سیستم VRF چیست ؟

سیستم وی آر اف چیست ؟

برای پاسخ دادن به سوال سیستم وی آر اف چیست می توان گفت که سیستم VRF دستگاه یکپارچه سرمایشی و گرمایشی است که به صورت دو تکه (شامل یونیت خارجی و یونیت های داخلی) ساخته شده و با لوله کشی مسی حاوی مبرد به یکدیگر متصل می شوند و به همین خاطر به آن اسپلیت مرکزی VRF نیز گفته می شود زیرا همانند اسپلیت (کولر گازی) به صورت دو تکه ساخته می شود. یونیت خارجی که در مکانی خارج از ساختمان مانند پشت بام یا حیاط نصب شده، به صورت مرکزی به چندین یونیت داخلی یا همان فن کویل متصل می شود و سرمایش و گرمایش ساختمان را تامین می کند. البته پاسخ دادن به سوال سیستم VRF چیست اندکی پیچیده تر از این توضیحات است که نحوه عملکرد و طرز کار آن را در این متن شرح خواهیم داد. در ضمن به مسائل مربوط به قیمت ، مزایا و معایب و مشکلات مهم استفاده از آن در ایران خواهیم پرداخت.

وی آر اف

سیستم VRF چیست و چگونه کار می کند ؟

به طور علمی تر در پاسخ به سوال سیستم VRF چیست می توان گفت که این نام از سه حرف اول کلمات Variable (به معنی متغیر) Refrigerant (به معنی مبرد) و Flow (به معنی جریان) اقتباس شده است. در سیستم وی آر اف با تکنولوژی خاصی می توان مقدار جریان مبردی که به هر یونیت داخلی (فن کویل) ارسال می شود را کنترل و دقیقا مطابق با نیاز مصرف کننده ، دمای هر فن کویل را مستقلا و به میزان دلخواه تنظیم نمود.

طرز کار این سیستم تقریبا شبیه انواع چیلر تراکمی به همراه فن کویل ها است و با این تفاوت که در مدار آن، آب وجود ندارد و مبرد (گاز فریون) مستقیما حمل کننده انرژی گرمایی بین یونیت های داخلی و خارجی است. در چیلرها ، آب درون یک مبدل جاسازی شده در چیلر ، سرد شده و با پمپ به فن کویل های درون ساختمان ارسال می شود ولی در سیستم VRF ، مبرد (گاز فریون) مستقیما به فن کویل های درون ساختمان ارسال می شود تا در فصل گرم عمل سرمایش هوا و در فصل سرد عمل گرمایش هوا انجام شود. اگر بخواهیم به شکلی بسیار ساده و قابل فهم ساختار این دستگاه را شرح دهیم، بهتر است که به ساختار دستگاه اسپلیت (کولر گازی) توجه کنیم که چطور گاز فرئون (مبرد) با جریان یافتن بین یونیت دیواری داخل ساختمان و یونیت بیرون از ساختمان می تواند هم عمل سرمایش و هم گرمایش هوا را انجام دهد، دقیقا در وی آر اف ها نیز با چنین روشی (البته به صورت مرکزی و تهویه چندین بخش به صورت همزمان و با تکنولوژی و کنترل بهتر) گرمایش و سرمایش هوا انجام می گیرد. البته این بدان معنا نیست که قیمت سیستم تهویه مطبوع سرمایشی و گرمایشی VRF برابر با مجموع چند کولر گازی است زیرا تکنولوژی خاصی برای کنترل مبرد و بهینه سازی مصرف انرژی دارد که در ادامه طرز کار آن را شرح می دهیم و همچنین به بررسی معایب و مشکلات مهم آن در ایران نیز خواهیم پرداخت.

وی آر اف ها به دو دسته کلی EHP و GHP تقسیم بندی می شوند. EHP مخفف Electric Heat Pump و GHP مخفف Gas Heat Pump است که EHP تماما با انرژی برق و GHP با انرژی گاز شهری (گاز طبیعی) کار می کند.

در یونیت خارجی وی آر اف نوع EHP یک یا چند الکتروموتور و در یونیت خارجی وی آر اف نوع GHP یک موتور احتراق داخلی گازسوز پیستونی (شبیه موتور اتومبیل) وجود دارد که یک یا چند کمپرسور اسکرال را به گردش در آورده و کمپرسور نیز عمل متراکم کردن مبرد و چرخش آن در مدار را بر عهده دارد. مبرد در مدار با لوله کشی به اواپراتورهای (مبدل های حرارتی) جاسازی شده در یونیت های داخلی (فن کویل ها) منتقل می شود و در اثر تبادل حرارت با هوای محیط داخل ساختمان، دمای هوای داخل ساختمان را کاهش یا افزایش می دهد.

