چیلر گازی چیست ؟
به هر نوع چیلری که با مصرف گاز بتواند برودت مورد نیاز را ایجاد کند چیلر گازی گفته می شود که ما در این مقاله قصد داریم تا انواع آن را معرفی کرده و ضمن بررسی طرز کار و اجزای آنها مزایای استفاده از آن در کشورمان ایران و همچنین قیمت آن را بررسی کنیم. از چیلر گازی در ساختمان ها و مکان هایی با ابعاد متوسط تا بسیار بزرگ مانند هتل، ساختمان مسکونی (کاربردهای آپارتمانی، خانگی، ویلایی و غیره)، برج، سالن سینما و کنسرت، ساختمان های اداری و تجاری و غیره می توان به عنوان یکی از بهینه ترین سیستم های تهویه مطبوع سرمایشی و گرمایشی استفاده نمود.
انواع آن
انواع چیلر گازی (گازسوز) عبارتند از :
1 . نوع تراکمی گازسوز که به آن GHP نیز گفته می شود.
2 . نوع جذبی گازسوز که انرژی ورودی به آن گاز است و به آن چیلر جذبی شعله مستقیم نیز گفته می شود.
1 . نوع تراکمی گازسوز (GHP)
نوع جدیدی از چیلر تحت عنوان چیلر گازی یا همان گازسوز وارد بازار شده که اصول کار آن مانند چیلر تراکمی بوده و با این تفاوت که کمپرسور به جای اینکه با مصرف برق و موتور الکتریکی به گردش دربیاید توسط موتور احتراق داخلی گازسوز (گاز طبیعی یا شهری) پیستونی به گردش درآمده که به آن GHP نیز گفته می شود. نکته اینکه در چیلرهای متعارف از موتور الکتریکی برای چرخش کمپرسور استفاده می شود. در واقع این دستگاه بر اساس سیکل تبرید تراکمی کار می کند و انرژی و نیروی محرک آن گاز شهری و یک موتور احتراقی گازسوز (شبیه موتور خودرو) است.
از مهمترین مزیت های این سیستم مصرف برق بسیار اندک آن (در حد به چرخش در آوردن فن تهویه) و عدم نیاز به خرید تجهیزات پست برق فشار قوی در ساختمان است.
چیلر گازی خانگی یا همان ساختمانی (که در انواع ساختمان ها از جمله ساختمان های مسکونی ، ویلایی ، تجاری و اداری کاربرد دارد) مطابق شکل زیر از یک یونیت بیرونی که معمولا روی پشت بام نصب می شود و چندین یونیت داخلی (فن کویل ها یا هواساز) متصل به آن و لوله کشی بین آنها تشکیل شده است.
در شکل زیر یک نمای شماتیک از یونیت بیرونی (Outdoor unit) ، لوله کشی ها (Refrigerant piping) و یونیت های داخل ساختمان (Fan coil unit و Air handling unit) را مشاهده می کنید. یونیت های داخل ساختمان می تواند از انواع مختلفی مانند فن کویل (Fan coil unit) ، هواساز مرکزی (Air handling unit) و … باشد.
قطعات اصلی که در یونیت بیرونی جاسازی شده است عبارتند از :
1 . موتور احتراق داخلی گازسوز پیستونی (برای مثال در چیلر گازی (GHP) شرکت LG از موتور 3 سیلندر هیوندای استفاده شده است.)
2 . کمپرسور
3 . کندانسور هوا خنک (دارای فن)
4 . مبدل حرارتی صفحه ای و مبدل بازیافت حرارت اتلافی موتور
5 . شیر چهار طرفه مخصوص برای تبدیل حالت سرمایشی به گرمایشی و بالعکس
در شکل زیر نیز اجزای داخلی یونیت بیرونی (یونیت بیرون از ساختمان) این سیستم نشان داده شده است.
