اواپراتور چیلر

ما در این مقاله آموزشی سعی می کنیم تا به سوال اواپراتور چیلر تراکمی چیست پاسخ دهیم و طرز کار آن و نیز انواع پر کاربرد آن در صنعت چیلر سازی ایران را بررسی کنیم و به تفاوت آنها از جمله از نظر قیمت ، ساختار و غیره اشاره کنیم.

اواپراتور چیلر تراکمی چیست؟

اواپراتور چیلر یکی از قسمت های اصلی چیلر و در واقع نوعی مبدل حرارتی است که حرارت را از آبی که باید در چیلر سرد شود، جذب کرده و به مبرد در حال تبخیر انتقال می دهد و بدین ترتیب آب سرد می شود. مبرد پس از تبخیر کامل از سمت اواپراتور به سمت کمپرسور انتقال پیدا می کند. برای مثال در شکل زیر طرز کار و اجزای یک چیلر تراکمی را مشاهده می کنید که مبرد بین این اجزا گردش کرده و وقتی که وارد اواپراتور می شود (اواپراتور یک مسیر ورود و خروج مبرد دارد و یک مسیر ورود و خروج آب) حرارت آب را گرفته و آب را سرد می کند و اکنون این آب سرد برای مصارف گوناگون (برای مثال به سمت فن کویل های داخل ساختمان برای سرمایش هوا یا به سمت ماشین آلات صنعتی و برای خنک کاری آنها) ارسال می شود.

سیستم سرمایشی چیلر

نکته اینکه اگر در شکل بالا به قسمت کندانسور دقت کنید از تعدادی فن برای دفع گرمای مبرد استفاده شده و به همین خاطر به آن هوا خنک گفته می شود که اگر به جای این فن ها از آب برای دفع گرمای مبرد در کندانسور استفاده شود به آن آب خنک می گوییم که چیلرهای تراکمی از این نظر با هم اختلاف قیمت و اختلاف ساختاری دارند. مطالعه بیشتر درباره انواع کندانسورها و طرز کار آنها در این مقاله ⇐ انواع کندانسور

اواپراتور در انواع مختلف ساخته می شود. در حال حاضر در صنعت چیلر سازی ایران شرکت های سازنده دو نوع اواپراتور در چیلرها مورد استفاده قرار می دهند.

انواع آن در صنعت چیلر سازی ایران و طرز کار آنها

2 نوع پرکاربرد از انواع اواپراتور چیلر تراکمی در صنعت چیلر سازی ایران عبارتند از :

1 . اواپراتور پوسته و لوله (shell and tube)

اواپراتور پوسته و لوله تشکیل شده است از یک مخزن استوانه ای (پوسته) که در آن لوله های مسی قرار دارند. طرز کار آن به این شکل است که در داخل لوله های مسی ماده مبرد و اطراف لوله ها جریان آب برقرار است. مبرد در حال تبخیر از طریق جداره های خارجی لوله های مسی ، حرارت را از آب گرفته و آب را سرد می کند. اواپراتورهای پوسته و لوله ای ساختاری مستحکم در برابر فشارها و درجه حرارت های بالا داشته و قیمت آنها نسبت به انواع دیگر کمتر است و پر کاربردترین نوع برای استفاده در چیلر محسوب می شوند. در اواپراتورهای پوسته و لوله در داخل پوسته صفحاتی به نام بافل (Baffles) در فواصل معین قرار می دهند تا با ایجاد جریان آشفته در آب، نرخ انتقال حرارت افزایش یابد. البته حالت برعکس نیز وجود دارد و در برخی طرح ها ، آب از درون لوله ها و مبرد از اطراف لوله ها عبور داده می شود.

اواپراتور چیلر

صفحات Baffles دارای چهار نقش عمده هستند که عبارتند از :

1 . نگهداری تیوب ها (لوله های مسی) در محل خود به هنگام ساخت و کار

2 . جلوگیری از ارتعاشات تیوب ها که توسط جریان سیال به وجود می آید.

3 . دادن حرکت مارپیچی به سیال و تقریبا عمود بر اجتماع تیوب ها برای بدست آوردن حداکثر میزان تبادل حرارت

4 . افزایش راندمان انتقال حرارت به خاطر بوجود آمدن جریان مغشوش

مطالعه بیشتر درباره طرز کار ، ساختار و قیمت چیلرها و انواع آنها در این متن ⇐ چیلر

در شکل زیر نمونه ای از اواپراتور چیلر تراکمی هوا خنک ساخته شده در محل کارخانه شرکت ما نشان داده شده است که پوسته بیرونی آن عایق کاری شده است.

