ساختار موتورخانه برج ها و ساختمان های بزرگ به چه شکل است؟
موتورخانه اغلب ساختمان ها معمولا در طبقه زیرزمین قرار می گیرد و این در حالی است که موتورخانه برج ها در طبقات مختلف طراحی و ساخته می شود. آسمان خراش ها و برج های مسکونی، اداری، تجاری و … به موتورخانه های بزرگ جهت تامین آب گرم بهداشتی، تجهیزات برق اضطراری، تصفیه آب استخر (در صورت وجود استخر)، تهویه، گرمایش و سرمایش هوا و … نیاز دارند که معمولا در صورت پاسخگو نبودن استقرار یک موتورخانه مرکزی در طبقات پایین برج، به ازای هر چند یا چند ده طبقه از برج یا آسمان خراش مورد نظر، یک موتورخانه در نظر گرفته می شود. برای مثال ممکن است برای یک برج 45 طبقه ساختار به این شکل باشد که سه موتورخانه به ترتیب در طبقات زیرزمین، 15 ام و 30 ام در نظر گرفته شود. ساختار و اجزای بکار رفته در موتورخانه های بزرگ برج ها همانند موتورخانه های ساختمان های کوچکتر است و از اجزایی مانند چیلر ها، بویلر ها، پمپ ها، سیستم های کنترلی و … تشکیل می شود.
وظیفه تمام چیلر ها، سرد نمودن آب و وظیفه بویلر ها، گرم نمودن آب است که آب سرد و گرم توسط پمپ ها در طبقات برج پمپاژ می شود. پمپاژ آب توسط پمپ ها از طبقه زیرین به صدها متر بالاتر عملی تقریبا غیر ممکن و نیز بسیار غیر بهینه است و بنابرین از پمپ هایی در طبقات میانی ساختمان جهت پمپاژ آب سرد و گرم به فن کویل های موجود در هر قسمت و نیز مصارف بهداشتی از آن و همچنین مخازنی جهت نگهداری آب برای مواقع اضطراری استفاده می شود. از این پمپ ها و مخزن ها برای سیستم اطفا حریق نیز استفاده می شود.
با توجه به اینکه استقرار موتورخانه ها در طبقات میانی و اشغال فضای مفید بار مالی زیادی دارد (چونکه قیمت هر متر مربع از ساختمان بسیار بالاست) بنابرین حتی الامکان سعی می شود تجهیزات موتورخانه در قسمت های غیر مفید (برای مثال فضای بین خرپاهای مثلثی شکل و نیز فضاهای بین ستون ها که در ساختار یک برج و برای جلوگیری از ریزش آن تعبیه می شود) نصب شوند.
مسئله ایمنی در طراحی و استقرار موتورخانه در طبقات مختلف یک برج
یکی از مهمترین مسائل در طراحی موتورخانه های بزرگ برج ها و ساختمان های بزرگ، مسئله ایمنی است زیرا موتورخانه ها مجهز به بویلرهای مشعل داری هستند که در مدار آنها از گاز طبیعی به عنوان سوخت استفاده می شود و باید به ایمن ترین شکل ممکن طراحی، ساخته و نصب شوند. در ضمن از آنجایی که در صورت آتش سوزی، تجهیزات زمینی قادر به خاموش کردن حریق طبقات بالایی نیستند بایستی که در ازای هر چند طبقه یک سیستم اطفا حریق کاملا مستقل در نظر گرفته شود.
راه های بهینه سازی مصرف انرژی
1 . با سیستم های کنترلی مدرن می توان اطلاعات دمایی و رطوبتی را از نقاط مختلف درون و بیرون برج یا آسمان خراش مورد نظر را جمع آوری نمود و کارکرد سیستم برودتی و حرارتی را بهینه سازی نمود. منظور از بهینه سازی این است که دقیقا متناسب با نیاز درخواستی در هر قسمت از برج، حرارت و برودت ایجاد و توزیع شود و اتلاف انرژی به حداقل ممکن برسد. با توجه به بالا بودن هزینه های مصرف انرژی در چنین ساختمان های بزرگی، هر نوع کاهش مصرف می تواند میلیون ها تومان از هزینه های جاری ساختمان در سال بکاهد. با توجه به اینکه 40 تا 60 درصد انرژی مصرفی یک ساختمان، مربوط به سیستم گرمایش و سرمایش آن است، به کار بردن تجهیزات مدرن و بهینه در موتورخانه برج ها بسیار حائز اهمیت است. جهت کسب اطلاعات بیشتر در این زمینه می توانید متن های موتورخانه های نسل جدید و نیز نسل جدید چیلر ها را مطالعه نمایید.
2 . از دیگر طرح هایی که می توان در مصرف انرژی صرفه جویی کرد استفاده از سیستم های بازیافت حرارت است. با توجه به اینکه نیازهای دمایی قسمت های مختلف یک برج در برخی از روزهای سال نسبت به هم متفاوت است. برای مثال بر اثر تابش آفتاب در برخی از روزهای بهاری یا پاییزی واحدهای رو به آفتاب به سرمایش و واحدهای پشت به آفتاب به گرمایش نیاز دارند که در این صورت با تعبیه سیستم های بازیافت حرارت در تجهیزات تهویه مطبوع می توان گرما را از قسمت های گرم ساختمان به قسمت های سردتر منتقل نمود تا در مصرف انرژی صرفه جویی شود.
3 . از دیگر راهکارها می توان به تعبیه سیستم تهویه طبیعی اشاره کرد. در اینجا با همکاری معماران و مهندسان سیستم های تهویه می توان ساختمان را به گونه ای ساخت تا به کمترین مقدار ممکن در معرض نور مستقیم آفتاب قرار بگیرد و همچنین از کانال هایی برای انتقال هوای سرد یا گرم طبیعی به نقاط مختلف ساختمان بهره برد تا در برخی از روزهای سال با کمک تهویه طبیعی در مصرف انرژی صرفه جویی شود.
ما در اینجا سعی کردیم به کلیات این پرسش که ساختار موتورخانه برج ها و ساختمان های بزرگ به چه شکل است پاسخ دهیم و در واقع فقط تفاوت های عمده آن با موتورخانه ساختمان های معمولی را مقایسه کنیم. طراحی موتورخانه و سیستم تهویه برج ها و آسمان خراش ها کاری بسیار پیچیده و تخصص است که باید به طور دقیق و با همکاری مهندسان معماری و مکانیک و بر اساس استانداردها و هندبوک های بین المللی انجام شود.
تهویه مطبوع ماخ طراح و سازنده انواع سیستم های گرمایشی و سرمایشی از جمله انواع چیلر ها ، هواساز ها و … در طرح ها و ابعاد گوناگون است. کلیه محصولات ما مطابق با نیازهای هر پروژه طراحی و تولید شده و به طور مستقیم از کارخانه و با قیمت مناسب به فروش می رسد. جهت کسب اطلاعات بیشتر درباره موتورخانه های بزرگ ، انتخاب مناسب ترین سیستم تهویه برای پروژه خود و نیز استعلام قیمت دستگاه ها با مهندسان ما تماس بگیرید.
مهندس احمدی : 09127675117 – 09194427470
مهندس خورانی : 09191639363
مطالعه بیشتر ⇓
موتورخانه مرکزی بهتر است یا پکیج ؟