قطعات اصلی یونیت های داخلی (فن کویل ها) عبارتند از :
1 . مبدل حرارتی اواپراتور که از لوله های متعدد مارپیچی تشکیل شده و مبرد (گاز فریون) ارسالی از سمت یونیت بیرونی در آن جریان می یابد. اواپراتور که وظیفه خنک کردن هوای داخل ساختمان را در تابستان و گرم کردن آن را در زمستان بر عهده دارد ، درون یونیت های داخلی فن کویل ها و هواساز جاسازی می شود.
2 . فن و موتور الکتریکی محرک آن که وظیفه آن حرکت دادن به جریان هوا از سطح پیرامونی کویل اواپراتور بوده تا دمای هوا در اثر برخورد با سطح کویل ، افزایش یا کاهش یابد.
3 . تجهیزات کنترلی (کنترل دستی و هوشمند)
جهت کسب اطلاعات بیشتر در مورد مزایا و تشریح عملکرد این دستگاه این متن ⇐ سیستم تهویه مطبوع GHP را مطالعه نمایید.
2 . نوع جذبی گازسوز (شعله مستقیم)
سوال مهمی که در اینجا مطرح می شود این است که آیا چیلرهای گازی تنها از نوع تراکمی هستند؟ در پاسخ باید گفت که خیر نوع جذبی آن نیز وجود دارد. در واقع چیلر جذبی شعله مستقیم یک نوع چیلر گازی (گازسوز) محسوب می شود که بر اساس سیکل جذبی کار می کند. چیلرهای جذبی گازسوز شعله مستقیم از چند قسمت اصلی (اواپراتور ، ابزوربر ، ژنراتور و کندانسور) تشکیل شده اند که برای شناخت ساختار و مزایا و معایب آنها توصیه می کنیم این مقاله ⇐ چیلر جذبی شعله مستقیم را مطالعه کنید.
مزایای استفاده از چیلر گازی در ایران
استفاده از چیلر گازی نوع تراکمی (GHP) در ایران بسیار مقرون به صرفه است. زیرا گاز در ایران به راحتی و در اکثر نقاط در دسترس است و هم اینکه در فصل تابستان مصرف برق به حداقل ممکن رسیده و از گاز شهری به عنوان منبع اصلی انرژی جهت سرمایش استفاده می شود و با توجه به پایین بودن مصرف گاز در تابستان ، قبض های برق و گاز چند برابری و مازاد بر مصرف را نخواهیم داشت. از طرفی در فصل زمستان نیز به علت بازیافت گرمای اتلافی موتور احتراقی و تزریق آن به سیکل و بهبود راندمان ، باعث کاهش مصرف گاز این سیستم در زمستان شده و آن را جهت گرمایش در فصل زمستان به صرفه می کند. نکته اینکه فقط چیلر گازی نوع تراکمی علاوه بر قابلیت سرمایش ، قابلیت گرمایش نیز دارد و نوع جذبی (چیلر جذبی شعله مستقیم) آن فقط قابلیت سرمایش دارد.
اگر بخواهیم این سیستم را با اسپلیت یا کولر گازی مقایسه کنیم اولا اینکه اسپلیت به صورت واحدی ولی چیلر گازی به صورت مرکزی و برای تهویه چندین قسمت به طور همزمان عمل می کند. دوما اینکه در اسپلیت ، مصرف برق در تابستان به شدت بالا می رود و در زمستان نیز استفاده از آن جهت گرمایش به علت افت راندمان سیکل آن ، توجیه کاری و اقتصادی ندارد. در حالی که در چیلر گازی GHP طبق توضیحات داده شده در هر دو فصل کاملا به صرفه است.
