فن کویل چیست ؟

در این متن آموزشی قصد داریم تا به طور دقیق به پرسش دستگاه فن کویل چیست پاسخ دهیم و اینکه چگونه و به چه شکل این سیستم باعث سرمایش و گرمایش هوا می شود را بررسی نماییم. برای این کار ابتدا قطعاتی که درون آن تعبیه شده را شناخته و سپس نحوه تعامل آن با چیلر و بویلر که منابع تامین آب سرد و گرم هستند و مشخصات فنی و قیمت آن را بررسی می کنیم. فن کویل ها به عنوان بخشی از سیستم تهویه مطبوع سرمایشی و گرمایشی انواع ساختمان ها از جمله کاربردهای خانگی و مسکونی ، آپارتمانی ، اداری ، تجاری ، آموزشی و غیره به طور وسیعی مورد استفاده قرار می گیرند.

دستگاه فن کویل چیست و چگونه باعث سرمایش و گرمایش هوا می شود؟

فن کویل چیست ؟ فن کویل یک دستگاه ساده است که از یک مبدل حرارتی (کویل) سرمایشی گرمایشی و یک فن تشکیل شده است. نحوه کار آن به این صورت است که آب سرد (در تابستان) یا آب گرم (در زمستان) درون کویل های (لوله های مسی) آن جریان یافته و فن با وزیدن هوا از اطراف کویل (لابلای لوله ها) ، موجب برخورد هوا با سطح سرد یا داغ کویل شده و هوای سرد یا گرم را به فضای داخل ساختمان ارسال می کند.

سرمایش هوا با فن کویل

جریان آب سرد درون کویل ها توسط دستگاه چیلر (یا دستگاه مینی چیلر در سایز کوچکتر) و جریان آب گرم درون کویل ها توسط دستگاه بویلر موجود در موتورخانه (یا دستگاه پکیج گازسوز زمینی یا دیواری در سایز کوچکتر) تامین می شود. همانطور که در شکل زیر نشان داده شده است، فن کویل ها با لوله های آب سرد و گرم به چیلر و بویلر متصل می شوند. از نظر قیمتی در سیستم تهویه مطبوع سرمایشی گرمایشی چیلر ، بویلر و فن کویل ها (که یکی از کامل ترین سیستم های تهویه است) در واقع این چیلر است که مشخصات فنی پیچیده تر و بیشترین قیمت را دارد و فن کویل ها دستگاه هایی با ساختار و مشخصات ساده هستند که قیمت به مراتب پایینی دارند.

موتورخانه فن کویل

مطالعه بیشتر درباره انواع چیلرها ، مشخصات ، قیمت و طرز کار آنها در این متن ⇐ چیلر

در برخی دستگاه ها به جای آب سرد یا گرم، سیال مبرد در کویل آن جاری می شود. یعنی مبرد (گاز فرئون) مستقیما وارد فن کویل ها شده و باعث سرمایش یا گرمایش هوا می شود. در این صورت فن کویل ها به دستگاه VRF یا GHP وصل می شود که برای آشنایی بیشتر با اجزا ، مشخصات و مزایای سیستم تهویه GHP این متن ⇐ سیستم تهویه GHP و برای آشنایی با طرز کار ، قیمت و ویژگی های VRF می توانید این متن ⇐ سیستم تهویه مطبوع مرکزی VRF را مطالعه بفرمایید.

چند نکته مهم در خصوص سرمایش و گرمایش هوا با فن کویل ها و مشخصات آنها

1 . دستگاه فن کویل قسمتی از سیستم تهویه مطبوع (سرمایش و گرمایش) مرکزی است که در تهویه مطبوع انواع ساختمان های مسکونی (کاربردهای خانگی ، آپارتمانی ، ویلایی) ، اداری ، تجاری و … مورد استفاده قرار می گیرد. گاهی یونیت فن کویل به صورت داکت (کانالی) استفاده شده که به آن داکت فن کویل یا فن کویل کانالی گفته می شود که توانایی تامین و وارد نمودن هوای تازه به درون ساختمان را دارد. از دیگر سیستم های کانالی که مزایا و معایب خاص خود را دارد می توان به داکت اسپلیت اشاره کرد که برای شناخت این سیستم ، بررسی مشخصات ، قیمت ، مزایا و معایب آن می توانید این مقاله ⇐ داکت اسپلیت را مطالعه کنید.

