بر اساس مکانیزم کاری و ساختاری، برج های خنک کننده را می توان به سه دسته کلی برج خنک کننده مرطوب (تبخیری) ، خشک (هوا خنک) و ترکیبی (ترکیبی از دو نوع اول) دسته بندی کرد. اساس کار برج خنک کننده در این سه نوع کاملا نسبت به هم متفاوت بوده و با توجه به شرایط آب و هوایی یکی از آنها (عمدتا نوع اول و دوم) انتخاب می شود که به ذکر ویژگی های آنها می پردازیم. برج های خنک کننده یا همان کولینگ تاورها نوعی از مبدل های حرارتی هستند که وظیفه آنها کاهش دمای آبگرم است.
۱ . اساس کار برج خنک کننده مرطوب یا همان برج خنک کننده تبخیری
اساس کار برج خنک کننده مرطوب که در تصویر زیر نمونه ای از آن را مشاهده می کنید، بر اساس در هم آمیختن ذرات هوا و آبگرم و تبادل حرارتی مستقیم بین آنها است و چون درصدی از آبگرم در هنگام مبادله حرارت با هوا تبخیر می گردد به آن برج خنک کننده تبخیری نیز می گویند. راندمان خنک کاری آب در این دستگاه بالا است ولی مشکلی که وجود دارد این است که اولا بخشی از آب بخار می شود و باید آب تازه از یک مدار، جایگزین آن شود و دوم اینکه آب در معرض انواع آلودگی ها و ذرات موجود در هوا و نیز رشد جلبک و باکتری قرار گرفته و از نظر بهداشتی ممکن است مشکلاتی را بوجود آورد و نیاز به گندزدایی و تعویض دوره ای آب دارد.
مطالعه بیشتر ⇐ ساختار و وظیفه برج خنک کننده مرطوب به طور کامل در این متن ⇐ برج خنک کننده چیست ؟ توضیح داده شده است.
۲ . اساس کار و وظیفه برج خنک کننده هوا خنک (درای کولر)
وظیفه برج خنک کننده هوا خنک (خشک) نیز که نام دیگر آن درای کولر (Dry Cooler) است، کاهش دمای آبگرم است. این دستگاه ساختاری شبیه رادیاتور خودرو دارد که آبگرم درون لوله های آن جریان یافته و فن با مکش هوا از میان لوله ها و پره های آن، موجب کاهش دمای آب در خروجی آن می شود. در این سیستم راندمان نسبت به برج خنک کننده تبخیری کمتر است ولی مشکلات کاهش آب و یا مشکلات بهداشتی و … در آن وجود ندارد.
مطالعه بیشتر ⇐ ویژگی های این دستگاه به طور کامل در این متن ⇐ برج خنک کننده خشک توضیح داده شده است.
۳ . ساختار و اساس کار نوع ترکیبی
برج خنک کننده ترکیبی در واقع ترکیبی از برج خنک کننده مرطوب و خشک است. اساس کار برج خنک کننده ترکیبی به این شکل است که ابتدا آبگرم وارد یک کویل مارپیچ (قسمت خشک) شده و توسط جریان هوای عبوری از اطراف کویل تا حدودی دمای آن کاهش می یابد. در ادامه حرکت آبگرم درون لوله ها، آب با درجه حرارت کم از طریق افشانک هایی بر روی لوله ها افشانده شده و منجر به کاهش بیشتر دمای لوله های حاوی آبگرم می شود. بدین ترتیب در دو مرحله حرارت از آبگرم گرفته می شود. معمولا استفاده از برج خنک کننده ترکیبی مرسوم نیست زیرا هم قیمت اولیه بالایی دارد و هم مشکلات مربوط به تبخیر آب و مشکلات بهداشتی آن همچنان باقی است.
نتیجه گیری در مورد انتخاب گزینه مناسب :
در اماکنی که آب فراوان در دسترس است و این آب املاح و ناخالصی های کمی دارد و همچنین از نظر بهداشتی مشکلی در محیط بوجود نمی آورد، گزینه مناسب تر انتخاب برج خنک کننده مرطوب خواهد بود و در مناطق کم آب و نیز بهداشتی یا مناطقی که آب آن املاح بالایی دارد بهتر است که از نوع هوا خنک (خشک یا درای کولر) استفاده شود. به این خاطر املاح و سختی آب منطقه اهمیت دارد که در نوع تبخیری که دائما آب تازه وارد دستگاه می شود اگر این آب دارای املاح بالایی باشد (به اصطلاح گفته می شود که سختی آب بالاست) و این آب قبل از ورود به دستگاه تصفیه نشود به سرعت موجب تشکیل رسوب و گرفتگی در لوله ها و غیره می شود که راندمان سیستم را کاهش می دهد و به سیستم صدمات جدی وارد می کند و اگر بخواهیم آن را تصفیه کنیم این کار هزینه بر خواهد بود و لذا بهتر است در صورت امکان از نوع هوا خنک که مصرف آب ندارد و آب تازه وارد آن نمی شود و در نتیجه به تصفیه آب در آن نیازی نیست استفاده شود. در نوع هوا خنک فقط یک بار و آن هم در هنگام راه اندازی سیستم ، مدار آن با آب سالم بدون املاح پر می شود و برای همیشه با همان آب کار می کند.
مطالعه بیشتر ⇐ انواع برج خنک کننده
انواع مبدل های حرارتی هوا خنک، آب خنک و برج های خنک کننده و نیز سایر دستگاه های سرمایشی از جمله چیلرهای تراکمی در ابعاد و طرح های گوناگون در شرکت ما طراحی و تولید می شود. مهندسان ما پس از بررسی نیازها، شرایط محیطی و درخواست های مشتری، مناسب ترین نوع مبدل را برای هر پروژه ای انتخاب، طراحی و تولید می کنند. تمامی محصولات ما مطابق با استانداردهای روز طراحی و ساخته شده و به صورت مستقیم از کارخانه و با قیمت مناسب به فروش می رسند. جهت کسب اطلاعات بیشتر درباره انواع برج های خنک کننده ، انتخاب مناسب ترین دستگاه برای پروژه خود و نیز استعلام قیمت آنها با مهندسان ما تماس بگیرید.
مهندس احمدی : ۰۹۱۲۷۶۷۵۱۱۷ – ۰۹۱۹۴۴۲۷۴۷۰
مهندس خورانی : ۰۹۱۹۱۶۳۹۳۶۳
محصولات ما ⇓