روف تاپ پکیج

روف تاپ پکیج چیست و بیشترین کاربرد آن کجاست؟

روف تاپ پکیج در واقع ترکیبی از چیلر و هواساز در یک مجموعه یکپارچه است. روفتاپ پکیج ها عمل گرمایش ، سرمایش ، فیلتراسیون و تنظیم رطوبت هوا را انجام می دهند. اجزای داخلی دستگاه شامل یک چیلر هوا خنک، کویل حاوی مبرد، کویل آبگرم، فن، فیلتر و تجهیزات رطوبت زنی می شود. در حالت سرمایش، چیلر تراکمی هوا خنک کار کرده و مبرد را به کویل حاوی مبرد (اواپراتور) ارسال می کند و فن با چرخش خود و عبور دادن هوا از اطراف کویل، منجر به کاهش دمای هوا می شود. در حالت گرمایش نیز آبگرم باید از موتورخانه یا دستگاه پکیج دیواری و … به کویل آبگرم ارسال و فن با چرخش خود اینبار دمای هوا را افزایش دهد. روفتاپ پکیج نیز سه کانال هوای رفت، هوای برگشت و هوای تازه دارد. به دستگاه روفتاپ پکیج ، دستگاه پکیج یونیت نیز گفته می شود. در این مقاله قصد داریم تا مزایا و معایب آن را بیان و به این موضوع که بیشترین کاربرد آن کجاست بپردازیم و نیز به قیمت آن اشاره کنیم.

همانطور که گفته شد، دستگاه روف تاپ پکیج از دو قسمت تشکیل شده که در شکل زیر با اجزای داخلی آن نمایش داده شده است. (همانطور که در شکل مشاهده می کنید در جواب سوال روفتاپ پکیج چیست می توان گفت که از 2 پارت مهم یعنی چیلر و هواساز درست شده است)

دستگاه روفتاپ پکیج

در سمت راست دستگاه (مطابق شکل زیر) مجموعه کندانسور، فن کندانسور و کمپرسور (به همراه دیگر اجزای سیکل تبرید) را مشاهده می کنید که در واقع همان پارت چیلر دستگاه را شکل می دهند و در سمت چپ آن یک باکس بزرگ قرار گرفته که متعلقاتی چون فن، کویل DX (به این خاطر به آن DX گفته می شود که مبرد مستقیما وارد آن می شود و مستقیما موجب کاهش دمای هوای اطراف کویل می گردد)، فیلتر و دریچه های ورود و خروج هوا در آن جاسازی شده که همان پارت هواساز دستگاه را شکل می دهند. بنابرین به جای 2 تکه ساختن این دو دستگاه و سرد کردن آب در چیلر و فرستادن آن به کویل هواساز، این 2 پارت را با هم و در کنار هم ساخته و به جای سرد کردن آب (توسط مبرد) در یک مبدل شل اند تیوب، مبرد را مستقیما به کویل DX ارسال می کنند تا مبرد مستقیما بتواند دمای هوای اطراف کویل را کاهش دهد که به این مجموعه واحد روفتاپ پکیج گفته می شود و در شکل زیر کارکرد دستگاه در حالت سرمایشی نشان داده شده است. به جز کویل DX یک کویل مخصوص آبگرم هم در آن جاسازی می شود که در ماه های سرد سال، کمپرسورها و فن کندانسور از مدار خارج شده و فقط فن پارت هواساز آن کار می کند تا هوا با برخورد به سطح داغ کویل، گرم شده و وارد ساختمان یا سوله مورد نظر شود. حال سوالی که پرسیده می شود این است که چرا این کار را انجام می دهند و کاربرد آن کجاست و منجر به چه مزایا و معایب مهمی در سیستم می شود؟ پاسخ آن به مزایا و معایب روفتاپ پکیج نسبت به سیستم چیلر و هواساز بستگی دارد که در ادامه آنها را ذکر خواهیم کرد.

