سیستم تهویه مطبوع سرمایشی و گرمایشی در آمفی تئاتر ها
نکات مهم در طراحی و انتخاب مناسب ترین دستگاه برای سرمایش ، گرمایش و تهویه مطبوع آمفی تئاتر ها عبارتند از :
1 . در سیستم تهویه مطبوع سالن کنسرت یا آمفی تئاتر ها بهتر است هوا از پشت یا از قسمت پایین صحنه تغذیه و از اطراف منابع روشنایی تخلیه یا برگشت شود. در این صورت حدود 40 تا 80 درصد بار گرمایی سیستم روشنایی توسط هوای برگشت یا تخلیه شونده از سالن خارج خواهد شد. باید توجه داشت که روشنایی کامل فقط در هنگام نظافت استفاده می شود و در هنگام برگزاری مراسم مختلف فقط 5 تا 10 درصد توان سیستم روشنایی در مدار خواهد بود.
2 . کنترل صدا در سالن های کنسرت و تئاترها از اهمیت زیادی برخوردار است. بنابرین باید دستگاهی انتخاب شود که صدای کارکرد آن در کمترین حد ممکن باشد.
3 . دستگاه مورد نظر باید بتواند علاوه بر تنظیم دقیق دما در فصول مختلف ، مقدار رطوبت هوای ورودی به سالن را نیز کنترل و تنظیم کند.
4 . دستگاه باید بتواند متناسب با تعداد افراد حاضر در محل و به صورت اتوماتیک ، مقدار هوای ورودی به سالن را کنترل و تنظیم کند. زیرا در آمفی تئاتر تعداد افراد حاضر در محل دائما در حال تغییر است و بار حرارتی مکان مورد نظر دائما تغییر می کند. با کنترل اتوماتیک علاوه بر افزایش سطح آسایش افراد حاضر در محل ، در مصرف انرژی نیز صرفه جویی خواهد شد.
5 . دستگاه مورد نظر باید از نظر مصرف انرژی بهینه باشد تا مصرف انرژی را به حداقل ممکن برساند. انرژی مصرفی می تواند گاز شهری یا برق باشد که در ایران هزینه مصرف گاز نسبت به برق کمتر است.
6 . تجهیزات توزیع کننده هوای سرد و گرم نباید فضای مفید را در چنین اماکنی اشغال کنند و از آن مهمتر در معرض دید باشند.
دستگاه های پیشنهادی مناسب برای تنظیم رطوبت ، سرمایش و گرمایش آمفی تئاتر ها و سالن های کنسرت
1 . دستگاه GHP (یا VRF) و هواساز و فن کویل
دستگاه GHP یک دستگاه سرمایشی و گرمایشی است که با گاز طبیعی (گاز لوله کشی شده شهری) کار می کند. این دستگاه با لوله کشی به واحدهای فن کویل داخل ساختمان یا هواساز متصل می شود. هواساز نیز با فیلتر نمودن هوای ورودی به سالن و سپس تنظیم دما و رطوبت آن ، جریان هوا را در قسمت های مختلف سالن آمفی تئاتر ، کنسرت و … توزیع می کند. همانطور که در شکل زیر مشاهده می کنید یونیت هایی تحت عنوان یونیت های خارجی که در خارج از سالن آمفی تئاتر یا کنسرت و … نصب می شوند با فرستادن گاز مبرد به هواسازها و فن کویل ها ، تبادل حرارت بین مبرد و هوا در هواسازها و فن کویل ها اتفاق افتاده و هوا در فصل تابستان خنک و در زمستان گرم می شود. از آنجایی که سالن های آمفی تئاتر فضایی یکپارچه و بزرگ دارند و باید هوای تازه هم وارد آن شود معمولا فقط از هواساز استفاده می شود و فن کویل ها حذف می گردند. همانطور که گفتیم دستگاه GHP با مصرف گاز شهری کار می کند چونکه یک موتور احتراقی گازسوز دارد تا با احتراق گاز در آن می تواند به چرخش درآید و کمپرسورهای سیکل را نیز بچرخاند و در نوع دیگری از این سیستم ها که به VRF معروف هستند دیگر موتور گازسور وجود ندارد و به جای آن از موتورهای الکتریکی استفاده می شود.
