تاسیسات سرمایشی

معرفی و مقایسه 3 نوع پر کاربرد از انواع تاسیسات سرمایشی ساختمان

تاسیسات سرمایشی در واقع تاسیسات مرکزی سرمایشی هستند که در مکان هایی مانند پشت بام ، زیر زمین یا موتورخانه ساختمان نصب می شوند. ما در این مقاله آموزشی می خواهیم 3 نوع پر کاربرد از انواع تاسیسات سرمایشی ساختمان های مختلف (چیلر ، VRF ، زنت) را معرفی و مقایسه کنیم. پرکاربرد ترین نوع تاسیسات سرمایشی یک ساختمان استفاده از چیلر است. سیستم های دیگر مبتنی بر سیکل تبرید تراکمی مانند GHP , VRF و داکت اسپلیت نیز مبرد را به فن کویل های داخل ساختمان ارسال کرده و در آنجا در اثر تبادل حرارت هوا با مبرد ، دمای هوا کاهش یا افزایش می یابد. در ادامه ضمن معرفی ساختار آنها به مزایا و معایب مهم هر یک نیز اشاره و آنها را نسبت به هم مقایسه می کنیم.

سه نوع پر کاربرد تاسیسات سرمایش مرکزی یک ساختمان عبارتند از :

1 . سردسازی آب با چیلر یا مینی چیلر و ارسال آن به هواساز و فن کویل

در چیلرهای تراکمی که متداول ترین و پر کاربردترین نوع چیلر هستند ، آب در قسمت اواپراتور آن سرد شده و از طریق لوله کشی به کویل واحد هایی مانند هواساز یا فن کویل در داخل ساختمان ارسال می گردد. در هواساز یا فن کویل ، یک فن وجود دارد که هوا را از روی کویل های آب سرد عبور داده و هوای خنک شده را وارد محیط می کند. برای گرمایش نیز فن کویل و هواساز دارای کویل آبگرم هستند که آب توسط دستگاه هایی مانند پکیج گازسوز یا بویلر موتورخانه گرم شده و به کویل آنها فرستاده می شود تا فن این بار با چرخش خود ، هوای عبوری از اطراف کویل را گرم کند. همانطور که گفتیم از بین این 3 نوع پر کاربرد از انواع تاسیسات سرمایشی و گرمایشی ساختمان (چیلر ، VRF ، زنت) این دستگاه چیلر از همه پر کاربردتر است. هر کدام از این دستگاه هایی که اشاره کردیم، خود دارای ساختاری خاص بوده که در مقاله های زیر می توانید ویژگی ها، طرز کار و مزایا و معایب آنها را مطالعه و نسبت به هم مقایسه کنید.

مطالعه بیشتر درباره انواع چیلرها و مقایسه آنها نسبت به هم در مقاله ⇐ چیلر

آشنایی با ساختار، اجزا و طرز کار دستگاه هواساز در مقاله ⇐ هواساز

معرفی انواع فن کویل ها و موارد کاربرد هر یک از آنها در مقاله ⇐ فن کویل

موتورخانه فن کویل

تاسیسات سرمایشی

2 . سردسازی با سیستم های تبرید تراکمی مانند VRF و GHP

از جمله مدرن ترین سیستم های سرمایشی و گرمایشی امروزی سیستم های تهویه مطبوع VRF و GHP هستند که از مزیت های مهم آنها این است که تاسیسات سرمایشی و گرمایشی در یک دستگاه یکپارچه قرار دارد و دیگر به موتورخانه و متعلقات آن نیازی نیست. در سیستم تهویه VRF و سیستم تهویه GHP ، سیال خنک کننده ، مبرد (برای مثال مبرد R134A) است که با لوله کشی به کویل هواسازها و فن کویل های داخل ساختمان ارسال شده و یک فن با عبور دادن هوا از اطراف کویل ها ، باعث کاهش دمای هوا می شود. البته هر دو این دستگاه ها علاوه بر سرمایش ، قابلیت گرمایش هوا را نیز دارند. بنابرین این دستگاه ها هم عمل سرمایش را انجام می دهند و هم گرمایش. در مقاله های زیر هر یک از این دستگاه ها را به طور مفصل معرفی کرده ایم که با شناخت آنها می توانید آنها را نسبت به یکدیگر مقایسه کنید.

مطالعه بیشتر درباره سیستم VRF و ویژگی های آن در مقاله ⇐ سیستم تهویه VRF

معرفی اجزا، طرز کار و مزایای سیستم GHP در مقاله ⇐ سیستم تهویه GHP

فن کویل های متصل به VRF و GHP

3 . استفاده از دستگاه های زنت ، ایرواشر و اکونوپک به عنوان تاسیسات سرمایشی و گرمایشی سالن ها و سوله ها

در دستگاه ایرواشر ، زنت و اکونوپک دیگر به فن کویل ها و هواسازهای داخل ساختمان نیازی نیست و برای خنک کاری هوا ، درون دستگاه از پوشال هایی (پدهای سلولوزی) استفاده می شود که یک پمپ ، آب را بر روی پوشال ها افشانده و در اثر تماس مستقیم هوا با آب ، دمای هوا کاهش می یابد. سپس هوای خنک با کانال کشی انجام شده بین دستگاه و بخش های مختلف ساختمان ، در سرتاسر ساختمان توزیع می شود. برای گرمایش نیز این دستگاه ها مانند هواساز و فن کویل دارای کویل آبگرم هستند که آبگرم ایجاد شده در بویلر موتورخانه یا پکیج گازسوز در آن جریان پیدا کرده و با وزش هوا توسط یک فن از اطراف کویل ، دمای هوا افزایش می یابد.

