مقایسه چیلر هوا خنک و آب خنک

مقایسه چیلر هوا خنک و آب خنک و تفاوت آنها با یکدیگر

در این متن قصد داریم که مقایسه چیلر هوا خنک و آب خنک را انجام دهیم و تفاوت های مهم آنها را نسبت به هم بررسی کنیم. این تفاوت ها از نظر ساختار ، مصرف آب ، عملکرد و نگهداری هستند که در ادامه آنها را بررسی می کنیم.

مقایسه چیلر هوا خنک و آب خنک

1 . تفاوت چیلر هوا خنک و آب خنک از نظر ساختار

ساختار چیلر هوا خنک (چیلر تراکمی هوا خنک یا چیلر هوایی) و آب خنک (چیلر تراکمی آب خنک یا چیلر آبی) بسیار شبیه یکدیگر هستند. هر دو از قطعات اصلی کمپرسور ، اواپراتور ، کندانسور و شیر انبساط تشکیل می شوند. مهمترین تفاوت چیلر هوا خنک و آب خنک این است که کندانسور یا با استفاده از آب خنک می شود و یا با هوا.

اگر کندانسور با آب خنک شود به آن چیلر تراکمی آب خنک می گویند که به دستگاه کولینگ تاور (برج خنک کننده) ، سختی گیر آب (مخصوصا در مناطقی که املاح آب زیاد است) و پمپ نیز نیاز دارد. اگر کندانسور با استفاده از فن دمنده هوا ، خنک شود به آن چیلر تراکمی هوا خنک گفته می شود که به برج خنک کننده و پمپ نیازی ندارد.

کندانسور آب خنک معمولا از نوع مبدل حرارتی پوسته و لوله است. کندانسور هوا خنک از لوله های فین دار (شبیه رادیاتور) تشکیل می شود که فن هوا را از میان آن دمیده و آن را خنک می کند.

به شکل زیر دقت کنید. همانطور که در تصویر می بینید ، در نقطه آغازین سیکل ، کمپرسور باعث متراکم شدن گاز مبرد شده و فشار و دمای آن را به شدت بالا می برد. مبرد متراکم از طریق یک لوله مسی (خط نارنجی) به کندانسور منتقل می شود. کندانسور مجموعه ای از لوله های مسی است که بالای آن تعدادی فن قرار گرفته که این فن ها حجم زیادی از هوا را دائما از سطح کندانسور عبور می دهند تا درجه حرارت مبرد افت کند. پس از افت درجه حرارت ، مبرد داخل لوله های کندانسور به حالت مایع تغییر فاز می دهد. مبرد با یک لوله دیگر (مسیر سبز رنگ) از یه قطعه بسیار مهم به اسم شیر انبساط عبور داده می شود. همانطور که از نامش پیداست ، وظیفه این شیر (ولو) این است که مبرد را منبسط کرده و همین عمل منبسط شدن باعث می شود تا فشار مبرد به شدت افت کند و مبرد آماده تبخیر (تغییر فاز به حالت گاز) شود که با گرفتن کوچکترین حرارتی از محیط اطراف ، مبرد تبخیر می شود. محیط اطراف مبرد همان آب درون اواپراتور است. یعنی مبرد حرارت آب را در اواپراتور به خود جذب می کند و آب را سرد می کند و سپس این آب سرد برای انواع مصارف سرمایشی مورد مصرف قرار داده می شود. (از مصارف سرمایشی ساختمان گرفته تا انواع مصارف سرمایش صنعتی)