قیمت ، محدودیت ها و معایب استفاده از چیلر گازی در ایران
1 . چیلر گازی نوع تراکمی (GHP) دستگاهی وارداتی است که قیمت بالایی دارد و از طرفی به خاطر تحریم ها ، واردات آن با مشکلاتی همراه بوده و قیمت آن نسبت به سایر نقاط دنیا بیشتر هم می شود و از طرفی تامین قطعات یدکی آن با مشکلات زیادی همراه بوده و خدمات پس از فروش هم معمولا ندارد و یا خدمات بسیار ضعیفی ارائه می شود و این موارد از مهمترین محدودیت ها و معایب استفاده از آن در ایران است و لذا ما در این شرایط با وجود مزایای مهمی که به آنها اشاره کردیم استفاده از آن را اصلا پیشنهاد نمی کنیم.
2 . چیلر گازی نوع جذبی (شعله مستقیم) نیز معایب خاص خود را دارد (از جمله قیمت بالاتر آن نسبت به چیلرهای تراکمی و نیز مشکلات نگهداری آن) و فقط در شرایط خاصی (برای مثال در تناژهای تبرید بالا و نیز در جاهایی که برق به اندازه کافی در دسترس نباشد) کاربرد دارد که در مقاله مربوط به آن که در بالا ذکر کردیم به همه آنها اشاره شده است.
ما در این مقاله سعی کردیم به سوال چیلر گازی چیست پاسخ دهیم و اجزا ، طرز کار و انواع آن را بررسی کنیم و ضمنا به معایب و مزایای استفاده از آن در ایران نیز اشاره کنیم. جهت کسب اطلاعات بیشتر در مورد انواع سیستم های تهویه مطبوع ، انتخاب مناسب ترین سیستم تهویه برای ساختمان خود و نیز استعلام قیمت چیلرهای گازی برند LG , Panasonic و Toyota و چیلرهای تراکمی الکتریکی با مهندسان ما تماس بگیرید.
مهندس احمدی (تهویه مطبوع ماخ) : 09127675117 – 09194427470
مهندس خورانی (تهویه مطبوع ماخ) : 09191639363
چیلرهای گازی (هم نوع تراکمی و هم نوع جذبی آن) مصرف برق هم دارند ولی مقدار آن بسیار کم و در نهایت به اندازه توان مصرفی چند فن یا پمپ و مدار کنترلی است. در نوع تراکمی مصرف آب به هیچ عنوان نداریم ولی در نوع جذبی به خاطر نیاز به برج خنک کننده ، مصرف آب هم خواهیم داشت.
اگر از نوع تراکمی (GHP) باشد خیر نیاز نداریم و دستگاه هم برای سرمایش و هم گرمایش گاز مصرف می کند و دیگر نیازی نیست که برای گرمایش ، تجهیزات دیگری (مثل پکیج یا موتورخانه) در نظر گرفته شود.
چونکه نوع تراکمی آن قیمت بالایی دارد و چون کالایی وارداتی است با قیمت بالا (مخصوصا در زمان تحریم) به دست مشتری می رسد. در ضمن نوع جذبی آن نیز ضمن اینکه قیمت تمام شده بالایی دارد ، راندمان کمی داشته و برای حالت گرمایشی باید هزینه تجهیزات گرمایشی را نیز به مجموع هزینه سیستم سرمایش و گرمایش ساختمان افزود.
4 دیدگاه. ارسال دیدگاه جدید
با سلام
اگر ممکن قیمت تمام شده دستگاه رو همراه با کاتالوگ برام بفرستید بنده خریدارم
سلام و درود بر شما
لطفا با مهندسان ما تماس بگیرید تا شما رو راهنمایی کنن.
با عرض سلام. تشکر از توضیحات مفیدتون. بنده در زمینه فروش و خدمات میتوانم با شما عزیزیان همکاری نمایم. ما دارای یه گروه مجرب در زمینه تامین تجهیزات، نصب و راه اندازی تهویه مطبوع و حرارت و برودت مرکزی هستیم.
سلام و درود بر شما. لطفا برای همکاری با مهندس احمدی یا مهندس خورانی تماس بگیرید.