وظیفه برج خنک کننده چیلر کاهش چند درجه ای دمای آبگرم ارسالی از سمت کندانسور چیلر و بازگرداندن مجدد آن است. چیلرهای آبی (نوع آب خنک) و جذبی به برج خنک کننده جهت خنک کاری آب کندانسور خود نیاز دارند. در این متن قصد داریم تا به طور دقیق به این نکته که چیلر و برج خنک کننده چگونه کار می کنند و اینکه این 2 دستگاه چه تفاوتی با هم دارند و نیز اینکه پس از بررسی مزایا و معایب این سیستم ، چه سیستمی را می توان جایگزین آنها نمود اشاره ای داشته باشیم.
مطابق شکل زیر در سیستم چیلر و برج خنک کن دو مدار مجزای آب وجود دارد که یکی از آنها آبی است که در اواپراتور چیلر سرد می شود (یعنی مبرد گرمای آب را می گیرد تا آن را سرد کند) و به مصرف کننده ها پمپاژ می گردد و دیگری آبی است که در کندانسور چیلر گرم می شود (یعنی مبردی که داغ شده گرمای خود را به آب می دهد) و این آبگرم در واقع می بایستی به نحوی خنک شود تا بتواند دوباره در کندانسور گرمای مبرد را بگیرد و برای این کار به دستگاه برج خنک کننده پمپاژ می گردد و با چرخش درون برج ، خنک شده و به چیلر بر می گردد. مصرف کننده نهایی که در شکل زیر بدان اشاره نموده ایم یا کاربردی مربوط به تهویه هوا (سرمایش) دارد یا اینکه کاربردی صنعتی دارد.
چیلر و برج خنک کننده چگونه کار می کنند و چه تفاوتی با هم دارند؟
در سیستم چیلر و برج خنک کننده یک مبدل حرارتی به نام کندانسور که معمولا از نوع پوسته و لوله (Shell and Tube) یا صفحه ای (Plate and Frame) است وجود دارد که با گرفتن حرارت از مبرد (توسط آب) باعث کندانس کردن (تقطیر) مبرد گازی شکل چیلر و تبدیل آن به مبرد مایع می شود. مبرد گازی شکل خارج شده از کمپرسور چیلر که به شدت داغ است وارد کندانسور شده و از سمت دیگر کندانسور، آب با درجه حرارت پایین (آب خنک شده برگشتی از برج) وارد کندانسور می شود. طی تبادل حرارت صورت گرفته در کندانسور ، مبرد گرمای خود را به آب داده و از حالت گاز به مایع تغییر فاز می دهد. آب گرم شده توسط پمپ (پمپ آب گرم) به برج خنک کننده ارسال و در آنجا توسط هوایی که با فن دمیده می شود، خنک می گردد تا مجدد دمای آن کاهش یافته و به کندانسور برگردد.
همزمان با آن نیز در سمت دیگر چیلر یک مبدل حرارتی به نام اواپراتور وجود دارد که بر خلاف کندانسور ، این بار آب در اواپراتور چیلر ، سرد می شود تا با پمپ مخصوص ، آب سرد شده به مصرف کننده هایی مانند هواساز یا فن کویل ها (برای سرمایش هوای یک ساختمان) یا به مصرف کننده های صنعتی (برای خنک کاری یک دستگاه یا فرآیند صنعتی) پمپاژ شود. کل نحوه کار و ساختار این سیستم که چگونه چیلر و برج خنک کننده در کنار هم کار می کنند و چه ارتباط و تفاوتی با هم دارند در شکل زیر خلاصه شده است.
تصویر شماتیک دیگری از نحوه کار این سیستم :
چنانچه می خواهید که با جزئیات بیشتر با ویژگی ها ، معایب و مزایای چیلرهای تراکمی آب خنک آشنا شوید می توانید این مقاله ⇐ چیلر تراکمی آب خنک را مطالعه کنید و همچنین برای آشنایی بیشتر با انواع و ساختار کولینگ تاورها (برج های خنک کننده) پیشنهاد می کنیم که این مقاله ⇐ کولینگ تاور را مطالعه بفرمایید.
