مقایسه سیستم VRF با اسپلیت

مقایسه سیستم VRF با اسپلیت و داکت اسپلیت و 7 تفاوت اصلی آنها

قبل از اینکه کار مقایسه سیستم VRF با اسپلیت (کولر گازی) و داکت اسپلیت را انجام دهیم و 7 تفاوت اصلی آنها نسبت به هم را بدانیم، بهتر است که ابتدا این دستگاه ها را معرفی کنیم و ساختار آنها را بشناسیم. فرآیند یافتن سیستم سرمایشی و گرمایشی ایده آل فرآیندی پیچیده است. در واقع دستگاهی را نمی توان در بازار یافت که از هر نظر برای یک ساختمان ایده آل باشد. بلکه باید ویژگی ها، مزایا و معایب هر کدام را شناخت و متناسب با نیاز ساختمان، مناسب ترین دستگاه را انتخاب نمود. تفاوت های VRF با داکت اسپلیت و اسپلیت به گونه ای است که برای برخی از ساختمان ها سیستم VRF و برای برخی دیگر نیز سیستم های اسپلیت ، داکت اسپلیت ، چیلر ، مینی چیلر و یا سایر سیستم ها مناسب خواهد بود. برای مقایسه سیستم VRF با اسپلیت و داکت اسپلیت و آشنایی با فرق های بین آن ، ابتدا مزایا و معایب هر دستگاه را بررسی می کنیم و سپس 7 تفاوت اصلی داکت اسپلیت و VRF و همچنین کولر گازی (اسپلیت) را مرور خواهیم کرد.

معرفی سیستم VRF :

سیستم تهویه سرمایشی و گرمایشی VRF (یا همان VRV) دستگاه پیشرفته ای است که پتانسیل کنترل دمای هر قسمت از ساختمان به صورت مستقل و با راندمان بالا را فراهم می کند. منظور از کنترل مستقل این است که می توان هر یک از یونیت های داخلی (فن کویل ها) که به یک یونیت خارجی متصل می شوند را به صورت جداگانه از نظر کاری و دمایی و مستقل از دیگر فن کویل ها تنظیم کرد. منظور از راندمان بالا این است که به لطف کاربرد تکنولوژی Variable Refrigerant Flow یا همان متغیر نمودن مقدار مبرد ورودی به فن کویل ها و نیز استفاده از تکنولوژی موتور کمپرسورهای اینورتر، می توان دقیقا به اندازه نیاز مصرف کننده و به صورت هوشمند، انرژی مصرفی سیستم VRF را کنترل کرد. از دیگر منافع مهم این دستگاه می توان به موارد زیر اشاره کرد :

1 . عملکرد بدون نیاز به مدار آب

2 . اشغال فضای کم جهت نصب یونیت خارجی و یونیت های داخلی

3 . قابلیت کار در شرایط آب و هوایی متنوع

4 . کارکرد بسیار کم صدا یا بی صدا

سیستم سرمایش و گرمایش VRF

چون هدف ما در این مقاله این است که عمل مقایسه سیستم VRF با اسپلیت (کولر گازی) و داکت اسپلیت را انجام دهیم و 7 تفاوت اصلی آنها نسبت به هم را بشناسیم و تشریح ساختار سیستم VRF بسیار مفصل و از حوصله این متن خارج است، لذا ادامه توضیحات و مزایای این دستگاه ها در این متن ⇐ سیستم VRF آورده شده است که می توانید آن را مطالعه بفرمایید. در ادامه برای شناخت تفاوت های VRF با داکت اسپلیت و اسپلیت به معرفی سیستم اسپلیت و داکت اسپلیت می پردازیم.

معرفی داکت اسپلیت و اسپلیت :

هم اسپلیت و هم داکت اسپلیت از یک یونیت خارجی که شامل کمپرسور و مبدل حرارتی کندانسور است و نیز یک یونیت داخلی شامل مبدل حرارتی اواپراتور تشکیل شده است. یونیت داخلی اسپلیت معمولا به شکل دیواری و یونیت داخلی داکت اسپلیت معمولا زیر سقف کاذب نصب می شود که داکت اسپلیت نسبت به اسپلیت ابعاد بزرگتری دارد و در عملکرد کاملا شبیه یکدیگر عمل می کنند.

