سرمایش داکت اسپلیت

سرمایش داکت اسپلیت چگونه است ؟

فرآیند سرمایش داکت اسپلیت همانند اسپلیت (کولر گازی) است و بر پایه سیکل تبرید تراکمی عمل می کند. با این تفاوت که داکت اسپلیت هوای سرد شده را از طریق یونیت داخلی جاسازی شده در سقف کاذب و به صورت مرکزی و با کانال کشی به چند اتاق یا قسمت یک ساختمان ارسال می کند ولی در اسپلیت ها برای هر اتاق یا قسمت یک یونیت داخلی دیواری یا سقفی روکار وجود دارد. داکت اسپلیت دستگاهی است که یونیت بیرونی آن که شامل کمپرسور و کندانسور و … است در بیرون از ساختمان نصب و با لوله کشی مسی به یک یونیت داخلی جاسازی شده در سقف کاذب متصل می شود و یونیت داخلی هم هوا را پس از سرد یا گرم کردن با کانال در بخش های مختلف ساختمان توزیع می کند. دقت کنید که در این سیستم ارتفاع سقف بین 30 تا 50 سانتی متر کاهش خواهد یافت.

نحوه عملکرد داکت اسپلیت در حالت سرمایش

سرمایش داکت اسپلیت

از نظر راندمان ، فرآیند سرمایش داکت اسپلیت ها و اسپلیت ها با توجه به تکنولوژی های بکار رفته در آنها می تواند متفاوت باشد. برای مثال در سیستم تهویه مطبوع داکت اسپلیت می توان فضای داخل یک ساختمان (مسکونی ، اداری ، اقامتی و …) را به چند قسمت مختلف منطقه بندی نمود و در یک زمان خاص ، چنانچه به تهویه قسمتی نیاز نباشد ، از ارسال هوای سرد یا گرم با آن قسمت جلوگیری نمود. برای منطقه بندی نمودن باید از تجهیزاتی به نام یونیت باکس یا ترمینال باکس یا همان دمپر برقی که شامل موتور الکتریکی و دریچه باز و بست شونده است ، درون هر کانال استفاده شود تا در صورت عدم نیاز به ارسال هوای سرد و گرم به یک بخش از ساختمان ، مسیر عبور هوا از کانال در آن بخش بسته شود. اگر از دمپر برقی در کانال ها استفاده نشود ، کل اتاق های متصل به یک دستگاه داکت اسپلیت به صورت همزمان و با یک دمای یکسان سرد یا گرم می شوند و نمی توان از توزیع هوا در اتاقی که به سرمایش یا گرمایش نیازی ندارد جلوگیری نمود. البته دقت کنید که معمولا از یونیت باکس ها اصلا در سیستم داکت اسپلیت استفاده نمی شود زیرا هم هزینه بسیار زیادی دارد و هم اینکه کارایی چندانی ندارد و تقریبا در هیچ پروژه ای چنین کاری صورت نمی گیرد.

نمونه ای از دمپرهای برقی یا همان یونیت باکس ها :

دمپر برقی یا دریچه ترموستاتیکی داکت اسپلیت

ظرفیت سرمایش داکت اسپلیت چقدر است ؟

از نظر ظرفیت سرمایش ، داکت اسپلیت ظرفیت بالاتری نسبت به اسپلیت دارد و در برخی مدل ها برق تک فاز پاسخگوی نیاز دستگاه نیست و از برق سه فاز استفاده می شود. در کل به این خاطر که داکت اسپلیت برای تهویه چند قسمت به صورت مرکزی عمل می کند قطعا در ظرفیت های بیشتری نسبت به اسپلیت ساخته می شود. به جای نصب یک عدد اسپلیت در هر اتاق یا قسمت می توان از یک داکت اسپلیت مرکزی استفاده نمود تا در چند قسمت هوای سرد و گرم توزیع شود ولی انجام این کار در پروژه های مسکونی مشکلاتی را به همراه دارد که در ادامه به آنها اشاره می کنیم.

