

      پاسخ
  • با سلام
    برای یک سالن اتاق تمیز با متراژ600 متر که در حال حاضر با مشکل کمبود برق مواجه است استفاده از GHP منطقی است ؟

    پاسخ
    • سلام و درود بر شما. بهترین کار این است که برای تهیه برق اقدام و از چیلر تراکمی استفاده کنید. GHP محصولی وارداتی است که با تکنولوژی بالایی ساخته می شود و به خاطر تحریم های بین المللی ، خدمات پس از فروش آن در کشورمان بسیار ضعیف بوده و همواره با مشکل تامین قطعات یدکی مواجه خواهید شد. اگر به هر دلیلی نتوانستید برق 3 فاز به مقدار کافی تامین کنید بهتر است که از چیلر جذبی استفاده کنید که با انرژی سوخت فسیلی کار می کند.

      پاسخ

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

این فیلد را پر کنید
این فیلد را پر کنید
لطفاً یک نشانی ایمیل معتبر بنویسید.

19 − 18 =

keyboard_arrow_up
مشاوره و استعلام قیمت