دستگاه زنت ، دستگاه تهویه مطبوع چهار فصلی است که قسمتی از ساختار آن (حالت سرمایشی) شبیه کولر آبی بوده و برای گرمایش به آن یک کویل آبگرم زمستانی اضافه شده است. قسمت تهویه تابستانی این دستگاه کاملا شبیه کولر آبی بوده و کارکرد قسمت تهویه زمستانی آن مشابه دستگاه هواساز است. آبگرم مورد نیاز دستگاه زنت می تواند از طریق یک دیگ آبگرم (بویلر موجود در موتورخانه) و یا پکیج حرارت مرکزی (پکیج گازسوز دیواری یا زمینی) تامین گردد. در ادامه به طور دقیق به پرسش زنت سرمایشی گرمایشی چیست پاسخ می دهیم و به بررسی کاربردها (استفاده صنعتی یا خانگی و آپارتمانی از آن) ، طرز کار ، قیمت ، مزایا و معایب آن خواهیم پرداخت.
قسمت های اصلی دستگاه زنت و طرز کار آن در حالت سرمایشی و گرمایشی
1 . دریچه ورود هوای تازه به دستگاه از بیرون ساختمان یا سوله
2 . دریچه ورود هوای برگشتی (هوای سیرکوله) از ساختمان یا سوله مورد نظر به دستگاه
3 . دریچه خروج هوای سرد یا گرم از دستگاه به سمت ساختمان یا سوله مورد نظر
4 . سیستم فیلتراسیون (فیلترهای متناسب با نیاز)
5 . فن و موتور الکتریکی
6 . کویل های آب گرم یا مبدل حرارتی (کویل های آبگرم به بویلر یا پکیج متصل می شوند تا در زمستان عمل گرمایش هوا صورت پذیرد)
7 . پمپ آب و پدهای سلولوزی (سیستم خنک کننده تبخیری مشابه کولر آبی تا در تابستان عمل سرمایش هوا صورت پذیرد)
8 . سیستم رطوبت زن در زمستان (به صورت آپشن و در صورت نیاز یا درخواست مشتری)
زنت می تواند دارای کانال برگشت هوا باشد و یا تماما از هوای تازه استفاده کند. در ضمن با نصب انواع فیلترها در آن می توان هوا را از آلودگی ها و ذرات معلق فیلتر نمود. از لحاظ شکل ظاهری و نوع ساختار ، انواع دستگاه زنت در سه نوع افقی ، عمودی یا ایستاده و سقفی تولید می شود که در شکل زیر نوع افقی آن نشان داده شده است.
اساس کار دستگاه در حالت سرمایشی
در حالت سرمایشی ، آب توسط پمپ بر روی پدهای سلولوزی یا همان پوشال ها ریخته و هوا با عبور از منافذ پدها و بر اثر پدیده تبخیر قطرات آب ، حرارت خود را به آب داده و خنک می شود. معمولا در شرایط مناسب (یعنی در شهرهایی که آب و هوای خشک یا نیمه خشک دارند) این سیستم می تواند هوای با دمای 38 درجه سانتی گراد را تا 26 درجه سانتی گراد سرد کند. در واقع در هر شهر و شرایط آب و هوایی که کولر آبی برای سرمایش پاسخگوی نیازها است این سیستم نیز پاسخ گوی نیازها خواهد بود چونکه دقیقا مشابه کولر آبی عمل می کند. اگر از نظر قیمت بخواهیم این سیستم را با سایر سیستم ها بررسی کنیم به خاطر ساختار ساده سیستم سرمایشی این دستگاه ، قیمت آن نسبت به دیگر دستگاه ها کمتر است و یکی از مهمترین مزایا و برتری های آن است ولی از جمله معایب آن به تبخیری بودن سیستم سرمایش می توان اشاره کرد که کاربردها و موارد استفاده از آن را به آب و هوای خشک و نیمه خشک محدود می کند.
