اکونوپک

اکونوپک و بررسی طرز کار ، کاربرد ، معایب و مزایای استفاده از این دستگاه

دستگاه اکونوپک یک دستگاه سرمایشی و گرمایشی یکپارچه است که هم منبع تولید کننده گرمایش و سرمایش و هم توزیع کننده آن همگی در یک پک اقتصادی به نام اکونوپک جاسازی شده اند. طرز کار قسمت سرمایش اکونوپک بسیار شبیه دستگاه ایرواشر و یا دستگاه زنت (Zent) است، به این صورت که از روش تبخیری (کولر آبی نیز با روش تبخیری کار می کند) و افشاندن آب توسط افشانک ها برای خنک کاری هوا و ارسال آن به محیط داخل ساختمان یا سوله مورد نظر استفاده می شود. طرز کار قسمت گرمایش آن با دستگاه های ایرواشر و زنت متفاوت بوده که در ادامه به بررسی آن خواهیم پرداخت و به کاربرد ، مزایا و معایب این سیستم اشاره خواهیم کرد.

اکونوپک ترکیبی از دو واژه اکونو (economy در انگلیسی به معنی اقتصادی) و پک (دستگاه یکپارچه و جمع و جور) است که علاوه بر اینکه هزینه اولیه آن نسبت به سایر سیستم های سرمایشی و گرمایشی مرکزی، کمتر است، هزینه های جاری آن نیز نسبت به آنها کمتر خواهد بود.

طرز کار اکونوپک سرمایشی گرمایشی

در ادامه طرز کار دستگاه اکونوپک را هم در حالت سرمایشی (کولینگ) و هم گرمایشی (هیتینگ) به دقت بررسی می کنیم و اجزای این سیستم را با جزئیات تشریح می نماییم.

1 . طرز کار در حالت سرمایشی

در کل سیستم سرمایش دستگاه اکونوپک را به سه شکل (با توجه به نیاز و قیمت تمام شده) می توان طراحی و تولید نمود که این سه شکل عبارتند از :

1 . 1 . شبیه هواساز و استفاده از کویل های آب سرد و اتصال آن به چیلر

در این روش همانند هواساز درون دستگاه از یک کویل (لوله های مسی دارای پره های آلومینیومی) استفاده می شود که ورودی و خروجی آن به چیلر متصل می شود. آب در چیلر سرد شده و با پمپ به کویل جاسازی شده در دستگاه اکونوپک ارسال می شود و به همین خاطر در برخی منابع به آن هواساز اکونوپک نیز گفته می شود.

چیلر ، هواساز و کویل آب سرد

با جاری شدن آب سرد درون کویل ، دمای سطح آن کاهش یافته و با برخورد هوای مکیده شده توسط فن با این سطح سرد ، دمای هوا کاهش یافته و از طریق کانال وارد ساختمان یا سوله مورد نظر می گردد. این سیستم سرمایشی دقیقا مشابه سیستم سرمایشی هواساز متصل به چیلر است که در شکل بالا نشان داده شده است.

مطالعه بیشتر درباره ساختار هواسازها و کاربرد آنها در این مقاله ⇐ هواساز

دستگاهی مانند هواساز فقط دستگاه توزیع کننده هوای گرم و سرد محسوب می شود. به این معنی که لوله های آب سرد و گرم در آن وجود داشته باشد و آب سرد یا گرم توسط واحد سرمایش یا گرمایش در موتورخانه (مانند چیلر و بویلر) و … ایجاد و به هواساز ارسال می شود. ولی اکونوپک اینگونه نیست و علاوه بر انجام وظیفه توزیع هوای سرد و گرم، واحد تولید سرمایش و گرمایش نیز محسوب می شود.

مطالعه بیشتر درباره انواع چیلرها و طرز کار آنها در این مقاله ⇐ چیلر

1 . 2 . استفاده از پدهای سلولوزی (پوشال) همانند دستگاه زنت

در این روش همانند دستگاه زنت (Zent) و به شکلی ساده و ارزان قیمت تر نسبت به روش های دیگر از پدی سلولوزی در دستگاه استفاده می شود که پمپ ، آب را بر روی آن ریخته و هوا با عبور از منافذ پد و برخورد مستقیم با ذرات آب و به روش تبخیری ، خنک می شود و از سمت دیگر از دستگاه خارج شده و با کانال هایی در سرتاسر سوله یا ساختمان توزیع می گردد. همانطور که در شکل زیر مشاهده می کنید روش خنک کاری هوا در این مدل بسیار شبیه کولر آبی است.

