سیستم چیلر و بویلر
سیستم چیلر و بویلر به عنوان یکی از قدیمی ترین و نیز پر کاربردترین سیستم های تهویه مطبوع مرکزی محسوب می شود که اساس کار آن ایجاد آب سرد و گرم و ارسال آن توسط پمپ به واحدهای فن کویل یا هواساز است تا با تبادل حرارت صورت گرفته بین هوا و آب در این واحدها ، هوای سرد و گرم در محیط داخل ساختمان ایجاد شود. سیستم چیلر و بویلر به صورت ترکیبی به کار می رود و چیلر وظیفه سرد کردن آب و بویلر وظیفه گرم کردن آن را بر عهده دارد که این آب سرد و گرم از طریق لوله های جداگانه و توسط پمپ هایی به واحدهای فن کویل یا هواساز و … ارسال می شود.
مجموعه بویلر و چیلر در موتورخانه نصب می شود که البته در برخی پروژه ها ، چیلر (معمولا نوع چیلر تراکمی هوا خنک) در فضای باز مانند پشت بام یا حیاط نصب می شود.
فن کویل حاوی لوله های (کویل مسی) آب سرد و گرم و فن است که به علت وجود یک ترموستات در هر اتاق یا هر قسمت از یک مکان ، امکان کنترل مستقل و مجزا از سایر فن کویل ها را می دهد و بدین ترتیب هر منطقه از ساختمان می تواند آسایش حرارتی مختص به خود را داشته باشد.
سیستم چیلر و بویلر متصل به فن کویل ها ، یک سیستم تمام آب یا هیدرونیک است که نسبت به سیستم های تمام هوا که مستقیما هوا را سرد و گرم کرده و با کانال به داخل ساختمان ارسال می کنند، راندمان بالاتری دارد. نصب سیستم بویلر و چیلر نسبت به سیستم های کانالی راحت تر است زیرا که سطح مقطع یک کانال هوا حدود ۱۸ برابر سطح مقطع یک لوله آب جهت انتقال مقدار مشخصی از حرارت یا برودت است. به این معنی که کانال ها فضای زیادی از سقف را اشغال کرده و عایق کاری آنها نیز هزینه بیشتری دارد. در صورت ایجاد تغییرات در ساختار ساختمان در آینده نیز ، سیستم های کانالی با مشکلات فراوان روبرو شده ولی سیستم های لوله ای به راحتی با تغییرات سازگار می شوند.
مطالعه بیشتر ⇐ چیلر تراکمی چگونه کار می کند ؟
برای آشنایی بیشتر با ساختار درونی فن کویل ها و طرز کار آنها پیشنهاد می کنیم که این مقاله ⇐ فن کویل و برای آشنایی با دستگاه هواساز و ویژگی های آن این مقاله ⇐ هواساز را مطالعه بفرمایید.
انواع چیلر و بویلر
چیلرها و بویلرها انواع مختلفی دارند که با توجه به شرایط و نیازهای هر پروژه ای ، مناسب ترین نوع آن باید توسط مهندسان متخصص طراحی ، انتخاب و نصب شوند.
چیلرها به دو دسته بزرگ چیلر تراکمی و چیلر جذبی تقسیم می شوند که نوع تراکمی آن خود به دو گروه بزرگ چیلر آبی و چیلر هوایی تقسیم می شود. نوع دیگر تقسیم بندی چیلرهای تراکمی با توجه به نوع کمپرسور آن انجام می شود. از جمله پر کاربردترین چیلرها در پروژه های بزرگ می توان به چیلر اسکرو اشاره کرد که کمپرسور آن از نوع اسکرو بوده و مزایای فراوانی دارد. از جمله پر کاربردترین چیلرها در پروژه های کوچک می توان به چیلر اسکرال اشاره کرد که کمپرسور آن از نوع اسکرال بوده و در ظرفیت های کم مزایای فراوانی دارد که واژه مینی چیلر هوا خنک نیز به آن اطلاق می شود.
بویلر یا دیگ آب گرم نیز تقسیم بندی های گوناگونی دارد که بر اساس جنس آن و یا مقدار گرم کردن آب به گروه های مختلف تقسیم می شوند.
سیستم های نوین سرمایشی و گرمایشی
همانطور که گفته شد ، بویلر و چیلر سیستم کامل سرمایشی و گرمایشی است ولی سیستم های نوین دیگری امروزه به بازار عرضه شده اند که تجهیزات آنها بسیار کمتر است و به آب نیز نیازی ندارند و به این سیستم ها ، سیستم های DX گفته می شود که با مبرد (گاز فریون) عمل انتقال حرارت را انجام می دهند. سیستم های DX سیستم های یکپارچه سرمایشی و گرمایشی هستند که به موتورخانه نیز نیازی ندارند و در فضاهای مرده و غیر قابل استفاده ساختمان مانند پشت بام نصب می شوند. مهمترین این سیستم ها عبارتند از :
سیستم سرمایشی و گرمایشی GHP
سیستم سرمایشی و گرمایشی VRF
دستگاه داکت اسپلیت
GHP نسبت به VRF و داکت اسپلیت مزایای بیشتری دارد. بزرگترین مزیت آن نسبت به VRF و داکت اسپلیت این است که قدرت گرمایشی آن به همان اندازه سرمایش بالاست و راندمان بالایی هم در سرمایش و هم گرمایش دارد و با گاز شهری (گاز طبیعی) و مقدار اندکی برق ، کار می کند ولی VRF و داکت اسپلیت سیستم های تمام برقی هستند که قدرت گرمایشی پایینی داشته و معمولا (مخصوصا در مناطق سردسیر) باید مکمل حرارتی مانند پکیج یا دیگ آب گرم نیز در تاسیسات آنها به کار رود. هر کدام از این سیستم هایی که تا به اینجا معرفی کردیم به نوبه خود دارای مزایا و معایبی هستند که نمی توان به صورت 100 درصد گفت که کدام سیستم از همه بهتر است. لذا باید بر مبنای نیازهای یک ساختمان خاص و با توجه به ویژگی های آن، تصمیم گرفت که از کدام یک از این سیستم ها بهره برد.
برای آشنایی بیشتر با اجزا و طرز کار و مزایا و معایب هر کدام از این 3 دستگاه، پیشنهاد می کنیم که مقالات زیر را مطالعه بفرمایید.
مطالعه بیشتر ⇓
گروه تهویه مطبوع ماخ طراح و تولید کننده انواع دستگاه های گرمایش و سرمایش مرکزی از جمله انواع چیلر ، هواساز ، ایرواشر و … به طور اختصاصی برای هر مشتری و مطابق با نیازهای آن است. همچنین فروش دستگاه های GHP و VRF برند LG و برندهای معتبر دیگر نیز مستقیما از شرکت ما و با قیمت مناسب صورت می پذیرد. جهت کسب اطلاعات بیشتر و تخصصی تر در مورد انواع سیستم های تهویه مطبوع ، انتخاب مناسب ترین سیستم برای پروژه خود و نیز استعلام قیمت آنها با مهندسان ما تماس بگیرید.
مهندس احمدی (تهویه مطبوع ماخ) : 09127675117 – 09194427470
مهندس خورانی (تهویه مطبوع ماخ) : 09191639363
مطالعه بیشتر درباره انواع چیلرهای تراکمی در متن ⇐ انواع چیلر تراکمی