داکت اسپلیت چیست ؟

ما در این مقاله قصد داریم تا به پرسش دستگاه داکت اسپلیت چیست پاسخ دهیم و ضمن بررسی طرز کار و قیمت آن به مهمترین مزایا و 6 عیب و مشکل مهم آن که کاربرد این سیستم را به برخی پروژه های خاص محدود می کند اشاره کنیم. داکت اسپلیت به خاطر معایبی که دارد (در ادامه کامل توضیح می دهیم) به هیچ عنوان برای کاربردهای مسکونی پیشنهاد نمی شود.

دستگاه داکت اسپلیت چیست و 6 عیب و مشکل مهم آن کدام است و چه مزایایی دارد؟

در پاسخ به سوال داکت اسپلیت چیست به طور ساده می توان گفت که داکت اسپلیت در واقع همان اسپلیت (کولر گازی) است و با این تفاوت که در کولر گازی ، یونیت داخلی به صورت دیواری یا سقفی روکار اجرا می شود ولی یونیت داخلی (یا هواساز) داکت اسپلیت به صورت توکار و درون سقف کاذب (یا قسمتی از سقف مثل راهرو یا ورودی اتاق ها) نصب می شود و سپس با کانال کشی به اتاق ها یا قسمت های مختلف یک واحد از یک ساختمان متصل شده و هوای تازه را بعد از فیلتر کردن و تنظیم دما در آنها توزیع می کند. در شکل زیر نمایی از یونیت داخلی که به یونیت خارجی (خارج از ساختمان) با لوله کشی مسی متصل شده ، نشان داده شده است. در ادامه برای اینکه بدانید این سیستم چه مزایایی دارد و 6 عیب مهم آن کدام است ، توصیه می کنیم که به نحوه چینش قطعات تشکیل دهنده آن (مطابق شکل زیر) ، طرز کار و نحوه توزیع هوا با کانال دقت کنید زیرا این دستگاه یک سیستم کانال دار محسوب شده و عیب ها و مزایایی که دارد به سیستم های تهویه کانال دار مربوط می شود و کاربرد آن را در برخی پروژه ها محدود می کند. در ادامه به مزایا ، معایب ، قیمت و هزینه های اجرای این دستگاه اشاره خواهیم کرد.

داکت اسپلیت لنوکس

طرز کار آن در حالت گرمایشی

گرمایش داکت اسپلیت ها چگونه است؟

البته داکت اسپلیت تنها در سیکل سرمایش مشابه کولر گازی عمل می کند و در سیکل گرمایش کاملا با آن متفاوت است. به طوری که در یونیت داخلی آن ، کویل آب گرم وجود دارد که در فصل زمستان ، آب گرمی که توسط پکیج یا موتورخانه ایجاد می شود ، درون کویل ها جریان می یابد و کویل را گرم می کند و با چرخش فن یونیت داخلی و در نتیجه برخورد هوا با سطح گرم کویل ، هوا گرم می شود و دیگر مانند کولر گازی از سیکل تبرید تراکمی (انرژی برق و کمپرسور) در گرمایش استفاده نمی شود و عملا یونیت خارجی دستگاه داکت اسپلیت در زمستان خاموش می شود. اگر دقت کرده باشید در برخی از مدل های کولرهای گازی که به سرمایشی گرمایشی معروف هستند می توان در فصل زمستان از دستگاه گرما گرفت ولی به خاطر مصرف برق بالا و استهلاک دستگاه معمولا چنین کاری کمتر انجام می شود ولی در دستگاه داکت اسپلیت دیگر نیاز نیست که کمپرسور برای گرمایش روشن شود و فقط کافی است که آبگرم پکیج یا موتورخانه را به آن متصل کنیم. این یکی از مزایایی است که برای دستگاه داکت اسپلیت ذکر می شود ولی غافل از اینکه این کویل جاسازی شده در یونیت داخلی پاسخگوی نیازهای گرمایشی ساختمان نیست و گرمایش مطبوعی ندارد و اکثر افرادی که از این سیستم استفاده می کنند از گرمایش آن گله مند هستند.

جاسازی کویل آبگرم در یونیت داخلی داکت اسپلیت

تا اینجا تا حدود زیادی به پاسخ سوال داکت اسپلیت چیست رسیده ایم و طرز کار آن در حالت سرمایشی و گرمایشی را توضیح دادیم و در ادامه می خواهیم که به 6 عیب و مشکل مهم آن و مسئله قیمت و هزینه اجرای آن بپردازیم و همچنین اینکه این دستگاه چه مزایا و کاربردهایی دارد را بررسی کنیم.

داکت اسپلیت چیست

6 مورد از معایب مهم و درد سرساز داکت اسپلیت ها

6 عیب و مشکل مهم این سیستم عبارتند از :

1 . عدم منطقه بندی نمودن فضای داخل در دستگاه داکت اسپلیت

منظور از منطقه بندی نمودن ، کنترل دمای اتاق ها و سالن ها به طور مستقل و جداگانه است که چندین اتاق متصل به یک داکت اسپلیت ، نمی توانند دمای مستقل و جداگانه داشته باشند و همه آنها هم دما خواهند بود و همزمان سرد یا گرم می شوند. بنابرین در هر نوع ساختمانی که به کنترل جداگانه و مستقل دما در اتاق ها و سالن های آن نیاز است (برای مثال ساختمان های مسکونی یا اداری) به جای داکت اسپلیت ، سیستم کولر گازی و رادیاتور (برای متراژهای کمتر از 250 متر مربع با برق تک فاز) یا مینی چیلر و فن کویل ها (برای متراژهای بیشتر از 250 متر مربع با برق سه فاز) و یا استفاده از دستگاه های دیگر توصیه می شود.

برای مثال در یک واحد مسکونی اگر در اتاق کودک به دمای 22 درجه سانتی گراد (71 درجه فارنهایت) ، در سالن به دمای 19 درجه (66 درجه فارنهایت) و در اتاق یک فرد جوان به دمای 17 درجه (63 درجه فارنهایت) نیاز باشد ، دمای هوای خروجی از هر فن کویل را می توان به شکل مستقل از سایر فن کویل ها تنظیم نمود ولی در داکت اسپلیت اینگونه نیست و چون همه اتاق ها و سالن ها به یک یونیت سقفی و با کانال کشی وصل هستند ، همه یک دمای برابر خواهند داشت. بنابرین اولین مورد از 6 عیب مهم دستگاه داکت اسپلیت همین مسئله است که کاربرد آن را محدود می کند. معمولا بهتر است از این سیستم فقط در جاهایی استفاده شود که کل فضای تهویه شونده یک تکه بوده و بخواهیم کل فضا با یک دما تهویه شود و از مزایایی که این سیستم ایجاد می کند (که در ادامه خواهیم گفت) بتوان بهره مناسب را برد.

