در این مقاله ضمن معرفی انواع دستگاه خنک کننده هوا (از چیلر تا VRF ، داکت اسپلیت ، روف تاپ پکیج ، زنت ، ایرواشر و غیره) آنها را نسبت به هم مقایسه می کنیم.
انواع دستگاه خنک کننده هوا و مقایسه آنها نسبت به هم
دستگاه های مختلفی جهت خنک کاری هوا در صنعت تبرید مورد استفاده قرار می گیرند. در تعیین نوع دستگاه خنک کننده هوا عوامل اصلی زیر تاثیر گذار هستند :
1 . ابعاد مکان مورد نظر
اولین سوالی که پرسیده می شود این است که ابعاد مکانی که قرار است خنک شود چه اندازه است. هر چه مکان بزرگتر باشد بایستی که از سیستم های خنک کننده مرکزی مانند موارد زیر استفاده شود.
1 . انواع چیلر و متصل نمودن آن به فن کویل های داخل ساختمان (یا متصل نمودن آن به هواساز)
2 . سیستم تهویه مطبوع سرمایشی و گرمایشی GHP
3 . سیستم تهویه مطبوع سرمایشی و گرمایشی VRF
4 . دستگاه سرمایشی و گرمایشی روف تاپ پکیج
5 . سیستم سرمایشی و گرمایشی زنت
6 . دستگاه سرمایشی و گرمایشی ایرواشر و …
این دستگاه ها معمولا برای متراژهای بزرگ (حداقل 400 متر مربع) مناسب هستند. برای مثال کوچکترین سایز دستگاه GHP می تواند سرمایش و گرمایش 400 متر مربع را تامین کند. ممکن است که دستگاهی مثل ایرواشر یا زنت (که در واقع کولرهای آبی صنعتی هستند) برای متراژهای کمتر هم ساخته شوند ولی در اغلب موارد ، ساخت آنها برای متراژهای بزرگ توجیه اقتصادی دارد.
برای مثال در شکل زیر، دستگاه خنک کننده هوا (که در اینجا فن کویل های مستقر در طبقات مختلف ساختمان هستند) با لوله کشی آب سرد به چیلر و با لوله کشی آب گرم به بویلر متصل شده اند.
هر چه ابعاد مکان مورد نظر کوچکتر باشد از سیستم های واحدی یا محلی مانند نمونه های زیر استفاده می شود.
1 . مینی چیلر هوا خنک (به همراه فن کویل ها)
2 . داکت اسپلیت
3 . اسپلیت یا کولر گازی
4 . کولر آبی و …
برای متراژهای تا 200 متر مربع استفاده از یکی از دستگاه های اسپلیت ، داکت اسپلیت یا کولر آبی پیشنهاد می شود ولی برای متراژهای بین 200 تا 400 متر مربع ، دستگاه مینی چیلر به همراه فن کویل ها مناسب ترین دستگاه خنک کننده هوا (و نیز گرم کننده هوا) است. البته برای متراژ 200 تا 400 متر مربع ، داکت اسپلیت هم پیشنهاد می شود ولی نه برای واحدهای مسکونی و نیز واحدهایی که در آنها نیاز است که دمای هر اتاق و بخش را جداگانه و به دلخواه تنظیم کنیم. یعنی اینکه داکت اسپلیت نمی تواند دمای هر اتاق یا بخش را مجزا تنظیم کند (چون همه اتاق ها با کانال به یونیت داخلی داکت اسپلیت وصل می شوند) و بیشتر برای سالن های بزرگی که بخواهیم کلیه نقاط آن هم دما باشند و همزمان تهویه شوند ، مناسب است. در حالی که اگر از سیستم مینی چیلر و فن کویل استفاده کنیم ، می توان دمای هوای خروجی از هر فن کویل را به میزان دلخواه و بدون اینکه بر کارکرد سایر فن کویل ها اثر داشته باشد ، تنظیم نمود.
برای مثال در شکل زیر، فن کویل های درون یک آپارتمان به پکیج (تامین کننده آب گرم) و مینی چیلر (تامین کننده آب سرد) متصل شده اند.