داکت اسپلیت همانطور که از نامش پیداست (داکت به معنی کانال است) سیستمی کانالی است که با کانال کشی، هوای سرد یا گرم شده در یونیت داخلی را به اتاق ها و سالن های مختلف ساختمان هدایت می کند و بزرگترین عیب آن این است که همه اتاق ها و سالن های متصل به آن با دمای یکسان سرد یا گرم شده و جریان هوای ورودی به همه آنها با هم قطع یا وصل می شود که در واقع دمای هوا در همه قسمت های متصل به یک داکت اسپلیت، یکسان خواهد بود. اسپلیت ها نیز فقط پاسخگوی نیازهای یک اتاق یا سالن کوچک هستند و نمی توان از آنها در سالن های بزرگ استفاده نمود و برای سالن های بزرگ چندین اسپلیت در نقاط مختلف نصب می شود که علاوه بر افزایش قیمت اولیه دستگاه ها، هزینه مصرفی انرژی توسط آنها نیز زیاد خواهد بود.

مقایسه داکت اسپلیت با کولر گازی

تشریح ساختار سیستم داکت اسپلیت نیز بسیار مفصل بوده و مزایا و معایب فراوانی دارد که مقاله کامل آن را در لینک زیر قرار داده ایم و پیشنهاد می کنیم که حتما آن را هم مطالعه بفرمایید تا بهتر بتوانید با این دستگاه آشنا شده و درک 7 تفاوت اصلی داکت اسپلیت با VRF که در ادامه خواهیم گفت، برای شما راحت تر باشد.

مطالعه بیشتر ⇐ داکت اسپلیت چیست ؟

مقایسه و 7 تفاوت اصلی سیستم VRF با اسپلیت (کولر گازی) و داکت اسپلیت

مهمترین موارد مقایسه سیستم VRF با اسپلیت و داکت اسپلیت و 7 تفاوت اصلی آنها عبارتند از :

1 . فرق آنها از نظر قیمت

به 2 علت قیمت تمام شده یک سیستم VRF نسبت به اسپلیت و داکت اسپلیت بیشتر است. اول به این خاطر که از تکنولوژی های بسیار پیچیده تری در ساخت VRF ها استفاده می شود که مهمترین آنها همان سیستم تغییر جریان مبرد ورودی به هر فن کویل (به هر یونیت داخلی) است و بدیهی است که قیمت دستگاه را افزایش می دهد و دوم به این خاطر که تمام دستگاه های VRF موجود در کشور وارداتی هستند و ما تولیدکننده داخلی در این زمینه نداریم و تحریم های بین المللی هم سبب افزایش هزینه تمام شده واردات هم می شود. یکی دیگر از دستگاه های به صرفه مرکزی (از نظر قیمت) برای تهویه، دستگاه چیلر هوایی (هوا خنک) است که پیشنهاد می کنیم طرز کار و مزایای آن را در این مقاله ⇐ چیلر هوایی مطالعه کنید.

2 . مقایسه سیستم VRF با اسپلیت و داکت اسپلیت از نظر بهینه سازی مصرف انرژی

همانطور که گفتیم در VRF ها از تکنولوژی های به روزی استفاده می شود که در جهت افزایش عمر مفید محصول و نیز بهینه سازی مصرف انرژی آنها است. در اسپلیت ها (کولرهای گازی) و داکت اسپلیت ها مقدار مبرد ورودی به یونیت های داخل ساختمان (یونیت دیواری اسپلیت و یونیت سقفی داکت اسپلیت) ثابت است ولی در سیستم تهویه مطبوع VRF یک مکانیزم کنترلی وجود دارد که با آنالیز نیاز مصرف کننده (به صورت هوشمند) و به صورت اتوماتیک میزان مبرد ورودی به هر یونیت داخلی (به هر فن کویل) را تغییر می دهد و همواره آن را در حدی نگه می دارد که کمترین میزان انرژی مصرف شود.

