دیفراست – برفک زدایی

برفک زدایی یا همان دیفراست چیست ؟

برای پاسخ به سوال دیفراست چیست ابتدا کارکرد دستگاه های گرمایشی و سرمایشی مبتنی بر سیکل تبرید را توضیح می دهیم تا با حالت برفک زنی و علت آن آشنا شوید و سپس روش های برفک زدایی یا همان دیفراست را تشریح می کنیم.

سیستم های سرمایشی و گرمایشی مانند کولر گازی یا همان اسپلیت ، داکت اسپلیت ، دستگاه های VRF و GHP و … که بر اساس چرخه تبرید تراکمی کار می کنند از یک یا تعدادی کمپرسور و نیز دو کویل با نام های کندانسور و اواپراتور تشکیل می شوند که یکی از کویل ها درون یونیت های داخل ساختمان و یکی از کویل ها نیز درون یونیت خارج از ساختمان جاسازی می شوند. در روزهای گرم سال که این سیستم ها عمل سرمایش هوا را انجام می دهند، کویل داخل ساختمان نقش اواپراتور و کویل خارج از ساختمان نقش کندانسور چرخه تبرید تراکمی را بازی می کند و در روزهای سرد سال که این سیستم ها عمل گرمایش هوا را انجام می دهند، برعکس حالت قبل اتقاق می افتد و این بار کویل درون ساختمان نقش کندانسور و کویل بیرون از ساختمان نقش اواپراتور را بازی می کند.

وقتی که این دستگاه ها در حالت گرمایشی کار می کنند، به علت وجود بخار آب (رطوبت) در هوا، بر روی لوله ها و پره های کویل خارج از ساختمان یا همان اواپراتور، برفک تشکیل می شود. این برفک دقیقا مانند یک عایق، مانع انتقال حرارت بین هوای اطراف لوله ها و پره ها و مبرد جاری در لوله ها می شود که راندمان سیستم را به شدت کاهش می دهد. نمونه ای از ایجاد برفک بر روی کویل یونیت خارج از ساختمان :

برفک ایجاد شده روی کویل اواپراتور

بنابرین برای عمل برفک زدایی یا همان سیکل دیفراست از روش های گوناگونی مانند حرارت دادن به کویل با المنت های حرارتی، معکوس کردن سیکل تبرید و … استفاده می شود که برای مثال روش معکوس نمودن سیکل تبرید با یک شیر چهار طرفه در زیر توضیح داده شده است.

سیکل دیفراست با شیر چهار طرفه

همانطور که در شکل زیر مشاهده می کنید، کویل داخل ساختمان یا همان کندانسور (indoor coil یا همان condenser) در حالت گرمایشی (مدار قرمز رنگ) در حال کار است و مبرد فشرده شده توسط کمپرسور پس از طی کردن مسیر A و C از شیر چهار طرفه، وارد آن می شود و پس از عبور از شیر انبساط (expansion valve) وارد کویل خارج از ساختمان یا همان اواپراتور (outdoor coil یا همان evaporator) می گردد و بدین ترتیب سیستم در حالت عادی در حال کار است.

دیفراست

وقتی که بر روی کویل اواپراتور برفک ایجاد می شود، سنسور یا همان ترموستات کویل خارج از ساختمان، دمای کویل را حس کرده و از طریق سیستم کنترل مرکزی به شیر چهار طرفه فرمان می دهد تا سیکل سیستم برعکس شود (به عبارتی سیستم در زمستان تغییر حالت داده و به جای گرمایش، در حالت سرمایش کار می کند) اما فن یونیت داخل ساختمان نیز قطع می شود تا هوای سرد داخل اتاق دمیده نشود. با این کار، کویل خارجی نقش کندانسور را ایفا کرده و در نتیجه دمای آن بالا می رود و باعث می شود که همه برفک ها از روی کویل خارجی آب شود و لوله ها و فین ها پاک گردند. این عمل امکان دارد چندین بار صورت بگیرد که به آن به سیکل دیفراست گفته می شود.

(مطابق تصویر زیر مبرد پس از کمپرسور از مسیر A و D شیر چهار طرفه عبور کرده و وارد کویل خارج از ساختمان می گردد)

سیکل دیفراست - برفک زدایی

مدت زمان عمل دیفراست – برفک زدایی در سیستم ها متغیر بوده اما در اکثر دستگاه های مبتنی بر سیکل تبرید تراکمی که در مدار آنها مبرد و کمپرسور وجود دارد، اتفاق می افتد. از جمله این دستگاه ها می توان به اسپلیت (کولر گازی)، داکت اسپلیت و VRF اشاره کرد.

رفع مشکل سیکل دیفراست با دستگاه GHP

برای رفع این مشکل و عدم نیاز به سیکل دیفراست،  سیستم تهویه مطبوع مرکزی GHP به بازار عرضه شده است. منبع اصلی تامین انرژی آن سوخت گاز طبیعی (گاز شهری) و موتور احتراق داخلی بوده و به دلیل وجود آب رادیاتور (داغ) و دود خروجی اگزوز موتور و با استفاده از یک مبدل حرارتی این مشکل دیفراست – برفک زدایی را برطرف کرده است. زیرا با یک مبدل حرارتی که به شکل مخصوص برای دیفراست طراحی شده است، گرمای آب داغ رادیاتور موتور و محصولات داغ خروجی حاصل از احتراق توسط مبدل به لوله های اواپراتور یونیت خارجی منتقل شده تا از ایجاد برفک در سطح آن جلوگیری شود.

سیستم تهویه GHP علاوه بر رفع این مشکل، مزایای بسیار زیادی دارد و به دلیل گاز کشی انجام شده به اکثر مناطق کشورمان، پتانسیل بسیار بالایی جهت استفاده به عنوان اصلی ترین سیستم تهویه مطبوع سرمایشی و گرمایشی در ایران را دارد.

در تصویر زیر نمونه از سیستم GHP که شامل فن کویل ها و یونیت خارج از ساختمان (outdoor unit) می شود، نشان داده شده است.

رفع مشکل سیکل دیفراست با ghp

مطالعه بیشتر ⇓

GHP

VRF ال جی

داکت اسپلیت چیست ؟

سیستم تهویه مطبوع مرکزی گازسوز GHP

به این متن چند ستاره میدین؟ (ستاره سمت چپ بیشترین امتیاز رو داره. بدون نیاز به ثبت نام در سایت می تونید امتیاز بدید)
[کل: 5 میانگین: 3.2]
اشتراک گذاری :

2 دیدگاه. ارسال دیدگاه جدید

  • ممنونم اگر چند تا فیلم آموزشی هم بود عالیتر میشد یا لینکش رو میزاشتید
    خسته نباشید.

    پاسخ
    • makh-co.com admin
      می 5, 2022 12:12 ب.ظ

      بله چشم حتما سعی میکنیم فیلم هم قرار بدیم تا بهتر با مکانیزم برفک زدایی آشنا بشید

      پاسخ

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

این فیلد را پر کنید
این فیلد را پر کنید
لطفاً یک نشانی ایمیل معتبر بنویسید.

19 + 1 =

keyboard_arrow_up
مشاوره و استعلام قیمت