اواپراتور چیلر - نوع پوسته و لوله

ما در صورت نیاز در ساخت اواپراتور چیلر برای ایجاد جریان مغشوش و بهبود انتقال حرارت، درون لوله های مسی، ستاره های پنج پر آلومینیومی تعبیه می کنیم. با این کار سطوح انتقال حرارت در بخشی که مبرد جریان دارد نیز افزایش یافته و راندمان سیستم بالا می رود. در موقع ساخت اواپراتور چیلر ، پس از قرار دادن ستاره های آلومینیومی در داخل لوله های مسی، آنها را از یک غلطک عبور داده تا ستاره ها محکم به جداره داخلی چسبیده تا در موقع عبور ماده مبرد از داخل لوله مسی از جای خود حرکت نکنند.

ستاره های پنج پر آلومینیومی در مبدل حرارتی پوسته و لوله

2 . اواپراتور چیلر از نوع صفحه ای یا پلیتی (plate heat exchanger)

این نوع اواپراتور طی سال های اخیر وارد صنعت تهویه مطبوع ایران شده و به عنوان مبدل حرارتی در برخی چیلرها مورد استفاده قرار می گیرد. نحوه کار آن بدین شکل است که طبق شکل زیر تعداد زیادی صفحه در کنار هم و به صورت آبندی شده نسبت به هم قرار گرفته و در فضای خالی بین صفحات و با الگوی یکی در میان، سیال مبرد و سیال آب جریان می یابد و حرارت از طریق دیواره صفحات از آب به مبرد منتقل می شود. سطح تبادل کننده حرارت در اواپراتور چیلر از نوع صفحه ای نسبت به نوع پوسته و لوله بیشتر است و در ابعاد کوچکتر می توان حرارت زیادی را منتقل کرد ولی قیمت این اواپراتورها نسبت به پوسته و لوله بیشتر بوده و به اندازه آن قابلیت تحمل فشارهای بالا را ندارد. با این حال در برخی از چیلرها که ظرفیت پایینی دارند و مینی چیلرها (هم چیلر صنعتی و هم تهویه مطبوع) از این نوع نیز استفاده می شود.

اواپراتور صفحه ای یا پلیتی

طراحی ، ساخت و استعلام قیمت

تهویه مطبوع ماخ طراح و سازنده انواع اواپراتور چیلر و نیز انواع چیلر تراکمی برای کاربردهای تهویه مطبوع و صنعتی در طرح ها و ظرفیت های گوناگون و مطابق با نیاز هر پروژه است. محصولات ما مطابق با استانداردهای روز طراحی و تولید شده و به صورت مستقیم از کارخانه و با قیمت مناسب به فروش می رسد. جهت کسب اطلاعات بیشتر درباره اواپراتور چیلر و انواع دیگر تجهیزات آن و نیز انواع سیستم های تهویه مطبوع و دستگاه های سرمایش صنعتی (چیلرهای صنعتی) و استعلام قیمت آنها با مهندسان ما تماس بگیرید.

مهندس احمدی (تهویه مطبوع ماخ) : 09127675117 – 09194427470

مهندس خورانی (تهویه مطبوع ماخ) : 09191639363

بررسی نقش ترموستات ها در این مقاله ⇐ ترموستات در چیلر و صنعت تبرید

چیلرها از نظر نوع کمپرسور در انواع اسکرال ، اسکرو رفت و برگشتی (پیستونی) و سانتریفیوژ دسته بندی می شوند که برای شناخت مزایا و ویژگی های هر یک پیشنهاد می کنیم که مقالات زیر را مطالعه بفرمایید.

بررسی ساختار و مزایای چیلرهای اسکرو در این مقاله ⇐ چیلر اسکرو

بررسی طرز کار و کاربردهای نوع سانتریفیوژ در این مقاله ⇐ چیلر سانتریفیوژ

بررسی اجزا و معایب نوع رفت و برگشتی در این مقاله ⇐ چیلر تراکمی رفت و برگشتی

بررسی طرز کار انواع گازسوز و قیمت آن در این مقاله ⇐ چیلر گازی

به این متن چند ستاره میدین؟ (ستاره سمت چپ بیشترین امتیاز رو داره. بدون نیاز به ثبت نام در سایت می تونید امتیاز بدید)
[کل: 9 میانگین: 3.2]
اشتراک گذاری :

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

این فیلد را پر کنید
این فیلد را پر کنید
لطفاً یک نشانی ایمیل معتبر بنویسید.

پنج − 1 =

keyboard_arrow_up
مشاوره و استعلام قیمت