اساس کار دستگاه در حالت گرمایشی
در حالت گرمایشی ، آبگرم با پمپ از سمت بویلر موتورخانه یا پکیج گازسوز به درون کویل های دستگاه زنت ارسال می شود. سپس با کارکردن فن سانتریفیوژ ، هوا از روی کویل های آبگرم عبور کرده و حرارت کویل را به خود می گیرد و از طریق کانال وارد ساختمان یا سوله مورد نظر می شود. همزمان با عمل گرمایش هوا می توان با آب موجود در تشتک که بر روی پدها پمپاژ می شود ، رطوبت به هوا اضافه نمود. اضافه کردن رطوبت در حالت زمستانی این دستگاه به صورت آپشن می باشد.
مزایای دستگاه زنت
مهمترین مزایا و برتری های این سیستم نسبت به سایر سیستم های تهویه عبارتند از :
1 . ارزان تر بودن نسبت به سایر سیستم های تهویه مطبوع
2 . قابلیت استفاده بصورت چهار فصلی (سرمایش و گرمایش)
3 . نصب و راه اندازی آسان و کم هزینه
4 . مصرف برق اندک به علت نداشتن کمپرسور (مصرف برق تنها در حد گردش یک فن و پمپ)
5 . حذف سیستم رادیاتور و سیستم لوله کشی در ساختمان یا سوله (زیرا هوای سرد و گرم با کانال توزیع می شود)
6 . کاهش مدت زمان گرم شدن فضای مورد نظر نسبت به رادیاتور در حالت گرمایشی (به خاطر داشتن فن و دمیده شدن هوا)
7 . قابلیت رطوبت زنی به هوا در زمستان در صورت نیاز (در صورتی که تجهیزات رطوبت زن به آن افزوده شود که البته قیمت دستگاه افزایش می یابد)
8 . جریان ملایم و گردش مناسب هوا در درون ساختمان یا سوله مورد نظر
بررسی معایب دستگاه زنت
مهمترین معایب و مشکلات این سیستم که کاربردها و موارد استفاده از آن را به مواردی خاص محدود می کند عباتند از :
1 . از جمله معایب دستگاه زنت این است که استفاده از آن در مناطق با آب و هوای مرطوب مانند شهرهای ساحلی شمال و جنوب کشور در حالت تابستانی مناسب نیست زیرا وقتی دستگاه در حالت سرمایشی کار می کند به علت تبخیر بخشی از آب در اثر تماس با هوا ، باعث افزایش رطوبت هوا می شود. ولی این دستگاه برای مناطق با آب و هوای خشک و نیمه خشک بسیار مناسب است و با شرایط آب و هوایی اکثر نقاط ایران سازگار است.
2 . این دستگاه بر خلاف دستگاه های سرمایشی بر پایه سیکل تبرید تراکمی (مثل سیستم چیلر و هواساز) ، وقتی که در حالت سرمایشی کار می کند ، مصرف آب دارد (چونکه مثل کولر آبی بخشی از آبی که بر روی پوشال ها ریخته می شود تبخیر می گردد) و بنابرین کاربردها و موارد استفاده از آن به جاهایی محدود می شود که آب کافی و تمیز در دسترس باشد.
3 . چون هوا با کانال در همه قسمت ها توزیع می شود ، نمی توان دمای یک قسمت را نسبت به قسمت دیگر کمتر یا بیشتر کرد و همه قسمت ها به صورت هم دما سرد یا گرم می شوند. ولی مثلا در سیستم چیلر و فن کویل می توان دمای هر فن کویلی که در هر قسمت نصب می شود را با کنترل به میزان دلخواه و مستقل از سایر قسمت ها تنظیم کرد. به شکل زیر دقت کنید ، اگر در هر اتاق یک فن کویل نصب شود می توان دمای هر اتاق را جداگانه تنظیم کرد ولی وقتی سیستم کانالی می شود (مثل دستگاه زنت) دیگر چنین کنترل مستقلی دمایی در نقاط مختلف نخواهیم داشت و همه جا با یک دما خنک یا گرم می شود. درست مثل کولر آبی که در هر جا قرار بگیرید با یک دمای یکسان مواجه خواهید شد. بنابرین با بررسی ساختار این سیستم نتیجه می گیریم که این مورد هم از دیگر معایب مهم زنت بوده و کاربردها و موارد استفاده از آن را به جاهایی که از سالنی بزرگ و یکپارچه (جایی که اتاق های متعدد نداشته باشیم) تشکیل شده باشد محدود می کند.
