چیلر و هواساز

نقش سیستم چیلر و هواساز در تاسیسات ساختمان و تفاوت آنها با هم

سیستم چیلر و هواساز در کنار تجهیزات موتورخانه که معمولا وظیفه ایجاد آبگرم را بر عهده دارد، مهمترین جزء از تاسیسات برخی از ساختمان ها هستند که ما در این صفحه قصد داریم به معرفی دقیق هر یک از آنها بپردازیم و با نقش هر یک به خوبی آشنا شویم. همچنین در ادامه تفاوت چیلر و هواساز نسبت به هم و نسبت به برخی دیگر از سیستم های تهویه را بررسی می کنیم.

هواساز متصل به بویلر و چیلر

در شکل بالا نحوه ارتباط این 3 جزء مهم از تاسیسات ساختمان نشان داده شده است.

پیشنهاد مطالعه درباره چیلرهای هوایی (تراکمی هوا خنک) در مقاله ⇐ چیلر هوایی

معرفی و تفاوت چیلر و هواساز

تفاوت چیلر و هواساز در این است که چیلر دستگاه تولید کننده برودت (سرما) و هواساز دستگاه توزیع کننده هوای سرد است. این دو دستگاه در واقع به دو حالت مختلف به یکدیگر متصل می شوند. بویلر (یا دیگ آبگرم موتورخانه) هم در تاسیسات ساختمان به عنوان تولید کننده حرارت (گرما) نقش خود را ایفا می کند.

1 . سرمایش غیر مستقیم (توسط آب سرد)

در حالت اول دستگاه چیلر آب را در مداری بسته سرد می کند (تا دمای نزدیک به صفر یا زیر صفر) و سپس این آب سرد توسط پمپ و از طریق لوله کشی عایق کاری شده به لوله های (کویل) هواساز ارسال می شود. آب سرد با گردش درون کویل (لوله های پر پیچ و خم) و گرفتن حرارت از هوای اطراف کویل (که توسط فن هواساز دمیده می شود) هوا را خنک می کند. سپس این هوای خنک از فیلترهای داخل هواساز عبور کرده (فیلترها با توجه به طراحی ممکن است قبل و یا بعد از کویل ها نصب شوند) و از طریق کانال هایی در محیط داخل ساختمان توزیع می شود. ممکن است با توجه به نیاز در هواساز تجهیزات رطوبت زنی نیز نصب شود تا علاوه بر دما بتوان رطوبت هوا را نیز تنظیم نمود. هواساز علاوه بر سرمایش هوا می تواند عمل گرمایش هوا را نیز انجام دهد. بدین شکل که در فصل سرد به جای آب سرد ، آبگرم ارسالی از طرف پکیج گازسوز یا بویلر در کویل های آن جریان پیدا کرده و این بار هوای دمیده شده توسط فن ، گرم شده و در محیط داخل ساختمان پخش می شود. بنابرین سیستم هواساز و چیلر به همراه بویلر (یا پکیج) یک سیستم کامل تهویه مطبوع است. خود چیلر نیز بر پایه سیکل تبرید تراکمی (مبرد ، کمپرسور ، کندانسور ، شیر انبساط ، اواپراتور) آب را سرد می کند.

ما در متن های زیر به طور مفصل و با تمام جزئیات اجزا و طرز کار این دو دستگاه را معرفی کرده ایم.

مطالعه بیشتر درباره طرز کار و اجزای چیلرهای تراکمی در مقاله ⇐ طرز کار چیلر تراکمی

آشنایی بیشتر درباره ساختار هواسازها ⇐ هواساز

چیلر و هواساز

در شکل بالا نقش کامل و دقیق سیستم چیلر و هواساز و بویلر را مشاهده می کنید که به چه شکلی با یکدیگر در ارتباط هستند و یک سیستم تهویه مطبوع سرمایشی و گرمایشی جامع و مکمل در تاسیسات ساختمان را شکل می دهند. 

2 . سرمایش مستقیم (بدون آب سرد) با طراحی مشترک چیلر و هواساز در یک دستگاه

در حالت دوم چیلر به جای سرد کردن آب و ارسال آن به هواساز ، به صورت مستقیم به هواساز متصل می شود که در این صورت چیلر و هواساز در یک دستگاه یکپارچه کنار هم قرار می گیرند که به آن پکیج یونیت یا همان روف تاپ پکیج گفته می شود. منظور از اتصال مستقیم این است که کویل های آب سرد هواساز برداشته شده و به جای آن کویل های اواپراتور چیلر مستقیما در هواساز جاسازی می شود و هوای دمیده شده توسط فن از اطراف اواپراتور (کویل سرمایشی چیلر که حاوی مبرد است) عبور کرده و خنک می شود. در شکل زیر دستگاه پکیج یونیت ساخته شده در شرکت ما را مشاهده می کنید که ترکیبی از هواساز و چیلر تراکمی هوا خنک است. نکته اینکه در چیلرها برای سرد کردن آب به اواپراتور شل اند تیوب نیاز است تا آب فرصت کافی برای تبادل حرارت با مبرد داشته باشد و خنک شود ولی در پکیج یونیت ها این اواپراتور حذف می گردد و مبرد مستقیما وارد یک کویل در قسمت هواساز دستگاه پکیج یونیت (روف تاپ پکیج) می شود و حرارت را مستقیما از هوا به خود جذب می کند تا هوا خنک شود.

