چیلر صنعتی چه ویژگی های خاصی دارد؟ بررسی انواع و قیمت آن
چیلر صنعتی با ویژگی های بسیار خاصی باید طراحی و ساخته شود تا بتواند در ۳۶۵ روز سال و در برخی کاربردها بدون هیچ وقفه ای کار کند و آب سرد مورد نیاز برای خنک کاری دستگاه ها و فرآیندهای صنعتی را فراهم کند که در ادامه به بررسی ویژگی ها ، کاربرد ، انواع و قیمت آن خواهیم پرداخت.
مهمترین مشخصه چیلر صنعتی
مهمترین مشخصه دستگاه چیلر صنعتی نسبت به چیلرهای دیگر (مانند چیلرهای ساختمانی یا غیر صنعتی) این است که معمولا در تمام روزهای سال و به صورت دائم (در برخی کاربردها به صورت ۲۴ ساعته) کار می کنند (بر خلاف چیلرهای ساختمانی که فقط در روزهای گرم سال مورد استفاده قرار می گیرند) و چون عملکرد صحیح ماشین آلات صنعتی یا اماکن صنعتی مستلزم کارکرد بدون وقفه چیلرها برای خنک کاری است ، بایستی برای این چیلرها ، ضریب اطمینان بالا و نیز طراحی به صورت چند مرحله ای صورت بگیرد.
دستگاه چیلر صنعتی عمل سردسازی آب (تا زیر صفر یا بالای صفر درجه سانتی گراد) را با استفاده از سیکل تبرید تراکمی یا جذبی انجام می دهد. آب سرد شده کاربردهای گوناگونی خواهد داشت که می تواند برای سرمایش هوای محیط و یا سرمایش تجهیزات ، ماشین آلات و مکانیزم های صنعتی مورد استفاده قرار بگیرد.
توان تولیدی یک چیلر صنعتی معمولا بین ۱ تا ۱۰۰۰ تن تبرید است که البته برخی از سازندگان توانایی تولید تناژهای بالاتر را نیز دارند.
چیلر صنعتی ۲ و ۴ مدار چیست ؟
منظور از ضریب اطمینان بالا و طراحی به صورت چند مرحله ای این است که چیلر صنعتی باید به گونه ای طراحی و ساخته شود که کمپرسورها و مدارهای کاری آن مرحله به مرحله (برای مثال ۲۵ درصد به ۲۵ درصد) و به صورت نوبتی وارد مدار کاری شده تا ضمن افزایش طول عمر سیستم ، متناسب با نیاز ، انرژی مصرف شود. برای مثال اگر یک دستگاه یا فرآیند صنعتی به ۸۰ تن تبرید برودت نیاز داشته باشد بهتر است که در دستگاه چیلر صنعتی مورد نظر از ۲ کمپرسور ۴۰ تن تبرید (۲ مداره) و یا ۴ کمپرسور ۲۰ تن تبرید (۴ مداره) استفاده شود. بدین ترتیب اگر حتی یکی از کمپرسورها به هر دلیلی از کار بیافتد ، مابقی کمپرسورها تحت تاثیر کمپرسور معیوب قرار نگرفته و سیستم با ۵۰ یا ۷۵ درصد توان کل به کار خود ادامه می دهد و فرآیند صنعتی مورد نظر متوقف نمی گردد. در شکل زیر نمونه هایی از چیلرهای مجهز به کمپرسورهای اسکرو بیتزر و هنبل را مشاهده می کنید که در حال ساخت به صورت ۲ مدار و ۴ مدار در محل کارخانه شرکت ما هستند.
انواع چیلر صنعتی
چیلرهای صنعتی از نظر سیکل کاری به دو دسته چیلر تراکمی و چیلر جذبی تقسیم می شوند. چیلر تراکمی صنعتی از نظر نوع کندانسور به دو نوع آب خنک (که به آن چیلر تراکمی آب خنک یا آبی گفته می شود) و هوا خنک (که به آن چیلر تراکمی هوا خنک یا هوایی گفته می شود) طبقه بندی می شود که هر کدام نیز از نظر نوع کمپرسور چهار نوع زیر تقسیم بندی می شوند. انواع چیلر صنعتی از نظر کمپرسور عبارتند از :
۱ . چیلر رفت و برگشتی یا ضربه ای
۲ . چیلر سانتریفیوژ یا گریز از مرکز
۳ . چیلر اسکرو یا مارپیچی
۴ . چیلر اسکرال یا حلزونی
این چهار مدل از نوع مکانیکی یا تراکمی هستند که کمپرسور آنها توسط الکتروموتور ، توربین بخار یا گاز و یا حتی موتور احتراق داخلی (چیلر گازی) به چرخش در می آید. نوع جذبی ویژگی خاصی داشته و به صورت مکانیکی عمل نکرده و در واقع با یک منبع حرارتی مانند بخار یا کوره کار می کند که معمولا بهتر است فقط زمانی از جذبی استفاده شود که یک منبع حرارت بدون کاربرد و در حال تلف شدن در جایی وجود داشته باشد و با سیکل جذبی ، آن منبع حرارتی در حال اتلاف را به خنک سازی سیال آب تبدیل کنیم. در غیر این صورت و در سایر کاربری ها استفاده از چیلر جذبی به صرفه نبوده و راندمان آن از چهار نوع دیگر (تراکمی) بسیار کمتر است.
