انواع مبدل های حرارتی از نظر نوع جریان
از نظر نوع جریان ، مبدل های حرارتی به سه دسته مبدل حرارتی جریان ناهمسو (جریان مخالف یا Counter flow) ، مبدل حرارتی جریان همسو (جریان موازی یا Parallel flow) و مبدل حرارتی جریان متقاطع (جریان عمود بر هم یا Cross flow) تقسیم بندی می شوند.
1 . مبدل حرارتی جریان همسو (جریان موازی)
در مبدل حرارتی جریان موازی هر دو سیال از یک سمت وارد مبدل می شوند و به موازات هم در طول لوله مبدل حرکت کرده و بیشترین انتقال حرارت در لحظه ورود سیال سرد و گرم شکل گرفته و در خروجی، دمای آن دو به هم نزدیک می شود. از نوع جریان موازی معمولا در مبدل های دو لوله ای که ساده ترین نوع مبدل ها هستند، استفاده می شود.
2 . مبدل حرارتی جریان ناهمسو (جریان مخالف)
در مبدل حرارتی جریان مخالف ، یک سیال از یک سمت و سیال دیگر از سمت دیگر مبدل وارد لوله ها می شوند. مبدل حرارتی جریان ناهمسو نسبت به سایر مبدل ها بیشترین راندمان انتقال حرارت را دارد زیرا اختلاف دمای متوسط در طول هر قسمت از لوله نسبت به بقیه جریان ها، بیشترین مقدار است. مطابق شکل زیر در مبدل های حرارتی پوسته و لوله معمولا از نوع جریان ناهمسو استفاده می شود. به طوری که جریان درون پوسته (اطراف لوله ها) در خلاف جهت حرکت جریان درون لوله ها حرکت می کند.
مطالعه بیشتر درباره انواع مبدل های پوسته و لوله و آشنایی با طرز کار و ویژگی های آنها ⇐ مبدل های حرارتی پوسته و لوله
3 . مبدل حرارتی جریان متقاطع (جریان عمود بر هم)
در مبدل حرارتی از نوع جریان عمود بر هم ، سیالات به صورت عمود بر هم حرکت می کنند. یک نمونه از مبدل حرارتی جریان متقاطع ، مبدل حرارتی هوا خنک (درای کولر) است که در آن هوا به صورت عمود بر تیوب ها دمیده شده و انتقال حرارت صورت می گیرد.
برای رسیدن به حداکثر راندمان در همه این مبدل ها باید سطح انتقال دهنده حرارت بین دو سیال تا حد امکان افزایش و تا حد امکان در سیالات جریان مغشوش به وجود آید. این کار نیازمند تحلیل های نرم افزاری و تست های عملی بر روی انواع مبدل ها است.
مطالعه بیشتر درباره اجزا ، نحوه کار و مزایا و معایب نوع هوا خنک در این مقاله ⇐ مبدل حرارتی هوا خنک
مطالعه بیشتر درباره مبدل های استیل و مزایا و کاربرد آنها در این مقاله ⇐ مبدل حرارتی استیل