4 . سرمایش سیستم هایی که بر پایه سیکل تبرید تراکمی کار می کنند نسبت به این دستگاه مطبوع تر است. برای مثال قطعا سرمایش کولر گازی و کولر آبی را حس کرده اید و دقیقا سرمایش این دستگاه چیزی شبیه کولر آبی است.
5 . دستگاه زنت به خاطر داشتن فن بزرگ در ساختار خود (چونکه فن دستگاه باید بتواند هوا را با شدت مناسب در همه جا توزیع کند) صدای زیادی هنگام کار ایجاد می کند (شبیه صدای فن کولر آبی که هر چقدر فن بزرگتر باشد در نتیجه صدا هم بیشتر می شود) و از طرفی نیز به خاطر توزیع هوا با کانال ، این صدا از طریق کانال به داخل ساختمان منتقل می شود و بنابرین این مورد یکی از مهمترین معایب آن محسوب شده و کاربردها و موارد استفاده آن را به اماکن صنعتی و تجاری که پایین بودن صدا در اولویت نیست (بر خلاف کاربردهای آپارتمانی و خانگی که سطح صدا بسیار اهمیت دارد) محدود می کند.
از این سیستم استفاده صنعتی کنیم یا خانگی و آپارتمانی؟ بررسی کاربردها
با توجه به معایب و مشکلاتی که ذکر کردیم (برای مثال منتقل شدن صدای کارکرد دستگاه به داخل ساختمان ، هم دما شدن همه قسمت ها و غیره) بهتر است که از این دستگاه فقط در پروژه های صنعتی و تجاری (برای مثال سالن ها و سوله های کارگاهی و صنعتی ، سالن های فروشگاهی ، تجاری ، سالن های بزرگ یکپارچه مثل سالن های ورزشی و غیره) استفاده شود و به هیچ وجه در پروژه های آپارتمانی ، خانگی و به طور کلی مسکونی از آن استفاده نشود. البته همانطور که ذکر کردیم این دستگاه برای پروژه های تجاری و صنعتی (سالن ها و سوله ها) مزایا و برتری هایی دارد (مثل ارزان قیمت بودن و عدم نیاز به کنترل دما در قسمت های مختلف) که کاربرد آن برای چنین پروژه هایی مناسب است.
در پروژه های آپارتمانی و خانگی مناسب ترین دستگاه های تهویه مطبوع سرمایشی و گرمایشی ، دستگاه کولر گازی یا کولر آبی (استفاده از چند کولر گازی) برای پروژه هایی با متراژ کمتر از 150 متر مربع و دستگاه چیلر و فن کویل ها (استفاده از یک چیلر به همراه فن کویل ها یا چند مینی چیلر به همراه فن کویل ها) برای پروژه هایی با متراژ بیشتر از 150 متر مربع است.
نمونه ای از دستگاه زنت عمودی (ایستاده) ساخته شده در شرکت ما :
محل نصب دستگاه می تواند در پشت بام و یا گوشه ای از حیاط باشد که بسته به نقشه سالن ، سوله یا ساختمان و فضای موجود آن ، بهترین مکان برای استقرار دستگاه انتخاب می شود.