فن کویل و داکت اسپلیت

البته یک راه برای کنترل مقدار هوای ورودی به هر اتاق و در نتیجه تنظیم دمای آن وجود دارد و آن راه این است که به جای استفاده از دریچه های ثابت ورودی هوا در هر اتاق یا سالن ، از دریچه های موتور دار یا به اصلاح دریچه های ترموستاتیکی (دمپر) استفاده شود و هر دریچه به یک ترموستات نصب شده در هر اتاق متصل گردد و با فرمان ترموستات ، مقدار باز بودن دریچه و در نتیجه مقدار هوای سرد یا گرم ورودی به هر اتاق کنترل شود. با کنترل مقدار هوا ، دمای هوای آن اتاق یا سالن نیز نسبت به اتاق های دیگر از نظر مقدار سردی و گرمی کمی قابل کنترل خواهد بود. بنابرین در سیستم داکت اسپلیت هم می توان بر مقدار هوا و دمای هر بخش تا حدودی کنترل داشت به شرطی که از دریچه های ترموستاتیکی استفاده کرد و هزینه نصب آنها را نیز در نظر گرفت.

بنابرین 2 عیب و مشکل مهمی که با انجام این کار در سیستم ایجاد می شود عبارتند از افزایش هزینه اجرای آن و عدم ورود هوا به مقدار کافی به هر اتاق یا سالن. به این مسئله توجه کنید که مثلا وقتی دستگاه در حالت سرمایشی کار می کند، برای افزایش دمای یک اتاق نسبت به سایر اتاق ها، دمپر مربوط به آن اتاق باید حجم هوای خنک ورودی به آن اتاق را کاهش دهد که در نتیجه با مشکل کمبود هوا یا عدم گردش هوا در آن اتاق مواجه خواهیم شد. در ضمن همانطور که گفتیم با اضافه شدن دمپرها به سیستم، قیمت تمام شده افزایش یافته و به جای آن می توان از سیستم های دیگری مثل چیلر و فن کویل ها بهره برد. نکته اینکه عملا از این طرح به خاطر این معایب اصلا استفاده نمی شود.

در شکل زیر یک نمونه از کاربرد دمپرها یا همان دریچه های ترموستاتیکی اتوماتیک که موتور دمپر نیز بر روی آن سوار شده و در انتهای هر شاخه از کانال کشی گرد انعطاف پذیر نصب می شود ، نشان داده شده است.

دمپر یا دریچه ترموستاتیکی داکت اسپلیت

2 . مصرف برق بالاتر نسبت به سیستم های دیگر به خاطر اتلافات انرژی

همانطور که توضیح داده شد در این سیستم کل فضای داخل با هم و به یک میزان تهویه می شود و برای مثال اگر فقط یک فرد در اتاق خود به تهویه نیاز داشته باشد ، کل اتاق ها و سالن های دیگر متصل به آن سیستم ، تهویه خواهند شد و این طبیعی است که انرژی زیادی به هدر رفته و مصرف برق سیستم افزایش می یابد. بنابرین مصرف برق این سیستم در حالت سرمایش به این خاطر بسیار بالا بوده و هزینه های جاری استفاده از این سیستم درد سرساز خواهد شد. بنابرین دومین مورد از 6 عیب مهم دستگاه داکت اسپلیت این مورد است و به همین خاطر توصیه می شود که از آن فقط در اماکنی استفاده شود که تقریبا در بیشتر ساعات، تمام افراد به طور همزمان در آنجا حضور دارند.

3 . میزان صدای سیستم داکت اسپلیت

با توجه به اینکه یونیت داخلی در سقف کاذب جاسازی شده است و از فن بزرگی در آن برای رساندن هوا به همه اتاق ها و سالن ها استفاده می شود و از طرفی هوا از کانال های متعدد عبور می کند ، صدای کارکرد فن یونیت داخلی به فضای داخل منتقل می گردد.

راه حل های کاهش صدا :

1 . عدم نصب یونیت داخلی در ورودی اتاق نشیمن یا اتاق خواب ها و نصب آن در بالای سقف کاذب ورودی ها و راهروها (همانند شکل زیر که یونیت داخلی در راهرو و قبل از ورودی نصب شده و سقف کاذب آن را پوشش می دهد.)

یونیت داخلی زیر سقفی داکت اسپلیت

2 . استفاده از دو یا چند دستگاه به جای یک دستگاه با ظرفیت بالا برای اماکن بزرگ (برای مثال به جای استفاده از دستگاه 6 تن تبرید برای کل واحد می توان از دو دستگاه 3 تن تبریدی استفاده نمود. هر تن تبرید برابر 12000 BTU/h است.)

3 . تعبیه دریچه مکش یا دریچه بازگشت هوا در محل مناسب و استفاده از کانال های انعطاف پذیر عایق کاری شده (هم از نظر صوتی و هم حرارتی) و به طور کلی نصب آن توسط افراد با تجربه و به شکل اصولی و مهندسی شده (در شکل زیر نمونه ای از کانال های انعطاف پذیر که امروزه استفاده می شود ، نشان داده شده است.)

کانال های انعطاف پذیر داکت اسپلیت

4 . خرید دستگاه های با برند معتبر ایرانی یا خارجی که اجزای داخلی آنها مانند فن و الکترو موتور متصل به فن از نوع کم صدا یا به اصلاح فوق کم صدا (سوپر سایلنت Super Silent) باشد.

5 . استفاده از داکت اسپلیت اینورتر

6 . انتقال شیر انبساط دستگاه از پشت یونیت داخلی و قرار دادن آن در یونیت بیرون از ساختمان در نسل های جدید داکت اسپلیت ها (با این کار صدای عبور گاز مبرد از شیر انبساط شنیده نمی شود و برای جلوگیری از اتلاف انرژی در مسیر لوله ها ، از عایق های حرارتی مناسب بر روی لوله های مسی استفاده می شود.)

البته با رعایت تمامی این موارد نیز تضمینی برای برطرف کردن این عیب و به حداقل رسیدن صدای کار دستگاه به خاطر بزرگ بودن فن آن (فن به این خاطر سایز بزرگی دارد تا بتواند هوا را از همه کانال ها عبور دهد) و کانالی بودن سیستم وجود ندارد و به مرور زمان و با فرسوده شدن دستگاه ، صدای کارکرد آن بیشتر هم می شود و این درحالیست که یونیت های دیواری مثل اسپلیت ها و فن کویل ها که به ازای هر اتاق ، یک دستگاه از آنها نصب می شود دارای فن کوچک و کم صدایی هستند که صدای کارکرد آنها اصلا آزاردهنده نیست.