3 . مقایسه و تفاوت داکت اسپلیت و VRF از نظر گرمایش

هم اسپلیت ها، هم داکت اسپلیت ها و هم VRF هم توان کار در حالت گرمایشی را دارند. احتمالا تا کنون یک اسپلیت یا همان کولر گازی را در حالت گرمایشی روشن کرده اید. در چنین حالتی هم کمپرسور دستگاه که در یونیت کندانسور (یونیت بیرون از ساختمان) جاسازی شده، شروع به کار می کند و دستگاه با مصرف برق در واقع گرمایش هوای ساختمان را انجام می دهد. دقیقا همین اتفاق در داکت اسپلیت ها و VRF ها هم می افتد. ولی تفاوت داکت اسپلیت و VRF نسبت به اسپلیت ها در گرمایش این است که در اجرا می توان یه کویل مسی مخصوص آبگرم در یونیت داخلی سقفی VRF ها و داکت اسپلیت ها جاسازی کرد (درون یونیت داخلی یا جلوی آن) و این کویل را به آبگرم موتورخانه یا پکیج متصل نمود تا در زمستان به جای اینکه مبرد وارد یونیت داخلی شود، آبگرم وارد آن شده و در واقع گرمایش ساختمان با مصرف گاز انجام شود (به علاوه اندکی مصرف برق که مربوط به فن یونیت داخلی VRF یا داکت اسپلیت می شود) که در چنین حالتی، کمپرسور دستگاه خاموش می شود و طول عمر آن هم افزایش می یابد.

جاسازی کویل آبگرم در یونیت داخلی داکت اسپلیت

4 . فرق آنها از نظر کانال دار بودن یا نبودن

داکت اسپلیت سیستمی کانالی است ولی اسپلیت و سیستم تهویه VRF کانالی نیستند. عیب کانالی این است که کل فضا با یک دما تهویه می شود و نمی توان کنترل دمای هر زون (هر منطقه یا هر اتاق یا سالن) را مستقلا انجام داد ولی در سیستم تهویه مطبوع VRF می توان دمای هر یونیت داخلی (فن کویل) را با یک کنترلر و به میزان دلخواه مدیریت نمود.

5 . مقایسه سیستم VRF با اسپلیت (کولر گازی) و داکت اسپلیت از نظر محل نصب

هر 3 این سیستم ها از نظر محل نصب تقریبا مشابه هم هستند. یعنی یونیت بیرون از ساختمان آنها همگی باید در فضای باز نصب شوند. VRF ها معمولا بر روی بام و اسپلیت ها و داکت اسپلیت ها هم در تراس و هم روی بام قابل نصب هستند. یکی از دستگاه های سرمایشی که به جای فضای باز در موتورخانه نصب می شود، چیلر تراکمی آب خنک یا همان چیلر آبی است که برای شناخت ساختار و طرز کار این دستگاه پیشنهاد می کنیم که این مقاله ⇐ چیلر آبی را مطالعه کنید.

6 . مقایسه سیستم VRF با اسپلیت و داکت اسپلیت از نظر مرکزی یا واحدی بودن

همانطور که در شکل زیر مشاهده می کنید، سیستم تهویه مطبوع VRF یک سیستم تهویه مرکزی است. به این معنی که یونیت خارج از ساختمان آن به فن کویل های چند واحد یا چند قسمت متصل می شود ولی داکت اسپلیت و کولر گازی مرکزی نیستند و به ازای هر بخش یا هر واحد یک دستگاه از آن در نظر گرفته می شود. یکی دیگر از سیستم های تهویه مرکزی دستگاه چیلر است که برای آشنایی با انواع آن و ویژگی های هر یک می توانید این متن ⇐ انواع چیلر را مطالعه بفرمایید.

فن کویل های متصل به VRF و GHP

7 . فرق آنها از لحاظ فیلتراسیون ، کنترل رطوبت و تامین هوا

یونیت داخلی هر 3 این دستگاه ها دارای فیلتر برای زدودن گرد و غبار و ذرات آلاینده است. یونیت داخلی (سقفی) داکت اسپلیت را می توان به گونه ای نصب کرد که از یک طرف به هوای آزاد راه داشته باشد و بتوان هوای تازه وارد محیط کرد. همچنین در VRF هم می توان از یونیت هایی استفاده کرد که کانال وارد کننده هوای تازه دارند. هر 3 این سیستم ها با تبدیل بخار آب موجود در هوا (بر اثر برخورد هوا با لوله های سرد مسی یونیت داخلی) می توانند رطوبت هوا را بگیرند و تا حد مطلوبی کاهش دهند. چنانچه در ساختمانی با فیلتراسیون بهتر، کنترل رطوبت دقیق و تامین هوای تازه به مقدار زیاد نیاز باشد، در VRF ها می توان یونیت های خارجی را به دستگاه هواساز متصل نمود.

