در این مقاله قصد داریم تا ابتدا 4 مورد از مهمترین نقش های یک سیستم تهویه مطبوع سرمایشی گرمایشی در شرکت های داروسازی را بررسی و سپس به دستگاه هایی که با استفاده از آنها می توان کارآمدترین نوع سیستم تهویه برای چنین اماکنی را طراحی کرد اشاره می کنیم.
4 نقش اساسی سیستم تهویه مطبوع در کارخانه های داروسازی
سیستم تهویه مطبوع کارخانه داروسازی 4 نقش اساسی بر عهده دارد که عبارتند از :
1 . کنترل ذرات معلق در هوا ، بو و میکروارگانیسم ها
این عمل توسط فیلتراسیون هوا و با استفاده از فیلترهایی با نام تجاری HEPA که مخفف کلمات High Efficiency Particulate Air است انجام می گردد. ذرات معلق ، ذرات بسیار ریز جامد موجود در هوا هستند که معمولا با چشم غیر مسلح دیده نمی شوند. ابعاد آلاینده ها و ذرات در حد میکرون است. هوایی که از بیرون تامین و یا در محل کارخانه داروسازی به گردش در می آید همانند نیروی محرکه ای برای باکتری ها و آلاینده هایی است که توسط کارکنان و یا مواد وارد محیط شده اند. از آنجایی که تعدادی از این آلاینده ها برای محصولات دارو مضر است ، پاکسازی آنها توسط سیستم تهویه مطبوع امری ضروری از نظر بهداشتی و پزشکی است. راندمان فیلترهای HEPA حدود ۹۹/۹۷ درصد است.
دو منبع اصلی برای ذرات معلق وجود دارد که عبارتند از منبع ذرات خارجی و منبع داخلی.
منبع خارجی ذرات معلق و آلاینده عبارتند از :
1 . هوایی که از بیرون و بدون فیلتر شدن وارد محیط می شود.
2 . هوایی که از منافذ بین درب و پنجره و بدون فیلتر شدن وارد می شود.
برای کاهش آلودگی ها باید اقدامات زیر توسط سیستم تهویه مطبوع صورت گیرد :
1 . فیلتراسیون هوای ورودی
2 . افزایش فشار هوای اتاق تمیز با جریان هوا
3 . پوشاندن تمامی درزها و منافذ
منبع داخلی ذرات معلق و آلاینده ها عبارتند از :
1 . کارکنانی که در اتاق تمیز حضور دارند.
2 . سطوح اجسام موجود در اتاق تمیز
3 . تجهیزات فرآیند داروسازی
4 . مواد اولیه ورودی
در شکل زیر انواع مختلفی از فیلترهایی که درون دستگاه هواساز داروسازی که در دسته هواسازها یا همان هوارسان های بهداشتی قرار می گیرد نشان داده شده است.
2 . پایدار نگه داشتن فشار هوا
قسمت هایی در شرکت داروسازی که باید نسبت به سایر مناطق پاک باقی بمانند باید تحت یک فشار مثبت قرار بگیرند. به این معنی که جریان هوا باید از سمت قسمت های پاک داروسازی به سمت سایر بخش ها باشد تا آلودگی ها در قسمت پاک به شدت کاهش یابد. تغذیه هوای تازه و فیلتر شده و ایجاد فشار مثبت توسط سیستم تهویه مطبوع انجام می شود. اگر در یک مکان غیر از اتاق تمیز به ۲ تا ۱۰ بار تعویض هوا در ساعت نیاز باشد در محل تمیز داروسازی به حدود ۵۰ تا ۱۰۰ بار تعویض هوا در ساعت نیاز است.
3 . تنظیم رطوبت
مقدار رطوبت در پایداری و نیز اثر گذاری داروها تاثیر دارد و بایستی که توسط خنک کردن هوا تا دمای نقطه شبنم و یا با استفاده از رطوبت زدا و رطوبت زن آن را تنظیم نمود.
4 . کنترل دما
تنظیم دما علاوه بر تاثیر مستقیم بر آسایش کارکنان و سطح تمرکز آنها بر کار ، تاثیر مستقیم یا غیر مستقیم بر رشد آلاینده های میکروبی دارد و باید تحت کنترل و مطابق استانداردها باشد.
اکنون که به 4 نقش اساسی سیستم تهویه مطبوع در کارخانه های داروسازی اشاره داشتیم ، می خواهیم که پر کاربردترین و مناسب ترین دستگاه ها برای رسیدن به این شرایط را معرفی کنیم.
تجهیزات و دستگاه های سیستم تهویه مطبوع کارخانه داروسازی
انتخاب نوع و ظرفیت دستگاه برای هر پروژه با توجه به نیازهای اولویت بندی شده آن صورت می گیرد. ولی معمولا در پروژه های شرکت های داروسازی از تجهیزات زیر بیشتر استفاده می شود.