همانطور که در شکل زیر مشاهده می کنید، یونیت های خارج از ساختمان روی بام مستقر و با لوله های مسی به یونیت های داخلی یا همان فن کویل ها متصل می شوند و هم عمل سرمایش هوای داخل را انجام می دهند و هم عمل گرمایش را.

فن کویل های متصل به VRF و GHP

سرمایش و گرمایش همزمان وی آر اف

اسپلیت مرکزی VRF علاوه بر سرمایش توانایی گرمایش را نیز دارد. مخصوصا در نوع GHP آن که با موتور احتراق داخلی کار می کند، گرمای موتور توسط یک مبدل حرارتی به سیکل کاری وی آر اف تزریق شده و راندمان دستگاه را به عنوان سیستم گرمایشی به شدت افزایش می دهد. بنابرین توصیه می شود برای ساختمان هایی که به سیستم گرمایشی در کنار سیستم سرمایشی نیاز دارند و برای گرمایش تجهیزات دیگری در نظر نگرفته اند بهتر است که از GHP به جای EHP استفاده شود. دیگر مزیت اسپلیت مرکزی VRF نوع GHP این است که در تابستان با مصرف گاز شهری، عمل سرمایش کل ساختمان انجام می شود و هزینه های سنگین مصرف برق در تابستان را نخواهیم داشت. 

اجزای یونیت خارجی سیستم VRF و طرز کار آن

به شکل زیر دقت کنید. این شکل اجزای مهم یونیت خارجی (یونیتی که در بیرون از ساختمان نصب می شود) سیستم VRF نوع GHP را نشان می دهد. موتور احتراقی سیلندر پیستونی گازسوزی را که مشاهده می کنید، با سوزاندن گاز شهری روشن شده و کمپرسورها را به گردش در می آورد و در پی آن مبرد در مدار جریان یافته و به سمت سایر اجزای این سیستم حرکت می کند و با گردش دائمی بین اجزای یونیت داخلی و خارجی هم سرمایش هوا در تابستان و هم گرمایش هوا در زمستان را انجام می دهد. نکته اینکه در وی آر اف نوع EHP به جای موتور احتراقی از موتور الکتریکی استفاده می شود و تماما با برق کار می کند.

اجزای سیستم VRF نوع GHP

اجزای یونیت داخلی (فن کویل ها) و طرز کار آن

فن کویلی که در شکل زیر مشاهده می کنید از نوع سقفی است و این فن کویل ها در اشکال دیگری (زمینی و دیواری) هم ساخته می شوند. به طور کلی یونیت داخلی سیستم VRF (فن کویل ها) ساختاری ساده دارند و از یک کویل مسی و فن ساخته می شوند و طرز کار آنها به این شکل است که مبرد (گاز فرئون) درون آن جریان یافته و با دوران فن و گردش هوا در اطراف کویل، هوا سرد یا گرم می شود. البته ساختار به این سادگی ها هم نیست و یک مکانیزم کنترلی در این سیستم وجود دارد که مقدار مبرد ورودی به هر فن کویل را به طور هوشمند و پس از جمع آوری اطلاعاتی نظیر دمای درخواستی از سوی کاربر و دمای محیط و … کنترل می کند تا با صرف حداقل انرژی، دمای لازم تامین شود و همین مکانیزم کنترلی است که با تکنولوژی بالایی ساخته شده و قیمت دستگاه VRF سرمایشی و گرمایشی را افزایش می دهد.

اجزای یونیت داخلی سیستم تهویه VRF

در شکل زیر نحوه ورود و خروج هوا به یونیت داخلی سیستم وی آر اف در حالت سرمایشی نشان داده شده است. وقتی کار دستگاه روی حالت گرمایشی تنظیم شود، هوای سرد اتاق ها وارد یونیت داخلی شده و هوای گرم از آن خارج می شود.

ورود و خروج هوا به یونیت داخلی وی آر اف

مزایا ، معایب و مشکلات مهم استفاده از سیستم تهویه مطبوع VRF در ایران

مزایا :

ما در یک مقاله جداگانه و به طور مفصل به مهمترین مزایا و برتری های سیستم تهویه VRF نوع EHP (نوع تمام الکتریکی آن) پرداخته ایم که برای آشنایی با این مزایا پیشنهاد می کنیم که این مقاله ⇐ VRF را مطالعه بفرمایید. همچنین برای آشنایی بیشتر در مورد ساختار و مزایای نوع GHP آن (نوع گازسوز آن) این متن ⇐ GHP را مطالعه بفرمایید.