4 . حداکثر فضای قابل پوشش برای تهویه

چنانچه از این سیستم در ساختمانی چند طبقه استفاده شود و حجم فضایی که قرار است توسط آن تهویه شود زیاد باشد باید همانند اسپلیت از چندین دستگاه و چندین سری لوله کشی بین یونیت های داخلی (داخل ساختمان) و خارجی (خارج از ساختمان) استفاده شود. در ضمن چون بین یونیت خارجی و داخلی لوله کشی از نوع مسی است و گاز فریون (مبرد) بین یونیت ها در جریان است ، نمی توان یونیت خارج از ساختمان را نسبت به یونیت داخل ساختمان از یک متراژ مشخص دورتر نصب نمود زیرا گاز مبرد در لوله های طویل دچار افت فشار زیاد شده و راندمان سیستم کم می شود و به همین علت معمولا یونیت خارج از ساختمان را (همانند کولر گازی) در تراس نصب می کنند و ممکن است در معرض دید قرار گرفتن دستگاه به زیبایی ساختمان لطمه بزند. برای مثال در شکل زیر دو ساختمانی که کندانسینگ یونیت های اسپلیت و داکت اسپلیت در نمای آنها نصب شده و جلوه زشتی ایجاد می کند را مشاهده می کنید.

زشت کردن نمای ساختمان با نصب کندانسینگ یونیت ها

این در حالی است که در سیستم های مرکزی دیگر مانند مینی چیلر و فن کویل ها یا چیلر و فن کویل ها ، گاز مبرد به یونیت های داخل ساختمان ارسال نمی شود بلکه این آب سرد و گرم است که توسط چیلر یا مینی چیلر (تولید کننده آب سرد) و پکیج یا بویلر (تولید کننده آب گرم) و پمپ به فن کویل های درون ساختمان پمپاژ می شود و محدودیتی در حداکثر طول لوله کشی آن وجود ندارد و می توان به راحتی آن را بر روی بام و یا فضایی دورتر از ساختمان نصب نمود.

راه حل نصب یونیت خارجی بر روی بام :

بنابرین امکان نصب یونیت های خارجی (کندانسینگ یونیت) بر روی بام و عدم افت راندمان بایستی بررسی شده و نیز هزینه های لوله کشی مسی بایستی متناسب با ابعاد ساختمان اندازه گیری شود. در شکل زیر نمونه هایی از کاربرد یونیت های بیرونی که بر روی بام نصب شده ، نشان داده شده است.

یونیت های خارجی (کندانسینگ یونیت) داکت اسپلیت

5 . کاهش ارتفاع سقف

جاسازی یونیت داخلی داکت اسپلیت در سقف و کانال کشی نیاز به فضا دارد و معمولا بین 30 تا 50 سانت از ارتفاع سقف کاسته می شود.

6 . گرمایش نامطبوع

معمولا کویل جاسازی شده در یونیت داخلی که آبگرم پکیج در آن جاری می شود متناسب با فضای تهویه شونده نیست و گرمایش این دستگاه در فصل زمستان و مخصوصا در روزهای سرد سال کافی و مطبوع نیست و بسیاری از افرادی که این سیستم را در منازل مسکونی نصب نموده اند از این بابت گله مند هستند. 

بنابرین 6 عیب و مشکل مهم سیستم داکت اسپلیت را بررسی کردیم و در ادامه به مزایایی که این سیستم سبب می شود اشاره خواهیم کرد.

مشخصات ، قیمت و مزایای داکت اسپلیت ها

6 مزیت مهم این سیستم عبارتند از :

1 . قیمت اولیه پایین

اولین و مهمترین دلیل برای فروش و کاربرد این سیستم ، قیمت اولیه کمتر آن (حدود 10 تا 30 درصد) نسبت به سایر سیستم ها مانند کولر گازی و رادیاتور و یا مینی چیلر و فن کویل ها است. البته باید به هزینه اجرای داکت اسپلیت نیز توجه کرد که نسبت به سیستمی مثل چیلر و فن کویل بیشتر است و اگر از دمپرهای ترموستاتیکی (به دلایلی که در بالا ذکر کردیم) نیز در هر شاخه از کانال های آن استفاده شود، قیمت آن به مراتب بالاتر هم می رود. بنابرین هنگام استعلام قیمت حتما هزینه اجرای آن (شامل لوله کشی های مسی و کانال کشی و غیره) را نیز استعلام بگیرید و برای مقایسه آن با قیمت سیستم های دیگر حتما مجموع قیمت دستگاه و اجرای آن را در نظر بگیرید. برای مثال در سیستمی مثل اسپلیت ها دیگر کانال کشی نداریم (ولی لوله کشی مسی داریم) ولی در سیستم مینی چیلر و فن کویل ها نه لوله کشی مسی داریم و نه کانال کشی و فقط لوله کشی ساده و ارزان قیمت آب خواهیم داشت. متاسفانه بسیاری از فروشندگان و سازندگان سودجو که به فکر منافع خود هستند فقط مسئله قیمت را برجسته می کنند و به این 6 مورد از عیب های مهم این سیستم که ذکر کردیم هیچ اشاره ای نمی کنند و پشیمانی برای مصرف کنندگان هیچ سودی ندارد و بسیاری مجبور می شوند تا با صرف هزینه های زیاد سیستم تهویه خود را تغییر دهند.

2 . تامین هوای تازه

در برخی از مدل های این سیستم و در صورت نیاز ، هوای تازه مورد نیاز ساختمان با اکسیژن کافی هم در فصل زمستان و هم تابستان از بیرون ساختمان (از راه کانال) تامین می شود. البته این مورد از مزایا را ما در سایر سیستم ها هم می توانیم ببینیم. برای مثال یک نوع از فن کویل ها به اسم فن کویل کانالی وجود دارد که می تواند هوای تازه وارد ساختمان کند.

3 . استفاده از تکنولوژی دور متغیر یا اینورتر

انواع داکت اسپلیت در دو نوع اینورتر (موتور الکتریکی دور متغیر که کمپرسور را به گردش در می آورد) و نوع معمولی (موتور الکتریکی با دور ثابت کار می کند) وجود دارند که نوع اینورتر باعث می شود که داکت اسپلیت همواره با حداکثر توان کار نکرده و تنها متناسب با نیاز درخواستی و با کم و زیاد شدن دور موتور محرک کمپرسور ، تهویه مطبوع مورد نظر را تامین می کند.

با توجه به اینکه در این دستگاه معمولا از کمپرسور اسکرال استفاده می شود ، نوع اسکرال در تناژهای پایین نسبت به دیگر کمپرسورها ، ارزان قیمت تر بوده و به خاطر وجود کمترین تعداد قطعات متحرک ، طول عمر بیشتر و نیز صدا و لرزش کمتری نسبت به سایر کمپرسورها دارد. در ضمن در سیستم های دیگر مانند کولر گازی و رادیاتور و نیز مینی چیلر و فن کویل نیز از کمپرسور نوع اسکرال و تکنولوژی اینورتر استفاده می شود.

4 . فیلتر نمودن هوا

داکت اسپلیت قابلیت فیلتر نمودن هوای ورودی به محیط را با استفاده از فیلترهای قابل شستشو دارد. این مورد از مزایا نیز در اغلب سیستم های تهویه مطبوع وجود دارد.