سیستم سرمایشی چیلر

حال به شکل زیر دقت کنید. مراحل بالا دقیقا در چیلر شکل زیر نیز تکرار می شود. تفاوت اینجاست که دیگر کندانسور دارای فن نیست و از نوع هوا خنک نیست. بلکه با آب برج خنک کننده (کولینگ تاور) ، خنک می شود. یعنی مبرد بعد از کمپرسور وارد لوله های مسی کندانسور شده ولی این بار از اطراف لوله ها ، آب عبور می کند. آبی که حرارت مبرد را می گیرد باید خودش به نحوی خنک شود تا دوباره بتواند از مبرد حرارت را بگیرد. آب به برج خنک کننده پمپاژ شده و پس از اینکه حرارت خود را به هوای آزاد داد ، دوباره به کندانسور بر می گردد. دقت کنید که در سمت دیگر چیلر یک مصرف کننده قرار گرفته که از آب سرد چیلر استفاده می کند. این مصرف کننده در اینجا فن کویل های داخل ساختمان (یا هواساز) برای سرمایش هوا هستند که به جای آن می توان یک فرآیند یا دستگاه صنعتی را به عنوان مصرف کننده قرار داد. 

برج خنک کننده چیلر

برای اینکه با این دو دستگاه بیشتر آشنا شوید توصیه می کنیم که متن های زیر را مطالعه کنید.

مطالعه بیشتر درباره ساختار چیلرهای آب خنک در متن ⇐ چیلر آبی

مطالعه بیشتر درباره ساختار چیلرهای هوا خنک در متن ⇐ چیلر هوایی

2 . مقایسه چیلر هوا خنک و آب خنک از نظر مصرف آب

با توجه به اینکه مقداری از آب درون برج خنک کننده در اثر تبخیر کم می شود، به آب جبرانی نیاز بوده و چیلر آب خنک مصرف آب دارد ولی در مدار چیلر هوا خنک ، آب وجود ندارد و به آن نیازی نیست. در مناطقی که آب به مقدار کافی وجود نداشته باشد یا قیمت آن بالاتر باشد و یا اینکه کیفیت آب موجود پایین باشد (یعنی آب املاح محلول و نامحلول زیادی داشته باشد) بهتر است که از نوع هوا خنک استفاده شود. منظور از اینکه در مدار چیلر تراکمی هوا خنک آب وجود ندارد این است که طبق آنچه در شکل های بالا در موردش توضیح دادیم ، چونکه چیلرهای تراکمی هوا خنک به برج خنک کننده نیازی ندارند ، بنابرین مصرف آب هم ندارند. فقط یک بار در زمان راه اندازی اولیه چیلر ، مقدار معینی آب به همراه ضد یخ درون اواپراتور چیلر پر می شود و بعد از آن دیگری به آب نیازی نیست.

مطالعه بیشتر درباره برج خنک کننده در متن ⇐ دستگاه کولینگ تاور

3 . مقایسه چیلر هوا خنک و آب خنک از نظر عملکرد

از نظر عملکرد ، چیلر هوا خنک تا حدودی وابسته به درجه حرارت هوای محیط بیرون بوده و افزایش یا کاهش درجه حرارت محیط بر عملکرد آن تاثیر می گذارد ولی عملکرد چیلر آب خنک به دمای محیط وابسته نیست. زیرا در نوع هوا خنک هر چه دمای هوای بیرون افزایش یابد ، قدرت دفع گرما در کندانسور کاهش یافته و راندمان سیستم کم می شود. البته باید این را نیز در نظر داشت که در مناطق با آب و هوای مرطوب نباید از چیلر آب خنک استفاده شود زیرا همانطور که گفته شد در نوع آب خنک ، کندانسور توسط برج خنک کننده ، خنک می شود و در مناطقی که هوای مرطوب دارند ، راندمان برج خنک کننده کاهش می یابد.

4 . مقایسه چیلر هوا خنک و آب خنک از نظر نگهداری

چیلر تراکمی هوا خنک نسبت به آب خنک به نگهداری کمتری نیاز دارد. تنها نیاز آن است که کویل های کندانسور به صورت دوره ای پاکسازی می شوند (مخصوصا در محیط هایی که چیلر در آب و هوایی کثیف کار کند) تا از ایجاد رسوب در سطح کویل و کاهش راندمان آن جلوگیری شود. در نوع آب خنک به علت استفاده از آب در مدار آن ، به نگهداری بیشتری نیاز است. میزان نگهداری به کیفیت آب موجود بستگی دارد که با افزودن ترکیبات شیمیایی به آب و همچنین نصب دستگاه سختی گیر در مسیر آن ، از خوردگی و رسوب املاح آب در برج خنک کننده و لوله های کندانسور چیلر جلوگیری می شود. به علت تبخیر مقداری از آب در چیلر آب خنک بایستی که آب جبرانی جایگزین آن گردد که علاوه بر مصرف آب باید ترکیبات شیمیایی نیز به آن افزوده شود که در نتیجه به نگهداری بیشتری نیاز خواهد بود.