2 . دستگاه فن کویل گرمایشی و سرمایشی توسط یک کلید On/Off دستی یا ترموستاتی کنترل می شود که به واسطه آن یا دور فن تغییر می کند و یا اینکه جریان آب ورودی به آن توسط یک شیر باز و بست می شود. در ساختمان های مجهز به BMS ، کنترل فن کویل توسط یک کنترلر دیجیتال که به شبکه BMS متصل می شود، انجام می گردد. مزیت به کارگیری فن کویل ها در یک ساختمان این است که علاوه بر اینکه می تواند هم باعث سرمایش و هم گرمایش هوا شود، به راحتی و بدون اینکه فن کویل ها نسبت به هم اثر پذیری داشته باشند می توان فن کویلی را که بیهوده در حال کار است را خاموش نمود و نیز درجه حرارت هوای خارج شده از آن را بدون اینکه اثری بر کارکرد سایر فن کویل ها داشته باشد، کم یا زیاد کرد. در شکل زیر مشاهده می کنید که تعدادی فن کویل به چیلر و بویلر متصل هستند و چگونه باعث سرمایش و گرمایش مستقل هوا در هر اتاق می شوند.

تنظیم مستقل دما در چیلر و فن کویل

3 . به خاطر سادگی و انعطاف پذیری ، نصب این سیستم نسبت به سیستم هایی مانند هواساز ، صرفه اقتصادی بیشتری دارد. زیرا به کانال کشی های متعدد (به جز نوع کانالی) در آنها نیازی نیست و با لوله کشی مستقیما به دستگاه های تولید کننده آب سرد و آب گرم متصل می شوند. هواسازها رقیب سرسخت فن کویل ها هستند که با توجه به ویژگی های یک ساختمان خاص معمولا یکی از این دو سیستم یا ترکیبی از آنها مورد استفاده قرار می گیرد. برای اینکه بدانید هواساز چیست و چگونه کار می کند پیشنهاد می کنیم که این مقاله ⇐ هواساز چیست ؟ را مطالعه بفرمایید.

4 . با اندازه گیری دمای هوای ورودی و خروجی فن کویل و نیز حجم هوای ورودی عبوری از آن می توان توان حرارتی یا برودتی خروجی از آن را محاسبه نمود.

5 . طراحی فن کویل در دو حالت کلی حالت دمنده و حالت مکنده انجام می شود. در حالت دمنده، فن دستگاه هوا را با وزیدن در بین کویل و در نوع مکنده، با مکش هوا از بین کویل، گرم یا سرد می کند. نوع مکنده حرارت بیشتری را می تواند عبور دهد ولی اندکی نسبت به نوع دمنده گران قیمت تر است.

6 . فن کویل ها در انواع گوناگون سقفی ، دیواری ، زمینی و … موجود هستند که در شکل زیر یک نوع پر کاربرد آن (سقفی توکار) نشان داده شده است. دستگاه فن کویل سقفی توکار نسبت به انواع دیگر قیمت کمتری دارد. برای آشنایی بیشتر با نحوه دسته بندی و ساختار انواع آنها می توانید این متن ⇐ انواع فن کویل را مطالعه کنید.

فن کویل چیست؟

7 . توکار یا روکار بودن دستگاه فن کویل

یک واحد فن کویل را می توان به صورت توکار (مخفی) و یا روکار (در معرض دید) طراحی و نصب کرد.

نوع روکار (مطابق شکل زیر) می تواند از نوع زمینی ، دیواری ، ایستاده و یا سقفی باشد که به یک بدنه مناسب جهت حفاظت آن نیاز است. فن و کویل در این بدنه بسته و مشبک جاسازی شده است.