استفاده از چیلر و برج خنک کننده به صورت یکپارچه (چیلر هوا خنک) و تفاوت آن با نوع قبلی
البته چیلر و برج خنک کننده (chiller & cooling tower) به صورت یکپارچه نیز می توانند مورد استفاده قرار بگیرند. بدین صورت که با حذف برج خنک کننده از مدار چیلر آبی ، برای خنک کاری مبرد در کندانسور ، به طور مستقیم از فن ها و کویل هایی در بالای چیلر (در شکل زیر با کادر زرد رنگ نشان داده شده است) استفاده می شود که درون کویل ها ماده مبرد جریان یافته و وقتی فن ها شروع به کار می کنند ، هوا را از اطراف کویل ها عبور می دهند و به این شکل حرارت از مبرد گرفته می شود تا مبرد از حالت گازی به حالت مایع تغییر فاز دهد. این نوع کندانسور را کندانسور هوایی یا هوا خنک می نامند و به چیلری که از کندانسور هوایی استفاده کند، چیلر هوا خنک یا هوایی گفته می شود. بنابرین تفاوتی که برج خنک کننده چیلر با کندانسور نوع هوا خنک دارد این است که در نوع آبی این آب است که گرما را از مبرد دفع می کند ولی در نوع هوایی (یا همان هوا خنک) این هواست که گرمای مبرد را دفع می کند.
بررسی مزایا و معایب آنها
بررسی مزایای نوع آب خنک (دارای برج خنک کننده) نسبت به هوا خنک (بدون برج خنک کننده) :
1 . راندمان بالاتر
2 . طول عمر بیشتر
بررسی معایب نوع آب خنک نسبت به هوا خنک :
1 . مصرف آب
2 . نیاز به تصفیه آب در صورت وجود املاح زیاد در آب منطقه
3 . عدم امکان نصب و استفاده از آن در مناطق شرجی
4 . نیاز به نگهداری بیشتر و نیاز به سرویس های دوره ای منظم و هزینه بر برج خنک کننده
5 . نیاز به نصب در موتورخانه و اختصاص بخشی از فضای با ارزش (از نظر قیمت) به چیلرها
بنابرین معمولا در اماکنی که با کمبود آب روبروست و یا آب ناسالمی دارد بهتر است که از چیلر هوایی استفاده شود زیرا چیلر هوا خنک مصرف آب ندارد. همچنین در جاهایی که رطوبت هوا بالاست نمی توان از برج خنک کننده و چیلر آب خنک استفاده کرد زیرا راندمان دستگاه کاهش می یابد. از چیلر و برج خنک کننده بیشتر در پروژه هایی که تناژ برودتی بالایی نیاز است (معمولا بیشتر از 200 تن تبرید) و آب فراوان و بدون املاح (یا با املاح کم) در دسترس است استفاده می شود و در بقیه پروژه ها معمولا نوع هوا خنک کاربرد بیشتری دارد. به این خاطر چیلر آب خنک طول عمر بیشتری دارد که در موتورخانه نصب می شود (هر چند که افزایش متراژ موتورخانه و جانمایی چیلرها هزینه بر خواهد بود) و کمتر در معرض نور مستقیم آفتاب و گرد و غبار قرار دارد ولی چیلر هوا خنک باید در فضای باز (پشت بام) نصب شود.