نتیجه گیری در مورد استفاده از سیستم مناسب

اگر شما ساختمانی دارید که در قسمت های مختلف آن به تنظیم دمای هوا به صورت مستقل نیاز دارید (معمولا ساختمان های با متراژ متوسط تا بزرگ) یکی از بهترین سیستم ها، سیستم های VRF هستند که خود به دو دسته GHP (کارکرد با گاز شهری) و EHP (کارکرد با برق) تقسیم می شوند. اگر ساختمانی دارید که متراژ کمی دارد (مانند منازل مسکونی با متراژ کمتر از 150 متر) می توانید از یک یا چند اسپلیت در نقاط مختلف استفاده کنید تا بتوانید دمای هر اسپلیت را به طور جداگانه تنظیم نمایید. اگر مسئله کنترل دمای هر اتاق یا سالن به صورت مستقل و جداگانه اهمیت ندارد و می خواهید دمای هوا در همه آنها به صورت برابر تنظیم شود و با هم سرد و گرم شوند، می توانید از داکت اسپلیت استفاده کنید.

در واقع مسئله کنترل مستقل هر قسمت از نظر دما و رطوبت و نیز متراژ ساختمان ها مهمترین فاکتورها در مقایسه سیستم VRF با اسپلیت و داکت اسپلیت است.

مطالعه بیشتر ⇐ مقایسه داکت اسپلیت با کولر گازی

مطالعه بیشتر درباره ویژگی های یک سیستم تهویه هوشمند در یک ساختمان در این مقاله ⇐ سیستم تهویه مطبوع ساختمان هوشمند

به این متن چند ستاره میدین؟ (ستاره سمت چپ بیشترین امتیاز رو داره. بدون نیاز به ثبت نام در سایت می تونید امتیاز بدید)
[کل: 5 میانگین: 4.6]
اشتراک گذاری :

6 دیدگاه. ارسال دیدگاه جدید

  • محمد براتی
    دسامبر 2, 2022 1:55 ب.ظ

    سلام خوبید من یک واحد آپارتمان در تهران پروژه خرازی ۱۱۸ متری در طبقه ۱۶ جنوبی دارم راهنمایی می کنید که از چه سیستمی استفاده کنم

    پاسخ
    • سلام بر شما. با توجه به مسکونی بودن پروژه و متراژی که فرمودید مناسب ترین سیستم استفاده از دو یا سه اسپلیت (کولر گازی) برای سرمایش و استفاده از پکیج و رادیاتور برای گرمایش است.

      پاسخ
  • برای استفاده در یک محیط کارگاهی با متراژ ۳۰ متر در ۳۰ متر و ارتفاع ۵ متر چه سیستمی پیشنهاد بهتری است

    پاسخ
    • برای این ارتفاع و مساحتی که فرمودید باید از سیستمی کانالی استفاده کنید که با کانال کشی بتوان هوای سرد و گرم را در کل سالن توزیع نمود. سیستم های کانالی در دو نوع کلی ساخته می شوند که گرمایش آنها شبیه هم (با استفاده از یک کویل مخصوص آبگرم که به دیگ آبگرم موتورخانه یا پکیج متصل می شود) ولی سرمایش آنها نسبت به هم متفاوت است. این دو نوع سرمایش عبارتند از سرمایش تبریدی (چیزی شبیه به کولر گازی ولی در ابعادی بزرگ و صنعتی) و سرمایش تبخیری (چیزی شبیه به کولر آبی ولی در ابعادی بزرگ و صنعتی) که استفاده از یکی از این دو سیستم به عوامل مختلف از جمله شرایط آب و هوایی شهری که پروژه مورد نظر در آن قرار دارد ، میزان آب در دسترس ، نیازهای دمایی و رطوبتی و بودجه بستگی دارد. مهمترین و پرکاربردترین سیستم تبریدی برای این متراژی که فرمودید سیستم چیلر ، دیگ آبگرم و هواساز است که چیلر در واقع آب را سرد و دیگ در واقع آب را گرم می کند و این آب سرد و گرم به کویل داخل هواساز منتقل می شود و هواساز بعد از سرد یا گرم کردن هوا ، هوای سرد یا گرم را در سالن با کانال توزیع می کند. مهمترین و پرکاربردترین سیستم تبخیری برای این متراژی که فرمودید دستگاه ایرواشر متصل به دیگ آبگرم است. ایرواشر برای گرمایش دارای یک کویل است که به آب گرم دیگ یا همان بویلر یا پکیج متصل می گردد و گرمایشی شبیه به هواساز دارد. ولی سرمایش آن شبیه کولر آبی ولی در ابعادی صنعتی و بزرگ است. طبیعتا قیمت ایرواشر نسبت به چیلر و هواساز کمتر است ولی از آن در هر جایی نمی توان استفاده کرد. برای مثال اگر آب و هوا شرجی باشد اصلا ایرواشر (یا کولر آبی صنعتی یا دستگاه زنت که تقریا مشابه هم هستند) جوابگوی نیازها نیست و یا در جاهایی که آب کافی در دسترس نباشد نمی توان از ایرواشر استفاده کرد چونکه این دستگاه همانند کولر آبی مصرف آب دارد. و نیز در کاربری هایی که به کاهش زیاد دمای هوا و گرفتن رطوبت از هوا نیاز باشد دیگر ایرواشر یا سایر دستگاه های تبخیری (مثل زنت) نمی تواند دمای هوا را از یک حدی بیشتر خنک کند و باید در چنین پروژه هایی از چیلر و دیگ متصل به هواساز استفاده کرد. برای مشاوره بیشتر و انتخاب و استعلام قیمت دستگاه مناسب برای پروژه خود با مهندسان ما تماس بگیرید.