پکیج یونیت یا روفتاپ پکیجاگر به طور دقیق با اجزا و نحوه کار چیلرهای تراکمی هوا خنک آشنا نیستید ، توصیه می کنیم که برای درک بهتر این متن ⇐ چیلر هوا خنک چیست ؟ را مطالعه کنید. همچنین برای شناخت بهتر ساختار و ویژگی های هواسازها و آشنایی با قیمت آنها این متن ⇐ دستگاه هواساز را مطالعه کنید تا درک بهتری از طرز کار روفتاپ پکیج ها بدست آورید. برای مقایسه مزایا و معایب آن با سیستم چیلر و هواساز و شناخت بیشترین کاربرد آنها در هر پروژه ای، پیشنهاد می کنیم که حتما این مقاله ها را مطالعه کنید.

محل قرارگیری دستگاه :

روف تاپ پکیج ها در فضایی آزاد و اغلب بر روی بام نصب شده و معمولا دارای سه دریچه (دریچه ورود هوای تازه ، دریچه هوای برگشتی و سیرکوله شده ساختمان ، دریچه هوای مطبوع خروجی از دستگاه به سمت بخش های مختلف ساختمان) هستند. هوای تازه با هوای برگشتی (سیرکوله شده) مخلوط و پس از گرم یا سرد شدن و نیز عبور از فیلترهای تعبیه شده در دستگاه، از دریچه خروجی دستگاه خارج شده و با کانال کشی وارد ساختمان می شود. به علت استفاده از سیکل تبرید تراکمی (همانند چیلر ، کولر گازی و …) در این دستگاه، سرمایش آن بسیار مطبوع و به علت استفاده از آبگرم موتورخانه یا پکیج، گرمایش آن نیز بسیار مطبوع است.

توزیع هوای سرد مطبوع در ساختمان توسط روف تاپ پکیج

مزایا و معایب : 

1 . برای اینکه مزایا و معایب روفتاپ پکیج ها را بدانیم باید ابتدا ساختار چیلر و هواساز را خوب بشناسیم. در سیستم چیلر و هواساز ، یک مرحله تبدیل انرژی توسط آب وجود دارد. یعنی اینکه آب در قسمت اواپراتور چیلر سرد شده و با پمپ و لوله کشی به سمت کویل جاسازی شده درون هواساز ، پمپاژ می شود و فن داخل هواساز با عبور دادن هوا از سطح کویل آب سرد ، باد سردی را ایجاد کرده و با کانال کشی در ساختمان توزیع می کند. خب همه ما می دانیم که هر مرحله تبدیل انرژی ، راندمان مشخصی داشته و درصدی از انرژی در این تبدیل ، اتلاف می شود. خب طراح سیستم تهویه همواره به دنبال بهینه سازی بوده و ایده حذف این تبدیل و یکپارچه سازی چیلر و هواساز را مطرح نموده است. یعنی چیلر و هواساز را به هم چسبانده و به جای اینکه آب ، پمپ و لوله کشی داشته باشیم ، کویل اواپراتور (که مبرد داخل آن جاری می شود) را مستقیم و بدون واسطه داخل قسمت هواساز قرار داده و هوایی که توسط فن دمیده می شود با برخورد مستقیم به این کویل (که به کویل DX معروف است) سرد می گردد.

همانطور که در شکل زیر مشاهده می کنید ، آب سرد خارج شده از قسمت اواپراتور چیلر بعد از اینکه وارد کویل هواساز شد و در آن به گردش درآمد ، با جذب گرمای هوای عبوری از روی کویل ، گرم شده (چند درجه دمای آن بالاتر رفته) و با لوله برگشت (با عنوان آب گرم) دوباره به چیلر برگردانده شده تا مجددا در چیلر سرد شده و به سمت کویل پمپاژ شود.

چیلر ، هواساز و کویل آب سرد

خب هر کاربرد و مزایا و معایبی که سیستم چیلر و هواساز داشته باشد در این دستگاه نیز وجود دارد. از جمله مزایای روفتاپ پکیج ها این است که به علت حذف یک مرحله تبدیل انرژی (مطابق آنچه شرح داده شد) راندمان سیستم بالاتر می رود.

