یکی از سیستم های نوین حرارت مرکزی ، سیستم گرمایش از کف است که البته استفاده از آن سابقه تاریخی طولانی دارد. امروزه با استفاده از مواد مقاوم تر در لوله ، این سیستم به یکی از بهترین روش های حرارت مرکزی با آب گرم تبدیل شده است. در سیستم های جدید جنس لوله ها از ۵ لایه (سه جنس آلومینیوم، چسب مخصوص و ماده PE-X یا PE-RT) ساخته می شود که ویژگی خاصی به لوله ها می دهد.
مزایای این لوله ها نسبت به قبل عبارتند از :
1 . ضریب انبساط طولی بسیار پایین
2 . مقاومت بالا در برابر فشار
3 . ضریب انتقال حرارت بالاتر
4 . مقاومت شیمیایی بالاتر
5 . دامنه حرارتی وسیع برای کارکرد
6 . مقاومت در برابر جریان الکتریسیته
7 . عدم رسوب گیری در آن
آرایش لوله ها در کف اتاق به دو صورت حلقه پیوسته و مرکب صورت می گیرد.
تفاوت این سیستم با سایر سیستم های حرارت مرکزی در این است که نیازی به یک یا چند مبدل حرارتی محلی مانند رادیاتور ، فن کویل و … نبوده و انتقال حرارت توسط لوله هایی که در کف اتاق کار گذاشته می شود، صورت می گیرد. در سیستم گرمایش از کف ، کنترل جریان سیستم لوله کشی به وسیله یک شیر سه راهی مخلوط کننده و یک پمپ انجام می شود و دمای لوله ها توسط تعدادی ترموستات کنترل می گردد. در ادامه قصد داریم به طور مفصل به بررسی 7 مورد از مزایا و 5 مورد از معایب آن بپردازیم.
7 مورد از مزایای سیستم گرمایش از کف
1 . اولین مورد از 7 مورد از مزایای سیستم گرمایش از کف این است که در این سیستم فضایی بابت مبدل های حرارتی (رادیاتور ، بخاری و …) اشغال نمی شود. البته این مورد از مزایای سیستم گرمایش از کف فقط مربوط به گرمایش است. چون این سیستم در واقع فقط کار گرمایش هوا را بر عهده دارد و برای سرمایش باید تمهیداتی اندیشیده شود که انتخاب نوع آن بیشتر به مساحت مد نظر بستگی دارد. در مساحت های کمتر از 150 متر مربع معمولا برای سرمایش از کولرهای آبی یا گازی یا داکت اسپلیت استفاده می شود که در این صورت در سیستمی مثل کولر گازی ، مبدل حرارتی دیواری (یونیت دیواری) در معرض دید قرار دارد و یا در سیستم هایی که بر مبنای کانال کشی هستند (کولرهای آبی و داکت اسپلیت) قسمتی از فضای سقف اشغال می شود. در مساحت های بیشتر از 150 متر مربع معمولا دیگر از سیستم گرمایش از کف استفاده نمی شود چونکه در چنین مساحت هایی باید از سیستم های سرمایش و گرمایش مرکزی استفاده شود که پر کاربردترین و بهترین آنها فن کویل هایی است که به صورت سقفی یا دیواری یا زمینی نصب می شوند و با لوله های آب سرد و گرم به چیلر (دستگاه سرد کننده آب) و پکیج یا دیگ آبگرم موتورخانه (دستگاه های گرم کننده آب) متصل می شوند و به تنهایی هم سرمایش و هم گرمایش محیط را بر عهده دارند و دیگر به گرمایش از کف یا هر سیستم دیگری نیاز نخواهد بود. در برخی پروژه های بالاتر از 150 متر مربع دیده می شود که هم از سیستم گرمایش از کف و هم فن کویل استفاده شده که کار کاملا بی منطق و هزینه بری است که معمولا بر اثر ناآگاهی کارفرما صورت می گیرد. چونکه فن کویل هایی که می توانند به بهترین شکل هم سرمایش و هم گرمایش هوا را انجام دهند فقط به عنوان سیستم سرمایشی در نظر گرفته شده و برای گرمایش از لوله های به کار رفته در کف استفاده می شود که تعبیه این سیستم گرمایش از کف کاملا بیهوده است. در شکل زیر چیلر و بویلر (دیگ آبگرم) موتورخانه برای تمام طبقات به صورت مرکزی تعبیه شده اند که به جای آن می توان به ازای هر طبقه یا هر واحد یک چیلر کوچکتر (مینی چیلر) برای سرمایش و یک پکیج برای گرمایش آب در نظر گرفت.