5 . مجزا شدن هزینه شارژ هر واحد از کل ساختمان

در این سیستم بر خلاف سیستم های مرکزی مانند چیلر ، هزینه مصرف انرژی برای سرمایش و گرمایش هر واحد از یک آپارتمان از هزینه شارژ عمومی آپارتمان مجزا شده و هر واحد می تواند بر مقدار مصرف خود کنترل داشته باشد. این مورد نیز از مهمترین مزایایی است که این سیستم دارد و همچنین در سیستم مینی چیلر و فن کویل هم به همین شکل می توان برای هر واحد یک مینی چیلر در نظر گرفت (به جای یک چیلر مرکزی برای تمام واحدها) تا هزینه مصرف انرژی هر واحد جداگانه محاسبه شود.

6 . کاهش رطوبت هوا

در این سیستم نیز همانند سیستم های دیگری که بر پایه سیکل تبرید کار می کنند (مانند مینی چیلر و فن کویل یا اسپلیت) در فصل تابستان ، مقدار رطوبت هوای عبوری از دستگاه به علت تقطیر بخار آب موجود در هوا توسط کویل سرمایشی ، کاهش می یابد.

اما این مزایایی که اشاره می کنیم به شرطی است که ابتدا معایب مهم آن (که به 6 مورد از عیب ها و مشکلات مهم آن اشاره کردیم) برای ساختمان های مسکونی (و اداری و هر جایی که فضای تهویه شونده از اتاق های متعدد تشکیل شده باشد) را در نظر بگیریم.

بنابرین با توجه به این مزایا و معایب ، بهتر است که از داکت اسپلیت در چه کاربردهایی استفاده شود؟

درست است که قیمت دستگاه داکت اسپلیت در مقایسه با سایر سیستم ها کمتر است (البته اگر از دریچه های ترموستاتیکی در آن استفاده نشود) ولی این دلیل قانع کننده ای برای استفاده از آن در همه جا نیست و بهتر است که فقط در جاهایی از آن استفاده کنیم که یا فضای تهویه شونده یک تکه و یکپارچه (بدون اتاق) باشد یا اینکه اگر هم فضای مورد نظر از اتاق های متعدد تشکیل شده ، همواره در همه اتاق ها افراد حضور داشته باشند و نیاز دمایی برای سرمایش و گرمایش همه آنها به یک اندازه باشد. برای مثال همانطور که توضیح دادیم در یک واحد مسکونی که همیشه همه افراد در همه اتاق ها حضور ندارند و در ضمن شاید یک نفر به دمای 25 درجه و یک نفر به دمای 20 درجه نیاز داشته باشد که در این صورت اگر از داکت اسپلیت استفاده کنیم اولا حتی اگر یک نفر در ساختمان حضور داشته باشد ، دستگاه همه اتاق ها و سالن ها را با هم سرد یا گرم می کند (چون سیستم با کانال هوا را توزیع می کند) و مصرف برق به شدت بالا می رود و هم اینکه همه اتاق ها و سالن ها یک دما (مثلا 20 درجه یا 25 درجه) خواهند داشت و نمی توان دمای هوای یک اتاق را مستقلا تنظیم نمود و از طرفی صدای کارکرد یونیت داخلی دستگاه نیز شنیده می شود و بنابرین این دستگاه اصلا مناسب پروژه های مسکونی (آپارتمانی ، خانگی ، ویلایی) نیست و بهتر است یا از چند کولر گازی استفاده کنیم (اگر مساحت کمتر از 250 متر مربع و برق آن تک فاز باشد) یا از یک مینی چیلر متصل به چند فن کویل (اگر مساحت بیشتر از 250 متر مربع و برق آن سه فاز باشد).

بنابرین بهتر است که در مواردی مثل پروژه های مسکونی (ویلایی یا آپارتمانی یا خانگی و غیره) ، پروژهای اداری که در آن کارمندان در اتاق خود به دمای مستقل نیاز داشته باشند ، هتل ها و هر جایی که در اتاق ها به مدیریت مستقل دما و نیز روشن و خاموش کردن مستقل سیستم تهویه هر اتاق نیاز است از داکت اسپلیت استفاده نکنیم و فقط در جاهایی مثل رستوران یا یک کارگاه کوچک با ارتفاع سقف کم یا یک تالار پذیرایی که فضایی یکپارچه دارد و هر جایی که سالنی متوسط یا بزرگ و یکپارچه (بدون اتاق های متعدد) و با ارتفاع سقف معمولی داریم از این سیستم استفاده کنیم.

بنابرین اگر یک پروژه مسکونی یا اداری (یا هر پروژه ای که از اتاق های متعدد تشکیل شده است) داشته باشیم و مساحت فضای تهویه شونده کمتر از 250 متر مربع و نیز برق آن تک فاز باشد بهتر است که از چند کولر گازی و و پکیج و رادیاتور برای سرمایش و گرمایش استفاده کنیم و اگر مساحت فضای تهویه شونده بیشتر از 250 متر مربع و نیز برق آن سه فاز باشد بهتر است که از مینی چیلر و پکیج و فن کویل ها (یا چیلر و فن کویل ها) برای سرمایش و گرمایش استفاده کنیم.

طرز کار یک داکت اسپلیت نصب شده در یک پروژه مسکونی و هم دما شدن همه اتاق ها و روشن و خاموش شدن تهویه همه اتاق ها همزمان با هم که اصلا مناسب نیست.

دمای یکسان تمام اتاق ها در داکت اسپلیت

طرز کار سیستم مینی چیلر و فن کویل ها (در هر اتاق یک فن کویل نصب شده است) و تنظیم جداگانه دما در هر اتاق و خاموش یا روشن کردن هر فن کویل به صورت مستقل (بدون اینکه تاثیری بر کار سایر فن کویل ها داشته باشد) که مناسب پروژه های مسکونی است.

تنظیم جداگانه دما در مینی چیلر و فن کویل

سیستم مشابه (مینی چیلر و فن کویل ها) و جایگزین مناسب برای پروژه های مسکونی و اداری

یکی از رقبای سر سخت سیستم داکت اسپلیت ، سیستم مینی چیلر و فن کویل است. در این سیستم هر فن کویل را می توان جداگانه از نظر دمای کارکرد تنظیم کرد. طرز کار آن به این شکل است که در هر اتاق و سالن از یک فن کویل استفاده می شود که در تابستان آب سرد مینی چیلر و در زمستان آب گرم پکیج در آن جاری می شود و این سیستم به همراه یک پکیج یا بویلر (همانند سیستم داکت اسپلیت که برای گرمایش به آبگرم بویلر یا پکیج متصل می شود) به یک سیستم کامل سرمایشی و گرمایشی مستقل تبدیل می شود. البته همانطور که گفتیم سیستم مینی چیلر و فن کویل ها جایگزین بسیار مناسب داکت اسپلیت برای پروژه های مسکونی و اداری است ولی نه برای هر متراژی. برای متراژهای کمتر از 250 متر مربع که برق تک فاز دارند پیشنهاد ما استفاده از چند کولر گازی و پکیج و رادیاتور و برای متراژهای بالاتر از 250 متر مربع که برق سه فاز دارند پیشنهاد ما مینی چیلر و پکیج و فن کویل ها به صورت واحدی و یا چیلر مرکزی و پکیج و فن کویل ها (برای چند واحد به صورت مشترک) است.