2 . از دیگر مزایا می توان به پایین تر بودن قیمت روفتاپ پکیج نسبت به حاصل جمع قیمت چیلر و هواساز اشاره کرد. یعنی اگر برای سوله یا سالنی بخواهیم بین انتخاب این دو سیستم دست به اقدامی بزنیم و آنها را از نظر قیمت مقایسه کنیم، قیمت روفتاپ پکیج کمتر خواهد بود. سوالی که پرسیده می شود این است که چرا باید قیمت آن کمتر باشد؟ جواب آن هم این است که مرحله کاهش دمای آب در چیلر در یک مبدل پوسته و لوله (شل اند تیوب) صورت می گیرد که اتفاقا قیمت بالایی هم دارد (چونکه از مقدار زیادی لوله مسی ساخته می شود) که با کنار گذاشتن آن و اتصال مستقیم مبرد به کویل هواساز، از این نظر در ساخت دستگاه بهینه سازی صورت گرفته و همچنین ورق های فولادی به کار رفته در ساختار دستگاه هم کمتر است. چونکه با سر هم کردن این دو دستگاه در یک مجموعه واحد، در ورق های به کار رفته در بدنه هم بهینه سازی صورت می گیرد. حال سوالی که مطرح می شود این است که چرا همواره این طرح به جای چیلر و هواساز کاربرد ندارد که در پاسخ باید گفت که جواب آن به معایب روفتاپ پکیج مربوط می شود.

مبدل پوسته و لوله چیلر

از بزرگترین معایب آن می توان به این مورد اشاره کرد که سیستم تماما کانالی است. در سیستم چیلر، یک جریان آب سرد خروجی از دستگاه وجود دارد که این آب سرد را هم می توان به هواساز فرستاد و هم اینکه همزمان به فن کویل های داخل ساختمان هم ارسال نمود. خب در سیستم کانالی مثل هواساز و روفتاپ پکیج ، هوای خروجی از دستگاه با دمایی مشخص در تمام ناحیه ها با کانال توزیع می شود و نمی توان کنترلی بر دمای مستقل هر ناحیه داشت ولی وقتی فن کویل هایی هم در ساختمان به کار برده شود (به تنهایی یا به همراه هواساز) می توان دمای هر فن کویل را بالا و پایین برد (بدون اینکه تاثیری بر فن کویل های دیگر داشته باشد) و برای صرفه جویی در مصرف انرژی، هر فن کویل بدون استفاده را خاموش نمود. به همین خاطر بیشترین کاربرد روفتاپ پکیج در جاهایی است که فضای یک تکه (سالنی بزرگ و یک تکه یا نهایتا دو تکه) دارند.

بیشترین کاربرد روفتاپ پکیج ها کجاست؟

این دستگاه در دسته سیستم های تهویه مطبوع کانال دار قرار دارد. یعنی هوای مطبوع با کانال در بخش های مختلف توزیع می شود. در کل دو نوع سیستم کانال دار و بدون کانال داریم که فن کویل ها در دسته بدون کانال قرار می گیرند. اگر طراح متناسب با نیازهای یک کاربری خاص ، سیستم کانال دار را طراحی کند ، کاربرد دستگاه روفتاپ پکیج یک گزینه بسیار مناسب خواهد بود. از جمله مهمترین اماکنی که باید سیستم تهویه آنها به صورت کانال دار طراحی شود عبارتند از :

1 . سالن ها و سوله های ورزشی ، صنعتی و کارگاهی

2 . سالن های همایش ، سینماها ، آمفی تئاترها

3 . تالارهای عروسی 

4 . کتابخانه ها ، موزه ها

5 . بخش هایی از بیمارستان

6 . سالن های موجود در ساختمان های تجاری

7 . و تقریبا هر نوع سالن یا فضای بزرگ یک تکه دیگری که باید به صورت یکنواخت و با یک دما تهویه شود و به گردش هوا در آن نیاز بوده و بایستی که هوای تازه وارد آن شود. منظور از یک تکه این است که فضای مورد نظر از پارتیشن ها و اتاق هایی تشکیل نشده باشد که نیازهای دمایی متفاوتی داشته باشند.