چیلرها که کاربرد گسترده ای به عنوان سیستم سرمایشی دارند معمولا به دو شکل متفاوت طراحی و تولید می شوند که یکی از آنها چیلرهای هوایی (هوا خنک) و دیگری چیلرهای آبی (آب خنک) هستند که هر یک مناسب استفاده در شرایط خاصی هستند که برای آشنایی بیشتر با ساختار و طرز کار چیلرهای هوایی پیشنهاد می کنیم که این مقاله ⇐ چیلر هوایی و برای شناخت هر چه بهتر اجزا و ویژگی های چیلرهای آبی پیشنهاد می کنیم که این مقاله ⇐ چیلر آب خنک را مطالعه بفرمایید.
2 . حجم تاسیسات مکانیکی به علت راندمان بالای آن، کاهش می یابد. البته باید به این نکته توجه داشت که دستیابی به راندمان بالا زمانی امکان پذیر است که کف به خوبی عایق کاری شود تا از انتقال گرمای لوله ها به طبقه زیرین جلوگیری شود که عایق کاری مناسب مستلزم پرداخت هزینه بیشتر است.
3 . تنفس در محیط ساختمان به علت عدم حرکت ذرات معلق در هوا بسیار مطبوع است. البته این مورد از مزایا بیشتر در مواقعی که درجه حرارت کم یا متوسط است وجود دارد و با زیاد شدن درجه حرارت و حرکت رو به بالای جریان هوای گرم از پایین به بالا باعث حرکت ذرات معلق در هوا می شود. البته مشکل حرکت ذرات معلق در هوا در دستگاه هایی که دارای فن هستند (یعنی هوای داخل ساختمان توسط فن گردش می کند و نه به صورت طبیعی) نیز وجود دارد. رادیاتورها که در کنار دیوارها نصب می شوند از این نظر نسبت به دیگر سیستم ها مشکل کمتری ایجاد می کنند.
4 . گرمایش به صورت تدریجی انجام شده و افت ها بسیار ناچیز است. در شکل زیر نحوه توزیع حرارت در انواع سیستم ها بررسی شده که سیستم گرمایش از کف نزدیک ترین حالت تشابه به شرایط مطلوب برای انسان را دارد. خط افقی نمودار بیانگر درجه حرارت اتاق و خط عمودی بیانگر ارتفاع دیوارها است که شرایط مطلوب برای انسان این است که هر چه به کف اتاق نزدیک می شویم بهتر است که دما افزایش و هر چه به سقف نزدیک می شویم بهتر است که دما کاهش یابد. مورد مهم دیگر از مزایای سیستم گرمایش از کف این است که دقیقا شرایط مطلوب برای انسان را ایجاد می کند.
5 . حلقه های تشعشعی لوله ها را می توان تا زیر پنجره گسترش داد. با این عمل دیگر نقاط سرد و گرم در محیط مورد نظر نخواهیم داشت و دما در حالت گرمایشی به صورت یکنواخت در همه جا توزیع می شود.
6 . به ازای هر اتاق می توان یک شیر در نظر گرفت تا در صورتی که به گرمایش اتاقی نیاز نبود بتوان شیر عبور آبگرم به آن اتاق را بست و بدین ترتیب در مصرف گاز صرفه جویی نمود و همچنین اگر کنترل مستقلی روی درجه حرارت آبگرم وجود داشته باشد (برای مثال از پکیج استفاده شود) می توان درجه حرارت را نیز به صورت دستی تنظیم کرد. دقیقا چنین امکانی در فن کویل ها نیز وجود دارد و می توان یک فن کویل خاص را خاموش نمود و دمای هر کدام را به هر اندازه که مایل باشیم می توان کاهش یا افزایش داد و این در حالیست که چنین مزیت و قابلیتی در سیستم های کانالی مثل کولر آبی و داکت اسپلیت وجود ندارد.
7 . یکی دیگر از 7 مورد از مزایای سیستم گرمایش از کف سایلنت بودن آن است که در مقایسه با سیستم های دیگری چون داکت اسپلیت خود را نشان می دهد. داکت اسپلیت ها فن های نسبتا بزرگی دارند که مخصوصا در طول زمان و فرسودگی سیستم ، صدای گوش خراشی ایجاد می کنند ولی در این سیستم با چنین مشکلی مواجه نیستیم. فن کویل ها هم فن دارند ولی فن آنها در مقایسه با فن داکت اسپلیت بسیار کوچکتر است و همانند صدای کارکرد یونیت دیواری یک کولر گازی عمل کرده و سطح صدای تولیدی توسط آنها به همان اندازه کولر گازی است.