در سیستم مینی چیلر و فن کویل ها در صورت عدم نیاز به استفاده از یک یا چند فن کویل ، می توان آنها را خاموش و در مصرف انرژی صرفه جویی نمود. همچنین در این سیستم به علت کوچک بودن سایز فن به کار رفته در فن کویل های هر اتاق ، صدای کارکرد آن در کمترین حد ممکن خواهد بود. مینی چیلر در بیرون از ساختمان (در فضای آزاد برای مثال بر روی بام ، تراس یا حیاط) نصب و با لوله کشی ساده آب به فن کویل ها متصل می گردد و در حداکثر فاصله بین آن و فن کویل ها محدودیتی وجود ندارد.

در تصویر زیر نمونه ای از دستگاه مینی چیلر که به انواع مختلفی از فن کویل ها متصل شده است را مشاهده می کنید. نکته اینکه یکی از عوامل تعیین کننده در قیمت نهایی یک سیستم تهویه ، هزینه اجرای آن است که در مینی چیلر و فن کویل ها این هزینه بسیار کمتر از داکت اسپلیت است چونکه فقط به لوله کشی ساده آب سرد بین مینی چیلر و فن کویل ها و نیز لوله کشی ساده آب گرم بین پکیج و فن کویل ها نیاز است و دیگر کانال کشی یا لوله کشی مسی و غیره نخواهیم داشت.

سیستم سرمایشی مینی چیلر و فن کویل ها :

مینی چیلر ساختمانی

سیستم سرمایشی و گرمایشی مینی چیلر ، پکیج و فن کویل ها :

مینی چیلر آپارتمانی سرد و گرم

سیستم سرمایشی و گرمایشی چیلر مرکزی ، موتورخانه (یا پکیج) و فن کویل ها :

موتورخانه فن کویل

مطالعه بیشتر درباره سختار، طرز کار ، مزایا و ویژگی های سیستم مینی چیلر و فن کویل ها در این مقاله ⇐ مینی چیلر چیست ؟

در ادامه برای درک بهتر این موضوع که عیب های مهم این دستگاه کدام است و چه مزایایی دارد (در مقایسه با سایر سیستم ها) و آشنایی بیشتر با طرز کار آنها پیشنهاد می کنیم که متن های مقایسه ای زیر را مطالعه بفرمایید.

مطالعه بیشتر ⇐ مقایسه چیلر و داکت اسپلیت

مطالعه بیشتر ⇐ مقایسه مینی چیلر و داکت اسپلیت

آشنایی با مزایا و طرز کار مینی چیلرهای آپارتمانی ⇐ مینی چیلر آپارتمانی

امروزه انواع داکت اسپلیت های اینورتر (دور متغیر) و معمولی (دور ثابت) و نیز تک فاز و سه فاز و با ظرفیت های گوناگون به بازار عرضه شده است که برای آشنایی با انواع آن پیشنهاد می کنیم که این مقاله ⇐ انواع داکت اسپلیت را مطالعه بفرمایید.

به این متن چند ستاره میدین؟ (ستاره سمت چپ بیشترین امتیاز رو داره. بدون نیاز به ثبت نام در سایت می تونید امتیاز بدید)
[کل: 178 میانگین: 4.1]
اشتراک گذاری :

40 دیدگاه. ارسال دیدگاه جدید

  • مستر نو بادی
    اکتبر 9, 2018 1:17 ب.ظ

    البته یه یکی از معایب اصلی سیستم های مرکزی در مقایسه با داکت اسپلیت توجه نکرده اید و آن اینکه در ساختمانهای بزرگ که برخی واحدها شمالی و برخی جنوبی هستند در اوائل فصول بهار و پائیز نیاز واحدها به گرما و یا سرما متفاوت است برای مثال در حالیکه برخی واحدها لازم است در شب از سیستم گرمایش استقاده کنند واحدهای جنوبی در روز نیاز به خنک کننده دارند. استفاده توام از این دو حالت در این سیستم های مرکزی امکان پذیر نیست و مدیریت ساختمان باید تصمیم بگیرد کی مد کاری را عوض کند.

    پاسخ
    • سلام و درود.
      بله در صورتی که از فن کویل های دو لوله ای در ساختمان استفاده بشه چنین ایرادی در سیستم های مرکزی میتونه وجود داشته باشه. ولی اگه از فن کویل های چهار لوله ای استفاده کنیم، دو تا از لوله ها برای آب سرد چیلر هستش و دو تا از لوله ها هم برای بویلر موتورخونه. در این صورت اون واحدهایی که به سرمایش نیاز داشته باشن، درون فن کویل هاشون آب سرد جاری میشه و اون واحدهایی هم که به گرمایش نیاز داشته باشن، درون فن کویل هاشون آبگرم جاری میشه.

      پاسخ
      • سلام و عرض ادب مبخواستم بدونم کلن مصرف برقش چطوریه آیا به صرفه هست یا نه

        پاسخ
        • سلام و درود بر شما. در مورد مصرف برق تمام سیستم های سرمایشی باید اینو خدمتتون عرض کنیم که از این نظر دستگاه ها به دو دسته تقسیم بندی میشن. دسته اول دستگاه هایی هستند که به دستگاه های تبخیری معروف هستند و با پاشش و تبخیر آب در هوا ، فرآیند سرمایش انجام میشه (مثل کولر آبی) و دسته دوم دستگاه هایی هستند که به دستگاه های تبریدی معروف هستند و با کمپرسور و سیکل تبرید تراکمی فرآیند سرمایش انجام میشه (مثل کولر گازی) که دستگاه های تبریدی همشون نسبت به دستگاه های تبخیری مصرف برق بیشتری دارند. برای مثال اسپلیت (کولر گازی) ، داکت اسپلیت و چیلر دارای کمپرسور هستند و با سیکل تبرید تراکمی فرآیند سرمایش انجام میشه و دستگاهی مثل ایرواشر یا زنت دارای کمپرسور نیست و با پاشش و تبخیر آب فرآیند سرمایش انجام میشه و طبیعتا مصرف برق کمتری دارند و از طرفی رطوبت هوا را نیز افرایش می دهند ولی دستگاه های تبریدی سرمایش مطبوع تری دارند و درجه حرارت هوا رو میشه دقیقا تحت کنترل درآورد و همچنین منجر به کاهش رطوبت هوا هم می شوند. در سیستم چیلر که به فن کویل های داخل ساختمان وصل میشه یک مزیت بزرگ وجود داره و اون اینکه هر کاربری که در اتاق یا محدوده اطراف خودش به سرمایش یا گرمایش نیاز نداشته باشه میتونه فن کویل اتاق خودش رو خاموش کنه و فقط در اتاق هایی که به سرمایش یا گرمایش نیاز داشته باشند فن کویل روشن میشه و دمای هر یک رو هم میشه جداگانه تنظیم کرد ولی در داکت اسپلیت به این شکل نیست و وقتی دستگاه رو روشن کنیم هوای سرد یا گرم با کانال به همه اتاق ها و سالن ها منتقل میشه و اگر فقط یک نفر در ساختمان حضور داشته باشه و دستگاه رو روشن کنه دستگاه با تمام توان کار میکنه و دمای هوای کل واحد به یک دما میرسه و از این نظر اتلاف انرژی زیادی خواهیم داشت.