سرویس دوره ای برج خنک کننده

انتخاب چیلر هوا خنک یا آب خنک ؟

انتخاب آن به شرایط آب و هوایی هر منطقه ، وجود یا عدم وجود آب کافی و تمیز ، هزینه ها و … بستگی دارد که بایستی محل پروژه و ساختمان توسط مهندسان بازدید و محاسبات لازم انجام و سپس نوع آن انتخاب گردد. به طور کلی می توان گفت در مناطقی که آب بدون املاح (یا با درصد املاح بسیار کم) به وفور یافت می شود ، هوای محیط عاری از ذرات معلق است و رطوبت نسبی در فصل تابستان کم است از چیلر آب خنک و در مناطقی که آب ناکافی است و یا کیفیت آن پایین است و رطوبت نسبی در تابستان بالاست از چیلر هوا خنک استفاده می شود.

جهت کسب اطلاعات بیشتر در مورد تفاوت چیلر هوا خنک با آب خنک ، شناخت بیشتر ویژگی های هر یک ، انتخاب مناسب ترین نوع برای پروژه خود و استعلام قیمت آنها با مهندسان ما تماس بگیرید.

مهندس احمدی : 09127675117 – 09194427470

مهندس خورانی : 09191639363

مطالعه بیشتر ⇓

تفاوت چیلر اسکرو و اسکرال

مبدل حرارتی پوسته و لوله

انواع کندانسور

چیلر گازی

قیمت چیلر تراکمی هوا خنک بیشتر است یا چیلر تراکمی آب خنک ؟

قیمت چیلر تراکمی هوا خنک در مقایسه با نوع آب خنک بیشتر است. درست است که در نوع آب خنک ، هزینه برج خنک کننده هم به چیلر اضافه می شود ولی کندانسور چیلر تراکمی هوا خنک که معمولا از لوله های مسی ساخته می شود ، بزرگتر بوده و نیز تعدادی فن نیاز دارد که همین امر قیمت تمام شده آن را بالاتر می برد.

چیلر تراکمی هوا خنک مصرف برق بیشتری دارد یا آب خنک ؟

با توجه به اینکه در تناژ و شرایط محیطی و کاری برابر ، نوع هوا خنک راندمان کمتری دارد ، بنابرین به طور میانگین حدودا مصرف برق نوع آب خنک 10 درصد کمتر از نوع هوا خنک است. البته باید این را هم مد نظر قرار داد که در نوع آب خنک ، مصرف آب هم داریم و نیز اینکه هزینه های نگهداری و تعمیر نوع آب خنک بیشتر از نوع هوا خنک است که مجموع هزینه های جاری آنها را تقریبا یکسان می کند.

این چیلرها در چه تناژهایی ساخته می شوند ؟

انواع هوا خنک معمولا از 2 تن تبرید شروع می شوند و نهایتا با تناژ 500 تن تبرید ساخته می شوند که برای تناژهای بالاتر باید از چند چیلر در کنار هم استفاده کرد. انواع آب خنک هم معمولا از 10 تن تبرید شروع می شوند و تا 4000 تن تبرید نیز ساخته می شوند.

از نظر نصب چه تفاوت هایی با هم دارند ؟

چیلر تراکمی هوا خنک که حتما باید در هوای آزاد نصب شود (پشت بام یا بر روی زمین) ولی چیلر تراکمی آب خنک معمولا در فضای موتورخانه نصب شده و برج خنک کننده آن باید حتما در فضای آزاد نصب گردد.

