سرمایش و گرمایش با آب

انواع و اجزا اصلی سیستم های سرمایش و گرمایش با آب

سیستم های آبی سیستم هایی هستند که در آنها از آب سرد یا گرم برای انتقال گرما در فضای تهویه شده یا فرایندها استفاده می شود. این سیستم ها را می توان بر اساس موارد زیر طبقه بندی کرد.

1 . درجه حرارت کار سیستم سرمایش و گرمایش

2 . نحوۀ تولید جریان

3 .  فشار کار سیستم

4 . آرایش سیستم لوله کشی

5 . آرایش پمپ

طراحی یک سیستم سرمایش و گرمایش آبی که اقتصادی و مؤثر باشد بستگی به عوامل متعددی از جمله درجه حرارت آب، مقدار گذر جریان، طرح لوله کشی، انتخاب پمپ، انتخاب دستگاه های تهویه مطبوع و روش های کنترل دارد.

دستگاه های سرمایش و گرمایش آبی از دو قسمت مختلف تشکیل می شوند که یک قسمت، دستگاه های مولد آب گرم و سرد (مانند دستگاه چیلر به عنوان کاهش دهنده دمای آب و دستگاه بویلر به عنوان افزایش دهنده دمای آب) و یک قسمت نیز دستگاه های توزیع کننده هوای گرم و سرد (مانند دستگاه هواساز یا فن کویل ها) هستند. آب گرم و سرد با لوله کشی از سمت بویلر و چیلر به سمت هواساز یا فن کویل ها هدایت شده و با گردش درون کویل (لوله های) این دستگاه ها، منجر به افزایش یا کاهش دمای سطح کویل می شوند تا هوا در اثر برخورد با سطح کویل، گرم یا سرد شود.

طبقه بندی بر اساس درجه حرارت :

سیستم سرمایش و گرمایش آبی را می توان بر اساس درجه حرارت کار آن به شرح زیر طبقه بندی کرد :

سیستم گرمایشی با درجه حرارت کم LTW – Low Temperature Water

این نوع سیستم گرمایش آبی با فشار و درجه حرارت مشخص شده در مقررات تهیه شده توسط اتحادیۀ ASME برای دیگ های کم فشار کار می کند. حداکثر فشار کار مجاز برای این دیگ ها 160 psi و حداکثر درجه حرارت آنها 250 درجه فارنهایت است. حداکثر فشار کار متداول برای این دیگ ها در سیستم های با درجه حرارت کم، 30 psi است. علاوه بر بویلر، برای تأمین آبگرم با درجه حرارت کم می توان از مبدل های بخار به آب یا آب به آب نیز استفاده کرد.

سیستم گرمایشی با درجه حرارت متوسط MTW – Medium Temperature Water

این سیستم گرمایش در درجه حرارت های 250 تا 350 درجه فارنهایت کار می کند و فشار آن از 160 psi بیشتر نخواهد بود. درجه حرارت معمول برای آب رفت این سیستم ها حدود 250 تا 325 درجه فارنهایت و فشار مجاز تجهیزات و دیگ آنها 150 psi است. آب گرم با درجه حرارت متوسط در دستگاه بویلر ایجاد می شود.

سیستم گرمایشی با درجه حرارت زیاد HTW – High Temperature Water

درجه حرارت کار این سیستم ها بیشتر از 350 درجه فارنهایت و فشار معمول آنها 300 psi می باشد. درهنگام طراحی، حداکثر درجه حرارت رفت را معمولا 400 درجه فارنهایت و فشار برای دیگ و تجهیزات را 300 psi درنظر می گیرند.

سیستم سرمایشی چیلری CW – Chilled Water :

درجه حرارت رفت در این سیستم ها 40 تا 55 درجه فارنهایت و فشار کار آنها تا 120 psi است. برای کاربردهایی که لازم است درجه حرارت کمتر از 40 درجه فارنهایت باشد، باید از محلول های نمک یا ضدیخ استفاده کرد. آب معمولا در دستگاه چیلر تا دمای مورد نظر سرد می شود و بعد با پمپ به ساختمان ارسال می گردد.

سیستم با درجه حرارت دوگانه Dual Temperature :

در این سیستم به منظور گرمایش و سرمایش مورد نیاز، آب سرد یا آب گرم از درون سیستم لوله کشی مشترک به درون تجهیزات تهویه مطبوع فرستاده می شود. این سیستم ها در محدودۀ فشار و درجه حرارت سیستم های با درجه حرارت کم کار می کنند و درجه حرارت رفت و برگشت آب در زمستان 100 تا 150 درجه فارنهایت و درجه حرارت رفت در تابستان را 40 تا 45 درجه فارنهایت درنظر می گیرند.

سیستم های بسته

چون اکثر سیستم های آب گرم و سرد از نوع سیستم های بسته هستند، در این متن فقط سیستم های بسته بررسی می شوند. اختلاف اصلی بین سیستم های بسته و باز، در وجود سطح مشترک بین آب و یک گاز تراکم پذیر (مانند هوا) یا یک سطح ارتجاعی (مانند دیافراگم) است. طبق تعریف، سیستم بسته سیستمی است که در بیش از یک نقطه با گازهای تراکم پذیر یا محیط ارتباط نداشته باشد. قبلا سیستم ها دارای منابع انبساط باز را به عنوان سیستم باز درنظر می گرفتند ولی چنین سیستم هایی در حقیقت سیستم بسته هستند و سطح تماس با جوّ فقط تثبیت فشار درون سیستم را ساده تر می کند.

از سوی دیگر، در سیستم های باز بیش از یک سطح مشترک وجود دارد مثلا در سیستم کولینگ تاور (برج خنک کننده) ، حداقل در دو نقطه سطح مشترک وجود دارد :

1 . حوضچۀ زیر برج خنک کننده

2 . لوله یا نازل ورود آب به بالای برج خنک کننده

اختلاف اصلی بین سیستم های باز و بسته این است که برخی مشخصه های هیدرولیکی سیستم های باز در سیستم های بسته وجود ندارد.

برای مثال، برخلاف هیدرولیک سیستم های باز، در یک سیستم بسته

1 . در اثر اختلاف ارتفاع استاتیک تولید جریان نمی شود.

2 . پمپ عامل انتقال سیال به تراز بالاتر نیست.

3 . همیشه تمام لوله ها پر از آب هستند.

جهت کسب اطلاعات بیشتر در مورد انواع سیستم های تهویه مطبوع و نیز انتخاب مناسب ترین سیستم تهویه با مهندسان ما تماس بگیرید.

مهندس احمدی (تهویه مطبوع ماخ) : 09127675117 – 09194427470

مهندس خورانی (تهویه مطبوع ماخ) : 09191639363

مطالعه بیشتر ⇓

مبرد

دیگ بخار

چیلر جذبی

کولینگ تاور

تهویه مطبوع

داکت اسپلیت کم مصرف

به این متن چند ستاره میدین؟ (ستاره سمت چپ بیشترین امتیاز رو داره. بدون نیاز به ثبت نام در سایت می تونید امتیاز بدید)
[کل: 0 میانگین: 0]
اشتراک گذاری :

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

این فیلد را پر کنید
این فیلد را پر کنید
لطفاً یک نشانی ایمیل معتبر بنویسید.

دو × 2 =

keyboard_arrow_up
مشاوره و استعلام قیمت