          پاسخ
  • سپاس از شما خيلي مفيد بود

    پاسخ
    • سلامت باشید

      پاسخ
      • سلام
        اجرای داک اسپیلت در برج ها که سیستم موتور خانه مرکزی دارند به چه شکل هست

        پاسخ
        • makh-co.com admin
          مارس 16, 2023 3:34 ب.ظ

          درود بر شما. در برج هایی که سیستم موتورخانه مرکزی دارند برای گرمایش کافیست آبگرم موتورخانه به کویل آبگرم داکت اسپلیت متصل شود و دیگر نیازی به پکیج نیست.

          پاسخ
    • با سلام و تشکر از مطالب مفیدتون بفرمائید برای ۲۴۰ متر مساحت که ۳ خواب دارد و مابقی آن سالن و آشپزخونه هستش روی دیوار لوله کشی که شده شبیه نصب پنل کولر گازی هست بدون لوله مسی چه سیستمی باید روی کار قرار گیرد .با پوزش از تصدی وقتتون متشکرم

      پاسخ
      • درود بر شما. اگر لوله کشی از نوع مسی است احتمالا برای نصب کولر گازی تعبیه شده است. در کل دو نوع لوله کشی بین کندانسور دستگاه سرمایشی (که در تراس یا بر روی بام نصب می شود) و پنل های داخل ساختمان (که معمولا به صورت سقفی یا دیواری هستند) وجود دارد. یکی لوله مسی و یکی هم لوله ساده آب. اگر لوله مسی باشد باید از سیستم هایی که مبرد بین کندانسور و پنل داخلی جریان می یابد (مثل کولر گازی) استفاده شود و اگر لوله ها مسی نباشند و لوله ساده آب باشند باید از سیستم هایی که آب سرد بین یونیت های خارج و داخل ساختمان جریان دارد (مثل چیلر و فن کویل ها یا مینی چیلر و فن کویل ها) استفاده شود. مناسب ترین سیستم برای متراژی که فرمودید و با توجه به مسکونی بودن آن استفاده از یک مینی چیلر و تعدادی فن کویل است.

        پاسخ
  • با سلام
    وقتی از داکت اسپیلیت استفاده می‌کنیم خونه خنک می‌شود ولی از پشت داکت اسپلیت که در بالکن نصب سده باد گرم میزندایا این طبیعی است؟
    لطفا مرا رهنمایی کنید

    پاسخ
    • makh-co.com admin
      ژوئن 7, 2022 4:30 ب.ظ

      سلام بر شما. بله کاملا طبیعی است. در واقع همانطور که توضیح دادیم داکت اسپلیت و تمام دستگاه های دیگری که بر پایه سیکل تبرید تراکمی (مثل چیلر و فن کویل) کار می کنند از دو بخش داخل (یونیت داخلی) و خارج (یونیت بیرونی) تشکیل می شوند که وقتی سیستم در حالت سرمایشی کار می کند در واقع یونیت داخلی گرمای هوای داخل ساختمان را گرفته و در یونیت بیرونی (که برای مثال در بالکن یا پشت بام نصب شده است) این گرما را دفع می کند. اگر به کار اسپلیت ها (کولرهای گازی) نیز دقت کرده باشید دقیقا به همین شکل گرما دفع می شود.

      پاسخ
  • مهدی فخاری
    ژوئن 16, 2022 11:27 ب.ظ

    سلام خداقوت ما یک داکت اسپلیت از نوع اینورتر خریداری کردیم موقع تست متوجه شدم که وقتی به دمای تنظیم‌شده میرسه کمپرسور داخل تراس کاملا خاموش میشه در جایی که سیستم اینورتر نباید اینجوری باشه میخواستم ببینم آیا مشکلی هست؟

    پاسخ
    • makh-co.com admin
      ژوئن 30, 2022 9:33 ق.ظ

      سلام و عرض ادب. اینورتر بودن کمپرسور دلیل بر این نیست که هیچ گاه خاموش نشود. سیستم اینورتر متناسب با نیاز مصرف کننده می تواند دور موتور الکتریکی متصل به کمپرسور را به صورت پیوسته کاهش یا افزایش دهد و در برخی مواقع کمپرسور را نیز خاموش و سپس مجددا استارت می کند.

      پاسخ
  • با سلام و سپاس از توضیحاتتون
    چرا تمام خونه رو خنک نمیکنه؟ ما الان فقط یک اتاق نسبتا خنک داریم که سرمایشش اصلا قابل مقایسه با کولر گازی نیست بنظر من که اصلا خوب نیست

    پاسخ
    • makh-co.com admin
      ژوئن 28, 2022 9:45 ق.ظ

      سلام و درود بر شما. احتمالا ظرفیت دستگاه کمتر از ظرفیت مورد نیاز است. در غیر اینصورت از افراد متخصص برای رفع عیوب احتمالی کمک بگیرید.

      پاسخ
  • با سلام
    ضمن تشکر از توضیحات کامل و مفید شما بنده در استان جنوبی کشور زندگی می کنم که خیلی گرم و مرطوب است اینجا اصولا همه از اسپلیت استفاده می کنند ولی بخاطر گرد و غبار باید هر یک ماه پنل خارجی سرویس بشه و هر دو سه سال هم پنل داخل که این عذاب آور و هزینه بر است و از طرفی باید چند تا اسپلیت بگیری برای هر اتاق چون کردش هوای زیادی ندارن. مثلا ما شب کولر سالن رو روشن می گذاریم صبح سالن یخ زده ولی اتاق ها گرم است. با این تفاسیر کدوم سیستم برای این منطقه مناسبتر است (برای منزل شخصی و آپارتمان)
    با سپاس