برای مثال اگر مکانی به دو عدد اسپلیت ۹۰۰۰ و یک عدد اسپلیت ۲۴۰۰۰ نیاز داشته باشد (در مجموع ۴۲۰۰۰) به جای آن می توان یک داکت اسپلیت ۳۶۰۰۰ (به خاطر هم پوشانی فضاها) به صورت مرکزی نصب نمود و به این سه قسمت هوای سرد و گرم ارسال کرد. البته باید به این نکته توجه کرد که در سیستم داکت اسپلیت این سه قسمت به طور همزمان و با دمای یکسان سرد یا گرم خواهند شد و نمی توان دمای آنها را جداگانه تنظیم نمود (مگر اینکه همانطور که گفته شد از دمپرهای برقی در مسیر هر کانال استفاده شود که به خاطر افزایش بسیار زیاد هزینه ها و نیز ناکارآمد بودن آن چنین کاری صورت نمی گیرد) و همین مسئله 2 مشکل اساسی در ساختمان های مسکونی ایجاد خواهد کرد :

مشکلات اساسی 

1 . مشکل اساسی اول این است که در یک ساختمان مسکونی افراد حاضر نیازهای دمایی متفاوتی دارند که برای مثال یکی از اعضای خانواده نیاز دارد تا دمای 20 درجه را در اتاق خود تجربه کند و فردی دیگر از اعضای خانواده تمایل دارد تا دمای 24 درجه را داشته باشد که در سیستم داکت اسپلیت نمی توان به این امر مهم دست یافت و همه اتاق ها همزمان و با یک دمای یکسان تهویه می شوند.

2 . مشکل اساسی دوم این است که فرض کنید در یک واحد آپارتمان در ساعاتی از روز فقط یک فرد از اعضای خانواده حضور داشته باشد و بخواهد سیستم سرمایش اتاق خود را روشن کند که در اینصورت بقیه اتاق های متصل به داکت اسپلیت (با کانال کشی) همگی خنک خواهند شد و این چیزی نیست جز اتلاف و افزایش مصرف انرژی و در نتیجه قبض های سنگین برق.

بر خلاف سیکل سرمایش داکت اسپلیت که بسیار شبیه اسپلیت است، سیکل گرمایش آن کاملا متفاوت بوده و برای مطالعه بیشتر در این زمینه می توانید این متن ⇐ گرمایش داکت اسپلیت را مطالعه کنید.

مطالعه بیشتر در مورد ویژگی ها ، مزایا و معایب این سیستم در این متن ⇐ داکت اسپلیت چیست ؟

ما استفاده از داکت اسپلیت را برای پروژه های مسکونی اصلا پیشنهاد نمی کنیم و به جای آن اگر واحد شما متراژی کمتر از 250 متر مربع دارد و برق ساختمان نیز تک فاز است استفاده از چند کولر گازی را پیشنهاد می کنیم. یکی دیگر از مناسب ترین سیستم ها برای سرمایش و گرمایش واحدهای بزرگتر از 250 متر مربع که برق سه فاز دارند ، استفاده از سیستم مینی چیلر و فن کویل ها است. با به کار بردن تعدادی فن کویل در قسمت های مختلف ساختمان و اتصال همه آنها به یک مینی چیلر ، می توان دمای هوای خروجی از هر فن کویل را جداگانه و به دلخواه تنظیم نمود. دقت کنید که برای استفاده از مینی چیلر یا چیلر بهتر است که متراژ ساختمان حداقل 250 متر مربع و برق آن هم حتما سه فاز باشد.

مطالعه بیشتر ⇐ مینی چیلر چیست ؟

مطالعه بیشتر ⇓

فن کویل

انواع داکت اسپلیت

بهترین مارک داکت اسپلیت

به این متن چند ستاره میدین؟ (ستاره سمت چپ بیشترین امتیاز رو داره. بدون نیاز به ثبت نام در سایت می تونید امتیاز بدید)
[کل: 4 میانگین: 4]
اشتراک گذاری :

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

این فیلد را پر کنید
این فیلد را پر کنید
لطفاً یک نشانی ایمیل معتبر بنویسید.

شانزده − 8 =

keyboard_arrow_up
مشاوره و استعلام قیمت