راهنمای خرید سیستم تهویه مطبوع مرکزی مناسب و بهینه
منظور از سیستم تهویه مطبوع مرکزی این است که کلیه واحدها یا اتاق های یک ساختمان توسط یک سیستم سرد و گرم شوند که به طور کلی 3 نوع سیستم مختلف وجود دارد که در ادامه آنها را بررسی می کنیم. خرید سیستم تهویه مطبوع مرکزی برای ساختمان جدید و یا جایگزینی آن با یک سیستم قدیمی از مهمترین و پر هزینه ترین تصمیمات مربوط به ساخت یا ارتقای یک ساختمان است که باید مالک یا کارفرما راهنمای خرید سیستم تهویه مطبوع مرکزی مناسب و بهینه را مطالعه و پارامترهای مهم را مد نظر داشته باشد تا بتواند مناسب ترین دستگاه را برای پروژه خود انتخاب کند. در این متن چندین نکته وجود دارد که در هنگام خرید آنها را در ذهن داشته باشید.
6 نکته مهم به عنوان راهنمای خرید سیستم تهویه مطبوع مرکزی مناسب و بهینه :
1 . نوع سیستم ایجاد کننده گرمایش و سرمایش
به طور کلی سه نوع سیستم تهویه مطبوع مرکزی برای خرید وجود دارد که عبارتند از :
1 . 1 . سیستم های هیت پمپ مانند GHP ، VRF و داکت اسپلیت
این دستگاه ها هم سرمایش و هم گرمایش را در یک دستگاه یکپارچه ایجاد می کنند. به طوری که سیستم هم در فصل گرما و هم فصل سرما کار کرده و متناسب با نیاز ، هوا را خنک یا گرم می کند و دستگاه های صرفا سرمایشی یا صرفا گرمایشی نیستند بلکه به راحتی و با یک کنترلر می توان حالت کاری دستگاه را تغییر داد. اگر بخواهیم به ساده ترین شکل ممکن ساختار دستگاه های VRF و GHP را تشریح کنیم، می توان گفت که این دستگاه ها شبیه یک کولر گازی (اسپلیت) بزرگ مرکزی هستند که یونیت بیرون از ساختمان آنها به جای اتصال به یک یونیت یا پنل دیواری داخلی در داخل ساختمان، همزمان با چند شاخه لوله کشی مسی به چندین یونیت داخلی (فن کویل) متصل می شود. داکت اسپلیت هم ساختاری مشابه اسپلیت دارد ولی دیگر یونیت داخلی آن دیواری نیست، بلکه به صورت سقفی است و جزء سیستم های کانال دار محسوب می شود زیرا با تعدادی کانال در واقع هوا را پس از تهویه به قسمت های مختلف ارسال می کند. نکته اینکه به این دلیل در تمام این دستگاه از لوله کشی مس استفاده می شود که بین یونیت های داخل و خارج از ساختمان (دقیقا مثل اسپلیت ها) گاز فرئون یا همان مبرد در جریان است و سیستم مدار آب ندارد.
به طور کلی هر یک از این دستگاه ها دنیای وسیعی برای خود دارند که شناخت دقیق ویژگی ها، مزایا و معایب هر یک مستلزم آن است که مطالعه دقیقی راجع به هر کدام از آنها داشته باشید. به منظور تکمیل راهنمای خرید سیستم تهویه مطبوع مرکزی مناسب و بهینه ، مقالات مربوط به هریک از این دستگاه ها را در زیر قرار داده ایم و پیشنهاد می کنیم که برای شناخت تفاوت های آنها نسبت به هم و مقایسه آنها حتما مقالات زیر را مطالعه بفرمایید.
مطالعه بیشتر درباره سیستم تهویه مطبوع مرکزی GHP در مقاله ⇐ GHP
آشنایی با اجزا و طرز کار و ویژگی های سیستم VRF در مقاله ⇐ VRF
شناخت دقیق سیستم داکت اسپلیت و مزایا و معایب آن ⇐ داکت اسپلیت
در شکل زیر سیستم تهویه مطبوع مرکزی GHP را مشاهده می کنید که به چه شکلی یونیت های خارجی آن بر روی بام مستقر شده و با لوله های مسی به تعداد زیادی فن کویل (یونیت داخلی) متصل شده است.
1 . 2 . موتورخانه (دستگاه چیلر برای سرمایش و بویلر برای گرمایش)
که هر کدام انواع مختلفی دارند. اساس کار این سیستم بر پایه سرد یا گرم کردن آب است. آب پس از اینکه چند درجه ای در چیلر سرد و یا در بویلر گرم شد با پمپ به فن کویل ها یا هواسازهای ساختمان ارسال و در آنجا با تبادل حرارت با هوا موجب کاهش یا افزایش دمای هوا می شود. یکی از سیستم های تهویه مطبوع مرکزی مناسب و بهینه و پرکاربرد همین سیستم است که همانطور که در شکل زیر مشاهده می کنید در طبقات و بخش های مختلف تعداد زیادی فن کویل نصب شده و همه آنها با لوله کشی آب (لوله کشی مسی نیاز نیست) به چیلر و بویلر (یا دیگ آبگرم) موتورخانه متصل می شوند.