    پاسخ
    • سلام بر شما. بهترین و مناسب ترین دستگاهی که می توان در منازل مسکونی و در چنین شرایطی که اشاره نمودید استفاده کرد سیستم چیلر و فن کویل (یا همان مینی چیلر و فن کویل در متراژهای پایین تر) است (به شرطی که متراژ حداقل 150 متر مربع باشد) زیرا که در این سیستم شما یک مینی چیلر در تراس یا پشت بام نصب می کنید و به ازای هر اتاق نیز یک فن کویل قرار می دهید و همه فن کویل ها با لوله کشی آب سرد به مینی چیلر راه می یابند. هر زمان که در سالن حضور ندارید (برای مثال موقع خواب) فن کویل های سالن را خاموش می کنید و می توانید فقط فن کویل های نصب شده در اتاق هایی که در آن حضور دارید را روشن نمایید که به این ترتیب صرفه جویی بسیاری در مصرف انرژی صورت گرفته و آسایش نیز به مطلوب ترین شکل فراهم می شود. در ضمن برای مثال می توان فن کویل سالن را روی 20 درجه و فن کویل اتاق را روی 22 درجه و … تنظیم کرد و هر فرد می تواند مدیریتی مستقل بر دمای هوای اتاق خود داشته باشد. استفاده از داکت اسپلیت نیز به هیچ عنوان در منازل مسکونی پیشنهاد نمی شود (به خاطر دلایل متعددی که در بالا به آنها اشاره کردیم) و نیز اینکه داکت اسپلیت یک سیستم کانالی است که گرد و غبار درون کانال ها جمع شده و هزینه و مشکلات پاکسازی آن بسیار بالا خواهد بود. اگر هم بخواهید از اسپلیت استفاده کنید (اگر متراژ کمتر از 150 متر مربع است) باید به ازای هر اتاق و سالن یک اسپلیت جدا در نظر بگیرید که در واقع به تعداد زیادی پنل خارجی و لوله کشی مسی نیاز خواهد بود ولی در سیستم مینی چیلر شما فقط یک پنل خارجی دارید که آن هم با لوله کشی ساده آب به همه فن کویل ها متصل می گردد.

      پاسخ
  • بادرود و عرض ادب. ما از داکت اسپلیت اینورتر 36000 استفاده میکنیم ولی بدلیل گرمای زیاد هوا این دستگاه دائما روشن است و در مدت مثلا 3 روز شاید نیم ساعت خاموش باشد. به نظرتون این نوع استفاده مشکلی در استهلاک یا فشار روی موتور ایجاد نمیکند ؟

    پاسخ
    • درود بر شما. این طبیعی هست که وقتی به بار برودتی نیاز است کمپرسور دستگاه کار می کند. مخصوصا در روزهای گرم سال. در ضمن با توجه به اینکه سیستم اینورتر است به جای خاموش کردن کمپرسور در واقع دور کاری آن را کاهش می دهد. در برخی از پروژه ها نیز مشاهده می شود که ظرفیت برودتی دستگاه کمتر از ظرفیت مورد نیاز ساختمان است که در این مواقع سیستم برای اینکه بتواند پاسخگوی نیازها باشد همواره با حداکثر توان کار می کند.

      پاسخ
    • سلام خسته نباشید ببخشید من یه سوال داشتم در مورد داکت‌اسپیلت میخواستم بپرسم در زمان استفاده از داکت‌اسپیلت و وقتی که دستگاه روشنه ایا باید روزنه ای باز باشه که هوا در جریان باشه مثلا پنجره باید باز باشه یا نه باید همه در و پنجره هارو ببندیم‌که‌هوا خارج نشه ؟؟ بعد ببخشید یه سوال دیگه دستگاه ما در بالکن‌نصب شده صدای به نسبت زیادی داره راه حلی نیست صدای دستگاه کمتر بشه ممنون میشم جوابمو بدید

      پاسخ
      • سلام بر شما. خیر نیازی نیست درب یا پنجره ای باز شود چونکه هوا مثل کولرهای گازی فقط در محیط داخل چرخش دارد و اگر درب یا پنجره ای باز شود به سیستم بار حرارتی اضافی اعمال می گردد. در کولرهای آبی به این خاطر که فن دستگاه یک فشار مثبت هوا در محیط داخل ایجاد می کند باید روزنه یا پنجره ای باز باشد تا هوا از سمت دیگر خارج شود ولی در اسپلیت ها و داکت اسپلیت ها نیاز نیست. بهتر است که حتی الامکان یونیت بیرونی (کندانسور) بر روی بام نصب شود و تقریبا هیچ راهی وجود ندارد که بتوانید صدای کارکرد دستگاه در بالکن را کاهش دهید مگر اینکه در صورت امکان ، یونیت بیرونی را با لوله کشی بیشتر به پشت بام منتقل کنید (در صورتی که فاصله بین محل قرارگیری کندانسور بر روی بام تا یونیت داخل ساختمان از حد استانداردی که شرکت سازنده دستگاه تعیین کرده است بیشتر نباشد)

        پاسخ
  • با سلام دستگاه داکت اسپلیت بنده در ورودی منزل نصب شده و دارای صدای زیادی می باشد مخصوصا وقتی روی دور 3 قرار داده می شود خواستم بدونم راهکار کاهش صدای آن چی می تونه باشه؟

    پاسخ
    • سلام بر شما. ارائه راهکار مناسب بستگی به این دارد که صدای دستگاه از همان روز اول به همین شکل بوده و یا اینکه به مرور زمان صدا بیشتر شده است. به طور کلی یونیت داخلی داکت اسپلیت به خاطر داشتن فن بزرگ (برای اینکه بتواند هوا را به همه اتاق ها برساند) صدای بیشتری نسبت به فن کویل ها (در سیستم چیلر و فن کویل) و یا یونیت داخلی اسپلیت ها (پنل دیواری کولرهای گازی) دارد و یکی از مهمترین دلایلی که داکت اسپلیت برای منازل مسکونی پیشنهاد نمی شود همین موضوع صدا است. اگر از همان روز اول چنین مشکلی وجود دارد به استاندارد نبودن دستگاه ، بیش از حد بزرگ بودن آن (ظرفیت بالای دستگاه) و یا نصب غیر اصولی آن می تواند مربوط باشد و اگر به مرور زمان صدا بیشتر شده است می توانید این موضوع را با شرکت مربوطه و یا یک سرویس کار مطرح نموده و شاید با پاکسازی و یا تنظیم محل نصب دستگاه و یا سرویس ، مشکل برطرف گردد.

      پاسخ
  • با سلام. با توجه به صدای زیادداکت اسپلیت ، برای استفاده از گرمایش ، آیا نصب رادیاتور با لوله کشی روکار امکان پذیر می باشد.

