3 تفاوت اصلی چیلر اسکرو و اسکرال
چیلر اسکرال ، اسکرو ، سانتریفیوژ و پیستونی همگی بر یک اصول ثابت و بر اساس سیکل تبرید تراکمی کار می کنند. تفاوت چیلر اسکرو و اسکرال و بقیه آنها در نوع کمپرسور استفاده شده در آن است که هر نوع کمپرسور مزایا و معایب خاص خود را دارد که امروزه معمولا در بیشتر کاربردها از کمپرسور اسکرال در تناژهای کم و از کمپرسور اسکرو در تناژهای بالا استفاده می شود.
در شکل زیر یک چیلر تراکمی هوا خنک در حال ساخت در محل کارخانه شرکت ماخ را مشاهده می کنید که کمپرسورهای اسکرو هنبل تایوانی بر روی آن در حال مونتاژ هستند.
در شکل زیر نیز چیلر تراکمی هوا خنکی را مشاهده می کنید که کمپرسورهای اسکرال مارک دانفوس بر روی آن مونتاژ شده اند.
در تصویر زیر نمونه ای از کمپرسورهای اسکرو و اسکرال به کار رفته در چیلرهای هوا خنک و آب خنک نشان داده شده است. نکته اینکه از کمپرسورهای اسکرو و اسکرال هم در چیلرهای تراکمی هوا خنک و هم در چیلرهای تراکمی آب خنک استفاده می شود. اگر روی چیلری (چه هوا خنک باشد چه آب خنک) کمپرسور اسکرو نصب شود به آن چیلر اسکرو و اگر روی چیلری ، کمپرسور اسکرال نصب شود به آن چیلر اسکرال گفته شود.
برای آشنایی بیشتر با انواع هوا خنک و آب خنک متن مقایسه چیلر هوا خنک و آب خنک را مطالعه کنید.
1 . تفاوت چیلر اسکرو و اسکرال از نظر ظرفیت
در این متن ابتدا تفاوت چیلر اسکرو و اسکرال را از نظر ظرفیت (توان) بررسی می کنیم. در بیشتره چیلرهای با ظرفیت کم (تقریبا تا حداکثر 200 تن تبرید) از چیلر اسکرال استفاده می شود. ظرفیت چیلرهای اسکرال معمولا از 5 تن تبرید شروع و تا 200 تن تبرید ادامه پیدا می کند و ضریب عملکرد آن بین 4.9 تا 5.9 (0.596 تا 0.718 کیلو وات بر تن) است. (منظور از تن تبرید همان اسب بخار است که واحد توان می باشد.)
با افزایش ظرفیت مورد نیاز بیش از این مقدار ، تعداد کمپرسورهای اسکرال افزایش می یابد تا ظرفیت آنها با هم جمع شود. عیب افزایش تعداد کمپرسورها این است که کنترل ظرفیت چیلر به صورت پله ای شده (با وارد کردن یا خارج کردن کمپرسور از مدار) و نمی توان کنترل پیوسته روی آن انجام داد. هر چند استفاده از چند کمپرسور به صورت ترکیبی ، عیب ذکر شده را دارد ولی معمولا با لوله کشی چند مدار مبرد به چند کمپرسور ، قابلیت اعتماد به سیستم را می توان افزایش داد و درصورت خرابی یکی از کمپرسورها ، چیلر با کمپرسورها و مدارهای دیگر به کار خود ادامه می دهد. برای مثال یک چیلر 80 تن ممکن است که 4 کمپرسور 20 تن داشته باشد که دو کمپرسور برای مدار اول مبرد و دو کمپرسور دیگر برای مدار دوم آن لوله کشی می شوند. اگر به هر دلیلی یکی از کمپرسورها یا مدار آن دچار ایراد شود ، مدار دیگر همچنان به کار خود ادامه داده و با ظرفیت کمتر به سرد سازی ادامه می دهد. هنگامی که ظرفیت مورد نیاز از سایز چند کمپرسور اسکرال ترکیبی فراتر رود (معمولا بیشتر از 4 تا 6 کمپرسور اسکرال 30 تن تبرید) از چیلر اسکرو استفاده می شود.