بنابرین در جاهایی مثل آپارتمان ها و کاربردهای خانگی و حتی اداری که از اتاق های متعددی تشکیل شده اند نباید از این سیستم استفاده شود (چونکه توزیع هوای سرد و گرم در این دستگاه با کانال صورت می گیرد و همه اتاق ها دمای یکسانی خواهند داشت و از نظر آسایش اصلا مطلوب نیست و همه اتاق ها همزمان تهویه می شوند و اتلاف انرژی بالا خواهد بود) و به جای آن باید از سیستم فن کویل های متصل به چیلر و موتورخانه (در متراژهای متوسط و بزرگ) و یا کولرهای گازی (در متراژهای کمتر از 150 متر مربع) استفاده شود تا بتوان هر فن کویل یا کولر گازی بدون استفاده را مستقلا خاموش کرد و دمای هر اتاق را نیز مستقلا کنترل نمود.

مزایا و ویژگی های روفتاپ پکیج های ساخته شده در شرکت ما

1 . استفاده از مجموعه موتورفن های EBM آلمانی و یا زیلابگ چینی با سطح صدا و مصرف انرژی کم در قسمت کندانسور و فن های طرح Nicotra ایتالیایی در قسمت فن دمنده

2 . امکان نصب هیتر الکتریکی یا کویل بخار بجای کویل آبگرم برای کار در حالت گرمایش

3 . مجهز به کمپرسور اسکرال، اسکرو و پیستونی شرکت های معتبر جهانی Bitzer , Copeland , Danfoss در قسمت چیلر دستگاه

4 . فیلتر آلومینیومی مقاوم و قابل شستشو با قابلیت جذب بالا و نیز مجهز شدن به فیلترهای HEPA و اولپا در صورت نیاز یا درخواست مشتری

5 . قابل اتصال به سیستم مدیریت ساختمان BMS

6 . ساخت کندانسور هوا خنک با لوله های مسی و فین های مخصوص آلومینیومی و به حداکثر رساندن بازده آن با انجام تحلیل های سیالاتی و حرارتی مهندسی شده

7 . طراحی زیبا و تا حد امکان کم حجم

نمونه ای از دستگاه روفتاپ پکیج در حال ساخت در محل کارخانه شرکت ما برای کاربرد سرمایشی و گرمایشی در یک سالن تشریفات :

روفتاپ پکیج

کاتالوگ دستگاه :

در جدول زیر، مشخصات فنی و کاتالوگ روف تاپ پکیج های (پکیج یونیت) شرکت ما در مدل های استاندارد و از پیش تدوین شده نشان داده شده است و می توانید دستگاه اولیه خود را از روی آن انتخاب نمایید و قیمت روز آن را از مهندسان ما استعلام کنید. ظرفیت ها ، پارامترها و ویژگی های ذکر شده در جدول ثابت نیست و متناسب با نیازها و درخواست های هر مشتری قابل تغییر است. مدل های استاندارد در 11 ظرفیت مختلف از KT-ACC-30 تا KT-ACC-500 به صورت ستونی لیست شده اند. به منظور افزایش کارایی و حصول مزایای بیشتر و به حداقل رساندن معایب استفاده از هر دستگاهی بهتر است که دستگاه متناسب با نیازهای هر کاربرد خاص و متناسب با شرایط آب و هوایی آن منطقه خاص در ایران طراحی و ساخته شود. لذا این جدول تنها به صورت یک راهنمای کلی در انتخاب اولیه دستگاه است. 

کاتالوگ روف تاپ پکیج

طراحی، ساخت و قیمت روف تاپ پکیج

تمامی مراحل طراحی و ساخت روفتاپ پکیج و سایر دستگاه های تهویه مطبوع گرمایشی و سرمایشی، مطابق با استانداردهای روز در محل کارخانه شرکت ما انجام و کلیه محصولات به طور مستقیم از کارخانه و با قیمت مناسب به فروش می رسند. جهت کسب اطلاعات بیشتر و استعلام قیمت روف تاپ پکیج و نیز انواع دیگر سیستم های تهویه مطبوع و انتخاب مناسب ترین سیستم برای ساختمان خود با مهندسان ما تماس بگیرید.