5 مورد از معایب سیستم گرمایش از کف
1 . نیاز به عایق کاری بیشتر در کف داریم تا از اتلاف حرارت جلوگیری گردد.
2 . یکی از معایب سیستم گرمایش از کف سنگین تر شدن کف نسبت به سایر سیستم ها است.
3 . یکی از مهمترین موارد از 5 مورد از معایب سیستم گرمایش از کف که در بلند مدت خود را نشان می دهد ، مشکل بودن تغییرات و تعمیرات بعدی در آینده است. اگر به هر دلیلی نشتی آب صورت بگیرد باید سرامیک کف و سایر زیرسازی ها کنده کاری و تخریب شود.
4 . بالاتر بودن هزینه اولیه نسبت به رادیاتور یکی دیگر از معایب سیستم گرمایش از کف است.
5 . در این سیستم رساندن دمای محیط داخل به دمای ایده آل زمانبر است. حتما تا به حال توجه کرده اید که وقتی یک رادیاتور را در زمستان روشن می کنیم ساعت ها طول می کشد تا دمای محیط داخل به دمای مورد نظر ما برسد. در لوله های خوابانده شده در کف ساختمان این مشکل حادتر است. چونکه برای جلوگیری از ایجاد شوک های گرمایی در سرامیک و زیرسازی های کف باید دما به صورت ملایم و در طی چندین ساعت (در بازه های زمانی مشخص) افزایش یابد و هر زمان که بخواهیم سیستم گرمایشی را راه اندازی کنیم با این مشکل مواجه خواهیم بود. برای مثال در فصل زمستان به مدت دو یا سه روز واحد خالی از سکنه باشد که در این صورت اگر سیستم گرمایشی را کاملا خاموش کنیم (برای صرفه جویی در مصرف گاز و مسائل ایمنی) و بعد بخواهیم مجدد سیستم را روشن کنیم با این عیب مواجه خواهیم شد و اگر سیستم را خاموش نکنیم هم مصرف انرژی افزایش می یابد و هم با خطرات ایمنی ناشی از روشن ماندن سیستم گرمایشی گازسوز مواجه خواهیم بود.
نکته اینکه سیستم گرمایش از کف به همراه تجهیزات دیگری مانند رادیاتور، فن کویل های سقفی، دیواری یا زمینی، دستگاه هواساز، یونیت هیتر و … در واقع فقط دستگاه های تبادل کننده حرارتی بین سیال آب گرم، آب سرد یا مبرد (گاز فریون) با هوا هستند. فن کویل ، هواساز و یونیت هیتر دارای فن هستند و قدرت سرمایشی و گرمایشی بالایی دارند. آب گرم باید در دستگاه های دیگری مانند پکیج گازسوز یا بویلر و آب سرد نیز در دستگاه هایی مانند چیلر و مینی چیلر ایجاد شده و به دستگاه های تبادل کننده حرارتی پمپاژ شود. دستگاهی مانند روف تاپ پکیج نیز برای سرمایش به آب سرد نیازی ندارد بلکه توسط مبرد، دمای هوا را کاهش می دهد. با توجه به نیازهای اساسی هر ساختمان (از قبیل متراژ ، نیاز یا عدم نیاز به تنظیم دقیق رطوبت و دما، فیلتراسیون هوا و …) باید مناسب ترین دستگاه انتخاب، طراحی و ساخته شود. ویژگی های مربوط به هر دستگاه را می توانید در لینک های پایین صفحه مطالعه کنید.
مطالعه و بررسی بیشتر درباره انواع ، اجزا و طرز کار فن کویل ها در این صفحه ⇐ فن کویل
همچنین آشنایی بیشتر با دستگاه روف تاپ پکیج در این صفحه ⇐ روف تاپ پکیج
طراحی و تولید انواع دستگاه های سرمایشی و گرمایشی از جمله انواع هواساز ، چیلر هوا خنک (هوایی) ، چیلر آب خنک (آبی) ، روف تاپ پکیج ، یونیت هیتر ، دستگاه زنت ، ایرواشر و … در محل کارخانه شرکت ما، مطابق با استانداردهای روز و متناسب با نیازهای هر مشتری به طور خاص انجام و کلیه محصولات مستقیما از کارخانه و با قیمت مناسب به فروش می رسند. جهت کسب اطلاعات بیشتر در مورد انواع سیستم های تهویه مطبوع گرمایشی و سرمایشی، انتخاب مناسب ترین سیستم برای ساختمان خود و استعلام قیمت دستگاه ها با مهندسان ما تماس بگیرید. نکته اینکه ما در حوزه تولید تجهیزات سیستم گرمایش از کف و اجرای آن هیچ تخصص و فعالیتی نداریم و این مقاله تنها مقاله ای آموزشی برای آشنایی با مزایا و معایب این سیستم بود و لذا در خصوص سیستم گرمایش از کف لطفا با مهندسان ما تماس نگیرید.