نکته اینکه از بین این 3 نوع پر کاربرد از انواع تاسیسات سرمایشی ساختمان ها (چیلر ، VRF ، زنت) که معرفی کردیم، این دستگاه های زنت ، ایرواشر و اکونوپک (که بسیار شبیه هم هستند) اغلب مناسب استفاده در سالن های نسبتا بزرگ و سوله ها هستند و کمتر در مواردی مثل ساختمان های مسکونی یا اداری کاربرد دارند. چرایی این موضوع به این بر می گردد که همانطور که توضیح دادیم اولا هوا توسط آب خنک می شود (به این نوع از تاسیسات سرمایشی در واقع تاسیسات سرمایشی تبخیری گفته می شود) و دوما اینکه هوای خنک یا گرم با کانال منتقل می شود و بنابرین کلیه فضاهای تحت پوشش برای تهویه، با دمای یکسانی خنک یا گرم می شوند. برای شناخت دقیق هر یک از این دستگاه ها و مقایسه آنها نسبت به هم پیشنهاد می کنیم که مقالات زیر را مطالعه بفرمایید.

مطالعه بیشتر در مورد اجزا و نحوه کار و مزایا و معایب دستگاه زنت در صفحه ⇐ زنت

آشنایی با ساختار دستگاه ایرواشر و موارد کاربرد آن در صفحه ⇐ دستگاه ایرواشر

معرفی اجزای تشکیل دهنده دستگاه اکونوپک و مزایای آن در صفحه ⇐ اکونوپک

برای نمونه ساختار تاسیسات سرمایشی و گرمایشی دستگاه زنت (Zent) در شکل زیر نمایش داده شده است.

زنت سرمایشی گرمایشی

همچنین در شکل زیر اجزای یک ایرواشر سرمایشی گرمایشی نشان داده شده است.

اجزای ایرواشر

تاثیر نوع منبع انرژی بر انتخاب نوع تاسیسات سرمایشی

یکی از مهمترین موارد برای مقایسه انواع تاسیسات سرمایشی (چیلر ، VRF ، زنت) این موضوع است که انرژی مصرفی دستگاه مد نظر از کدام نوع است. نوع منبع انرژی با توجه به سهولت دسترسی و قیمت انرژی در هر منطقه می تواند متفاوت باشد. برای مثال این منبع می تواند انرژی الکتریکی ، گاز شهری و یا حتی حرارت یک کوره و غیره باشد.

در بین سیستم هایی که در بالا ذکر شد ، چیلر تراکمی ، VRF و داکت اسپلیت از انرژی الکتریکی برای چرخش کمپرسور سیکل تبرید استفاده می کنند. در سیستم GHP از گاز شهری برای راه اندازی یک موتور احتراقی که کمپرسورها را به گردش در می آورد استفاده می شود. برای منبع حرارتی مانند کوره نیز می توان به چیلر جذبی اشاره کرد که با یک منبع حرارتی مثل کوره کار کرده و سرمایش مورد نظر را ایجاد می کند. (البته چیلر جذبی راندمان بسیار کمتری نسبت به چیلر تراکمی دارد)

علاوه بر این دستگاه ها ، دستگاه های دیگری مانند ایرواشر ، زنت و اکونوپک نیز وجود دارد که در مدار آنها کمپرسور وجود ندارد و به روش تبخیری (تقریبا شبیه کولر آبی ولی با راندمان بیشتر نسبت به آن) عمل سرمایش را انجام می دهند.

با توجه به شرایط اقتصادی و هزینه ها و نیز برآورده کردن نیازها یکی از این سیستم ها انتخاب می گردد.

محاسبه میزان سرمایش مورد نیاز

میزان سرمایش (برودت) و توان مورد نیاز بر حسب BTU بر ساعت یا KW و یا تن تبرید اندازه گیری می شود. محاسبات توسط مهندسان متخصص تهویه مطبوع انجام و به فاکتورهای متعددی بستگی دارد که همگی باید لحاظ شوند. برای مثال تعیین دمای حداقل و حدکثر مورد نیاز با توجه به نوع کاربری ، حجم فضای مورد نظر ، محاسبات تعداد پنجره های موجود و تاثیر آن بر اتلافات ، نوع دیوارهای بکار رفته در مکان و سایر عواملی که میزان سرمایش مورد نیاز را تعیین خواهند نمود.

طراحی ، تولید و فروش تاسیسات سرمایشی و گرمایشی

انواع دستگاه های تاسیسات سرمایشی ساختمان از جمله انواع چیلر ، مینی چیلر ، دستگاه زنت ، ایرواشر ، اکونوپک و … متناسب با نیازهای هر مشتری و مطابق با استانداردهای روز در محل کارخانه شرکت ما طراحی و تولید شده و مستقیما از کارخانه و با قیمت مناسب به فروش می رسند. جهت کسب اطلاعات بیشتر در مورد انواع سیستم های تهویه مطبوع سرمایشی و گرمایشی ، انتخاب مناسب ترین سیستم برای پروژه خود و نیز استعلام قیمت آنها با مهندسان ما تماس بگیرید.

مهندس احمدی (تهویه مطبوع ماخ) : 09127675117 – 09194427470

مهندس خورانی (تهویه مطبوع ماخ) : 09191639363

مطالعه بیشتر درباره تجهیزات گرمایشی و سرمایشی در متن ⇐ تاسیسات حرارتی و برودتی

به این متن چند ستاره میدین؟ (ستاره سمت چپ بیشترین امتیاز رو داره. بدون نیاز به ثبت نام در سایت می تونید امتیاز بدید)
[کل: 1 میانگین: 5]
اشتراک گذاری :

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

این فیلد را پر کنید
این فیلد را پر کنید
لطفاً یک نشانی ایمیل معتبر بنویسید.

3 + 4 =

keyboard_arrow_up
مشاوره و استعلام قیمت