ورزشکاران باشگاه بدنسازی و سایر رشته ها همواره باید در محیطی با شرایط دمایی و رطوبتی استاندارد (21 درجه سانتی گراد) و ثابتی که سیستم تهویه مناسب فراهم می کند تمرین کنند. در ادامه برای انتخاب سیستم تهویه سرمایشی و گرمایشی مناسب و شناخت مزایا و معایب آنها پیشنهاداتی را ارائه می دهیم تا بتوانید بهترین تصمیم را در این خصوص بگیرید.
سیستم تهویه مناسب باشگاه بدنسازی و رطوبت و دمای استاندارد آن
رطوبت و دمای مناسب باشگاه بدنسازی می تواند از یک سالن نسبت به سالن دیگر بسیار متغیر باشد. باشگاه های بزرگ برای حفظ سطح آسایش مشتریان با مشکلاتی مواجه هستند. ما در این متن توضیحاتی در مورد مشکلات عدم کنترل مناسب دما و رطوبت را ارائه می دهیم و سپس دستگاه هایی را معرفی می کنیم که بتوان بهترین شرایط را در سالن های بدنسازی ایجاد نمود.
دمای استاندارد و نگهداری ماهیچه ها به صورت گرم
طبق گفته مجله معتبر Iron Man در حوزه بدنسازی ، رساندن و نگه داشتن دمای ماهیچه ها در حد مناسب (به صورت گرم) امری ضروری محسوب می شود. Iron Man پیشنهاد می کند که سالن باید در دمای تقریبی 21 درجه سانتی گراد ثابت نگه داشته شود. انجمن The International Fitness Association پیشنهاد می کند باشگاه هایی که نزدیک استخر قرار دارند (فضای سالن بدنسازی و استخر در مجاورت یکدیگر هستند) دما بین 21 تا 27 درجه سانتی گراد ثابت نگه داشته شود. همچنین این انجمن پیشنهاد می کند که کلاس های یوگا در دمای نزدیک 27 درجه سانتی گراد و با سطح رطوبت نسبی 40 تا 60 درصد ثابت نگه داشته شوند.
اگر سیستم تهویه مطبوع باشگاه شما به طور مناسب طراحی و انتخاب نشده باشد یا نقش خود را به خوبی انجام ندهد چه اتفاقی خواهد افتاد ؟ نتیجه آن ایجاد یک محیط داغ و مرطوب است زیرا سیستم تهویه مطبوع نمی تواند رطوبت هوا را کاهش دهد و در نتیجه مشکلات زیر به وجود می آیند.
مشکلات ناشی از عدم کنترل رطوبت و دمای مناسب باشگاه بدنسازی
1 . رشد قارچ ها و کپک های مختلف ، باکتری ها و ویروس ها به علت مرطوب بودن هوا
2 . افزایش هزینه های مصرف انرژی
3 . کشیدن کار حداکثر از دستگاه تهویه مطبوع برای بهبود شرایط
4 . تهویه ناکافی هوای باشگاه و تجمع گاز خطرناک CO2
به هنگام ورزش کردن ، قلب تعداد دفعات بیشتری کار کرده و با افزایش تنفس ، مقدار خروج گاز دی اکسید کربن از بدن نیز افزایش می یابد. در هوایی که CO2 بیش از حد داشته باشد ورزشکاران سریعا احساس خستگی می کنند. علاوه بر آن مشکلات دیگری مانند تحریک شش ها ، چشم ، بینی و دهان اتفاق افتاده و تنگی نفس بوجود می آورد. مشتریان به خوبی این مشکلات را حس کرده و اقدام به کنسل کردن عضویت خود می کنند و باشگاهی را انتخاب می کنند که با سطح آسایش بیشتری در آن تمرین کنند. بنابرین سیستم تهویه مطبوع باشگاه باید دارای سیستم گردش هوا و تامین هوای تازه باشد.
انتخاب مناسب ترین سیستم تهویه مطبوع برای باشگاه بدنسازی
ما تعدادی از سیستم هایی که می توانند نیازهای باشگاه را تامین کنند و رطوبت و دمای مناسب باشگاه بدنسازی را به طور ثابت نگه دارند را معرفی می کنیم.
