چیلر زیر صفر چیست و چه ویژگی های خاص و کاربردهایی دارد؟
چیلر صنعتی زیر صفر معمولا یک سری خصوصیات خاص دارد که آن را نسبت به چیلرهای بالای صفر متمایز می کند. در ساخت آن باید از تجهیزات و نیز مبرد مخصوصی استفاده شود تا دستگاه بتواند آب را بدون مشکل و تا دماهای بسیار پایین سرد کند. از آنجایی که این دستگاه اغلب در کاربردهایی صنعتی مورد استفاده قرار می گیرد و به نوعی یک چیلر دائم کار محسوب می شود، ویژگی های خاص خود را دارد که در ادامه به ذکر آن خواهیم پرداخت.
چیلر صنعتی زیر صفر چیست ؟
معمولا یک چیلر در دمای مثبت 10 درجه سانتی گراد و بالاتر از آن (چیلر بالای صفر) کار کرده و آب را در مداری بسته تا این دما سرد می کند. اگر به آب با دمای 80- تا دمای 9+ درجه سانتی گراد نیاز باشد، احتیاط لازم برای جلوگیری از یخ زدن و آسیب احتمالی چیلر باید در نظر گرفته شود. در این حالت با افزودن ماده گلیکول به آب ، چیلر بالای صفر به چیلر زیر صفر یا همان چیلر صنعتی زیر صفر تغییر حالت می دهد. طبیعی است که آب خالص در دمای صفر درجه سانتی گراد یخ می زند. اواپراتور چیلر، مبدل حرارتی پوسته و لوله ای است که در آن آبی که قرار است سرد شود با مبرد (گاز فریون یا همان R407C , R134A و غیره) تبادل حرارتی انجام می دهد. مبرد موجود در اواپراتور باید در دمای 12- درجه سانتی گراد و یا سردتر از این مقدار باشد تا تبادل حرارتی به طور موثر بین آب و مبرد صورت بگیرد. در چیلر بالای صفر معمولا پایین ترین دمای آب خالص 9+ درجه سانتی گراد در نظر گرفته می شود. در دمای آب کمتر از 9+ از مخلوط آب و گلیکول برای کاهش دمای نقطه انجماد (یخ زدگی) آب استفاده می شود.
گلیکول چیست ؟
گلیکول ماده ای است که به آب موجود در مدار چیلر زیر صفر افزوده می شود تا از یخ زدن آب جلوگیری شود. گلیکول معمولا در دو نوع اتیلن گلیکول یا پروپیلن گلیکول موجود است. میزان کاهش دمای انجماد به غلظت گلیکول موجود در آب بستگی دارد. هر چه غلظت آن بیشتر باشد، نقطه انجماد نیز کاهش می یابد ولی اثر منفی بر میزان انتقال حرارت بین مبرد و محلول آب و گلیکول دارد که ظرفیت چیلر صنعتی زیر صفر را کاهش می دهد. بنابرین اولین تفاوت عمده چیلر زیر صفر و بالای صفر در ماده افزودنی گلیکول به آب است. در نصب اولیه چیلر ، آب و گلیکول به میزان حساب شده با هم مخلوط و سپس در مخزن چیلر پر می شود. در چیلر صنعتی زیر صفر ، دمای نقطه انجماد محلول آب و گلیکول باید حدود 10 تا 14 درجه کمتر از نقطه انجماد مورد نیاز در نظر گرفته شود.
نوع کمپرسور چیلر تراکمی زیر صفر
کمپرسور چیلر زیر صفر نیز با کمپرسور چیلر بالای صفر متفاوت است. فشار Low گاز مبرد در چیلر زیر صفر پایین تر بوده و CFM کمپرسور آن بیشتر است. در واقع شرکت های معتبر کمپرسورسازی جهان مانند بیتزر ، نوع خاصی از کمپرسور که قابلیت ایجاد دماهای بسیار پایین دارد را برای استفاده در چیلر زیر صفر پیشنهاد می دهند. چیلر تراکمی زیر صفر و بالای صفر در دو نوع چیلر تراکمی آب خنک و چیلر تراکمی هوا خنک ساخته می شود. منظور از آب خنک یا هوا خنک بودن آن، نوع کندانسور به کار رفته در آن است که در شکل زیر نمونه هایی از آنها را که در شرکت ما ساخته شده است، مشاهده می کنید.
مطالعه بیشتر درباره چیلرهای تراکمی هوا خنک در متن ⇐ چیلر هوایی
مطالعه بیشتر درباره چیلرهای تراکمی آب خنک در متن ⇐ چیلر آبی
ویژگی های خاص این نوع از چیلرها :
تا بدین جا به برخی از ویژگی های خاص و منحصر به فردی که چیلر صنعتی زیر صفر دارد (از جمله نوع کمپرسور مخصوص آن و محلول آب و گلیکول و …) اشاره کردیم و برخی دیگر از این خصوصیات عبارتند از :
1 . طراحی مدار کنترل ضد یخ (Anti Freeze) دستگاه به طور خاص و با تمهیدات ویژه برای جلوگیری از هر گونه احتمال یخ زدگی مبدل ها و سایر اجزا
2 . تنظیم فشار مبرد در کندانسور دستگاه با افزایش یا کاهش دادن دور فن های کندانسور به صورت اتوماتیک
3 . متفاوت بودن ظرفیت شیر انبساط ، تجهیزات کنترل کننده و دیگر اجزای سیستم نسبت به چیلرهای معمولی و انتخاب آنها طبق پیشنهاد نرم افزارهای طراحی سیکل های برودتی
4 . تعبیه پمپ و مخزن ذخیره آب متناسب با مقدار گلیکول افزوده شده به مدار آب
5 . خاص بودن نوع کمپرسور (شرکت های کمپرسور سازی جهانی مثل بیتزر برای کاربردهای دما پایین، کمپرسورهای مخصوص بهینه و کارآمدی را پیشنهاد می دهند)
6 . استفاده از آکومولاتور در چیلر زیر صفر (برای تغییر فاز کامل مبرد از حالت مایع به گاز در اواپراتور و عدم ورود مایع مبرد به کمپرسور و جلوگیری از آسیب آن، از آکومولاتور یا همان مایع شکن در مدار مبرد استفاده می شود تا مبرد به طور کامل از حالت مایع به گاز تغییر فاز دهد. علت این کار، پایین بودن تبادل حرارت بین مبرد و محلول آب و گلیکول است که در دماهای بسیار پایین میزان تبادل حرارت کاهش می یابد.)