سرمایش تبخیری

مطالعه بیشتر درباره دستگاه زنت و مزایا و معایب آن در این مقاله ⇐ زنت

1 . 3 . استفاده از نازل های پاشش آب همانند دستگاه ایرواشر

در این روش عینا مشابه دستگاه ایرواشر ، درون دستگاه اکونوپک نازل (افشانک) هایی تعبیه می شود که آب را با فشار بالا بر روی هوای عبوری تزریق و به شکل ذرات پودری شکلی در می آورند و درست مثل دستگاه زنت به روش تبخیری (برخورد مستقیم ذرات آب با هوا) عمل خنک کاری هوا انجام می گردد.

سیستم سرمایش دستگاه ایرواشر

مطالعه بیشتر درباره دستگاه ایرواشر در این مقاله ⇐ طرز کار ایرواشر

2 . طرز کار در حالت گرمایشی

فلسفه ساخت اکونوپک در واقع این بوده که به جای اینکه از کویل آبگرم در دستگاه استفاده شود و به جای اینکه به موتورخانه و دیگ آبگرم (بویلر) نیاز باشد، تجهیزات گرمایشی که معمولا گازسوز است درون خود دستگاه طراحی و جاسازی شود. قسمت گرمایش اکونوپک از یک مشعل و کوره هوای گرم که با استفاده از سوخت گاز لوله کشی شده شهری یا گازوئیل و … کار می کند، تشکیل شده است. قسمت گرمایش از یک کوره استوانه ای تشکیل شده است که گازهای حاصل از احتراق و تشعشع مشعل گازسوز یا گازوئیل سوز، آن را به شدت گرم می کند و سپس این گازها وارد لوله های دیگر و با قطر کمتر می شوند و با دمیده شدن هوا از روی این لوله ها و کوره ، هوای گرم وارد محیط داخل می شود.

همانطور که در شکل زیر نشان داده شده، بر روی دستگاه یک مشعل گازسوز سوار می شود که با سوزاندن گاز طبیعی، محصولات احتراق را به درون یک کوره (لوله های فلزی) می دمد و همزمان با آن وقتی که فن کار می کند، هوا از اطراف لوله های گرم شده عبور کرده و در اثر تماس با سطح داغ لوله ها، دمای هوا افزایش یافته و با کانال کشی وارد سوله یا سالن مورد نظر می گردد.

اکونوپک

کاربرد آن

این دستگاه ها برای استفاده و کاربرد در موارد زیر بسیار مناسب هستند :

1 . سالن های تولیدی کارخانه ها و کارگاه ها

2 . سالن های چند منظوره

3 . سالن های نمایشگاهی

4 . سالن های ورزشی

5 . سالن های همایش ، کنفرانس ، تالار ، اماکن مذهبی ، خوابگاه ها و …

اگر به نوع کاربردها دقت کرده باشید در تمامی آنها یک وجه مشترک وجود دارد و آن هم یک تکه و بزرگ بودن فضای تهویه شونده است. در چنین فضاهایی برای سرمایش و گرمایش باید از سیستم کانال کشی استفاده شود و به خاطر بزرگ بودن فضا دیگر کولرهای آبی پاسخگوی نیازها نبوده و باید دستگاهی با ظرفیت بالا ساخته شود تا بتواند همه قسمت ها را خنک یا گرم کند. در تمامی این کاربردها اگر موتورخانه و دیگ آبگرم در نظر گرفته شده باشد بهتر است که به جای دستگاه اکونوپک از دستگاه زنت یا ایرواشر استفاده شود و اگر موتورخانه و دیگ آبگرم در نظر گرفته نشده باشد مناسب ترین گزینه اکونوپک خواهد بود.

معایب و مزایای استفاده از دستگاه اکونوپک نسبت به سایر دستگاه ها

1 . کاهش مصرف برق همانند دستگاه زنت یا ایرواشر (در حد چرخش فن هوا و پمپ آب) در تابستان بخاطر استفاده از روش تبخیری برای خنک کردن هوا و عدم استفاده از کمپرسور در مدار آن (مگر اینکه برای سیستم سرمایش آن از روش کویل متصل به چیلر استفاده شود که همانطور که گفتیم در چنین مواقعی به آن هواساز اکونوپک گفته می شود)

2 . یکی دیگر از مهمترین مزایا و برتری های آن جلوگیری از اتلاف انرژی های مربوط به انتقال (لوله کشی) از واحد تولید به واحد توزیع (زیرا هم واحد تولید و هم توزیع در یک دستگاه قرار دارند) است. منظور اینکه به جای گرم کردن آب در موتورخانه یا پکیج و پمپاژ آن به کویل آبگرم ، مستقیما تجهیزات گازسوزی مانند مشعل درون دستگاه اکونوپک جاسازی شده و مستقیما هوا را گرم می کند.