1 . سیستم چیلر آبی یا چیلر هوایی و یا مینی چیلر به همراه فن کویل و هواساز
هواساز دستگاهی است که در بیرون از محل مورد نظر (بیرون باشگاه) نصب شده و با کانال کشی به قسمت های مختلف داخل ساختمان راه می یابد. آب توسط دستگاهی مانند مینی چیلر هوا خنک (در ظرفیت های کم) یا چیلر (در ظرفیت های زیاد) سرد شده و به هواساز فرستاده می شود. برای گرمایش نیز آب توسط پکیج گازسوز (در ظرفیت های کم) یا بویلر (در ظرفیت های زیاد) گرم شده و به هواساز فرستاده می شود. هواساز دارای یک فن است که هوا را از لابلای لوله های آب سرد یا گرم وزیده و پس از تنظیم دمای آن ، رطوبت آن را نیز توسط تجهیزات رطوبت زنی و رطوبت گیری تنظیم نموده و با گذراندن هوا از فیلترهای مخصوص ، هوای پاک و با اکسیژن کافی را با دما و رطوبت تنظیم شده در سالن مورد نظر توزیع می کند. بنابرین کامل ترین و مناسب ترین سیستم برای تهویه هوای باشگاه بدنسازی و سالن های ورزشی و رساندن رطوبت و دمای آن به حالت استاندارد و تحت کنترل همین سیستم هواساز متصل به چیلر و بویلر است. همانطور که اشاره کردیم از مزایای این سیستم علاوه بر تحت کنترل درآوردن دما و رطوبت این است که دستگاه هواساز در بیرون از باشگاه نصب شده و همواره هوایی تازه با اکسیژن بالا وارد باشگاه کرده و CO2 موجود در هوای داخل نیز خارج می گردد و با کانال می توان هوای تهویه شده را در همه نقاط پخش کرد. چیلرها نیز به دو صورت تراکمی هوایی و آبی موجود هستند که در مقاله های زیر می توانید با ساختار آنها بیشتر آشنا شوید.
مطالعه بیشتر درباره دستگاه هواساز و ویژگی های آن در این مقاله ⇐ هواساز
مطالعه بیشتر درباره اجزا و ساختار چیلرهای هوایی در این مقاله ⇐ چیلر هوایی
مطالعه بیشتر درباره اجزا و ساختار چیلرهای آبی در این مقاله ⇐ چیلر آبی
2 . سیستم تهویه مطبوع سرمایشی و گرمایشی روف تاپ پکیج
روف تاپ پکیج ترکیبی از چیلر و هواساز در یک دستگاه مشترک است. یعنی دیگر نیاز نیست که هواساز و چیلر جداگانه ساخته شوند و وقتی این دو دستگاه بر روی یک چارچوب در کنار هم قرار بگیرند به سیستم به وجود آمده روف تاپ پکیج یا پکیج یونیت سرمایشی گرمایشی گفته می شود.
مطالعه بیشتر درباره ساختار و خصوصیات روف تاپ پکیج ها در این صفحه ⇐ روف تاپ پکیج
3 . سیستم تهویه مطبوع مرکزی GHP
سیستم تهویه سرمایشی و گرمایشی GHP نیز از سیستم های مدرنی است که به هواساز مستقر در بیرون و فن کویل های داخل ساختمان متصل می شود که توضیحات آن در متن مربوطه (مقاله زیر) به طور کامل شرح داده شده است. خوبی GHP این است که با گاز شهری کار می کند و مصرف برق آن کم است. این دستگاه هم برای موقعی که به منظور سرمایش مورد استفاده قرار می گیرد و هم موقعی که به منظور گرمایش مورد استفاده قرار می گیرد از گاز شهری به عنوان منبع انرژی استفاده می کند. در واقع این دستگاه دارای موتوری گازسوز است که این موتور به گاز شهری کار کرده و محور کمپرسورها را به دوران در می آورد. سیستم تهویه GHP که به همراه هواساز یا فن کویل ها می تواند مورد بهره برداری قرار بگیرد یک سیستم تهویه مناسب برای باشگاه بدنسازی محسوب می شود که همانند چیلر و بویلر که اشاره کردیم می تواند رطوبت و دمای استاندارد و ثابتی را فراهم کند ولی مشکل اینجاست که GHP ها دستگاه های وارداتی هستند و ضمن اینکه قیمت بالایی دارند در شرایط تحریمی خدمات پس از فروش و تامین قطعات آنها نیز با مشکلاتی همراه می شود.