تفاوت آن با ایرواشر
این دو دستگاه بسیار شبیه هم هستند به طوری که در ایرواشر برای اینکه عمل سرمایش هوا انجام شود ، با نازل های فشار قوی آب و یک پمپ آب فشار بالا ، آب را در مسیر هوا به صورت پودری تزریق می کنند تا هوا به روش تبخیری ، خنک شود ولی در زنت به جای پاشش آب با فشار بالا و به صورت پودری از تعدادی پد سلولوزی استفاده می شود که آب روی این پدها از بالا ریخته شده و وظیفه پدها این است که میزان تماس بین آب و هوا را افزایش دهند تا هم مقدار آب کمتری مصرف شود و هم اینکه سایز تجهیزات آب رسانی و پمپاژ کوچکتر شود.
برای شناخت بهتر دستگاه ایرواشر و ویژگی های آن ، این متن ⇐ ایرواشر چیست را مطالعه کنید.
استعلام قیمت زنت و سایر سیستم های تهویه مطبوع
انواع دستگاه های سرمایشی و گرمایشی مانند دستگاه زنت ، ایرواشر ، چیلر تراکمی ، هواساز ، اکونوپک ، روفتاپ پکیج و … مطابق با استانداردهای روز صنعت تهویه و تبرید و متناسب با نیازهای هر ساختمان در شرکت ما طراحی و تولید شده و به طور مستقیم از کارخانه و با قیمت مناسب به فروش می رسد. جهت کسب اطلاعات بیشتر در مورد ویژگی ها و استعلام قیمت زنت و سایر سیستم های تهویه مطبوع و نیز انتخاب مناسب ترین سیستم برای ساختمان خود با مهندسان ما تماس بگیرید. نکته اینکه ما در شرکت خود دستگاه زنت آپارتمانی و خانگی تولید نمی کنیم و استفاده از آن را نیز با توجه به معایبی که توضیح دادیم برای پروژه های مسکونی اصلا پیشنهاد نمی کنیم و لطفا در خصوص زنت خانگی و آپارتمانی با مهندسان ما تماس نگیرید. لطفا فقط در خصوص دستگاه زنت برای کاربردهای تجاری و صنعتی که حداقل متراژ آن 300 متر مربع است با مهندسان ما تماس بگیرید.
مهندس احمدی (تهویه مطبوع ماخ) : 09127675117 – 09194427470
مهندس خورانی (تهویه مطبوع ماخ) : 09191639363
مطالعه بیشتر ⇓
به خاطر اینکه در ساختار این دستگاه از کمپرسور (بر خلاف دستگاه های کمپرسور دار مثل کولر گازی ، چیلر ، داکت اسپلیت و …) و سیکل تبرید تراکمی استفاده نمی شود و سیستم سرمایشی آن ساختار ساده ای دارد. مصرف برق در حد یک فن و پمپ آب است.
این دستگاه به علت ارزان بودن می تواند جایگزینی برای سیستم چیلر و هواساز باشد و در پروژه هایی که به دنبال دستگاه ارزان قیمت هستند ، دستگاه مناسبی است. البته باید توجه داشت که در مناطق با آب و هوای مرطوب به هیچ وجه نمی توان از این دستگاه استفاده کرد. در سایر مناطق آب و هوایی هم بیشترین کاربرد آن در سوله ها و سالن ها (مثل سوله های صنعتی و …) است.
خیر به هیچ تجهیزات دیگری نیاز نیست. این دستگاه هم عمل سرمایش و هم گرمایش را انجام می دهد و برای گرمایش دیگر نیازی به سیستم گرمایش از کف یا رادیاتور و … نیست. کویل آبگرم این دستگاه به پکیج یا موتورخانه وصل شده و هوای گرم از طریق کانال در کل ساختمان توزیع می شود.
4 دیدگاه. ارسال دیدگاه جدید
خیلی ممنون بابت اطلاعات خوب تون
درود بر شما. سپاس بابت حسن توجه شما
لطفا جهت انتخاب نوع گرمایشی و سرمایشی یک سالن صنعتی تماس بگیرید
بله حتما با شماره ای که فرمودید تماس خواهیم گرفت