همانطور که اشاره کردیم یک سیستم تهویه سرمایشی و گرمایشی برای سالن های آمفی تئاتر و موارد مشابه باید بتواند ضمن خنک کردن و گرم کردن هوایی که قصد ورود به سالن را دارد ، حتی الامکان رطوبت تحت کنترلی نیز داشته باشد (حداقل در فصل گرم که رطوبت هوا بالاست بتواند رطوبت را کم کند) و همچنین دبی مناسبی از هوای تازه را برای تنفس هر چه بهتر افراد حاضر فراهم کند که همه این کارها توسط هواساز صورت می پذیرد. برای اینکه با نحوه کار هواساز آشنا شوید کافی است تا در شکل زیر نگاه دقیقی بیندازید که ساختار و نحوه ارتباط بین GHP یا VRF با هواساز را به خوبی نشان می دهد.
ما در اینجا سعی کردیم تا به نحوی ساده این سیستم را معرفی کنیم که ویژگی های تکمیلی تر و نحوه کار مربوط به این سیستم را می توانید در این متن ⇐ دستگاه GHP مطالعه نمایید.
2 . دستگاه چیلر ، بویلر و هواساز و فن کویل
دستگاه چیلر (یا مینی چیلر برای اماکن کوچک تا متوسط) یک دستگاه سرمایشی است که آب را در مداری بسته سرد کرده و به هواساز یا فن کویل ارسال می کند. بویلر (یا پکیج برای اماکن کوچک تا متوسط) نیز یک دستگاه گرمایشی است که آب را در مداری بسته گرم کرده و به فن کویل های داخل ساختمان یا هواساز ارسال می کند. با گردش آب سرد یا گرم در کویل های هواساز یا فن کویل ، فن جریان هوا را از اطراف کویل ها عبور داده و دمای آن را به دمای مطلوب و مورد نظر می رساند. بنابرین بویلر و چیلر دستگاه های بوجود آورنده آبگرم و آب سرد هستند که آب گرم و سرد را با لوله کشی به دستگاه های فن کویل و هواساز داخل ساختمان منتقل می کنند. دقیقا شکل بالا را در نظر بگیرید که در آن به جای اینکه دستگاه GHP یا VRF به هواساز متصل شود یک چیلر و یک بویلر را به هواساز متصل کنیم و در واقع به جای اینکه مبرد به کویل هواساز وارد شود ، آب سرد و آب گرم به کویل متصل شود تا سرمایش و گرمایش مورد نیاز به وجود آید.
مطالعه بیشتر درباره اجزا و انواع چیلرها در این مقاله ⇐ چیلر
مطالعه بیشتر درباره ساختار و خصوصیات دستگاه هواساز در این مقاله ⇐ هواساز
و مطالعه بیشتر درباره انواع فن کویل ها در این مقاله ⇐ فن کویل
3 . دستگاه زنت و بویلر
این دو سیستم ذکر شده در بالا بهترین سیستم های ممکن برای سرمایش ، گرمایش و تنظیم رطوبت و جهت حرکت هوای داخل ساختمان هستند. علاوه بر این دستگاه ها ، دستگاه های دیگری مانند زنت ، ایرواشر و … نیز وجود دارند که قیمت آنها نسبت به دستگاه های ذکر شده کمتر است ولی فقط در برخی موارد که جوابگوی نیازهای دمایی و رطوبتی در شرایط آب و هوایی خاص (شرایط آب و هوایی خشک و نیمه خشک) باشند ، مورد استفاده قرار می گیرند. برای اینکه درک صحیحی از ساختار و طرز کار دستگاه زنت یا ایرواشر داشته باشید می توانید یک کولر آبی صنعتی بسیار بزرگی را تجسم کنید که تقریبا سیستم سرمایش دستگاه زنت و ایرواشر به همین شکل است. اما مطابق شکل زیر این دستگاه قابلیت گرمایشی هم دارد. در شکل زیر فقط اجزای گرمایشی دستگاه زنت نشان داده شده و اجزای سرمایشی آن همانطور که گفتیم تقریبا مثل کولر آبی است.
مطالعه بیشتر درباره دستگاه زنت و مزایای آن ⇐ زنت
جهت کسب اطلاعات بیشتر در مورد طراحی و انتخاب مناسب ترین سیستم برای تهویه مطبوع آمفی تئاتر و سالن کنسرت خود و سایر ساختمان ها و نیز استعلام قیمت دستگاه ها با مهندسان ما تماس بگیرید.
مهندس احمدی (تهویه مطبوع ماخ) : 09127675117 – 09194427470
مهندس خورانی (تهویه مطبوع ماخ) : 09191639363
مطالعه بیشتر ⇓
تهویه مطبوع سالن سینما ، تئاتر و کنفرانس