کنترل ظرفیت در چیلرهای اسکرال به صورت پله ای است. فرض کنید که بار سرمایشی مورد نیاز ساختمان بین 75 تا 100 درصد توان کل چیلر باشد. ابتدا هر 4 کمپرسور وارد مدار کاری شده و دمای آب کمتر و کمتر می شود. بعد از اینکه دمای آب به حداقل رسید (مثلا 6 درجه سانتی گراد) ، یکی از کمپرسورها به صورت اتوماتیک خاموش شده و دستگاه با 3 کمپرسور به کار خود ادامه می دهد (75 درصد توان کل چیلر) و دمای آب کم کم بالا می رود و وقتی مثلا به 8 درجه سانتی گراد رسید ، دوباره هر 4 کمپرسور وارد مدار کاری شده تا دمای آب کاهش پیدا کند و همین سیکل ادامه پیدا می کند. بنابرین دمای آب مقداری دچار نوسان می شود. ولی این نوسان در اکثر پروژه ها قابل قبول است (به جز در کاربردهایی که باید دما به دقت خیلی زیاد تنظیم شود) و در انتخاب نوع کمپرسور باید دیگر مزایای کمپرسورهای اسکرال (قیمت پایین در تناژهای کم ، استهلاک کم و …) نیز در نظر گرفته شود.
چیلر اسکرو معمولا با کمپرسور اسکرو از ظرفیت 70 تا 500 تن و در برخی موارد بالاتر از آن نیز ساخته می شود. کمپرسورهای اسکرو به کار رفته در چیلر اسکرو این قابلیت را دارند که ظرفیت خروجی خنک کاری را از 100 درصد به 20 درصد و با استفاده از یک مکانیزم دریچه لغزنده (Slide Vane) که ورود مبرد را به کمپرسور محدود می کند تغییر دهند. بدین ترتیب چیلر اسکرو همواره عملکردی نرم و پیوسته در ظرفیت های مختلف خواهد داشت و نیز اینکه راندمان عملکرد آن هم در حالت تمام بار Full Load و هم حالت کم بار Part Load به حداکثر خود خواهد رسید. همانطور که در شکل زیر نشان داده شده است ، به خاطر وجود قابلیت تغییر ظرفیت در کمپرسورهای اسکرو ، به محض اینکه ظرفیت سرمایشی (بار ساختمان) مورد نیاز کم شود ، ظرفیت کمپرسور نیز کاهش پیدا کرده و چیلر مجبور نیست که با حداکثر ظرفیت به کار خود ادامه دهد و بدین شکل در مصرف برق دستگاه صرفه جویی می شود. در ضمن دمای آب خروجی از چیلر نیز دچار نوسان نمی شود.
2 . تفاوت چیلر اسکرال و اسکرو از نظر قابلیت اعتماد و تحمل پذیری
کمپرسور اسکرال ساختار ساده ، تعداد قطعات و فشار کاری کمی دارد و بر یاتاقان های آن فشار کمی وارد می شود. کمپرسور اسکرال دو قطعه حلزونی شکل دارد که یکی ثابت و دیگری متحرک است که هیچ تماس فیزیکی بین آن دو وجود ندارد و استهلاک آن بسیار کم است. در ضمن میان تمام کمپرسورها ، نوع اسکرال کمترین تعداد قطعات رفت و برگشتی و طول عمر بسیار زیادی دارد ولی همانطور که گفته شده ظرفیت آن کم است و در مینی چیلرها و چیلرهای با ظرفیت کم استفاده می شود.
کمپرسور اسکرو نسبت به اسکرال کمی پیچیده تر است و از دو روتور مارپیچ تشکیل شده که در تماس با یکدیگر هستند و با دقت بسیار زیادی ساخته می شوند که به علت تماس ، حتما به روغن کاری نیاز دارند. از نظر نوع روغن کاری به دو دسته روغن کاری تزریقی و آزاد تقسیم می شوند. کمپرسور اسکرو در ظرفیت های بالا مورد استفاده قرار گرفته و نسبت به نوع پیستونی بهینه تر و کم صداتر است و مهمترین مزیت آن قابلیت تغییر ظرفیت آن و بهینه بودن ، هم در حالت کم باری و هم تمام باری است (بر خلاف کمپرسور سانتریفیوژ که فقط در حالت تمام بار ، راندمان بالایی دارد.)