مطالعه بیشتر درباره دستگاه پکیج یونیت در متن ⇐ پکیج یونیت

پکیج یونیت هواساز و چیلر

تفاوت آنها در نقطه مقابل با فن کویل ها

معمولا تفاوت چیلر و هواساز و بویلر در نقطه مقابل و در مقام مقایسه با سیستم چیلر و فن کویل و بویلر آشکار می شود. یعنی اینکه در تاسیسات برخی از ساختمان ها می بایستی به جای هواساز از فن کویل ها استفاده شود. اولین نکته اینکه هر فن کویل در واقع سایز کوچکی از یک هواساز بزرگ است و درست همانند آن دارای کویل و فن است و تقریبا همان نقش را در سیستم تهویه بازی می کند. اگر در شکل های بالا به خوبی دقت کرده باشید متوجه شده اید که در واقع هوای تهویه شده خروجی از هواساز از مجرای کانال عبور کرده و این کانال ها هستند که هوای مطبوع را به گوشه های مختلف یک ساختمان می رسانند. نکته دوم اینکه دیگر فن کویل ها دارای کانال نیستند و به جای اینکه یک هواساز مرکزی هوای مطبوع را به گرداگرد ساختمان هدایت کند، در هر ناحیه از درون ساختمان (هر اتاق و …) یک فن کویل نصب می شود تا در همانجا بتواند هوا را تهویه کند که در اصطلاح به آن تهویه موضعی گفته می شود. در نهایت این نظر طراح خواهد بود که با توجه به ویژگی های یک ساختمان یا سوله یا سالن خاص تصمیم بگیرد که از سیستم چیلر و هواساز و بویلر یا سیستم چیلر و فن کویل و بویلر یا ترکیبی از آن دو در تاسیسات یک ساختمان استفاده کند.

ساخت و فروش چیلر و هواساز

تهویه مطبوع ماخ از جمله با سابقه ترین تولید کنندگان انواع چیلر و هواساز و نیز دستگاه پکیج یونیت است. محصولات ما متناسب با نیاز و به طور خاص برای هر پروژه طراحی و ساخته شده و به صورت مستقیم از کارخانه به فروش می رسند. مهندسان ما پس از جمع آوری اطلاعات ، مناسب ترین سیستم را برای یک ساختمان یا کاربرد صنعتی طراحی و تولید می کنند. جهت کسب اطلاعات بیشتر درباره محصولات ، انتخاب مناسب ترین دستگاه برای پروژه خود و استعلام قیمت آنها با مهندسان ما تماس بگیرید.

مهندس احمدی : 09127675117 – 09194427470

مهندس خورانی : 09191639363

در تصویر زیر نمایی از خط تولید چیلرها و هواسازهای با سایزها و تناژهای مختلف در کارخانه شرکت ما نشان داده شده است.

تولید چیلر و هواساز

مطالعه بیشتر ⇐ چیلر خانگی چیست ؟

در چه مواقعی به جای فن کویل و چیلر از هواساز و چیلر استفاده می شود؟

ما می توانیم آب سرد چیلر را یا به فن کویل ها وصل کنیم یا به هواساز یا به ترکیبی از این دو که بستگی به نوع پروژه دارد. در هر جایی که ازدحام جمعیت زیاد باشد و بخواهیم هوای تازه وارد سیستم کنیم تا اکسیژن به مقدار کافی تامین شود یا به دلیل زیاد بودن ارتفاع سقف به پرتاب باد زیادی نیاز باشد و نیز در سالن های بزرگی که به صورت یک تکه هستند (با هر نوع کاربری) و نیز در مواقعی که درصد وجود آلاینده ها برای ما مهم باشد و قصد کاهش آنها را داشته باشیم از هواساز به جای فن کویل ها استفاده می شود.

کارفرماها به جز تهیه چیلر و هواساز چه هزینه های دیگری را باید در نظر بگیرند؟

زیرسازی و پایه گذاری محل نصب دستگاه ها، انتقال دستگاه ها از کارگاه تولیدی تا ساختمان و جانمایی آن بر روی پایه ها، لوله کشی آب و پمپ، منبع انبساط، کانال های هوایی انتقال دهنده هوای سرد و گرم و تامین برق 3 فاز

به این متن چند ستاره میدین؟ (ستاره سمت چپ بیشترین امتیاز رو داره. بدون نیاز به ثبت نام در سایت می تونید امتیاز بدید)
[کل: 17 میانگین: 4.1]
اشتراک گذاری :

2 دیدگاه. ارسال دیدگاه جدید

  • با سلام ممنون از مطلب خوبتون . من چند روز بود که دنبال این مطلب گشتم تا به اون چیزی که میخواستم رسیدم ممنون از زحماتتون.

    پاسخ
  • تشکر به خاطر نثر ساده و شفافی که برای توضیحاتتون استفاده کردید .

    پاسخ

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

این فیلد را پر کنید
این فیلد را پر کنید
لطفاً یک نشانی ایمیل معتبر بنویسید.

یک × چهار =

keyboard_arrow_up
مشاوره و استعلام قیمت