مطالعه بیشتر درباره اجزا ، نحوه کار ، خصوصیات ، بررسی معایب و مزایای چیلرهای تراکمی هوا خنک در این متن ⇐ چیلر هوایی
استفاده از تکنولوژی های جدید در سیستم :
چیلر و برج خنک کننده سال هاست که به عنوان یکی از پرکاربردترین سیستم های سرمایش در ساختمان های مختلف و همچنین در صنعت مورد استفاده قرار می گیرد و امروزه تکنولوژی های جدید باعث افزایش راندمان و طول عمر آنها شده است. برای مثال امروزه، هم در موتور محرک کمپرسور چیلر و هم موتور فن برج خنک کننده از موتورهای Variable Speed Drive یا سرعت متغیر استفاده می شود که مزیت آن این است که موتورهای محرک الکتریکی همواره با تمام توان کار نکرده و فقط متناسب با نیاز درخواستی از سوی مصرف کننده و با تغییر دور به صورت اتوماتیک ، انرژی مصرف می کنند. در نتیجه مصرف انرژی برق به طور قابل ملاحظه ای در این سیستم ها کاهش یافته است. برای آشنایی بیشتر با انواع و ساختار کمپرسورهای مورد استفاده در چیلرها پیشنهاد می کنیم که این مقاله ⇐ انواع کمپرسور چیلر تراکمی را مطالعه نمایید.
طراحی برج خنک کننده چیلر :
پارامترهای متعددی برای طراحی برج خنک کننده چیلر در نظر گرفته می شود. این پارامترها شامل نرخ جریان سیال (دبی) ، دماهای ورود و خروج ، ترکیب سیستم ، آپشن های کنترلی و … هستند. پس از مشخص کردن نیازها و درخواست های مالک پروژه، استفاده خردمندانه از این پارامترها به طراحان این اجازه را می دهد تا راه حل هایی را برای طراحی بهینه فراهم کنند. نکته اصلی که باید در طراحی مد نظر قرار گیرد این است که برای ساده سازی سیستم کوشش فراوانی انجام شود. ساده سازی همواره به معنی کاهش قطعات سیستم نیست. ساده سازی در اینجا به مفهوم ارائه راه حل هایی است که این قابلیت را به سیستم دهد که به صورت عمومی قابل فهم باشد.
طراحی ، تولید و فروش
نمونه ای از مراحل مونتاژ یک چیلر آب خنک 250 تن تبریدی که در شرکت ماخ طراحی و تولید شده و مستقیما از کارخانه به فروش رفته است.
و نمونه ای از برج های خنک کننده مکعبی در حال بارگیری از درب کارخانه که جهت نصب در پروژه ارسال می شود.
ما سعی نمودیم تا در این متن به این موضوع که سیستم چیلر و برج خنک کننده چگونه کار می کنند و در این سیستم هر یک چه نقشی و چه تفاوتی با هم دارند بپردازیم. علاوه بر آن شرکت ماخ متشکل از مهندسان متخصص و با تجربه در زمینه طراحی ، تولید و فروش چیلر و برج خنک کننده و سایر دستگاه های سرمایشی و گرمایشی است که متناسب با نیاز هر پروژه ای و مطابق با استانداردهای روز، دستگاه مورد نظر طراحی و تولید شده و به طور مستقیم از کارخانه و در نتیجه با قیمتی مناسب به فروش می رسد. جهت کسب اطلاعات بیشتر در مورد انواع چیلرها و برج های خنک کننده و سایر دستگاه ها ، انتخاب مناسب ترین دستگاه برای پروژه خود و نیز استعلام قیمت برج خنک کننده چیلر و سایر دستگاه ها با مهندسان ما تماس بگیرید.
مهندس احمدی : 09127675117 – 09194427470
مهندس خورانی : 09191639363
برای اینکه مناسب ترین دستگاه را برای پروژه خود انتخاب کنید پیشنهاد می کنیم که این مقاله ⇐ مشاوره خرید چیلر را مطالعه بفرمایید که در آن به 4 موضوع مهم در رابطه با مشاوره قبل از خرید چیلر اشاره کرده ایم که می تواند شما را در انتخاب یک سیستم اقتصادی و بهینه کمک کند.
مطالعه بیشتر درباره مراحل طراحی و ساخت این محصولات در صفحات زیر ⇓