3 . حذف هزینه های عایق کاری لوله ها و مسیر انتقال حرارت

4 . عدم نیاز به موتورخانه و به تبع آن کاهش هزینه های احداث و نگهداری آن

5 . گرمایش بسیار قوی و مناسب برای سوله ها ، سالن ها و اماکن با فضای بزرگ

6 . قابلیت فیلتر کردن هوای ورودی به محیط با فیلترهای قابل شستشو و مجهز شدن به انواع فیلترها

7 . کاهش هزینه های اولیه ، جاری و نیز تعمیر و نگهداری اکونوپک به خاطر سادگی آن نسبت به سایر سیستم های تهویه مطبوع

در کنار این مزایا و برتری هایی که این دستگاه دارد بایستی به معایب مهم آن که کاربرد این دستگاه را به موارد خاص محدود می کند نیز اشاره کنیم.

1 . اول اینکه اگر در سوله یا ساختمانی به آبگرم بهداشتی نیاز باشد و قرار بر این باشد که تجهیزات موتورخانه آبگرم یا پکیج زمینی و غیره برای گرم نمودن آب تعبیه شود دیگر نیازی به هزینه جداگانه و نصب تجهیزات گازسوز جداگانه در دستگاه اکونوپک و گرم کردن هوا در کوره آن وجود ندارد و برای گرمایش فقط کافیست یک کویل آبگرم در دستگاه جاسازی شود و آبگرم موتورخانه یا پکیج به آن متصل گردد که در این صورت به آن دیگر اکونوپک گفته نمی شود و آن دستگاه بر اساس نوع سیستم سرمایشی ، نام دیگری (هواساز یا ایرواشر یا زنت) خواهد داشت.

2 . از دیگر معایب آن ایجاد صدای زیاد در حالت گرمایشی است و کاربرد آن را به محیط های صنعتی و در جاهایی که مسئله صدا اهمیت زیادی ندارد محدود می کند. علت آن این است که تجهیزات مشعل گازسوز درون دستگاه قرار گرفته و صدای ایجاد شده ناشی از سوختن سوخت در مشعل و نیز چرخش فن از طریق کانال کشی به محوطه درونی سوله یا ساختمان مورد نظر منتقل می شود و این درحالیست که اگر به جای تجهیزات مشعل و کوره از کویل آبگرم استفاده شود فقط صدای فن دستگاه است که شنیده می شود و سطح صدای کمتری دارد.

گروه تهویه مطبوع ماخ ، طراح و تولید کننده انواع دستگاه های سرمایش و گرمایش مرکزی از جمله اکونوپک ، انواع چیلر ، دستگاه هواساز ، زنت و غیره و مطابق با استانداردهای روز صنعت تهویه و تبرید است. تمامی محصولات ما مطابق با درخواست ها و نیازهای هر مشتری و به طور اختصاصی طراحی و تولید شده و به صورت مستقیم از کارخانه و با قیمت مناسب به فروش می رسد. جهت کسب اطلاعات بیشتر در مورد ویژگی ها و استعلام قیمت دستگاه اکونوپک و نیز انواع دیگر سیستم های تهویه مطبوع و انتخاب مناسب ترین سیستم با مهندسان گروه ماخ تماس بگیرید.

مهندس احمدی : 09127675117 – 09194427470

مهندس خورانی : 09191639363

مطالعه بیشتر درباره قیمت دستگاه اکونوپک و کاتالوگ آن در این مقاله ⇐ قیمت اکونوپک

مطالعه بیشتر درباره انواع روش های گرمایش سوله های صنعتی در این مقاله ⇐ گرمایش سوله های صنعتی

به این متن چند ستاره میدین؟ (ستاره سمت چپ بیشترین امتیاز رو داره. بدون نیاز به ثبت نام در سایت می تونید امتیاز بدید)
[کل: 14 میانگین: 4]
اشتراک گذاری :

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

این فیلد را پر کنید
این فیلد را پر کنید
لطفاً یک نشانی ایمیل معتبر بنویسید.

9 − 4 =

keyboard_arrow_up
مشاوره و استعلام قیمت