معایب و مشکلات مهم آن در ایران :

درست است که دستگاه VRF مزایای مهمی از جمله سرمایش و گرمایش همزمان در یک دستگاه واحد ، کنترل مستقل یونیت های داخلی (فن کویل ها) ، بهینه سازی مصرف انرژی و غیره دارد ولی استفاده از آن در کشورمان ایران با مسائل ، معایب و مشکلات مهم و غیر قابل انکاری روبروست که مهمترین آنها عبارتند از :

1 . قیمت بالا

سیستم VRF به خاطر ساختار و تکنولوژی های بالایی که دارد قیمت نسبتا بالایی حتی در خارج از کشور دارد و از طرفی به این خاطر که همه دستگاه های VRF وارداتی هستند و کشورمان تحت تحریم های بین المللی قرار دارد واردات آن با مشکلات و مسائل مهمی همراه بوده و دور زدن این تحریم ها در نهایت منجر به افزایش قیمت بیشتر آن می شود. علاوه بر قیمت اولیه بالا ، هزینه اجرای این سیستم نیز بالاست چونکه تمام لوله کشی ها از جنس مس بوده (شامل لوله های مسی بین یونیت های داخلی و بیرون از ساختمان و نیز استفاده از قطعه مسی Y Branch برای گرفتن انشعابات از لوله های مسی) و در کل مدار نیز باید مبرد تزریق شود. برای آشنایی بیشتر با قیمت سیستم VRF پیشنهاد می کنیم که این مقاله ⇐ قیمت VRF را مطالعه بفرمایید.

2 . عدم وجود نمایندگی های رسمی و خدمات پس از فروش گسترده به علت تحریم ها

همانطور که توضیح دادیم تمام VRF ها به کشورمان وارداتی بوده و تولید داخلی در این زمینه در ایران وجود ندارد و تحریم ها باعث غیر فعال شدن نمایندگی های رسمی آن در ایران شده و ضمن افزایش قیمت این سیستم ها ، خدمات پس از فروش آن با مسائل و مشکلات زیادی همراه است.

3 . مشکلات فراوان در تامین قطعات یدکی

هر دستگاهی بعد از چند سال کار فرسوده می شود و به قطعات یدکی نیاز دارد و در ضمن هر دستگاه نو هم ممکن است حتی در همان سال اول نیاز به تعمیر و خدمات پس از فروش داشته باشد که قطعات یدکی سیستم سرمایشی گرمایشی VRF به سختی در ایران یافت می شود و در صورت تامین نیز قیمت بسیار بالایی دارد.

بنابرین با توجه به این معایب و مشکلات مهم و غیر قابل انکار استفاده از آن در ایران پیشنهاد ما این است که به جای خرید VRF از سیستم های جایگزین (برای مثال کولرهای گازی برای مساحت کمتر از 150 متر مربع و چیلر و فن کویل ها برای مساحت بیشتر از 150 متر مربع) استفاده کنید که هم سطح آسایش مطلوب و مورد نظر شما تامین شود و هم اینکه تحریم ها روی این سیستم ها تاثیری نداشته و چنین مشکلاتی نخواهید داشت.

آشنایی بیشتر با چیلرهای ساختمانی ، قیمت و طرز کار آنها در این مقاله ⇐ چیلر ساختمانی

استعلام قیمت و فروش دستگاه های سرمایشی و گرمایشی وی آر اف

تهویه مطبوع ماخ نمایندگی فروش مستقیم محصولات وی آر اف (هم از نوع EHP و هم GHP) شرکت های معتبر جهانی LG ، Panasonic ، Hisense و دیگر برندها را بر عهده دارد و محصولات را با مناسب ترین قیمت و تحت ضمانت برند سازنده آن، به فروش می رساند. این دستگاه ها از جمله مدرن ترین دستگاه های تهویه مطبوع گرمایشی و سرمایشی در سطح جهان هستند و مخصوصا به علت گازکشی سراسری در ایران و ارزان تر بودن قیمت گاز نسبت به برق، وی آر اف نوع GHP کاربرد و مزایای بیشتری جهت استفاده در ایران دارد.

همچنین انواع دیگر دستگاه های برودتی و حرارتی از جمله انواع چیلر ، روف تاپ پکیج ، مینی چیلر و … نیز در محل کارخانه شرکت ما طراحی و تولید می شود. جهت کسب اطلاعات بیشتر درباره وی آر اف و سایر دستگاه های گرمایشی و سرمایشی، شناخت بیشتر ویژگی های آنها و انتخاب مناسب ترین دستگاه برای ساختمان خود و نیز استعلام قیمت آنها با مهندسان ما تماس بگیرید.

