در صنعت تبرید کنترل کننده های حرارتی را ترموستات می نامند. ترموستات ها به تغییرات دمایی حساس هستند. این قطعه در چیلر برای کنترل دمای آب اواپراتور به کار می رود و با روشن و خاموش نمودن کمپرسور ، سیکل تبرید تراکمی را کنترل می کند. در چیلر درجه حرارت آب اواپراتور باید در محدوده معینی ثابت نگه داشته شود. پس از کاهش درجه حرارت آب به حد مطلوب ، لازم است که دستگاه خاموش و سیکل سرما سازی متوقف گردد. پس از اینکه درجه حرارت آب به حد مطلوب رسید ، مجددا چیلر باید راه اندازی و دوره جدید سرد سازی آغاز گردد. برای انجام تمامی این اعمال از ترموستات استفاده می شود.
طرز کار
در مصارف تهویه مطبوع هنگامی که دمای آب ورودی اواپراتور چیلر به میزان مطلوب رسید ، چیلر باید خاموش شود و پس از آنکه دمای آب چند درجه افزایش یافت مجددا به طور اتوماتیک چیلر باید روشن شود. بنابرین ترموستات کنترلی است که با توجه به سرمای مورد نیاز ساختمان (مانند مصرف کننده هایی از قبیل فن کویل و هواساز و …) همواره در محدوده معینی دمای آب را کنترل و چیلر را به طور متناوب خاموش و روشن می کند.
همانطور که می دانیم مدار آب چیلر و مصرف کننده ها یک مدار بسته است و آب در اواپراتور چیلر سرد شده و در مصرف کننده هایی مانند فن کویل و هواساز سرما را به محیط داده و مجددا گرم شده و به چیلر بر می گردد.
ترموستات ها دارای انواع مختلفی (چند مرحله ای) بوده و در چیلرهای ساخت ایران معمولا به صورت یک مرحله ، دو مرحله و تا ۸ مرحله مورد استفاده قرار می گیرند.
ترموستات دیجیتال
امروزه انواع دیجیتال با کارآیی متنوع در صنعت چیلر به صورت گسترده مورد استفاده قرار می گیرند. ترموستات های دیجیتال معمولا دارای یک تا چهار خروجی هستند و هر یک از خروجی ها یک مرحله نامیده می شود. انواع دیجیتال معمولا دارای سنسور جهت اندازه گیری دما از نوع PT100 یا NTC هستند که امکان نمایش دما نیز در آنها وجود دارد.
مطالعه بیشتر ⇓