ما در این مقاله راهنمای جامع خرید سیستم تهویه مطبوع مرکزی مناسب و بهینه تنها به 6 نکته مهم پیرامون آن اشاره می کنیم و این در حالی است که انواع مختلفی از چیلرها، هواسازها و … وجود دارد که برای شناخت کامل هر یک از این دستگاه ها و آشنایی با ساختار و مزایا و معایب آنها پیشنهاد می کنیم که مقاله های زیر را به دقت مطالعه کنید.
مطالعه بیشتر درباره چیلرها و طرز کار و خصوصیات آنها در مقاله ⇐ چیلر
آشنایی بیشتر با انواع دستگاه هواساز و وظیفه و موارد کاربرد آن ⇐ دستگاه هواساز
معرفی انواع فن کویل ها و ویژگی ها و مزایای هر یک از آنها در مقاله ⇐ فن کویل
1 . 3 . سیستم های ترکیبی مانند روف تاپ پکیج ، اکونوپک و زنت هستند که هم سرمایش و هم گرمایش را تولید و به طور مستقیم به دستگاه توزیع کننده هوای سرد و گرم (هواساز) متصل می شوند و یا نقش هواساز را نیز به نوعی بر عهده دارند. هر سه این سیستم ها در واقع سیستم تهویه مطبوع مرکزی کانال دار هستند. به طوری که مناسب ترین سیستم ها برای فضاهای بزرگ بدون پارتیشن (یک تکه) همین دستگاه ها هستند و مخصوصا دستگاه زنت هم کمترین قیمت را بین همه سیستم های تهویه مرکزی دارد و هم اینکه نسبت به همه آنها انرژی کمتری مصرف می کند. به این دلیل می گوییم که زنت (Zent) ارزان ترین و کم مصرف ترین دستگاه مرکزی سرمایشی و گرمایشی است که همانند شکل زیر مشاهده می کنید که سرمایش آن از نوع تبخیری (عینا شبیه کولر آبی) بوده و برای گرمایش هم فقط به آبگرم نیاز است تا در کویل آن جاری شود ولی از آن در هر جایی نمی توان استفاده کرد. هر کدام از این دستگاه ها مزایا و معایب خاص خود را داشته که با مراجعه به متن هر یک می توانید با ساختار و مزایا و معایب آنها آشنا شوید.
مطالعه بیشتر درباره اجزا و مزایا و کاربردهای دستگاه روفتاپ پکیج در متن ⇐ روف تاپ پکیج
آشنایی با طرز کار و کاربردهای دستگاه اکونوپک در مقاله ⇐ اکونوپک
شناخت ساختار، مزایا و موارد کاربرد دستگاه زنت در مقاله ⇐ زنت
2 . راهنمای خرید و استفاده از سیستم های تهویه مرکزی کانالی Ducted یا بدون کانال Ductless
در ساختمان ها و اماکن بزرگ (معمولا با ارتفاع سقف زیاد و بدون پارتیشن بندی یا به صورت سالن های بزرگ یک تکه) برای پخش جریان هوای سرد و گرم در نقاط مختلف بایستی که به طریقی سیال سرد و گرم به این نقاط انتقال یابد. اگر از کانال های هوایی (که معمولا در سقف کاذب جاسازی می شوند) برای انتقال هوای سرد و گرم استفاده شود به آن سیستم کانالی گویند که این کانال ها به یک یا چند دستگاه هواساز مرکزی متصل می شوند. جریان آب یا مبرد سرد و گرم از دستگاه های تولید کننده برودت (سرمایش) یا حرارت (گرمایش) که در بالا ذکر شد تامین و با لوله کشی یا مستقیم به هواساز متصل می شود.
اگر از هواساز استفاده نشود، یونیت های داخلی دیواری ، زمینی یا سقفی مانند فن کویل یا یونیت هیتر و … با لوله کشی آب یا مبرد به دستگاه های تولید کننده حرارت و برودت متصل می شوند که به کانال های هوا نیاز ندارند که در این صورت به آنها سیستم بدون کانال یا Ductless گفته می شود.
