امروزه VRF – Variable Refrigerant Flow کاربرد گسترده ای در ساختمان های بزرگ دنیا و مخصوصا ژاپن و اروپا دارد. این سیستم در ژاپن با نام VRV – Variable Refrigerant Volume شناخته می شود و بقیه سازندگان در جهان آن را VRF نام گذاری کرده اند. در ساختار و عملکرد ، VRF و VRV دقیقا شبیه یکدیگر هستند. البته VRF و VAV نسبت به سیستم VAV کاملا متفاوت هستند. سیستم های VAV مرکزی متناسب با تغییرات بار اتاق ها ، جریان هوای ورودی به آن را تغییر می دهند. در واقع VAV مخفف کلمات Variable Air Volume است که به هواسازهای حجم متغیر ، VAV گفته می شود و کاملا با VRF یا VRV متفاوت است.
عملکرد VRF یا همان VRV
VRF یا همان VRV یک سیستم تهویه مطبوع است که از یک واحد بیرونی (یونیت بیرون از ساختمان) و تعدادی واحد داخلی (یونیت های داخل ساختمان یا همان فن کویل های) تشکیل شده است. علت نام گذاری آن به Variable Refrigerant Flow این است که این سیستم توانایی کنترل مقدار جریان مبرد را در سیکل تبرید تراکمی دارد. VRF این قابلیت را به سیستم می دهد که بتوان تعدادی یونیت داخلی با ظرفیت ها و ویژگی های متفاوت (از نظر کنترل دما و جریان هوا) را به یک یونیت بیرونی متصل نمود. قابلیت کنترل مقدار جریان مبرد این امکان را فراهم می کند که بتوان دمای هر اتاق یا هر قسمت از ساختمان را به صورت مجزا کنترل کرد و نیز اگر قسمتی به سرمایش و قسمتی دیگر به گرمایش نیاز داشته باشد ، نیاز هر دو را همزمان تامین می کند و نیز قابلیت بازیافت حرارت از یک قسمت و ارسال آن به قسمت دیگر را دارد.
سیستم های VRF مدرن از تکنولوژی اینورتر (الکترو موتور دور متغیر) که کمپرسور اسکرال را به گردش در می آورد بهره می برند که اجازه می دهد تا ۴۸ عدد یونیت داخلی (این تعداد در سازندگان مختلف متفاوت است) به یک یونیت خارجی متصل شوند.
اولین وظیفه انواع سیستم های تهویه مطبوع فراهم کردن آسایش حرارتی و برودتی ساکنان ساختمان است. تعداد بسیار زیادی از سیستم های تهویه مطبوع از اسپلیت (کولر گازی) گرفته تا داکت اسپلیت ، سیستم های سردسازی آب (چیلر) و اخیرا سیستم های جریان متغیر مبرد VRF و GHP به بازار عرضه شده است. سیستم های VRF طبق اصول انبساط مستقیم DX – Direct Expansion عمل می کنند. به این معنی که حرارت از یک مکان به مکان دیگر منتقل می شود. این انتقال حرارت توسط مبردی که بین یونیت داخلی و یونیت بیرونی جریان دارد صورت می گیرد.
مطالعه بیشتر درباره انواع سیستم های تهویه سرمایشی گرمایشی در متن ⇐ انواع سیستم های تهویه مطبوع
گستره کاری VRF یا همان VRV
۱ . یونیت های بیرونی (خارج از ساختمان) VRF معمولا ظرفیت های سرمایشی و گرمایشی بین ۱۲۰۰۰ تا ۳۰۰۰۰۰ BTU/h دارند.
۲ . یونیت های داخلی (داخل ساختمان) VRF معمولا ظرفیت های سرمایشی و گرمایشی بین ۵۰۰۰ تا ۱۲۰۰۰ BTU/h دارند.
۳ . هر یونیت بیرونی می تواند ۴۸ تا ۶۴ یونیت داخلی متصل به آن را ساپورت کند. به طوری که مجموع ظرفیت یونیت های داخلی تا ۱۳۰ درصد ظرفیت یونیت بیرونی باشد.
تجهیزات دستگاه VRF معمولا به سه دسته عمومی تقسیم بندی می شوند : مسکونی ، تجاری سبک و کاربری های بزرگ
تجهیزات مسکونی معمولا با برق تک فاز کار می کنند و در ظرفیت های ۶۵۰۰۰ BTU/h و کمتر موجود هستند.
تجهیزات تجاری سبک معمولا با برق سه فاز کار می کنند و در ظرفیت های بیشتر از ۶۵۰۰۰ BTU/h موجود هستند.
تجهیزات با کاربری های بزرگ ظرفیت بیش از ۱۳۵۰۰۰ BTU/h دارند و برای ساختمان ها و اماکن بسیار بزرگ استفاده می شوند.
بیشتر بخوانید: 7 مورد از مهمترین معایب سیستم VRF در این مقاله ⇐ معایب VRF
جهت کسب اطلاعات بیشتر درباره دستگاه GHP و VRF و انواع دیگر سیستم های تهویه مطبوع سرمایشی و گرمایشی ، انتخاب مناسب ترین سیستم برای ساختمان خود و استعلام قیمت آنها با مهندسان ما تماس بگیرید.
مهندس احمدی (تهویه مطبوع ماخ) : 09127675117 – 09194427470
مهندس خورانی (تهویه مطبوع ماخ) : 09191639363
اطلاع از قیمت دستگاه ها ⇐ قیمت وی آر اف بر حسب دلار
شناخت بیشتر دستگاه VRF ⇐ سیستم تهویه مطبوع VRF
شناخت بیشتر دستگاه GHP ⇐ سیستم تهویه مطبوع GHP
مطالعه بیشتر ⇐ دلایل انتخاب VRF به عنوان سیستم تهویه مطبوع ساختمان
مطالعه بیشتر در مورد سیستم تهویه مطبوع مرکزی گازسوز شرکت سانیو ⇐ پمپ حرارتی گازسوز GHP