موتورخانه هوشمند

موتورخانه هوشمند چیست؟

در پاسخ به سوال موتورخانه هوشمند چیست می توان گفت که موتورخانه های نسل جدید مجهز به سنسورها و عملگرهایی هستند که هدف آنها کاهش مصرف انرژی و افزایش سطح آسایش برودتی و حرارتی ساکنین ساختمان به صورت خودکار است. موتورخانه هوشمند ساختمان نسبت به موتورخانه های سنتی تفاوت هایی دارد که در ادامه 7 مورد از مزایای آنها را بررسی می کنیم. بیشتر موتورخانه های هوشمند بر پایه تکنولوژی هایی که در این متن شرح داده شده است، طراحی و ساخته می شوند.

ساختار و تفاوت موتورخانه هوشمند ساختمان با نوع سنتی آن

دو منبع اصلی مصرف کننده انرژی در موتورخانه ها، چیلرها و بویلرها هستند که چیلر معمولا از انرژی برق و بویلر از انرژی گاز طبیعی بهره می برد تا آب در چیلر سرد و در بویلر گرم شود و با پمپ هایی به واحدهای مصرف کننده مانند هواساز و فن کویل ها (جهت سرمایش و گرمایش هوای داخل ساختمان) و نیز آبگرم بهداشتی برای شستشو ارسال گردد. در شکل زیر تجهیزات اصلی یک موتورخانه که در طبقه زیرین ساختمان قرار گرفته است را مشاهده می کنید. چیلر بکار رفته در این سیستم از نوع تراکمی هوا خنک است که در بیرون از ساختمان (حیاط یا روی بام) نصب می شود. آب سرد شده در چیلر (مدار آبی رنگ) و آب گرم شده در بویلر (مدار قرمز رنگ) با لوله به فن کویل های درون ساختمان پمپاژ می شود تا فن کویل ها عمل سرمایش و گرمایش هوا را انجام دهند.

مطالعه بیشتر درباره ساختار موتورخانه ها در این صفحه ⇐ موتورخانه چگونه کار می کند ؟

سیستم موتورخانه هوشمنددر موتورخانه های سنتی (غیر هوشمند) کنترل دمای آب خروجی از این دستگاه ها توسط یک ترموستات (همانند شکل زیر) و به صورت دستی انجام می شود و همواره دمای آب سرد یا گرم خروجی از دستگاه ها ثابت است. ولی در موتورخانه های هوشمند سنسورهای متعددی در نقاط مختلف داخل و خارج ساختمان و نیز سنسورهایی بر روی لوله های ورودی و خروجی آب از این دستگاه ها نصب می گردد و همگی به یک پردازشگر مرکزی متصل می شوند و به صورت دائمی اطلاعات دمایی را در قالب سیگنال هایی به پردازشگر ارسال می کنند. پردازشگر مرکزی نیز با صدور فرمان به قسمت ها و تجهیزات مختلف ، عملکرد سیستم را در بهینه ترین حالت ممکن نگه می دارد. با این کار دیگر دمای آب مورد نیاز ثابت نیست و به صورت هوشمند و بر اساس پارامترهای مختلف از جمله دمای هوای بیرون و داخل ساختمان تغییر می کند. این کار باعث ایجاد مزایایی در سیستم می شود که در ادامه به 7 مورد از مهمترین آنها اشاره می کنیم.