    پاسخ
    • سلام بر شما. همانطور که اشاره نمودیم دستگاه داکت سپلیت به علت صدای زیادی که در حین کار ایجاد می کند مناسب پروژه های مسکونی نیست و بهتر است که فقط در پروژه هایی که در آنها صدا اهمیت نداشته و در ضمن فضای تهویه را بتوان به صورت یک فضای یکپارچه (عدم نیاز به دماهای مستقل در بخش های مختلف) در نظر گرفت استفاده شود. بله امکان پذیر است. اگر گرمایش دستگاه شما به صورت کویل آبگرم است (یعنی اینکه در یونیت داخلی دستگاهتان یک کویل مخصوص آبگرم تعبیه شده و به آبگرم پکیج یا موتورخانه متصل است) کافی است که یک لوله کشی روکار رادیاتور انجام دهید و به جای اینکه آبگرم را به یونیت داخلی دستگاهتان متصل کنید ، آبگرم را به رادیاتورها متصل نمایید و در زمستان به طور کلی داکت اسپلیت را خاموش نمایید. اگر از سیستم چیلر و فن کویل استفاده می کردید دیگر نیازی به رادیاتور نبود و در زمستان آبگرم پکیج را به فن کویل ها و در تابستان نیز آب سرد چیلر را به فن کویل ها متصل می نمودید و دیگر مشکل صدا هم وجود نداشت چونکه فن کویل ها کاملا بی صدا (بسیار کم صدا) کار می کنند.

      پاسخ
  • سلام آب قطع بشه داکت اسپلیت قطع میشه؟ روشن باشه خطرناک نیست؟

    پاسخ
    • سلام و درود. خیر در این سیستم موقع گرمایش از آبگرم مدار بسته (آبگرم توسط پکیج یا موتورخانه تامین می گردد) استفاده می شود (همانند سیستم پکیج و رادیاتور) و با قطع شدن آب ، دستگاه به کار خود ادامه می دهد.

      پاسخ
  • سلام و وقت بخیر .یه سوال دارم منزل ما دو دستگاه داکت اسپیلت داره که جدیدا وقتی یکی از اونها رو خاموش میکنیم همچنان صدای کار کردن موتور میاد و قطع نمیشه یکی از داکتها اینورتر هست ولی این یکی خیر .علت چی میتونه باشه ممنون میشم پاسخ بدید.و اینکه آیا زیاد روشن و خاموش کردن دستگاه ایراد داره و آسیب میزنه به اون؟

    پاسخ
    • درود بر شما. ما کار عیب یابی و تعمیرات و نیروهای متخصص در این زمینه نداریم. حتی داکت اسپلیت هم تولید نمی کنیم و فقط تولید کننده چیلر ، هواساز ، روفتاپ پکیج و ایرواشر و دستگاه زنت هستیم. ولی بر اساس تجربه پیشنهاد ما این است که اگر به تازگی تغییر و مشکل خاصی در سیستم به وجود آمده با متخصصان این زمینه تماس بگیرید تا سیستم را عیب یابی کنند. در مورد روشن و خاموش شدن های متعدد اینکه بله در سیستم های غیر اینورتر شاهد روشن و خاموش شدن های متعدد هستیم (مخصوصا در مواردی که ظرفیت سرمایشی یا گرمایشی دستگاه بیشتر از ظرفیت مورد نیاز ساختمان باشد) و موجب استهلاک بیشتر سیستم می شود ولی در سیستم های اینورتر ، کنترلر هوشمند دستگاه به جای خاموش و روشن کردن کمپرسور (جهت کنترل ظرفیت) دور کمپرسور را کم و زیاد می کند و در نتیجه تعداد روشن و خاموش شدن های کمپرسور کاهش یافته و استهلاک سیستم و نیز مصرف برق آن کاهش می یابد.

      پاسخ
  • عالی بود

    پاسخ
  • سلام و سپاس از مطالبتون
    آیا موتور یونیت داخلی داکت اسپیلت موقع سرمایش وقتی دما به مقدار تعیین شده رسید خاموش میشه یا فقط یونیت بیرونی خاموش میشه؟

    پاسخ
    • makh-co.com admin
      ژوئن 5, 2023 9:43 ق.ظ

      درود بر شما. سلامت باشید. خیر پس از رسیدن دما به مقدار تعیین شده یونیت داخلی خاموش نمی شود و همچنان فن آن روشن باقی می ماند تا شرایط دمایی مورد نظر را حفظ کند ولی در یونیت خارج از ساختمان اگر کمپرسور از نوع اینورتر باشد سیستم اینورتر دور کمپرسور را کاهش می دهد تا در مصرف برق صرفه جویی شود و اگر از نوع معمولی باشد (On/Off) کمپرسور برای مدت کوتاهی به طور اتوماتیک خاموش می شود و دوباره با تغییر شرایط دمایی به طور اتوماتیک روشن می شود.

      پاسخ
      • با سلام در مقایسه داکت اسپیلت و مینی چیلر شما فرمودید که مصرف برق داکت بیشتره که این کاملا اشتباهه شما وقتی به عنوان مثال از یک مینی چیلر ۴ تنی استفاده می کنید درسته که می تونید فن کوئل های هر اتاق رو جداگانه خاموش و یا روشن کنید ولی در عمل چیلر شما روشن خواهد بود حتی اگه از یک فن کوئل بخواهید استفاده کنید که راه حل اصولی استفاده از شیرهای موتوری هست که اون هم مشکلات خودشونو داره به نظرم شما بیشتر در این باره توضیح بدید

        پاسخ
        • درود بر شما. به نکته بسیار خوبی اشاره فرمودید. بله وقتی که فقط یک فن کویل روشن باشد اولا موتورهای الکتریکی سایر فن کویل ها خاموش بوده و برقی مصرف نمی کنند و دوما اینکه کمپرسورهای چیلر زمانی وارد مدار کاری می شوند که دمای آب برگشتی به چیلر تا حد معینی (که از قبل برنامه ریزی شده) افزایش یابد و وقتی که فقط یک یا دو فن کویل روشن باشد ، دمای آب برگشتی به چیلر دیرتر افزایش پیدا کرده و مدت زمانی که کمپرسورها خاموش هستند بیشتر می شود. بنابرین سیستم چیلر و فن کویل فقط به اندازه ای که مصرف کننده نیاز داشته باشد انرژی مصرف می کند و این در حالیست که در داکت اسپلیت ، همه اتاق های متصل به آن به صورت همزمان سرد یا گرم می شود (حتی اگر یک نفر در ساختمان حضور داشته باشد) و سیستم همواره با توان بالایی در حال کار است.

          پاسخ
  • سلام. ببخشید دریچه های خروج هوای داکت اسپلیت برای سرمایش یا گرمایش به دو صورت افقی و عمودی هر دو کار میشه یا فقط به صورت عمودی؟

    پاسخ
  • سلام
    من تازگی دارم از داکت اسپلیت استفاده میکنم ، اصلا پیشنهاد نمیکنم خیلی از دوستان و آشنایان هم با اون مشکل دارند مخصوصا در زمستان کارایی لازم رو ندارد واقعا دردسر داره

    پاسخ
    • درود بر شما. بله دقیقا. همانطور که توضیح دادیم این سیستم برای کاربردهای مسکونی (اعم از خانگی ، آپارتمانی ، ویلایی و غیره) مناسب نیست.

      پاسخ

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

این فیلد را پر کنید
این فیلد را پر کنید
لطفاً یک نشانی ایمیل معتبر بنویسید.

دو × چهار =

keyboard_arrow_up
مشاوره و استعلام قیمت