فن کویل دیواری و زمینی روکار

نوع توکار که معمولا به صورت سقفی اجرا می شود مزایای بیشتری دارد و معمولا به دو شکل مورد استفاده قرار می گیرد. در حالت اول اگر در کل ساختمان از سقف کاذب استفاده شده باشد، می توان از فن کویل سقفی کاستی چهار طرفه همانند شکل زیر استفاده کرد. در نوع کاستی با وجود سقف کاذب، فقط دریچه های هوا در معرض دید قرار می گیرند.

فن کویل سقفی کانال کشی شده

در حالت دوم (مطابق شکل زیر) می توان بجای استفاده از سقف کاذب، در قسمتی از سقف (معمولا قسمت ورودی هر سالن یا اتاق) فن کویل مورد نظر را که از نوع سقفی توکار است جاسازی کرد. بنابرین اگر در ساختمانی سقف کاذب نداشته باشیم (برای مثال انواع ساختمان های مسکونی اعم از خانگی و آپارتمانی سقف کاذب ندارند) مناسب ترین نوع از نظر قیمت و نیز مزایا نوع سقفی توکار است.

فن کویل سقفی توکار

8 . مشخصات فن کویل دو لوله ای یا چهار لوله ای

فن کویل ها به دو نوع کلی دو لوله ای و چهار لوله ای تقسیم بندی می شوند. در نوع دو لوله ای، یک لوله جهت تامین و یک لوله جهت بازگشت آب سرد یا گرم است. متناسب با زمان سال ، تابستان یا زمستان (دو فصلی) یا آب سرد وارد لوله ورودی آن می شود یا آب گرم و بنابرین تمام فن کویل های یک ساختمان یا در حالت سرمایشی کار می کنند و یا حالت گرمایشی (در تابستان در حالت سرمایشی و در زمستان در حالت گرمایشی) و نمی توان همزمان از تعدادی از آنها به صورت سرمایشی و تعدادی نیز به صورت گرمایشی استفاده کرد. برای مثال در پاییز اگر برخی از واحدها به سرمایش و برخی به گرمایش نیاز داشته باشند در نوع دو لوله ای نمی توان همزمان هر دو را داشت و فقط یا همگی در حالت سرمادهی هستند یا گرمادهی. نوع دو لوله ای قیمت پایین ترین نسبت به چهار لوله ای دارد.

در نوع چهار لوله ای، دو لوله جهت تامین و دو لوله جهت بازگشت تعبیه شده است که یکی از لوله های ورودی همواره حاوی آب گرم و یکی هم همواره حاوی آب سرد باشد که آن را به سیستمی چهار فصلی تبدیل می کند. از دیگر مزیت های چهار لوله ای این است که امکان دارد در قسمت های مختلفی از یک ساختمان، به دلایل مختلفی برخی به گرما و برخی به سرما نیاز داشته باشند و متناسب با آن آب گرم یا سرد وارد سیستم می شود.

انواع فن کویل دو لوله ای و چهار لوله ای

استعلام مشخصات فنی و قیمت

در این صفحه سعی کردیم در مورد اینکه فن کویل چیست و اینکه چگونه باعث سرمایش و گرمایش هوا می شود صحبت کنیم و به مشخصات مهم و قیمت انواع آن اشاره کنیم. جهت کسب اطلاعات بیشتر در مورد انواع فن کویل ها ، چیلرها ، هواساز ، دستگاه زنت ، ایرواشر ، دستگاه GHP ، داکت اسپلیت ، VRF و سایر سیستم های تهویه مطبوع گرمایشی و سرمایشی ، انتخاب مناسب ترین سیستم تهویه برای ساختمان خود و نیز استعلام قیمت آنها با مهندسان ما تماس بگیرید.

مهندس احمدی : 09127675117 – 09194427470

مهندس خورانی : 09191639363

مطالعه بیشتر ⇐ دستگاه زنت چیست ؟

به این متن چند ستاره میدین؟ (ستاره سمت چپ بیشترین امتیاز رو داره. بدون نیاز به ثبت نام در سایت می تونید امتیاز بدید)
[کل: 17 میانگین: 3.5]
اشتراک گذاری :

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

این فیلد را پر کنید
این فیلد را پر کنید
لطفاً یک نشانی ایمیل معتبر بنویسید.

پنج × یک =

keyboard_arrow_up
مشاوره و استعلام قیمت