برای شناخت ویژگی های هر یک و نیز آشنایی بیشتر با طرز کار، ساختار، انواع و قیمت آنها پیشنهاد می کنیم که مقاله های زیر را مطالعه بفرمایید.
مطالعه بیشتر ⇓
نحوه کار نوع مکانیکی یا تراکمی
نحوه کار انواع چیلر صنعتی تراکمی بسیار شبیه به یکدیگر است. اگر بخواهیم طرز کار آن را به شکل ساده بیان کنیم، به این ترتیب است که مبرد (مثلا HFC-134a) درون سیکل تبرید تراکمی چیلر دائما بین کمپرسور ، کندانسور ، شیر انبساط و اواپراتور در حال چرخش است. کندانسور و اواپراتور ، کویل های مبدل حرارتی هستند که کندانسور توسط آب یا هوا گرمای مبرد را می گیرد (کندانسور هوا خنک یا آب خنک) و گرما را به هوای اتمسفر می دهد. اواپراتور (بر عکس کندانسور) گرمای آبی که قرار است سرد شود را گرفته و به مبرد می دهد تا دمای آب کاهش یابد. آب سرد شده در اواپراتور جهت مصارف سرمایشی (خنک کاری ماشین آلات یا یک سیال گرم و یا هوا و …) ارسال می شود.
برخی از مهمترین کاربردهای دستگاه چیلر صنعتی :
در کاربردهای صنعتی از آب سرد شده توسط چیلر علاوه بر خنک کاری محیط می توان در تجهیزات فرآیند و آزمایشگاه استفاده کرد. به عنوان مثال از این آب سرد شده در صنایع تزریق پلاستیک و قالب های بادی ، برش دهنده های فلز ، تجهیزات جوشکاری ، دایکست ، ماشین ابزار ، فرآیندهای شیمیایی ، صنایع داروسازی و غذا ، صنایع کاغذ و سیمان ، سیستم های خلا ، صنایع X-Ray ، ایستگاه های تبدیل توان ، نیمه هادی ها ، کمپرسورها ، در صنایع بیمارستانی جهت خنک سازی دستگاه های MRI و لیزرها و … می توان استفاده نمود. در این کاربردها یا چیلر مستقیما با سردسازی آب (یا هر سیال دیگری) و پمپاژ آن به مدار خنک کاری ماشین آلات عمل سرمایش را انجام می دهد و یا اینکه آب سرد شده به یک مبدل حرارتی (معمولا از نوع شل اند تیوب) ارسال و با سیال داغ صنعتی تبادل حرارت انجام می دهد.
۱ . اماکنی مانند سردخانه های صنعتی یا بیمارستان ها که برای سرمایش هوای داخل از چیلر به صورت ۲۴ ساعته استفاده می شود.
۲ . دستگاه های برش لیزر برای خنک کاری دستگاه و فرآیند
۳ . خنک کاری روغن هیدرلیک در صنعت
۴ . خنک کاری ماشین تزریق پلاستیک ، قالب های بادی و فرآیندهای ریخته گری
۵ . صنعت جوشکاری
۶ . صنعت ماشین ابزار
۷ . صنایع پزشکی برای کاهش دمای کاری دستگاه MRI و سی تی اسکن
۸ . خنک کاری اسید
۹ . صنایع الکترونیکی
۱۰ . صنایع شیمیایی
و هر نوع کاربرد صنعتی که در آن به خنک کاری نیاز باشد.
نمونه ای از دستگاه مینی چیلر صنعتی برای خنک سازی اسید در یک مبدل حرارتی شل اند تیوب :
چیلرهای صنعتی چه نوع ویژگی هایی باید داشته باشند؟
چیلر صنعتی ویژگی های خاصی دارد که در انواع ساختمانی آن که برای تهویه مورد بهره برداری قرار می گیرد، این موارد دیده نمی شود. نکته اینکه این ویژگی های خاص باعث افزایش قیمت چیلر صنعتی نسبت به نوع ساختمانی آن می شود و به همین خاطر انواع صنعتی آن قیمت بیشتری نسبت به انواع ساختمانی آن دارد.