هر کدام از این دستگاه هایی که به آنها اشاره و مقایسه می کنیم با یک روش خاص باعث کاهش دمای هوا می شوند. اگر بخواهیم به طور کلی این دستگاه ها را دسته بندی و مقایسه کنیم و با ساختار آنها آشنا شویم ، به 2 شکل می توانیم این دسته بندی را انجام دهیم. اول اینکه تمام دستگاه های سرمایشی یا شبیه کولر آبی باعث کاهش دمای هوا می شوند و یا شبیه کولر گازی. یعنی اینکه ایرواشر و زنت برای سرمایش دقیقا مثل کولر آبی عمل می کنند و بقیه دستگاه ها تقریبا مثل کولر گازی. دوم اینکه دستگاه ها یا با کانال ، هوای سرد شده را در ساختمان پخش می کنند و یا اینکه در هر قسمت یا اتاق به صورت سقفی ، دیواری یا زمینی یک فن کویل نصب می شود و مبرد یا آب سرد در داخل فن کویل ها گردش می کند تا هوای دمیده شده توسط فن هر فن کویل ، خنک شود و برای گرمایش هم کافی است که مبرد یا آب گرم درون فن کویل ها جاری شود. در برخی ساختمان ها به جای فن کویل (یا به همراه فن کویل) از یک دستگاه بزرگ مرکزی (هواساز) استفاده می شود تا هوا توسط مبرد یا آب سرد ، خنک شده و با کانال کشی و به صورت مرکزی در ساختمان توزیع شود.
هر کدام از این دستگاه ها خصوصیات و طرز کار خاصی دارند که ما سعی کرده ایم با زبانی ساده و قابل فهم آنها را معرفی کنیم و شما انتخاب راحت تری داشته باشید. برای آشنایی بیشتر با خصوصیات هر یک از این دستگاه ها ، صفحات زیر را مطالعه کنید ⇓
آشنایی بیشتر با ساختار ، اجزا و طرز کار چیلرها در این متن ⇐ چیلر
مطالعه بیشتر درباره ساختار و ویژگی های GHP ها در این متن ⇐ GHP
مطالعه بیشتر درباره ساختار و ویژگی های VRF ها در این متن ⇐ VRF
آشنایی بیشتر اجزا و طرز کار دستگاه روفتاپ پکیج در این متن ⇐ روف تاپ پکیج
آشنایی بیشتر با ساختار و مزایا و معایب دستگاه زنت در این متن ⇐ زنت
آشنایی بیشتر با ساختار و مزایا و معایب دستگاه ایرواشر در این متن ⇐ ایرواشر
مطالعه بیشتر درباره ساختار مینی چیلرها در این متن ⇐ مینی چیلر هوا خنک
آشنایی بیشتر با ویژگی ها و طرز کار داکت اسپلیت ها در این متن ⇐ داکت اسپلیت
2 . برآورده کردن نیازهای اساسی
مسئله بعدی در انتخاب نوع دستگاه خنک کننده هوا اینکه، علاوه بر تامین هوای خنک چه نیازهای دیگری را می تواند برآورده کند. برای مثال آیا می تواند میزان رطوبت هوای داخل را تنظیم و یا آن را از آلودگی ها فیلتر کند. برای مثال انواع چیلر و مینی چیلر به همراه دستگاه هواساز یا فن کویل های داخل ساختمان مورد استفاده قرار می گیرند که هواساز قابلیت تنظیم دقیق رطوبت را دارد و نصب هر نوع فیلتری در آن امکان پذیر است. همچنین دستگاه روف تاپ پکیج نیز خود دارای قسمت هواساز است. دستگاه های GHP و VRF نیز علاوه بر اتصال به فن کویل های داخل ساختمان، قابلیت اتصال به هواساز را دارند. بنابرین در این سیستم ها می توان رطوبت را به دقت تحت کنترل درآورد (یا حداقل اینکه مقدار آن را کاهش داد) ولی در دستگاه هایی مثل ایرواشر یا زنت ضمن اینکه نمی توان رطوبت را کاهش داد ، به علت ماهیت خاصی که دارند ، دقیقا مثل کولر آبی باعث افزایش رطوبت هوا نیز می شوند.
برای مثال مطابق تصویر زیر که ساختار درونی یک دستگاه هواساز را نشان می دهد ، عمل رطوبت گیری در هواساز توسط کویل آب سرد (یا مبرد) انجام می شود. احتمالا تا کنون دیده اید که چطور در یک کولر گازی ، آب در سینی کف یونیت داخلی (سینی آب درین یا تخلیه) جمع شده و با یک لوله تخلیه می شود. دقیقا در هواساز (یا فن کویل) هم بر اثر برخورد هوا با لوله های سرد ، قطرات آب روی لوله ها شکل گرفته (بخار آب موجود در هوا تقطیر شده) و در سینی جمع و از همانجا به بیرون تخلیه می شود.
