تفاوت چیلر تراکمی و جذبی

تفاوت های چیلر تراکمی و جذبی : 

در این متن برای پاسخ دادن به این سوال که چیلر جذبی بهتر است یا تراکمی و نیز شناخت تفاوت چیلر تراکمی و جذبی ، آنها را از 6 بعد مختلف و اصلی بررسی و مقایسه می کنیم.

تفاوت چیلر تراکمی و جذبی

1 . مقایسه چیلر جذبی و تراکمی از نظر COP یا همان ضریب عملکرد

ضریب عملکرد یا ضریب بازدهی (COP) یک دستگاه سرمایشی ، شاخصی برای مشخص کردن میزان بهینه بودن آن دستگاه است و عددی بدون واحد است که مهمترین مورد مقایسه چیلر جذبی و تراکمی محسوب می شود. با تقسیم مقدار گرمایی که دستگاه سرمایشی از محیط اطراف خود می گیرد بر کار انجام شده توسط دستگاه ، ضریب عملکرد به دست می آید و برچسب انرژی صادره از طرف سازمان استاندارد نیز بر طبق COP است که با حروف انگلیسی A تا G مشخص می شود. برای مثال به COP بزرگتر از 3.5 رتبه انرژی A داده می شود. ضریب عملکرد تمامی چیلرهای تراکمی بین 2.5 تا 8 است در حالی که ضریب عملکرد چیلرهای جذبی بین 0.5 تا 1.2 است. یعنی چیلر تراکمی که ضریب عملکرد 5 دارد نسبت به چیلر جذبی با ضریب عملکرد 1 (در توان کاری برابر) بهینه تر است. این اولین تفاوت چیلر تراکمی و جذبی است که آنها را کاملا از یکدیگر متمایز می کند.

نوع چیلرCOP
جذبی تک اثره0.7137
جذبی دو اثره1.22
تراکمی4.051

منبع : مقاله Exergoeconomic Comparison of Absorption Refrigeration Systems by JUAN CARLOS BURBANO

البته مطابق نمودار زیر ، COP مناسب یک چیلر تراکمی (طبق ASHRAE) باید بالای 3.5 باشد و اگر کمتر از این مقدار باشد به این معنی است که یک مشکل جدی در طراحی یا عملکرد آن وجود دارد. هر چه تکنولوژی های بیشتر در راستای بهینه سازی مصرف انرژی در آن اعمال شود راندمان آن نیز بالاتر خواهد بود. ولی در نوع جذبی دو اثره که راندمان بالاتری نسبت به تک اثره دارد نهایتا COP آن 1.2 خواهد بود.

COP مناسب طبق ASHRAE

چنانچه با ساختار و طرز کار انواع چیلرها آشنا نیستید ابتدا توصیه می کنیم که متن های زیر را مطالعه بفرمایید.

مطالعه بیشتر درباره ساختار و انواع چیلرهای جذبی در این متن ⇐ چیلر جذبی

مطالعه بیشتر درباره چیلرهای آبی (تراکمی آب خنک) در این متن ⇐ چیلر تراکمی آب خنک

مطالعه بیشتر درباره چیلرهای تراکمی هوا خنک (هوایی) در این متن ⇐ چیلر هوایی

2 . فرق چیلر تراکمی و جذبی از نظر اشغال فضا

دومین فرق چیلر تراکمی و جذبی از نظر میزان فضای مورد نیاز جهت نصب آنها است. چیلرهای جذبی در توان برابر با چیلرهای تراکمی ، حدود 40 تا 60 درصد به مساحت بیشتری جهت نصب نیاز دارند و علت آن بزرگتر بودن تجهیزات چیلر جذبی (در توان برابر) نسبت به چیلر تراکمی است. علاوه بر مساحت ، ارتفاع چیلر جذبی نیز بین 1.8 تا 3 متر بلندتر از نوع تراکمی است و برای نصب آن باید فضای موتورخانه به اندازه کافی جا داشته باشد.

این مسئله در محاسبه هزینه های تمام شده ساختمان برای کارفرمایان بسیار مهم است. چونکه برای در نظر گرفتن فضای موتورخانه ، کارفرمایان مجبور هستند که از فضاهای مفید ساختمان مثل پارکینگ کم کنند که قیمت هر متر مربع آن مبلغ بالایی را شامل می شود و هر چه چیلرها جمع و جورتر باشند به مساحت کمتری برای نصب نیاز خواهد بود. اگر در ساختمانی به جای چیلر جذبی از چیلر تراکمی آب خنک استفاده شود سطح اشغال شده موتورخانه حدود 40 تا 60 درصد کاهش می یابد چونکه از نظر ابعادی چیلرهای تراکمی آب خنک بسیار کوچکتر از انواع جذبی هستند و اگر از چیلر تراکمی هوا خنک استفاده شود اصلا فضایی از موتورخانه اشغال نمی شود چونکه این چیلرها باید در هوای آزاد (برای مثال بر روی بام) نصب شوند.