سطح صدای چیلر تراکمی هوا خنک بیشتر است یا آب خنک ؟

صدای چیلرهای تراکمی معمولا از دو منبع تولید صدا نشات می گیرد. یکی کمپرسور و دیگری فن های کندانسور. در نوع آب خنک که چیلر معمولا در فضای بسته (موتورخانه) نصب است و فن کندانسور هم ندارد ، صدای کمپرسور به گوش می رسد (البته این صدا معمولا در فضای بیرون از موتورخانه شنیده نمی شود). در نوع هوا خنک هم صدای کمپرسور داریم و هم فن های کندانسور ولی با توجه به اینکه در فضای آزاد و معمولا دور از ساختمان نصب می شود ، صدای آن به گوش نمی رسد.

به این متن چند ستاره میدین؟ (ستاره سمت چپ بیشترین امتیاز رو داره. بدون نیاز به ثبت نام در سایت می تونید امتیاز بدید)
[کل: 39 میانگین: 4.2]
اشتراک گذاری :

7 دیدگاه. ارسال دیدگاه جدید

  • ممنون از راهنمایی خوب شما ولی باید به مصرف انرژی و برق چیلرها هم‌اشاره میشد چیلرهای هواخنک تقریبا دو برابر چیلرهای آب خنک برق مصرف میکنن در پروژه من با تغییر چیلرهای هوا خنک به آب خنک مصرف برق مجتمع از ۴۵۰کیلووات به ۲۷۰ کیلووات کاهش یافت و با توجه به این مساله پست برق زمینی به ترانس هوایی تبدیل شد که از نظر هزینه تا ۳ برابر کاهش یافت

    پاسخ
    • به نکته بسیار خوبی اشاره کردید. بله دقیقا به همین شکل هستش که فرمودید. ولی چیلر آب خنک مصرف آب داره (به علت تبخیر شدن آب در دستگاه برج خنک کننده) ولی در نوع هوا خنک، هیچ مصرف آبی وجود نداره و این هزینه به هزینه های مصرف انرژی اضافه میشه. در ضمن برج خنک کننده به پاکسازی و سرویس های دوره ای پر هزینه نیاز داره. چون برج خنک کننده متصل به چیلر آب خنک، مکان مستعدی برای رشد باکتری و سایر آلاینده های آبی است که اگه این سرویس ها به موقع انجام نشه، مشکلات بهداشتی و نیز کاهش راندمان سیستم رو در پی خواهد داشت. بنابرین هزینه های مصرف آب و نیز هزینه نگهداری برج خنک کننده در چیلرهای تراکمی آب خنک رو بایستی در برابر هزینه افزایش مصرف برق چیلرهای تراکمی هوا خنک در نظر گرفت.

      پاسخ
    • سلام موضوع پروژه شما چه بوده؟؟؟

      پاسخ
  • سلام از نظر ظرفیت های سرمایش آیا هر دو مشابه هستن؟ یعنی مثلا هوا خنک هم در ظرفیت های بالا مشابه آب خنک ساخته میشه؟ از نظر اشغال فضا چطور؟

    پاسخ
    • سلام بر شما. بله هم نوع آب خنک و هم هوا خنک رو میشه در هر ظرفیتی طراحی و تولید کرد. در ظرفیت های پایین (کمتر از 20 تن) در بیشتر مواقع چیلرها به صورت هوا خنک ساخته میشن و نه آب خنک. از نظر اشغال فضا اینکه چیلرهای هوا خنک باید در فضای آزاد (مثل پشت بام) نصب بشن و ابعاد بزرگتری (در ظرفیت مشابه) نسبت به نوع آب خنک دارن ولی اینم باید مد نظر داشت که چیلرهای آب خنک که در موتورخانه نصب میشن حتما به برج خنک کننده نیاز دارند و برج خنک کننده هم فضای زیادی رو اشغال میکنه و باید در فضای آزاد نصب بشه.

      پاسخ

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

این فیلد را پر کنید
این فیلد را پر کنید
لطفاً یک نشانی ایمیل معتبر بنویسید.

سه × سه =

keyboard_arrow_up
مشاوره و استعلام قیمت