3 . قیمت تمام شده دستگاه خنک کننده هوا
مسئله دیگر در مقایسه این دستگاه ها نسبت به هم ، قیمت تمام شده اولیه آن و میزان مصرف انرژی و هزینه های آتی آن و حتی هزینه های تعمیر و نگهداری آن در آینده است که باید همان ابتدا پیش بینی گردد. برای مثال در این میان، دستگاه زنت و نیز ایرواشر نسبت به سایر دستگاه ها در ظرفیتی برابر، ارزان تر هستند و انرژی کمتری نیز مصرف می کنند.
4 . نوع منبع انرژی موجود
مسئله دیگر نوع منبع انرژی موجود در محل، جهت راه اندازی دستگاه خنک کننده هوا است. (مانند الکتریسیته یا گاز طبیعی و …)
انرژی ورودی به اکثر دستگاه های خنک کننده هوا ، الکتریسیته است ولی دو مورد از دستگاه های استثنا در این بین ، دستگاه های GHP و چیلر جذبی شعله مستقیم هستند که انرژی ورودی به آنها گاز شهری است (البته به همراه اندکی انرژی الکتریسیته) و خب طبیعی است که اگر در پروژه ای با مشکل تامین برق به طور اساسی مواجه باشیم می توان به GHP و چیلر جذبی شعله مستقیم به عنوان دستگاه خنک کننده هوا نیم نگاهی داشت و یکی از آنها را در اولویت قرار داد. ولی در کنار این مسئله باید سایر مسائل نیز در نظر گرفته شود و در مجموع در انتخاب نوع دستگاه بهترین عملکرد را داشت.
و ده ها پارامتر تاثیر گذار دیگر که در انتخاب دستگاه خنک کاری یا گرمایشی هوا تاثیر گذار است.
سیستم های خنک کاری و نیز گرمایشی هوا انواع بسیار گوناگونی دارند که می توانید ساختار آنها را در متن انواع سیستم های تهویه مطبوع ساختمان مطالعه و مقایسه کنید.
هر دستگاه خنک کننده هوا می تواند مزایا و معایب خاص خودش را داشته باشد. بنابرین بهتر است که قبل از انتخاب نوع دستگاه با مزایا و معایب هر یک بخوبی آشنا شوید و یا اینکه انتخاب آن را به متخصصین فعال در زمینه تهویه مطبوع واگذار نمایید.
انواع سیستم های خنک کننده و گرم کننده هوا در محل کارخانه شرکت ما ، مطابق با استانداردهای روز و متناسب با نیازها و درخواست های هر مشتری به طور خاص ، طراحی و تولید شده و به صورت مستقیم از کارخانه و با قیمت مناسب به فروش می رسد. جهت کسب اطلاعات بیشتر در مورد انواع دستگاه خنک کننده هوا ، ویژگی ها ، مزایا و معایب آنها ، انتخاب مناسب ترین سیستم برای ساختمان خود و استعلام قیمت آنها با مهندسان ما تماس بگیرید.
مهندس احمدی (تهویه مطبوع ماخ) : 09127675117 – 09194427470
مهندس خورانی (تهویه مطبوع ماخ) : 09191639363
مطالعه بیشتر ⇐ مزایای چیلر تراکمی نسبت به جذبی
پاسخ به این سوال اصلا کار راحتی نیست. چونکه پاسخ آن به نیازهای هر ساختمانی به طور اختصاصی بستگی دارد. برای مثال شرایط انتخاب یک دستگاه مناسب برای یک سالن بزرگ یا سوله با انتخاب دستگاه خنک کننده هوا برای یک آپارتمان مسکونی قطعا متفاوت خواهد بود و شما یا باید خود با تمام سیستم ها آشنا باشید یا انتخاب آن را به افراد متخصص واگذار کنید.
بله در اغلب موارد دستگاه ها هم به صورت سرمایشی و هم گرمایشی عمل می کنند. برای مثال در سیستم هایی که آبی هستند (مثل چیلر) می توان به جای پمپاژ آب سرد به فن کویل ها یا هواسازها ، آب گرم به کویل آنها ارسال کرد تا عمل گرمایش هوا انجام شود و یا در دستگاه هایی که به صورت هیت پمپ عمل می کنند (مثل اسپلیت یا VRF و …) کافی است که دستگاه را در مد گرمایشی قرار داد تا به جای باد سرد ، از دستگاه باد گرم بگیریم.
به طور کلی دستگاه هایی که با برخورد دادن مستقیم ذرات هوا به ذرات آب موجب سرمایش هوا می شوند (یا به بیان ساده تر مثل کولر آبی کار می کنند) نامناسب ترین دستگاه ها برای کاربرد در مناطق شرجی (آب و هوای مرطوب) هستند ولی از بقیه دستگاه ها در هر نوع شرایط آب و هوایی می توان استفاده نمود.