مهندس احمدی (تهویه مطبوع ماخ) : 09127675117 – 09194427470
مهندس خورانی (تهویه مطبوع ماخ) : 09191639363
مطالعه بیشتر ⇓
سیستم هواساز آپارتمانی و صنعتی
18 دیدگاه. ارسال دیدگاه جدید
يكي از معايب بسيار مهم گرمايش از كف بلند شدن ذرات گردو غبار يا پرز فرش …در تمامي قسمتها و معلق شدن در فضا ساختمان است كه قابل توجه ميباشد .كه با تنفس هواي آلوده به گرد و غبار مشكلات ريوي را در پي خواهد داشت .
با تشكر
سلام راه حل چیست ؟ من الان اجرا کردم و این موضوع داره اذیتم میکنه و چه کنم؟؟؟
درود..یه سوال من شنیدم که گرمای هوا فقط به قسمت های پایین میرسه و دمای نیمه پایینی اتاق نسبت به قسمت بالایی یعنی از وسط تا سقف متفاوته و در واقع کف نسبت به بالا اختلاف دما داره و اینکه برا ما ایرانیا که عادت به نشستن و دراز کشیدن روی زمین داریم خیلی بده..چون عملا این امکان رو میگیره از ما..درسته؟؟
درود بر شما. مطابق چهارمین مورد از مزایای سیستم گرمایش از کف که در بالا به آن اشاره نمودیم نحوه توزیع گرما در این سیستم به شرایط مطلوب مورد نیاز انسان بسیار نزدیک است. بله درست می فرمایید که در این سیستم هر چه ارتفاع کمتر باشد و به سطح نزدیک تر شویم ممکن است که گرما آزار دهنده باشد ولی در شرایطی مثل نشستن روی مبل و نیز ایستادن به این شکل نخواهد بود و از طرفی نیز می توان در شرایط نشستن و دراز کشیدن بر روی زمین ، دما را کاهش داد.
سلام یک سوال داشتم.جهت انجام سیستم گرمایش از کف در ملک تجاری مثل نمایشگاه یا رستوران .در صورتی که چندین خودرو داخل نمایشگاه قرار بگیرد به لوله ها که در کف زیر سرامیک و سیمان قرار دارد اسیبی وارد میکند؟؟حتی در مرور زمان مثلا چندین سال بعد یا همان زمان به لوله ها فشار وارد میکند که باعث اسیب به لوله هاشود؟؟
ممنون میشم پاسخ بدین
درود بر شما. پاسخ این سوال به این بستگی دارد که سیستم تا چه حد بار را می تواند تحمل کند. از چه نوع لوله هایی استفاده می شود و چه تمهیداتی برای تحمل وزن در نظر گرفته می شود. پیشنهاد ما در چنین پروژه هایی که احتمالا متراژ آن بالا است و ارتفاع سقف بالایی نیز دارد استفاده از سیستم های کانالی برای سرمایش و گرمایش است. با سیستم های کانال کشی شده (برای مثال هواساز که به آب سرد چیلر و آب گرم پکیج یا موتورخانه متصل می شود یا سیستم های ارزان قیمت تر شبیه کولر آبی ولی در ابعاد بزرگتر مثل ایرواشر که سرمایش آن شبیه کولر آبی است و برای گرمایش دارای یک کویل آب گرم است که به پکیج یا موتورخانه متصل می شود) به خوبی می توان در چنین اماکنی هوای تهویه شده را توزیع نمود.
آیا گرمایش از کف باعث بلند شدن سرامیک میشود؟
به طور کلی، اگر سیستم گرمایش از کف به درستی نصب شود، باعث بلند شدن سرامیک نمی شود. با این حال، در برخی موارد خاص، ممکن است شاهد بلند شدن یا شکستن سرامیک ها باشید. این موارد عبارتند از: نصب نادرست، استفاده از مواد نامناسب و گرم شدن ناگهانی (شوک حرارتی). اگر سیستم گرمایش از کف به درستی نصب نشده باشد، ممکن است تنش های غیرعادی در سرامیک ها ایجاد شود و باعث بلند شدن یا شکستن آنها شود. برای مثال، اگر فاصله بین لوله های گرمایشی و سرامیک ها به درستی تنظیم نشده باشد، می تواند منجر به مشکل شود. نوع سرامیک، ملات و مواد زیرین باید با سیستم گرمایش از کف سازگار باشند. برخی از سرامیک ها برای گرم شدن با این سیستم مناسب نیستند و می توانند ترک بخورند یا بشکنند. گرم کردن ناگهانی کف بعد از نصب می تواند شوک حرارتی به سرامیک ها وارد کند و باعث ترک خوردن یا شکستن آنها شود. به همین دلیل، گرم کردن تدریجی کف ضروری است.
