هیت پمپ یا پمپ حرارتی چیست و چگونه کار می کند ؟
هیت پمپ یا همان پمپ حرارتی به دستگاه سرمایشی و گرمایشی گفته می شود که بر پایه سیکل تبرید تراکمی یا جذبی کار کرده و منبع انرژی آن می تواند گاز طبیعی (گاز شهری)، برق (الکتریسیته)، انرژی گرمایی (مانند انرژی گرمایی زمین یا خورشید) و غیره باشد. همانطور که در شکل زیر مشاهده می کنید، هیت پمپ دستگاهی دو تکه است که یونیت خارجی آن در بیرون از ساختمان نصب شده و با لوله کشی به یونیت های متعدد داخل ساختمان که به آنها فن کویل نیز گفته می شود، متصل می گردد و هم عمل سرمایش و هم گرمایش هوای درون ساختمان را انجام می دهد.
انواع هیت پمپ ها :
برخی از پرکابردترین پمپ های حرارتی عبارتند از :
1 . اسپلیت (کولر گازی)
2 . داکت اسپلیت
3 . دستگاه VRF
4 . دستگاه GHP
در این متن هدف ما توضیح ساختار هیت پمپ یا همان پمپ حرارتی مدرن VRF است. پمپ حرارتی VRF به دو دسته پمپ حرارتی گازسوز GHP و پمپ حرارتی الکتریکی EHP تقسیم می شود که در بسیاری از منابع به اشتباه به نوع EHP همان VRF گفته می شود. ما نیز به ناچار هر جا که اسمی از VRF می آوریم، منظورمان همان EHP است که با انرژی الکتریسیته کار می کند.
هیت پمپ GHP با سوزاندن گاز طبیعی در یک موتور احتراق داخلی در یونیتی به نام Outdoor unit (مطابق شکل زیر) و چرخاندن کمپرسور سیکل تبرید تراکمی توسط موتور، مبرد (گاز فریون) را در مدار دستگاه به گردش درآورده و مبرد را با لوله کشی به سوی یونیت های سرمایشی و گرمایشی داخل ساختمان مانند فن کویل ها و هواسازها (Air handling unit) ارسال می کند تا فن کویل ها و هواسازها، دمای هوای داخل ساختمان را کاهش یا افزایش دهند. در شکل زیر نمایی کلی از تجهیزات اصلی GHP و نیز حالت خنک کاری و گرمادهی این سیستم نشان داده شده است.
برای کسب اطلاعات بیشتر درباره نحوه کارکرد و مزایای دستگاه GHP ، ابتدا متن تهویه مطبوع GHP را مطالعه کنید. همچنین برای آشنایی بیشتر با ساختار دستگاه VRF و مزایا و معایب آن ، متن سیستم سرمایشی و گرمایشی VRF را مطالعه کنید.
9 مورد از مزایای هیت پمپ یا پمپ حرارتی گازسوز
در زیر تنها به برخی از مهمترین مزایای هیت پمپ GHP اشاره می کنیم.
1 . عملکرد با راندمان بالا
سرعت پاسخگویی این دستگاه در هر دو حالت گرمایش و سرمایش بالا بوده و با بازیافت گرمای آب خنک کاری موتور احتراقی که به سیکل مبرد تزریق می شود، راندمان سیستم در حالت گرمادهی افزایش می یابد. به طوری که این دستگاه به هیچ سیستم مکمل سرمایشی و گرمایشی در ساختمان نیاز ندارد. در پمپ حرارتی گازسوز GHP یک مبدل حرارتی هوایی (Air Heat Exchanger) و یک مبدل حرارتی مبرد (Refrigerant Heat Exchanger) راندمان بالا وجود دارد که آن را به یکی از بهینه ترین سیستم های تهویه مطبوع موجود در بازار تبدیل می کند. برای این کار، با اتصال یک مبدل حرارتی صفحه ای به موتور، گرمای بدنه موتور به طور قابل توجهی بازیافت شده و این گرمای بازیافتی از طریق مبدل صفحه ای منتقل و در سیکل تبرید مورد استفاده قرار می گیرد.