مهندس احمدی : 09127675117 – 09194427470

مهندس خورانی : 09191639363

مطالعه بیشتر ⇐ مینی چیلر هوا خنک

آیا روفتاپ پکیج ها مصرف برق زیادی دارند؟

مصرف برق این دستگاه تقریبا مثل چیلر و هواساز است. چونکه در واقع این دستگاه از به هم پیوستن چیلر و هواساز در یک مجموعه واحد به وجود آمده و حتی اندکی مصرف برق آن نسبت به چیلر و هواساز کمتر نیز هست. چونکه راندمان کاری آن به خاطر حذف پمپ آب و نیز حذف تبادل حرارت بین آب و مبرد ، اندکی بیشتر شده است.

استفاده از روفتاپ پکیج ها در چه نوع کاربرد هایی توصیه می شود؟

در کاربردهایی که در آن به تامین هوای تازه و توزیع هوا از طریق کانال نیاز باشد. هر جایی که سیستم چیلر و هواساز کاربرد داشته باشد ، این دستگاه هم کاربرد دارد که بیشتر شامل سالن های با متراژ بالا می شود که با قرار دادن یک روفتاپ بر روی بام و کانال کشی می توان هوای مطبوعی با دما و رطوبت کنترل شده را در ساختمان توزیع نمود.

به این متن چند ستاره میدین؟ (ستاره سمت چپ بیشترین امتیاز رو داره. بدون نیاز به ثبت نام در سایت می تونید امتیاز بدید)
[کل: 42 میانگین: 4.1]
اشتراک گذاری :

14 دیدگاه. ارسال دیدگاه جدید

  • سلام
    روف تاپ پکیج برای اقلیم گرم و مرطوب مثل قشم انتخاب خوبی هست؟

    پاسخ
    • سلام و درود بر شما. بله دقیقا. چون سیستم سرمایش این دستگاه عینا مشابه چیلر و هواساز هست و لوله های سرد جاسازی شده در دستگاه در هوای گرم و مرطوب به خوبی رطوبت هوا رو با تقطیر کردن بخار آب موجود در هوا، کاهش میده و هوای خنک و با رطوبت کاهش یافته وارد ساختمون میشه. همونطور که در دستگاهی مثل کولر گازی، رطوبت هوا گرفته میشه، در این دستگاه هم به همین شکل در حین سرمایش عمل کاهش رطوبت انجام میشه. در واقع مناسب ترین دستگاه در چنین اقلیم هایی دستگاه چیلر به همراه فن کویل و هواساز و یا دستگاه روف تاپ پکیج است.

      پاسخ
      • این سیستم رو برا هتل هم میشه استفاده کرد؟

        پاسخ
        • روفتاپ پکیج از نوع کانالی هستش. یعنی اینکه خروجی هوای این سیستم با کانال کشی در سراسر ساختمان توزیع میشه و چون در مکانی مثل هتل نیاز داریم که هر فرد در سوئیت خودش به طور مستقل دمای هوا و روشن و خاموش شدن سیستم رو مدیریت کنه باید از سیستمی مثل چیلر و فن کویل استفاده کرد. در سیستم چیلر و فن کویل ، درون هر اتاق یک فن کویل قرار می گیره و همگی با لوله کشی آب سرد به چیلر متصل میشن و سرمایش ساختمان هتل تامین میشه و هر کاربر میتونه فن کویل اتاق خودش رو خاموش و روشن و یا از نظر دمایی تنظیم کنه. همین فن کویل ها با لوله آب گرم به موتورخانه یا پکیج گازسوز متصل میشن و در زمستان هم عمل گرمایش هوا رو انجام میدن.