چیلر با دمای 40- تا 120- درجه سانتی گراد چه ویژگی های خاصی دارد؟
چنانچه بخواهیم تنها در یک سیکل (تنها یک مدار با یک کندانسور و اواپراتور) به دماهای بسیار پایین دست پیدا کنیم با محدودیت های مربوط به افت راندمان حجمی در کمپرسور مواجه می شویم. زیرا هر چه نسبت تراکم کمپرسور را برای رسیدن به دما و فشار کندانس بالاتر افزایش دهیم، راندمان حجمی و ظرفیت آن کاهش پیدا می کند. به همین خاطر برای رسیدن به دماهای بسیار پایین (از 40- تا 120- درجه سانتی گراد) از یک سیکل مخصوص به اسم سیکل دما بالا و دما پایین یا همان آبشاری (cascade) استفاده می شود. مطابق شکل زیر که یک سیکل آبشاری 2 مرحله ای را نشان می دهد، سیستم از دو مدار کاملا مجزا که هر یک مبرد خاص خود را دارد تشکیل می شود که به یکی از آنها مدار دما بالا و به یکی هم مدار دما پایین گفته می شود. اواپراتور مدار دما بالا مسئول کاهش دمای کندانسور مدار دما پایین در یک مبدل حرارتی است. یعنی کندانسور مدار دما پایین گرمای اضافی خود را در این مبدل حرارتی به اواپراتور مدار دما بالا می دهد. سیکل های آبشاری در چیلر زیر صفر می تواند به صورت 2 یا چند مرحله ای باشد که برای دستیابی به دماهای پایین تر تعداد مدارها (مرحله ها) افزایش می یابد. بدین ترتیب برای کاربردهایی که به دماهای پایین تر از 40- نیاز است باید چیلر زیر صفر مورد نظر با این ویژگی های خاص طراحی و ساخته شود.
کاربردهای چیلر زیر صفر
مهمترین کاربردهایی که چیلرهای صنعتی زیر صفر دارند عبارتند از :
1 . انجماد و ذخیره سازی به عنوان چیلر سردخانه
2 . به عنوان چیلر یخساز
3 . به عنوان چیلر آب سرد کن صنعتی
4 . فرآیند تولید و نگهداری محصولات لبنی ، مواد غذایی و نوشیدنی ها
5 . چیلر رطوبت گیری
6 . چیلر سالن های اسکیت روی یخ
7 . آزمایشگاه های خاص
8 . صنایع گوناگونی مانند صنایع شیمیایی ، نساجی ، مخابراتی ، ابزار دقیق و …
9 . صنایع هوا فضا و نظامی
10 . چیلر صنعتی زیر صفر برای سوخت هیدروژنی ، صنایع نیمه هادی ، صنایع داروسازی و پزشکی
11 . و هر نوع کاربرد دیگری که به دماهای بسیار پایین در آن نیاز باشد به این نوع از چیلرها و با این ویژگی های خاص نیاز است.
ساخت و فروش چیلرهای صنعتی زیر صفر
شرکت ماخ طراح و تولید کننده انواع چیلر زیر صفر و بالای صفر در ابعاد ، طرح ها ، دماها و ظرفیت های گوناگون است. چیلرهای ما طبق استانداردهای روز صنعت تبرید ، طراحی و ساخته می شوند. محصولات ما به علت تولید و فروش مستقیم از کارخانه با قیمت مناسب عرضه می شوند. مهندسان ما چیلرها را به طور خاص و پس از جمع آوری اطلاعات ، انجام محاسبات و متناسب با نیاز هر پروژه و درخواست های مشتری طراحی و تولید می کنند. جهت کسب اطلاعات بیشتر درباره انواع چیلر زیر صفر و بالای صفر و نیز استعلام قیمت آنها با مهندسان ما تماس بگیرید.
مهندس احمدی : 09127675117 – 09194427470
مهندس خورانی : 09191639363
مطالعه بیشتر ⇓
بله در برخی کاربردها که به دمای تا 5- درجه سانتی گراد نیاز باشد با افزودن تجهیزاتی مثل رسیور به چیلرهای معمولی می توان به دماهای پایین (تا حدودا 5- درجه) دست یافت. رسیور قطعه ای است که مبرد مازاد موجود در مدار را به شکل مایع در خود نگه می دارد.
اگر به دماهای کمتر از 20- درجه سانتی گراد نیاز باشد ، باید از کمپرسورهای مخصوص برای ایجاد دماهای پایین مطابق با کاتالوگ شرکت های سازنده کمپرسور استفاده شود که یکی از آنها کمپرسورهای پیستونی دبل استیج (دو مرحله ای یا همان Double Stage) است که گاز مبرد را در دو مرحله فشرده می کند.