همچنین با بازیافت حرارت موتور و تزریق این حرارت به چرخه مبرد، دیگر مشکلاتی مانند دیفراست (سیکل برفک زدایی در فصل زمستان) را که در دستگاه های الکتریکی مانند کولر گازی یا VRF وجود دارد، شاهد نخواهیم بود. بنابرین عملکرد گرمادهی را به صورت 100 درصد پیوسته و در تمام شرایط آب و هوایی (حتی در منفی 20 درجه سانتی گراد) و بدون افت راندمان خواهیم داشت. برای این کار از یک شیر سه راهی کنترلی پروپورشنال برای کنترل جریان آب خنک کاری موتور استفاده می شود تا همواره عملکرد آن را در بهینه ترین شکل ممکن نگه داشته شود.
2 . موتور احتراقی گازسوز راندمان بالا
موتورهای احتراقی گازسوز این دستگاه ها معمولا سه سیلندر بهینه شده برای کار با گاز شهری است. برای نمونه در هیت پمپ های گازسوز شرکت LG از موتور سه سیلندر شرکت Hyundai کره استفاده می شود. این موتورها معمولا از سیکل میلر Miler-cycle بهره برده و در نتیجه کورس تراکم موتور کاهش یافته است. بنابرین مقدار اتلافات کمپرس یا فشرده سازی هوا در موتور کاهش یافته و در نتیجه راندمان کلی موتور افزایش می یابد.
3 . تامین انرژی موتور با گاز LPG
منبع اصلی تامین انرژی موتور GHP گاز شهری است. ولی می توان از گاز LPG نیز به عنوان منبع دیگر تامین انرژی موتور استفاده کرد. اگر به هر دلیلی گاز شبکه قطع شود می توان خیلی سریع از کپسول های حاوی گاز LPG استفاده و سیستم تهویه را در حال کارکرد نگه داشت و قابلیت اعتماد به سیستم را افزایش داد.
سایر مزایای سیستم تهویه مطبوع سرمایشی و گرمایشی گازسوز
4 . قابلیت کنترل همزمان گرمایش و سرمایش
5 . کاهش مصرف انرژی الکتریکی فن های کندانسور و نیز فن های هواساز و فن کویل با استفاده از موتورهای DC
6 . قابلیت نصب در انواع ساختمان های مرتفع با حداکثر طول لوله کشی عمودی 200 متر
7 . فاصله زمانی 10000 ساعته بین هر سرویس موتور تا سرویس بعدی (حدود یک بار سرویس در هر 3.2 سال)
8 . ظرفیت خنک کاری و گرمادهی حداکثر حتی در دمای مثبت 48 و منفی 20 درجه سانتی گراد و بدون افت راندمان
9 . عدم وجود سیکل دیفراست در هیت پمپ GHP
در شکل زیر نمایی از یونیت خارجی (Outdoor unit) دستگاه هیت پمپ را مشاهده می کنید که در اغلب موارد بر روی بام نصب می شود.
تهویه مطبوع ماخ، فروشنده انواع پمپ های حرارتی گازسوز و الکتریکی GHP و VRF برندهای معتبر جهانی مانند LG و Panasonic تحت گارانتی و خدمات پس از فروش برند سازنده است. کلیه محصولات به صورت مستقیم از شرکت ما و با قیمت مناسب به فروش می رسند. همچنین انواع دستگاه های سرمایش و گرمایش مرکزی مانند انواع هواساز، چیلر، ایرواشر و … نیز در محل کارخانه شرکت ما طراحی و تولید شده و مستقیما از کارخانه و با قیمتی مناسب به فروش می رسند. جهت کسب اطلاعات بیشتر در مورد انواع سیستم های تهویه مطبوع گرمایشی و سرمایشی، انتخاب مناسب ترین دستگاه برای ساختمان خود و استعلام قیمت آنها با مهندسان ما تماس بگیرید.
مهندس احمدی (تهویه مطبوع ماخ) : 09127675117 – 09194427470
مهندس خورانی (تهویه مطبوع ماخ) : 09191639363
مطالعه بیشتر ⇓
نصب و راه اندازی سیستم تهویه مطبوع GHP