ترموستات موتورخانه های سنتی

7 مورد از مزایای موتورخانه های هوشمند برای ساختمان های مسکونی و غیر مسکونی

1 . قرارگیری سیستم در حالت آماده به کار (Stand By) در ساعات غیر کاری

چون معمولا در ساختمان های غیر مسکونی (مانند صنعتی، تجاری، آموزشی، اداری و …) فقط در چند ساعت از شبانه روز به هوای سرد یا گرم نیاز است، می توان کارکرد موتورخانه هوشمند ساختمان را به صورت هفتگی و ماهانه برنامه ریزی نمود تا دستگاه ها فقط در ساعات مشخصی و طبق جدول تعریف شده توسط کاربر کار کنند. بدین ترتیب در ساعات تعطیلی (معمولا شب ها و آخر هفته ها) به صورت اتوماتیک دستگاه ها یا خاموش می شوند و یا در حالت آماده به کار (stand by) قرار می گیرند تا از اتلاف انرژی جلوگیری گردد. در بسیاری از موتورخانه های قدیمی (برای مثال در یک اداره) دیده می شود که برای مثال در روزهای سرد زمستان برای اینکه با شروع ساعت کاری در روز ، دمای داخل ساختمان بالا باشد در طول شب و به صورت مداوم سیستم روشن نگه داشته می شود که از نظر مصرف انرژی اصلا بهینه نیست ولی در موتورخانه نسل جدید با یک برنامه هوشمند می توان طوری برنامه ریزی کرد که برای مثال فقط یک ساعت قبل از ورود کارکنان به اداره مورد نظر سیستم گرمایشی به صورت خودکار شروع به کار کرده تا دمای داخل ساختمان به حد قابل قبول برسد.

2 . عیب یابی هوشمند سیستم

در سیستم موتورخانه هوشمند ساختمان از یک مانیتور دیواری لمسی جهت مانیتورینگ دمای قسمت های مختلف، نمایش کارکرد مشعل ها و چیلرها به صورت نمودار جهت تحلیل کارکرد صحیح دستگاه، عیب یابی هوشمند و هشدار دهی به کاربر در صورت وجود هر گونه عیب و نیز پیش بینی احتمالی بوجود آمدن عیب در یک قسمت از سیستم و … استفاده می شود.

3 . کنترل عملکرد تجهیزات از راه دور

همچنین می توان از راه دور و از طریق اینترنت و با اپلیکیشن نصب شده در تلفن همراه، کارکرد دستگاه را مدیریت و آنها را روشن، خاموش یا تنظیم نمود.

4 . کاهش استهلاک و هزینه های تعمیر و نگهداری

از دیگر مزایای موتورخانه هوشمند ساختمان این است که استهلاک دستگاه نیز در اثر کارکرد بهینه کاهش یافته ، طول عمر مفید تجهیزات بالاتر رفته و هزینه های مربوط به نگهداری و تعمیرات نیز کاهش می یابد.

5 . به حداکثر رسیدن سطح آسایش حرارتی و برودتی 

از طرفی چون دقیقا متناسب با نیاز مصرف کننده، دمای آب ارسالی تنظیم می گردد، سطح آسایش برودتی و حرارتی ساکنان ساختمان نیز به حداکثر مقدار ممکن می رسد و از ایجاد هوای گرم و سرد در ساعات مختلف شبانه روز جلوگیری می شود.

6 . بهینه شدن مصرف انرژی

از طرفی پردازشگر موتورخانه هوشمند ساختمان به عملگرهایی متصل است که به طور اتوماتیک و متناسب با نیاز مصرف کننده و شرایط آب و هوایی، مقدار سوخت مشعل بویلر و یا دوران موتور الکتریکی متصل به کمپرسور چیلر را در بهینه ترین حالت ممکن قرار می دهد تا مصرف انرژی در این دستگاه ها به حداقل ممکن برسد. برای مثال اگر دمای هوای خارج از ساختمان 4- درجه سانتی گراد باشد، شعله مشعل گازسوز بویلر به اندازه ای تنظیم می شود که دمای آب خروجی از بویلر 75 درجه سانتی گراد و اگر 4+ باشد، دمای آب خروجی 65 درجه باشد.

7 . روشن شدن تجهیزات به صورت نوبتی و بر اساس بار حرارتی یا برودتی درخواستی

نحوه شروع به کار تجهیزات و کار همزمان آنها بر اساس میزان بار حرارتی یا برودتی درخواستی از سوی مصرف کننده و به صورت اتوماتیک و هوشمند انجام می پذیرد. برای مثال اگر بیشتر از یک بویلر (دیگ آب گرم) در موتورخانه وجود داشته باشد و بار حرارتی درخواستی کمتر از 50 درصد باشد فقط نیمی از دیگ ها (یا کمتر) وارد مدار کاری می شوند و همچنین نحوه ورود آنها به سیکل کاری به صورت نوبتی و اتوماتیک وار انجام شده تا استهلاک آنها تقریبا به یک اندازه باشد.