مطالعه بیشتر درباره مزایا و خصوصیات GHP در این مقاله ⇐ سیستم تهویه مطبوع مرکزی GHP
مطالعه بیشتر درباره انواع فن کویل ها در این مقاله ⇐ فن کویل
4 . کولرهای گازی
در اکثر باشگاه های بدنسازی کم متراژ از کولر گازی استفاده می شود. مشکلی که وجود دارد این است که یونیت داخلی کولرهای گازی که معمولا به شکل دیواری است نمی توانند هوای داخل را به بیرون هدایت یا هوای تازه وارد باشگاه کنند که تامین آن برای ورزشکاران امری ضروری است. از طرفی هم باید به تعداد زیاد در نقاط مختلف نصب شوند که مصرف انرژی قابل توجهی نیز دارند. کولر گازی می تواند دما را در حد مورد نیاز تنظیم کند ولی کنترلی بر روی رطوبت وجود ندارد.
5 . داکت اسپلیت
داکت اسپلیت همان کولر گازی است ولی سه تفاوت اساسی نسبت به آن دارد. اول اینکه یونیت داخلی دیگر دیواری نیست بلکه در قسمتی از سقف جاسازی شده و هوا را پس از تهویه (سرمایش یا گرمایش) با کانال به نقاط مختلف می فرستد و بنابرین ظرفیت بالاتری نسبت به کولر گازی دارد و دوم اینکه می توان در آن کانالی ایجاد نمود که به هوای آزاد راه داشته باشد و بتواند هوای تازه وارد باشگاه کند و سوم اینکه برای گرمایش دیگر مثل کولر گازی با برق کار نمی کند بلکه یک کویل آبگرم در یونیت داخلی آن تعبیه می شود که با متصل نمودن آبگرم پکیج یا موتورخانه به آن می توان از همین دستگاه به منظور سیستم گرمایشی نیز بهره برد. مشکلی که وجود دارد این است که دیگر رطوبت را نمی توان تحت کنترل و در حد استاندارد نگه داشت و همانطور که اشاره کردیم تنها با هواساز می توان رطوبت را کنترل کرد.
6 . سیستم های تبخیری مثل کولر آبی ، ایرواشر و زنت
همانطور که با کولرهای آبی آشنایی دارید (که دستگاه هایی مثل زنت و ایرواشر هم همانند کولرهای آبی هستند) این دستگاه ها مناسب باشگاه بدنسازی نیستند زیرا نه می توانند دما را در مقدار استاندارد ثابت نگه دارند و نه اینکه رطوبت را کنترل کنند. از طرفی باعث افزایش رطوبت هم می شوند که با توجه به فعالیت زیاد بدنی ورزشکاران چنین سیستمی پیشنهاد نمی شود.
تهویه مطبوع ماخ طراح و سازنده انواع دستگاه های گرمایشی و سرمایشی برای کاربردهای گوناگون ورزشی ، مسکونی ، تجاری ، صنعتی ، اداری و … متناسب با نیازهای هر مشتری و مطابق با استانداردهای روز است. جهت کسب اطلاعات بیشتر در مورد سیستم تهویه مطبوع سرمایشی و گرمایشی باشگاه بدنسازی و کنترل مناسب دما و رطوبت آن ، آشنایی با دستگاه های مختلف ، انتخاب مناسب ترین دستگاه برای پروژه خود و نیز استعلام قیمت آنها با مهندسان ما تماس بگیرید.
مهندس احمدی (تهویه مطبوع ماخ) : 09127675117 – 09194427470
مهندس خورانی (تهویه مطبوع ماخ) : 09191639363
مطالعه بیشتر ⇓
سیستم های تهویه مطبوع بدون کانال