فرق چیلر تراکمی و جذبی از نظر اشغال فضا

3 . تفاوت چیلر جذبی با تراکمی از نظر وزن کل

چیلر جذبی حدودا دو برابر چیلر تراکمی (در ظرفیت برابر) وزن دارد که باید در محل استقرار آن از زیر سازی های بسیار محکم تر و پر هزینه تر استفاده شود. این سومین تفاوت چیلر جذبی با تراکمی بود که تاثیر بسزایی در حمل و نقل و نصب آن نیز خواهد داشت.

4 . فرق چیلر جذبی با تراکمی از نظر حمل و نحوه نصب

چهارمین فرق چیلر جذبی با تراکمی در نوع جابجایی (حمل و نقل) و چگونگی نصب آنها است. چیلرهای جذبی به علت بزرگتر و سنگین تر بودن معمولا (مخصوصا چیلرهای با ظرفیت بالا) در چند مرحله و با تجهیزات جدا از هم از کارخانه تا محل نصب حمل می شوند و سیال مبرد و جاذب آن نیز در محل نصب و پس از مونتاژ کردن تجهیزات ، درون چیلر پر می شود. ولی چیلر تراکمی به صورت یکپارچه و با حمل و نصب آسان تر نسبت به نوع جذبی به محل مورد نظر حمل و سپس نصب می شود.

5 . فرق چیلر تراکمی و جذبی از نظر سطح صدای تولیدی

پنجمین فرق چیلر تراکمی و جذبی از نظر سطح صدای تجهیزات در حال کار آنها است. زمانی که ما در مورد صدا و ارتعاش دستگاه چیلر جذبی (به جز نوع شعله مستقیم آن) صحبت می کنیم ، نوع جذبی نسبت به تراکمی صدا و ارتعاش کمتری دارد زیرا قطعات مکانیکی در حال کار در آن کمتر است. هر چند چیلر تراکمی در موتورخانه یا پشت بام نصب شده و صدای کارکرد آن به درون ساختمان منتقل نمی شود.

6 . تفاوت چیلر جذبی با تراکمی از نظر قیمت

ششمین تفاوت چیلر جذبی با تراکمی در قیمت تمام شده آنها در ظرفیت (توان) برابر است. چیلرهای جذبی در دو نوع شعله غیر مستقیم (بازیافت حرارت اتلافی یک منبع حرارتی) و شعله مستقیم (شعله مستقیم یک منبع حرارتی مانند مشعل گازسوز) و چیلرهای تراکمی در دو نوع چیلر تراکمی آب خنک و چیلر تراکمی هوا خنک که با انرژی الکتریسیته کار می کنند ساخته می شوند.

برای مقایسه قیمت چیلر جذبی و تراکمی از اطلاعات جدول یک مقاله (مقاله Overview of Vapor Absorption Cooling Systems, A.Bhatia) کمک می گیریم. در این جدول قیمت سه نوع چیلر در ظرفیت های مختلف (300 ، 500 و 1000 تن تبرید) بر حسب دلار به ازای هر تن (ton/$) آورده شده است. طبق جدول نوع جذبی تک اثره شعله غیر مستقیم که انرژی ورودی آن بخار داغ یک منبع حرارتی است (Single Effect Steam Heated Absorption) حدود 50 درصد قیمت تمام شده بالاتر نسبت به نوع تراکمی با کمپرسورهای سانتریفیوژ (Electric Centrifugal) دارد و قیمت نوع دو اثره شعله مستقیم آن (Double Effect Direct Fired Absorption) حدود دو برابر قیمت نوع تراکمی در ظرفیت 300 تن تبرید است. با افزایش ظرفیت دستگاه ها این اختلاف قیمت اندکی کاهش پیدا می کند. بنابرین از نظر قیمتی خرید نوع تراکمی نسبت به جذبی به صرفه تر است.