مهمترین ویژگی های انواع چیلر صنعتی عبارتند از :
۱ . چونکه این نوع از چیلرها در روزهای سرد سال هم باید در حال کار باشند (بر خلاف چیلرهای ساختمانی که فقط در فصل گرما در حال کار هستند) ، باید حتما از گرمکن کمپرسور (Heater) در انواع چیلر صنعتی استفاده کرد تا همیشه روغن آن در دمای مناسب نگه داشته شود.
۲ . یکی از مشکلاتی که برای این نوع از چیلرها می تواند پیش بیاید این است که آب به فین های کندانسور نفوذ کند که برای جلوگیری از آن باید دستگاه به گونه ای ساخته شود (نحوه قرار گیری کندانسور و طراحی بدنه به گونه ای باشد) که آب نتواند به قسمت فین ها نفوذ کند.
۳ . در چیلرهای صنعتی باید از رسیوری بزرگتر نسبت به انواع غیر صنعتی استفاده کرد. به این خاطر که باید مایع بیشتری در مدار این نوع از چیلرها جهت کار در فصول سرد ، شارژ شود و برای نگهداری مایع بیشتر در روزهای گرم سال باید رسیوری بزرگتر طراحی و نصب شود.
۴ . قسمت کنترلر دستگاه (تابلو برق) را باید به طور کامل در برابر نفوذ آب باران آب بندی نمود.
۵ . سیستم آنتی فریز (ضد یخ) و کنترلر دستگاه باید از نوع کاملا دقیق انتخاب شود. حتی الامکان بهتر است که سیستم ضد یخ به صورت دوبل طراحی شود تا نسبت به یخ نزدن مدار دستگاه اطمینان کامل حاصل شود.
۶ . همچنین در مدار آب این نوع از چیلرها باید از ضد یخ بیشتری نسبت به انواع غیر صنعتی استفاده شود تا دستگاه در روزهای سرد سال ، بدون وقفه و بدون نگرانی بتواند کار کند.
طراحی ، تولید ، فروش و استعلام قیمت چیلر صنعتی
همانطور که گفته شد قیمت چیلر صنعتی اولا نسبت به نوع تهویه آن بیشتر است و ثانیا اینکه با توجه به هر کاربرد خاص باید چیلر مخصوص به آن کاربرد طراحی و ساخته شود که هر یکی می تواند ویژگی های خاص خود را داشته باشد و از طرفی هم به علت تغییرات قیمت ارز و تاثیر مستقیم بر تغییر قیمت مواد اولیه، نمی توان جدول به روز و دقیقی از قیمت انواع چیلر صنعتی ارائه داد و لذا کافی است که نیاز خود را با مهندسان ما مطرح نموده و ضمن راهنمایی کامل برای انتخاب مناسب ترین دستگاه با تناژ مناسب، قیمت را خدمت شما اعلام خواهند نمود.
انواع دستگاه های برودتی و حرارتی از جمله انواع چیلر صنعتی و غیر صنعتی ، انواع مینی چیلر ، انواع مبدل های حرارتی و … مطابق با استانداردهای روز و متناسب با نیازها و درخواست های هر مشتری به طور خاص در محل کارخانه شرکت ما طراحی و ساخته شده و به صورت مستقیم از کارخانه و با قیمت مناسب به فروش می رسد. جهت کسب اطلاعات بیشتر در مورد انواع چیلرها و نیز استعلام قیمت آنها با مهندسان ما تماس بگیرید.
مهندس احمدی : ۰۹۱۲۷۶۷۵۱۱۷ – ۰۹۱۹۴۴۲۷۴۷۰
مهندس خورانی : ۰۹۱۹۱۶۳۹۳۶۳
مطالعه بیشتر ⇓
این چیلرها به طور مداول باید در حال کار باشند و باید در ساخت همه قسمت های آن از بهترین قطعات با برند اصلی استفاده شود تا قابلیت اطمینان به سیستم و طول عمر مفید آن افزایش یابد. یعنی نباید قیمت اولیه دستگاه (طبیعی است که با به کار بردن قطعات اصلی در همه قسمت ها ، قیمت تمام شده دستگاه افزایش می یابد) ، فدای کیفیت و قابلیت اطمینان سیستم شود.
مهمترین چالش ها جلوگیری از یخ زدن مدار دستگاه و نیز محافظت آن در برابر نفوذ آب در فصول سرد و بارانی است که تمامی موارد باید در طراحی لحاظ شود تا دستگاه آسیب نبیند.
پاسخ تقریبا منفیست. چونکه چیلر تنها دستگاهی است که می تواند آب را به طور دقیق (با دقت ۰٫۱ درجه سانتی گراد) ، در مداری بسته و به هر میزان که نیاز باشد سرد کند و برای کاهش دمای انواع فرآیندهای صنعتی در اختیار ما قرار دهد. منظور از مدار بسته این است که هیچ گونه آبی مصرف نمی شود و آب سرد با یک مبدل ، سیال داغ یا فرآیند صنعتی مورد نظر را سرد می کند.