1 . هواساز و در بیشتر موارد هواساز بهداشتی یا همان هواساز هایژنیک با نصب انواع فیلترها ، کویل سرمایشی گرمایشی و نیز تجهیزات رطوبت زدا و رطوبت زن در آن
سوالی که مطرح می شود این است که هواساز داروسازی چطور 4 نقش اساسی گفته شده درباره سیستم تهویه مطبوع در کارخانه های داروسازی را می تواند داشته باشد؟ در پاسخ باید گفت که یک کویل مسی درون هواساز قرار می گیرد که اگر سیال سردی (مثل آب سردی که از سمت چیلر می آید) در آن جریان یابد و فن هواساز کار کند ، هوا سرد می شود و همین اتفاق زمانی که آب گرم بویلر موتورخانه به آن متصل می شود باعث گرمایش هوا می گردد. از طرفی درون همین دستگاه یک سری قطعات برای افزایش یا کاهش رطوبت و در نتیجه تحت کنترل درآوردن آن تعبیه می گردد (که در شکل زیر نمایش داده نشده است) و نیز اینکه همواره هوایی تازه و با فشار مثبت (از راه کانال کشی) وارد فضاهای مورد نظر طراح می شود و همچنین اینکه هر نوع فیلتری را که نیاز باشد درون هواساز داروسازی و در طول مسیر حرکت هوا می توان نصب نمود تا فیلتراسیون تکمیل گردد و هواساز در واقع به هواسازی هایژنیک (بهداشتی) تبدیل می گردد.
مطالعه بیشتر و تخصصی تر درباره اجزا و طرز کار و نیز استانداردهایی که یک هواساز هایژنیک باید داشته باشد در این مقاله ⇐ هواساز هایژنیک
2 . فن های اگزاست برای خارج کردن هوا
برای خارج نمودن هوا و ایجاد فشار و جریان مناسب ، طراح تصمیم می گیرد تا فن هایی را در نقاط مختلف در نظر بگیرد.
دستگاه های ذکر شده در بالا (هواساز و فن های اگزاست) منبع تولید سرمایش و گرمایش نیستند. منابع تولید سرمایش و گرمایش باید به صورت مرکزی باشد و انواع گوناگونی از آن وجود دارد که با توجه به نیازها ، محاسبات انجام شده و طراحی توسط مهندسان تهویه مطبوع ، مناسب ترین و بهینه ترین سیستم انتخاب می شود. برخی از این سیستم ها عبارتند از :
1 . چیلر برای سرد کردن آب و انتقال آن به کویل آب سرد هواساز و بویلر برای گرم کردن آب و انتقال آن به کویل آب گرم هواساز
مطالعه بیشتر و تخصصی تر درباره چیلرها ⇐ چیلر
2 . پکیج یونیت بهداشتی
در برخی موارد به جای اینکه هواساز و چیلر در دو فریم جداگانه طراحی و ساخته شوند می توان هر دو را در یک فریم و در یک دستگاه واحد مونتاژ نمود که در این صورت به آن پکیج یونیت گفته می شود که برای آشنایی بیشتر با ویژگی های آن می توانید مقاله زیر را مطالعه بفرمایید.
مطالعه بیشتر و تخصصی تر ⇐ پکیج یونیت
سیستم چیلر ، بویلر به همراه هواساز هایژنیک و فن های خارج کننده هوا ، علاوه بر تنظیم دقیق دما ، قابلیت تنظیم دقیق رطوبت نسبی هوا را نیز دارند و با نصب فیلترهای مخصوص در هواساز هایژنیک ، این سیستم به یک سیستم تهویه سرمایشی و گرمایشی کامل جهت استفاده در اتاق های تمیز و کارخانه های داروسازی تبدیل می شود.
نکته اینکه چیلرها علاوه بر کاربرد تهویه مطبوع به عنوان مهمترین و اصلی ترین دستگاه برای سرمایش فرآیندهای تولید دارو و دستگاه های صنعت داروسازی مورد استفاده گسترده قرار می گیرند که برای مطالعه بیشتر درباره وظیفه چیلرها در فرآیند تولید دارو پیشنهاد می کنیم که این مقاله ⇐ تنظیم دقیق دمای فرآیند داروسازی با چیلر را مطالعه بفرمایید.
تولید و فروش سیستم تهویه سرمایشی و گرمایشی کارخانه داروسازی و اتاق تمیز :
تهویه مطبوع ماخ طراح و سازنده انواع سیستم های تهویه مطبوع سرمایشی و گرمایشی مطابق با استانداردهای روز صنعت تهویه است. محصولات ما متناسب با هر پروژه ای به طور خاص و در جهت برآورده کردن نیازهای اساسی آن طراحی و تولید می شود. سیستم تهویه مطبوع سرمایشی و گرمایشی کارخانه داروسازی از نظر کنترل دقیق دما ، رطوبت و فیلتراسیون به صورت بهداشتی بسیار حساس است و ما دستگاه های تهویه آن را به صورت بهداشتی و مطابق با استانداردهای تعریف شده تولید و به صورت مستقیم از کارخانه و با قیمت مناسب عرضه می کنیم. جهت کسب اطلاعات بیشتر در مورد انواع سیستم های تهویه مطبوع ، انتخاب مناسب ترین سیستم و استعلام قیمت دستگاه ها با مهندسان ما تماس بگیرید.
مهندس احمدی (تهویه مطبوع ماخ) : 09127675117 – 09194427470
مهندس خورانی (تهویه مطبوع ماخ) : 09191639363
مطالعه بیشتر ⇓