موتورخانه دو فصلی چیلر و بویلر

موتورخانه چیلر و موتورخانه بویلر در کنار یکدیگر یک موتورخانه دو فصلی (هم سرمایشی و هم گرمایشی) را شکل می دهند. چیلر در موتورخانه وظیفه سرد کردن آب و بویلر در موتورخانه وظیفه گرم کردن آب یا ایجاد بخار داغ را بر عهده دارد. در واقع موتورخانه بویلر در دو نوع کلی موتورخانه دیگ آبگرم و موتورخانه دیگ بخار وجود دارد که با توجه به نیاز یکی از این دو سیستم به عنوان سیستم گرمایشی انتخاب می شود.

ساختار موتورخانه دو فصلی چیلر (سرد کننده آب) و بویلر (دیگ آبگرم یا بخار)

ساختار موتورخانه چیلر و بویلر به این شکل است که هر دو در یک اتاق یا طبقه از یک ساختمان (معمولا طبقه زیرزمین) مستقر شده و همانطور که گفته شد، وظیفه آنها کاهش یا افزایش درجه حرارت آب تا حد معین و پمپاژ آنها به تجهیزات تبادل کننده حرارت در داخل ساختمان مانند هواساز ها و فن کویل ها ، شوفاژ ها و … جهت گرمایش و سرمایش هوای ساختمان مورد نظر است. در این تجهیزات، آب گرم یا سرد با جاری شدن در لوله ها، با هوای اطراف لوله ها تبادل حرارتی انجام داده و دمای هوا افزایش یا کاهش می یابد.

سیستم سرمایشی گرمایشی چیلر ، بویلر ، هواساز و فن کویل ها

البته بویلرها علاوه بر اینکه آبگرم مورد نیاز برای گرمایش هوای ساختمان را فراهم می کنند باید آبگرم بهداشتی مورد نیاز را نیز تامین کنند که در واقع با سوزاندن سوخت توسط مشعل در این دستگاه ها آبگرم مورد نیاز تامین می گردد. سپس این آبگرم مطابق شکل زیر در منابعی تحت عنوان منبع ذخیره آبگرم با آبگرم بهداشتی مورد نیاز تبادل حرارت داشته و آبگرم بهداشتی برای ساختمان را فراهم می کند.

منبع ذخیره آبگرم در موتورخانه

موتورخانه چیلر

چیلر در موتورخانه معمولا دمای آب را تا دمای 4 الی 8 درجه سانتی گراد بالای صفر، کاهش می دهد. چیلر به کار رفته در موتورخانه چیلر معمولا از نوع تراکمی آب خنک (آبی) است که باید به دستگاه برج خنک کننده نیز مجهز شود. اگر بخواهیم برج خنک کننده را حذف کنیم بایستی که از چیلر تراکمی هوا خنک (هوایی) استفاده شود که در این صورت ضمن حذف برج خنک کننده ، چیلر در موتورخانه نصب نشده و در فضای آزاد (مثلا بر روی بام) نصب می شود. انرژی مورد استفاده در دستگاه چیلر تراکمی برای ایجاد آب سرد، انرژی الکتریسیته (برق) است. اگر ابعاد ساختمان مورد نظر کوچک تا متوسط باشد می توان به جای چیلر از دستگاه مینی چیلر استفاده کرد.

چیلر تراکمی هوا خنک و مینی چیلر هوا خنک

جهت کسب اطلاعات بیشتر درباره ساختار ، اجزا و طرز کار این چیلرها، متن های زیر را مطالعه کنید.

مطالعه بیشتر درباره ویژگی های چیلرهای تراکمی آب خنک در این مقاله ⇐ چیلر آبی

مطالعه بیشتر درباره مزایا و طرز کار چیلرهای تراکمی هوا خنک در این مقاله ⇐ چیلر هوایی

مطالعه بیشتر درباره اجزا و ساختار مینی چیلرها و ویژگی های آن در این مقاله ⇐ مینی چیلر

موتورخانه بویلر (دیگ آبگرم یا بخار)

همانطور که گفته شد موتورخانه بویلر در یکی از دو حالت موتورخانه دیگ آبگرم و یا موتورخانه دیگ بخار طراحی و ساخته می شود.

در پروژه های مناطق بسیار سردسیر و یا پروژه های با ساختمان مرتفع معمولا از موتورخانه بخار داغ و در سایر موارد از موتورخانه آب گرم استفاده می شود. بویلر آبگرم خود به انواع فولادی (فایر تیوب و واتر تیوب)، چدنی و چگالشی تقسیم بندی می شود. سوخت مورد استفاده در بویلر موتورخانه معمولا گاز طبیعی (گاز شهری) یا گازوئیل است که پس از احتراق سوخت در آن، حرارت سوخت از طریق سطوح فلزی به آب منتقل می گردد تا دمای آب افزایش یابد.

سپس آبگرم یا بخار داغ به مخازن ذخیره آب گرم بهداشتی (برای تامین آب گرم بهداشتی مورد نیاز ساختمان جهت شستشو و …) و نیز به تجهیزات تبادل کننده حرارت بین آب و هوا مانند فن کویل ، شوفاژ ، هواساز ، سیستم گرمایش از کف و … ارسال شده تا با جاری شدن در لوله های این تجهیزات با هوای اطراف لوله ها تبادل حرارتی انجام داده و منجر به افزایش دمای هوای داخل ساختمان در فصل سرد گردد.

سیستم های گرمایش و سرمایش مرکزی

بدین ترتیب موتورخانه دو فصلی آبگرم بهداشتی مورد نیاز و نیز تمامی نیازهای حرارتی و برودتی هوای یک ساختمان را تامین نموده و عمل تنظیم رطوبت هوا و فیلتراسیون را نیز می توان در دستگاه هایی مانند هواساز انجام داد.

جهت آشنایی بیشتر با دستگاه های هواساز و فن کویل متن های هواساز و فن کویل را مطالعه نمایید.

مطالعه بیشتر درباره اجزای موتورخانه ها و وظیفه هر یک از آنها در این مقاله ⇐ موتورخانه چیست ؟

مطالعه بیشتر درباره مزایای چیلرهای مدولار (چند مداره) در این مقاله ⇐ چیلر مدولار چیست ؟

مطالعه بیشتر درباره نسل جدید چیلر ها و مزایای آنها در این مقاله ⇐ نسل جدید چیلر ها

به این متن چند ستاره میدین؟ (ستاره سمت چپ بیشترین امتیاز رو داره. بدون نیاز به ثبت نام در سایت می تونید امتیاز بدید)
[کل: 6 میانگین: 3.7]
اشتراک گذاری :

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

این فیلد را پر کنید
این فیلد را پر کنید
لطفاً یک نشانی ایمیل معتبر بنویسید.

نه + 20 =

keyboard_arrow_up
مشاوره و استعلام قیمت