مقایسه قیمت چیلر جذبی و تراکمی

مطالعه بیشتر درباره قیمت انواع چیلرهای تراکمی ⇐ قیمت چیلر تراکمی

چیلر جذبی بهتر است یا تراکمی ؟

با توجه به موارد مهمی که در بالا بررسی نمودیم به راحتی می توان به سوال چیلر جذبی بهتر است یا تراکمی پاسخ داد. از شش آیتم بررسی شده ، چیلر تراکمی برتری محسوسی نسبت به جذبی دارد و به همین علت کاربرد آن در صنعت تهویه مطبوع و صنایع دیگر نسبت به جذبی وسیع تر است.

ولی در یک مورد آن هم زمانی که یک منبع حرارتی مستقیم (مانند یک شعله آتش در حال اتلاف) و یا یک منبع حرارتی غیر مستقیم (مانند گرمای بازیافت شده از یک فرآیند در حال اتلاف) در مکانی در دسترس باشد می توان با نصب چیلر جذبی و تزریق حرارت مورد نظر به سیکل آن ، انرژی حرارتی در حال اتلاف را به کار تبدیل و عمل سرمایش را با آن انجام داد. در بقیه حالات قطعا استفاده از چیلر تراکمی از ابعاد مختلف نسبت به جذبی بهینه تر و به صرفه تر خواهد بود. همچنین در محل هایی که نمی توان برق 3 فاز به مقدار کافی تامین کرد و یا تامین با مشکلات فراوان همراه است ، استفاده از چیلر جذبی به جای تراکمی می تواند یکی از گزینه ها باشد.

جهت کسب اطلاعات بیشتر درباره تفاوت چیلر تراکمی و جذبی و نیز شناخت انواع دستگاه های سرمایشی و گرمایشی دیگر مانند مینی چیلر هوا خنک ، اکونوپک ، پکیج یونیت ، زنت و … و انتخاب مناسب ترین دستگاه برای پروژه خود و نیز استعلام قیمت آنها با مهندسان ما تماس بگیرید.

مهندس احمدی : 09127675117 – 09194427470

مهندس خورانی : 09191639363

مطالعه بیشتر درباره دستگاه سرمایشی گرمایشی زنت و کاربرد آن ⇐ دستگاه زنت

مطالعه بیشتر درباره طرز کار و ویژگی های دستگاه پکیج یونیت ⇐ دستگاه پکیج یونیت

آشنایی با ساختار مینی چیلرها و ویژگی های آنها ⇐ مینی چیلر هوا خنک

آشنایی بیشتر با انواع چیلرهای تراکمی از نظر نوع کندانسور ⇐ چیلر تراکمی با کندانسور آبی و هوایی

نگهداری چیلرهای جذبی کم هزینه تر است یا چیلرهای تراکمی؟

برای نگهداری چیلرهای جذبی به افراد متخصص آموزش دیده نیاز است که علاوه بر هزینه نیروی انسانی در صورت بروز پدیده کریستالیزاسیون در آنها ، خسارات زیادی به دستگاه وارد خواهد شد. در چیلرهای تراکمی آب خنک و چیلرهای جذبی به برج خنک کننده نیاز است که به گندزدایی آب برج و سرویس منظم آن نیاز است. ولی در چیلرهای تراکمی هوا خنک نه به فردی برای نگهداری نیاز است و نه برج خنک کننده ای وجود دارد که بخواهیم عملیات تصفیه آب و سرویس های دوره ای را روی آن انجام دهیم.

از چه نوع انرژی هایی برای کار چیلرهای تراکمی و جذبی استفاده می شود؟

چیلرهای تراکمی همگی با انرژی الکتریسیته کار می کنند و نوع آب خنک آن بر خلاف نوع هوا خنک ، علاوه بر مصرف برق ، مصرف آب هم دارد. چونکه کندانسور آن توسط آب برج خنک کننده خنک می شود و به علت تبخیر آب ، مصرف آب هم خواهیم داشت. در چیلرهای جذبی شعله مستقیم مصرف گاز داریم و اندکی هم مصرف برق. در انواع دیگر چیلرهای جذبی از گرمای غیر مستقیم (گرمای در حال اتلاف) برای کار چیلر استفاده می شود و تمامی چیلرهای جذبی به علت داشتن برج خنک کننده مصرف آب هم دارند.

به این متن چند ستاره میدین؟ (ستاره سمت چپ بیشترین امتیاز رو داره. بدون نیاز به ثبت نام در سایت می تونید امتیاز بدید)
[کل: 36 میانگین: 4.3]
اشتراک گذاری :

2 دیدگاه. ارسال دیدگاه جدید

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

این فیلد را پر کنید
این فیلد را پر کنید
لطفاً یک نشانی ایمیل معتبر بنویسید.

دو × یک =

keyboard_arrow_up
مشاوره و استعلام قیمت