کانال دار بودن یا نبودن سیستم تهویه مرکزی توسط طراح تعیین می شود و هر یک از آنها کاربردها و مزایا و معایب خاص خود را دارد و این دومین نکته از 6 نکته مهم به عنوان راهنمای خرید سیستم تهویه مطبوع مرکزی کارآمد، مناسب و بهینه است که باید حتما در محاسبات خود لحاظ کنید. برای مثال از سیستم های کانالی در مواردی استفاده می شود که به گردش حجم زیادی از هوا در سالن ها و نیز فرستادن مقدار زیادی هوای تازه در هر لحظه به محیط مورد نظر نیاز باشد و از سیستم های بدون کانال (فن کویل ها) در مواردی استفاده می شود که اتاق ها و پارتیشن های متعددی در ساختمان مد نظر وجود داشته باشد و بتوان دمای هر اتاق را مستقلا کنترل نمود. در برخی موارد هم از هر دو این سیستم ها با هم استفاده می شود.
برای مثال پاساژ تجاری را در نظر بگیرید که از تعدادی سالن بزرگ و تعداد زیادی هم مغازه تشکیل شده باشد. در چنین محیطی افراد دائما رفت و آمد دارند و باید هوا در گردش باشد و اکسیژن به اندازه کافی تامین شود و از طرفی هر صاحب مغازه هم بتواند دمای هوای مغازه خود را مستقلا کنترل کند که برای ورود هوا از هواساز و برای سرمایش و گرمایش مستقل هم به ازای هر مغازه از یک فن کویل استفاده می شود.
3 . راندمان مصرف انرژی و انتخاب سیستم تهویه مطبوع مرکزی مناسب و بهینه
سعی کنید دستگاهی انتخاب کنید که هزینه های مصرف انرژی آب ، برق یا گاز آن نسبت به سایر دستگاه ها کمتر باشد. عوامل مختلفی در این مصرف تاثیر گذار هستند. عواملی مانند نوع منبع سوخت موجود (برق یا گاز) ، نوع تکنولوژی های به کار رفته در دستگاه ها مانند موتورهای اینورتر یا دور متغیر (مانند موتور فن اینورتر یا کمپرسور اینورتر) ، نحوه اتصال دستگاه های تولید کننده به توزیع کننده و غیره.
برای مثال دستگاه GHP با سوخت گاز شهری کار می کند و دستگاه بسیار بهینه ای هم برای سرمایش و هم گرمایش است که به برق فشار قوی نیاز ندارد و مصرف برق آن نیز بسیار اندک است و برای شهرهای ایران که اکثرا گاز کشی شده اند بسیار مناسب است و یا اینکه دستگاه های چیلر مجهز به الکتروموتورهای اینورتر می تواند مصرف برق را به طور چشمگیری کاهش دهد و دستگاه هایی مانند روف تاپ پکیج و اکونوپک که مستقیما به هواساز متصل می شوند نیز به علت کاهش اتلافات مسیر انتقال سیال ، سیستم های بهینه ای هستند.
4 . کارکرد آرام و بی صدا
اکثر سیستم های تهویه مطبوع مرکزی بی صدا و یا کم صدا هستند. یونیت های خارجی (یونیت های بیرون از ساختمان) دستگاه های تولید کننده حرارت و برودت به دور از ساختمان نصب می شوند. ولی بایستی که مزاحمت آن برای سایر ساختمان ها نیز در نظر گرفته شود. برای مثال دستگاه چیلر تراکمی هوا خنک که معمولا روی بام نصب می شود، نباید صدای کاری آن به ساختمان های مجاور منتقل شود و از همین رو در اطراف آن از عایق های صوتی (در صورت مزاحمت) استفاده می شود. این مورد را برای سایر دستگاه ها نیز باید مد نظر قرار داد.
5 . گارانتی تعویض قطعات
از شرکت هایی خرید خود را انجام دهید که کارکرد دستگاه ها را گارانتی می کنند.
6 . نصب سیستم تهویه مطبوع مرکزی توسط افراد متخصص
بسیاری از مشکلات ایجاد شده در آینده مربوط به نصب نامناسب سیستم در ابتدای کار است. مخصوصا جهت نصب دستگاه های هیت پمپ GHP و VRF به مهندسان متخصص نیاز است که دانش و تجربه کافی در طراحی و نصب آن داشته باشند تا سیستم به خوبی و با راندمان بالا کار کند.
تهویه مطبوع ماخ از جمله با سابقه ترین طراحان و تولید کنندگان و فروشندگان انواع سیستم های تهویه مطبوع سرمایشی و گرمایشی ، مطابق با استانداردهای روز و متناسب با نیازهای هر مشتری است. جهت کسب اطلاعات بیشتر در مورد انوع سیستم های تهویه مطبوع، شناخت ویژگی های هر یک ، انتخاب مناسب ترین نوع برای پروژه خود و استعلام قیمت آنها با مهندسان ما تماس بگیرید.
مهندس احمدی (تهویه مطبوع ماخ) : 09127675117 – 09194427470
مهندس خورانی (تهویه مطبوع ماخ) : 09191639363