سلام علیکم با توجه به تحقیقات میدانی کسانیکه از این سیستم استفاده کردن بیان میکنند که برای افراد 50 سال به بالا مضر بوده و فشار خون بالا را به همراه میاورد
حتی نصاب این سیستم اینو تأييد کردن
درود بر شما. ما از این نظر اطلاعات کافی نداریم و لطفا منبع این تحقیقات را نیز ذکر بفرمایید.
سلام وقت بخیر،من سازنده سازه های پیش ساخته کانکس هستم،یکی از بزرگترین معایب این سازه ها اینکه سرما از کف سازه میزنه،میخواستم یه راهنمایی در این مورد کنید ببینم کف سازه سیستم گرمایش از کف اجرا بشه چطوره؟؟
درود بر شما. ما فعالیتی در زمینه سیستم های گرمایش از کف نداریم. از متخصصان این حوزه راهنمایی بگیرید.
سلام
من بشخصه حدود 14 سال است که از سیستم گرمایش کف استفاده میکنیم. 140سال هم عمر کنم باز هم از این سیستم استفاده میکنم. گرمایه بالا و پایین یعنی چی ک میگید. پس با این حساب بخاری هم گرماش واسه اطراف خودشه. رادیاتور هم گرماش واسه دیواره و به مرور دیوارو خیلی سیاه میکنه. یکی گفته ذرات معلق در هوا یا پرز فرش. مگه گرمای کف چقدره که بخواد پرز فرشو تو هوا معلق نگه داره. اگه اصولی کار بشه در کف اتاق چند مدار جداگانه داشته باشه هر قسمتی که دلت بخواد رو راحت قطع یا کم میکنی. مشکل دراز کشیدن و نشستنو هر چی بهونست و رفع میشه. با تشکر
بنظر من باید روی لوله ها رو با پوکه معدنی پوشاند . پوکه معدنی گرما رو چند برابر میکنه و در مصرف انرژی صرفه جویی میشه . منطقه ما از قدیم دور تنور پوکه میریختن که سریع داغ میشد و حرارت تنور و چند برابر و بمدت طولانی نگه میداشت .
با توجه به اینکه تولید تجهیزات سیستم گرمایش از کف و اجرای آن در حوزه تخصصی و فعالیت ما نیست در مورد این نکته نمی توانیم نظری ارائه دهیم و صحت این موضوع را می توانید پرس و جو کنید.
سلام آیا گرمایش از کف در ساختمان باعث تِرک وپوست پوست شدن رنگ در سقف طبقه پایین میشود؟
درود بر شما. با توجه به اینکه سیستم گرمایش از کف در حوزه تخصصی ما نیست و فعالیتی در این زمینه نداریم به طور صحیح نمی توانیم به این پرسش پاسخ دهیم و از سایر افراد با تجربه در این زمینه خواهشمندیم تا پاسخ این سوال را بدهند. به نظر ما بهتر است که از چند نقاش ساختمانی و نیز چند فرد با تجربه در زمینه اجرای سیستم های گرمایش از کف سوال بفرمایید.
باسلام نظرات رو خوندم هریک از سیستمها دارای مزايا ومعایب به صورت کلی هستند انتخاب وطراحی مناسب بستگی به جغرافیا وابسته هواداره تجربه ام درمورد گرمای مطلوب= مناطق گرم خوب نیست اما درمناطق سرد سیر که خودم تجربه دارم نتیجه خوب است چون گرمای مطبوع از طریق کف بدست میااید وهزینه انرژی پایینترین روشها است . درمناطق سرد تولید گرما دلچسب تره انسان هست وحرکت گرما ازکف شروع وبه بالا میرود حداکثر کف وحد اقل درسقف می باشد درزمستان قدیم کرسی گرمارا درون خود به اندازه نیاز انسان فراهم وهوای کلی اتاق سرد بوده ولی با گرمای کرسی دلچسب وبه خواب راحت وآرامش می ر سیدند خلاصه اینکه آرامش وانگیزه استفاده ازین روش انحصاری گرم کف شدن کف خانه یا ویلا را روش خوبی درجاهای سرد میدونم ومدیر ت خودرا در طراحی این سیستم مناسب میدانم