      پاسخ
  • با سلام
    برای یک مجتمع مسکونی که قرار است ساخته شود و شامل 6 طبقه با 6 واحد 160 متری و 6 واحد 110 متریست چه سیستمی را برای سرمایش و گرمایش پیشنهاد میکنید؟

    پاسخ
    • درود بر شما. برای این مجتمع مسکونی که اشاره کردید دو نوع سیستم می توان استفاده نمود. یکی سیستم های واحدی و یکی هم سیستم های مرکزی. اگر از سیستم های واحدی استفاده کنید (یعنی اینکه به ازای هر واحد سیستم سرمایش و گرمایش جداگانه باشد و مصرف انرژی آنها هم جداگانه محاسبه شود) بهترین دستگاه از نظر ما (با توجه به این متراژ) استفاده از چند کولر گازی برای هر واحد جهت سرمایش و استفاده از پکیج و رادیاتورها برای گرمایش است. داکت اسپلیت به هیچ وجه برای مجتمع های مسکونی توصیه نمی شود چونکه هم صدای آزاردهنده ای ایجاد می کنند و هم اینکه به کانال کشی نیاز دارند و وقتی که حتی اگر یک نفر در آپارتمان حضور داشته باشد و دستگاه داکت اسپلیت را روشن کند کل واحد (همه اتاق ها و سالن های یک واحد) با هم سرد شده و اتلاف انرژی زیاد خواهد بود. البته برای هر واحد 160 متری به جای چند کولر گازی از یک مینی چیلر متصل به فن کویل ها هم می توانید استفاده کنید. به طوری که هر فن کویل در یک اتاق قرار گرفته و هر یک را می توان جداگانه خاموش و روشن کرد و دمای هر یک را نیز جداگانه تنظیم نمود. بدین ترتیب به جای چند کولر گازی با چند مسیر لوله کشی ، یک مینی چیلر خواهید داشت که با لوله کشی آب سرد به فن کویل ها متصل می شود (برای سرمایش) و برای گرمایش هم دیگر نیازی به خرید رادیاتور ندارید و آب گرم پکیج را به فن کویل ها متصل می کنید. اگر از سیستم مرکزی استفاده شود (یعنی اینکه به ازای همه واحدها یک سیستم سرمایش مرکزی در نظر گرفته شود و مصرف انرژی آنها با هم محاسبه شود) پیشنهاد ما استفاده از یک چیلر مرکزی به همراه فن کویل ها برای سرمایش است و برای گرمایش هم در این ساختمان نیازی به تعبیه موتورخانه مرکزی نیست و کافیست تا آبگرم پکیج داخل واحد را به فن کویل ها متصل کنید. حال تصمیم برای اینکه از کدام یک از این دستگاه ها استفاده شود به میزان بودجه و نیز در معرض دید قرار گرفتن یا نگرفتن دستگاه ها بستگی دارد. یک چیلر مرکزی به همراه فن کویل ها از نظر قیمت نسبت به مجموع چند مینی چیلر و فن کویل ها کمتر بوده ولی نسبت به مجموع قیمت چند کولر گازی بیشتر است ولی چیلر و مینی چیلر بر روی بام قرار گرفته و صدای کارکرد آنها شنیده نمی شود و در معرض دید نیز قرار ندارند.

      پاسخ

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

این فیلد را پر کنید
این فیلد را پر کنید
لطفاً یک نشانی ایمیل معتبر بنویسید.

یک + 20 =

keyboard_arrow_up
مشاوره و استعلام قیمت