در تصویر زیر مهمترین تجهیزات الکتریکی هوشمندسازی موتورخانه ها نشان داده شده است.

تجهیزات الکتریکی موتورخانه های نسل جدید

موتورخانه های نسل جدید

امروزه اکثر موتورخانه های نسل جدید مجهز به تجهیزات هوشمندسازی کل سیستم هستند. پایه و اساس موتورخانه های نسل جدید همان تجهیزات قبلی (بویلر ، چیلر ، پمپ و …) است که تنها سیستم های کنترلی و نیز تکنولوژی های پیشرفته به آنها افزوده شده است. چیلر مورد استفاده در موتورخانه های جدید همان نوع چیلر تراکمی آب خنک و مجهز شده به تکنولوژی اینورتر (موتور الکتریکی و کمپرسور دور متغیر) و بویلر مورد استفاده در موتورخانه جدید همان دیگ مشعل دار مجهز به تکنولوژی تنظیم خودکار و نیز تجهیزات افزایش دهنده راندمان است. در تصویر زیر نمونه ای از موتورخانه جدید را مشاهده می کنید.

مطالعه بیشتر درباره ویژگی ها و مزایای چیلرهای اینورتر (دور متغیر) در این صفحه ⇐ چیلر اینورتر

نکته اینکه با افزودن تجهیزات کنترلی به موتورخانه های قدیمی نیز می توان تا حدود زیادی از 7 مورد از مزایای موتورخانه های نسل جدید که اشاره کردیم بهره برد. یعنی اینکه بدون نیاز به تخریب سیستم های قدیمی و با افزودن سنسورها ، عملگرها و تجهیزات مانیتورینگ به موتورخانه های قدیمی می توان تا حدودی از مزایایی که به آنها اشاره کردیم بهره برد.

موتورخانه جدید

شرکت تهویه مطبوع ماخ، طراح و تولید کننده انواع دستگاه های سرمایش و گرمایش مرکزی از جمله انواع هواساز ، چیلر تراکمی هوا خنک و آب خنک ، مینی چیلر ، انواع فن کویل و سایر دستگاه های سرمایشی و گرمایشی از جمله دستگاه زنت ، ایرواشر و … است. کلیه محصولات ما متناسب با نیازهای هر مشتری به طور خاص و مطابق با استانداردهای روز طراحی و تولید شده و به طور مستقیم از کارخانه و با قیمت مناسب به فروش می رسد. جهت کسب اطلاعات بیشتر درباره انواع سیستم های تهویه مطبوع ، انتخاب مناسب ترین دستگاه های تهویه گرمایشی و سرمایشی برای پروژه خود و نیز استعلام قیمت دستگاه ها با مهندسان ما تماس بگیرید.

مهندس احمدی : 09127675117 – 09194427470

مهندس خورانی : 09191639363

نکته اینکه شرکت ماخ تنها تولید کننده انواع سیستم های تهویه مطبوع از جمله انواع چیلرهای جدید و انواع هواساز است و کار اجرای موتورخانه و تجهیزات هوشمندسازی آن را انجام نمی دهد و برای هوشمندسازی بایستی که با شرکت های فعال در این زمینه تماس بگیرید. برای کسب اطلاعات بیشتر درباره انواع سیستم های تهویه و استعلام قیمت هواساز ، قیمت چیلر و … با مهندسان ما تماس بگیرید.

مطالعه بیشتر درباره ساختار چیلرها و بویلرها در موتورخانه در این صفحه ⇐ موتورخانه دو فصلی چیلر و بویلر

مطالعه بیشتر درباره اجزا ، طرز کار و مزایای دستگاه ایرواشر در این صفحه ⇐ دستگاه ایرواشر

به این متن چند ستاره میدین؟ (ستاره سمت چپ بیشترین امتیاز رو داره. بدون نیاز به ثبت نام در سایت می تونید امتیاز بدید)
[کل: 4 میانگین: 4]
اشتراک گذاری :

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

این فیلد را پر کنید
این فیلد را پر کنید
لطفاً یک نشانی ایمیل معتبر بنویسید.

1 × 4 =

keyboard_arrow_up
مشاوره و استعلام قیمت