3 . فرق چیلر اسکرو و اسکرال از نظر سطح صدا
کمپرسور اسکرو معمولا سطح صدای بیشتری نسبت به اسکرال دارد. سطح صدای کمپرسور اسکرال 40 تا 60 دسیبل و کمپرسور اسکرو 70 تا 85 دسیبل است. البته هر دو این کمپرسورها نسبت به کمپرسورهای پیستونی صدای کمتری ایجاد می کنند. یکی از دلایلی که برای پروژه های مسکونی از چیلرهای اسکرال استفاده می شود این است که این چیلرها سطح صدای پایینی دارند.
شرکت ماخ طراح و تولید کننده انواع دستگاه های سرمایشی و گرمایشی از جمله انواع چیلر، مینی چیلر و … متناسب با نیازهای هر مشتری به طور خاص و مطابق با استانداردهای روز است. در تمامی چیلرها و مینی چیلرهای ساخته شده در شرکت ما از کمپرسورهایی با برندهای معتبر جهانی مانند بیتزر ، کوپلند ، هنبل و دانفوس استفاده می شود. کلیه محصولات از کارخانه شرکت ما به طور مستقیم و با قیمت مناسب به فروش می رسند. جهت کسب اطلاعات بیشتر در مورد تفاوت چیلر اسکرال و اسکرو یا نوع پیستونی و سانتریفیوژ آن ، شناخت بیشتر ویژگی های هر یک ، گزینش مناسب ترین نوع برای پروژه خود و نیز استعلام قیمت آنها با مهندسان ما تماس بگیرید.
مهندس احمدی : 09127675117 – 09194427470
مهندس خورانی : 09191639363
مطالعه بیشتر درباره چیلرهای اسکرو ⇐ چیلر اسکرو
مطالعه بیشتر درباره چیلرهای اسکرال ⇐ چیلر اسکرال
برای مطالعه دقیق ساختار و عملکرد هر کمپرسور و مقایسه کمپرسور اسکرال و اسکرو ، متن انواع کمپرسورهای چیلر تراکمی را مطالعه نمایید.
برای مقایسه چیلر اسکرال و اسکرو از نظر قیمت باید ظرفیت و ساختار مشابهی برای هر دو در نظر بگیریم که در شرایط یکسان ، چیلر اسکرال قیمت بیشتری دارد. با وجود اینکه کمپرسورهای اسکرال ساختار ساده تری دارند و تجهیزات به کار رفته در آنها نسبت به کمپرسورهای اسکرو پیچیدیگی کمتری دارد و فرآیند ساخت آنها کم هزینه تر است ولی با توجه به اینکه ظرفیت آنها در مقایسه با اسکرو کمتر است باید تعداد بیشتری از آنها در یک چیلر استفاده شود و همین امر قیمت نهایی را بالاتر می برد. برای مثال در یک دستگاه چیلر 120 تن تبریدی اگر از 4 کمپرسور اسکرال 30 تن تبرید استفاده کنیم قیمت این 4 کمپرسور در مقایسه با 2 کمپرسور اسکرو 60 تن تبرید بیشتر است.
مهمترین عامل ظرفیت چیلر است. به جز در مواردی خاص که حداکثر صدای دستگاه یا بحث کنترل چیلر مطرح باشد ، در سایر موارد این ظرفیت (توان برودتی) مورد نیاز است که انتخاب بین اسکرال یا اسکرو را تعیین می کند.
بله در صورت آسیب دیدن قطعات و یا فرسوده شدن ، این نوع از کمپرسورها هم قابلیت تعمیر دارند. هر چند کمپرسورهای پیستونی خیلی راحت تر تعمیر می شوند و تعمیرات به صرفه تری دارند ولی انواع اسکرو و اسکرال را نیز می توان تعمیر و نوسازی کرد.