          پاسخ
  • سلام ، چه مزیتی نسبت به استفاده از چیلر و هواساز به صورت جداگانه داره؟

    پاسخ
    • سلام بر شما. همانطور که در متن بیان کردیم ، روفتاپ ترکیبی از هواساز و چیلر در یک دستگاه است. مبرد موجود در اواپراتور چیلر ، آب را سرد کرده و یک پمپ ، آب سرد را به کویل هواساز پمپاژ می کند تا با چرخش فن هواساز و برخورد هوا با سطح سرد کویل ، دمای هوا کاهش یابد. در روفتاپ دیگر نیازی نیست که یک بار آب در اواپراتور سرد شود و بعد این آب سرد باعث کاهش دمای هوا شود بلکه مبرد چیلر مستقیما به کویل قسمت هواساز دستگاه روفتاپ ارسال شده و مستقیما دمای هوای عبوری از اطراف کویل را کاهش می دهد. در نتیجه به علت حذف یک مرحله از تبدیل انرژی (یعنی حذف آب به عنوان واسطه) راندمان دستگاه افزایش یافته و دستگاه با مصرف انرژی کمتری همان مقدار سرما را می دهد.

      پاسخ
  • سلام خسته نباشید برای ساختمانهای مسکونی یا مثلا دوبلکس پیشنهاد میشه؟

    پاسخ
    • سلام و درود بر شما. برای ساختمان های مسکونی سیستم چیلر (یا مینی چیلر) به همراه فن کویل پیشنهاد میشه

      پاسخ
  • سلام،آیا میتوان در کارخانه که دارای سوله تولید و انبار و همچنین قسمت اداری با اتاقهای مختلف می باشد استفاده کرد،البته با توجه به ظرفیت محدود از چند دستگاه استفاده کرد؟

    پاسخ
    • سلام و درود. بله این دستگاه مناسب تهویه انبارها، سوله ها و سالن های صنعتی و تجاری است. نکته اینکه کل فضاهای مد نظر در یک زمان (همه با هم) و با یک دما تهویه می شوند (هم سرمایش و هم گرمایش) چونکه هوای تهویه شده در دستگاه روفتاپ پکیج با کانال توزیع می شود. اگر در انبار کالایی وجود دارد که به تهویه 24 ساعته هوا در آن نیاز است بهتر است که یک دستگاه مجزا و مخصوص آن در نظر گرفته شود و اگر ساعت رفت و آمد قسمت اداری و سالن تولیدی یکسان است، برای سالن و اتاق ها می توان یک دستگاه مخصوص و مجزا در نظر گرفت تا موقع کار افراد در کارخانه و قسمت اداری، هوای تهویه شده در کلیه قسمت ها توزیع شود و با خروج افراد از محل، دستگاه خاموش گردد تا در مصرف انرژی صرفه جویی شود. اما اگر ساعات حضور افراد در سالن تولیدی و قسمت های اداری اختلاف زیادی دارد، بهتر است که برای قسمت های اداری از تعدادی فن کویل و برای سالن تولیدی از یک هواساز استفاده شود و فن کویل ها و هواساز را به یک چیلر متصل کرد.

      پاسخ
  • سلام
    وقت بخیر
    امکانش هست توضیح مختصری در مورد نحوه محاسبه ظرفیت مورد نیاز یونیت پکیج باتوجه به حجم محیط مدنظر بفرمایید؟

    پاسخ
    • سلام وقت شما هم بخیر. برای تعیین ظرفیت روف تاپ پکیج از دو شیوه متفاوت می توان بهره جست. یکی اینکه با استفاده از نرم افزار کریر HAP و با تعیین پارامترهایی چون مساحت ، ارتفاع ، جنس دیوارها ، کف ، سقف و میزان تجهیزات حرارتی و لامپ ها ، تعداد افراد حاضر ، نفوذ حرارتی و … می توان به دقت میزان بار برودتی و حرارتی و هوای تازه مورد نیاز را محاسبه نمود و شیوه دیگر اینکه می توان از فرمول ها و ضرایب سرانگشتی به صورت حدودی و با تقریب نسبتا مناسبی میزان بار و حجم هوای مورد نیاز را محاسبه نمود که برای کسب اطلاعات بیشتر می توانید به صفحه محاسبه ظرفیت چیلر رجوع بفرمایید.

      پاسخ
  • ممنون از توضیحات کاربردی و مفید شما

    پاسخ

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

این فیلد را پر کنید
این فیلد را پر کنید
لطفاً یک نشانی ایمیل معتبر بنویسید.

4 × 5 =

keyboard_arrow_up
مشاوره و استعلام قیمت