مهندس احمدی : 09127675117 – 09194427470

مهندس خورانی : 09191639363

مطالعه بیشتر ⇐ قیمت فن کویل

مطالعه بیشتر با سیستم VRF (نوع EHP) شرکت LG و قیمت آن ⇐ LG VRF

مطالعه بیشتر با سیستم VRF (نوع GHP) شرکت LG و ویژگی های آن ⇐ LG GHP

وی آر اف ها برای کاربرد در چه اماکنی مناسب هستند؟

دستگاه های وی آر اف برای استفاده در تمام مکان ها (اداری، مسکونی، تجاری، ورزشی، آموزشی و حتی صنعتی و غیره) و با شرایط آب و هوایی متفاوت (معتدل، شرجی، سردسیر و غیره) مناسب هستند و در استفاده از آنها مانعی وجود ندارد و در نهایت مهندسان متخصص در زمینه انتخاب سیستم تهویه مطبوع باید بر اساس پارامترهایی مثل قیمت، مصرف انرژی، مشکلات پروژه، نحوه اجرا و غیره بین سیستم های مختلف دست به انتخاب بزنند.

چرا هزینه تمام شده سیستم VRF در مقایسه با سایر سیستم ها بیشتر است؟

چند مسئله باعث شده که هزینه اجرای این سیستم مخصوصا در کشور ما را بالا ببرد و در نتیجه استقبال کمتری از این سیستم در مقایسه با سایر تجهیزات سرمایشی و گرمایشی صورت بگیرد که مهمترین آنها عبارتند از : اعمال هزینه های بیشتر در واردات این دستگاه ها به خاطر تحریم ها، وابستگی شدید قیمت این محصول به ارز، وجود تکنولوژی های مدرن در راستای کاهش مصرف و افزایش عمر سیستم و اثر مستقیم آن بر قیمت ساخت دستگاه، افزایش چشمگیر هزینه نصب آن (استفاده از تعداد زیادی Y branch و لوله مسی در مسیر نصب سیستم)

آیا در ایران هم VRF تولید می شود؟

خیر. ساخت این دستگاه ها تکنولوژی بالایی را می طلبد و در حال حاضر هیچ شرکتی در کشورمان VRF تولید نمی کند.

به این متن چند ستاره میدین؟ (ستاره سمت چپ بیشترین امتیاز رو داره. بدون نیاز به ثبت نام در سایت می تونید امتیاز بدید)
[کل: 98 میانگین: 4]
اشتراک گذاری :

10 دیدگاه. ارسال دیدگاه جدید

  • شهرام لله گانی
    نوامبر 16, 2017 1:25 ق.ظ

    با سلام
    توضیحات خلاصه و عالی بود
    تشکر

    پاسخ
  • با سلام عالی بود من خودم بیست ساله در حوزه کلیه سیستمهای مطبوع و سردخانه کار میکنم13ساله که با وی آر اف نصب و تعمیرات وخدمات آن آشنا شدم فوق العاده است این سیستم من به اکثر کسانی که مشورت میکنن وی آر اف بشون پیشنهاد میکنم.

    پاسخ
    • بله vrf از مدرن ترین دستگاه های سرمایشی و گرمایشی هست که به دو نوع EHP (الکتریکی) و GHP (گازسوز) تقسیم میشه که ما در اکثر پروژه ها نوع GHP رو به علت گازکشی سراسری در ایران و مزایای این دستگاه، پیشنهاد میدیم. البته در سال های اخیر همانطور که توضیح دادیم به خاطر تحریم ها استفاده از آن در ایران با مسائل و مشکلات زیادی همراه است که کاربرد آن را با محدودیت هایی همراه ساخته که قبل از خرید حتما به این معایب و مشکلات توجه کنید.

      پاسخ
    • رحمان رحیم زاده
      اکتبر 17, 2022 11:09 ب.ظ

      سلام آقای نفادی
      یا هریک از دوستانی که با سیستم وی ار اف آشنایی کامل دارد
      لطفا به این شماره پیام دهید
      راهنمایی در مورد سیستم vrf سانیو دارم .
      ۰۹۱۶۶۰۷۳۳۰۱
      رحیم زاده -اهواز
      با سپاس فراوان

      پاسخ
  • سلام ممنون جالب بود

    پاسخ
  • سید علی حسینی
    مارس 29, 2023 9:50 ق.ظ

    سلام، خلاصه، ساده و روان توضیح داده شده است۰

    پاسخ
  • باسلام و سپاس از توضیحات خوب و مفید شما

    پاسخ

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

این فیلد را پر کنید
این فیلد را پر کنید
لطفاً یک نشانی ایمیل معتبر بنویسید.

2 + یازده =

keyboard_arrow_up
مشاوره و استعلام قیمت