9 روش افزایش راندمان سیستم های تهویه مطبوع
از جمله روش های افزایش راندمان سیستم های تهویه می توان به بازسازی ، استفاده از کنترلرها و ترموستات های قابل برنامه ریزی ، عایق کاری ، تعویض فیلترهای هوا و موارد دیگری اشاره کرد که در ادامه آنها را بررسی می کنیم. 9 روش اساسی برای افزایش راندمان سیستم های تهویه مطبوع سرمایشی و گرمایشی عبارتند از :
1 . بازسازی سیستم تهویه مطبوع
تعداد زیادی دلیل برای بازسازی مانند تعمیرات بیش از حد سیستم های قدیمی ، جستجو برای خرید سیستم تهویه راندمان بالا و با آسایش بیشتر و … می تواند وجود داشته باشد. با بازسازی سیستم تهویه مطبوع تا 35 درصد در مصرف انرژی سالانه ساختمان صرفه جویی خواهد شد (به گفته موسسه The Department of Energy). تعدادی از روش های بازسازی سیستم عبارتند از : تعویض کمپرسور دستگاهی مانند چیلر یا هیت پمپ ها ، افزودن کنترل کننده به فن کندانسور ، افزودن سیستم تهویه متناسب با درخواست مصرف کننده ، افزودن اکونومایزرها که از مزیت هوای سرد بیرون استفاده می کنند.
2 . کنترلر ها و ترموستات های قابل برنامه ریزی
یکی از راه های افزایش راندمان سیستم های تهویه مطبوع استفاده از کنترلرهای اتوماتیکی است که در صورت عدم وجود افراد و عدم استفاده از یک سالن ، اتاق یا قسمتی از ساختمان ، سیستم تهویه آن قسمت را قطع می کند. همچنین می توان زمان خاموش و روشن شدن سیستم در طول شبانه روز را طبق یک جدول زمان بندی شده برای آن تعریف کرد.
3 . استفاده از سیستم های با راندمان بالا
مدل های جدید دستگاه های سرمایشی و گرمایشی نرخ SEER بالایی نسبت به دستگاه های چند سال پیش دارند. SEER آنها بین 14 تا 18 است. با دقت در انتخاب آنها می توانید مقدار زیادی در هزینه های مصرفی صرفه جویی کنید. دستگاه هایی بخرید که شاخص های آن نسبت به سایر دستگاه ها بیشتر باشد.
4 . عایق کاری
عایق کاری از جمله موثرترین روش های افزایش راندمان سیستم های تهویه مطبوع است. با وجود یک ساختمان عایق کاری شده به صورت ضعیف ، مقدار زیادی از برودت و حرارت تولید شده به هدر خواهد رفت. حتما عایق کاری را در دیوارها و پنجره های ساختمان لحاظ کنید. لوله ها، کانال ها و خروجی های انواع سیستم های تهویه مطبوع باید توسط شرکت های نصب کننده به خوبی عایق کاری شوند.
5 . حساس بودن در مورد نگهداری منظم
نگهداری منظم ، همواره تجهیزات شما را در راندمان ماکزیمم باقی نگه می دارد. این نگهداری قبل و بعد از شروع فصل سرد و گرم و نیز مطابق جدول زمان بندی شده شرکت سازنده باید انجام شود. این سرویس های منظم اگر انجام شوند علاوه بر بازگشت هزینه های آن از طریق کاهش هزینه های مصرفی ، باعث افزایش طول عمر تجهیزات و کاهش هزینه های تعمیرات در آینده می شود. یکی از مهمترین راه ها از 9 روش افزایش راندمان سیستم های تهویه مطبوع سرمایشی و گرمایشی همین شستشوی سالانه کویل انواع کندانسور هوا خنک و آب خنک دستگاه های سرمایشی مثل چیلر و داکت اسپلیت و … است.
6 . تغییر تنظیمات ترموستات کنترل کننده
سعی کنید که درجه حرارت کاری سیستم خود را به درجه حرارت هوای بیرون اندکی نزدیک تر کنید تا به صورت قابل توجهی راندمان انرژی آن افزایش یابد. برای مثال در یک روز گرم ، سیستم سرمایشی که بر روی 23 درجه سانتی گراد تنظیم شود نسبت به سیستمی که روی 25 درجه تنظیم است ، 18 درصد انرژی بیشتر مصرف می کند و اگر روی 22 درجه تنظیم شود ، 39 درصد انرژی بیشتر مصرف خواهد کرد. با تنظیم صحیح و نزدیک کردن دمای دستگاه به دمای هوای بیرون در مصرف انرژی صرفه جویی خواهد شد.
7 . تعویض فیلترهای هوا
اگر فیلترها کثیف شوند در مقابل حرکت جریان هوا مقاومت زیادی ایجاد می کنند. با گرفتگی فیلترها ، ذرات گرد و غبار بر روی تیغه ها و سایر قطعات فن جمع شده که در نهایت منجر به افزایش مصرف انرژی فن برای ارسال مقدار مشخصی از حجم هوا خواهد شد. تعویض به موقع فیلتر هوای فن کویل یا پنل داخلی کولر گازی یا دیگر سیستم ها از جمله موثرترین و کم هزینه ترین راه ها از بین 9 روش افزایش راندمان سیستم های تهویه مطبوع سرمایشی و گرمایشی است.
8 . خاموش کردن دستگاه های تولید کننده حرارت
یکی دیگر از روش های افزایش راندمان سیستم های تهویه مطبوع ، خاموش کردن منابع تولید کننده حرارت است. دستگاه هایی مانند کامپیوترها ، تلویزیون ها ، ماشین آلات و … دائما در حال تولید حرارت هستند که در صورت عدم استفاده ، با خاموش کردن آنها به انرژی کمتری جهت سرمایش محیط نیاز خواهد بود.
9 . استفاده از سیستم های مدرن
اگر شما به تعویض کل سیستم تهویه مطبوع نیاز دارید بهترین گزینه استفاده از سیستم های چیلر و فن کویل یا VRF (سیستم های GHP و EHP) است. این سیستم ها در یک دستگاه هم سرمایش و هم گرمایش را ایجاد و آن را در محیط داخل و بدون کانال کشی توزیع می کنند (می توان با اتصال آن به هواساز از کانال کشی نیز استفاده کرد). در این سیستم ها ، کنترل دمایی هر قسمت جداگانه خواهد بود و هر قسمت متناسب با نیاز خود انرژی مصرف می کند.
مطالعه بیشتر درباره انواع سیستم های تهویه و تفاوت آنها نسبت به هم در مقاله ⇐ انواع سیستم های تهویه مطبوع
شاخص SEER چیست ؟
شاخص SEER که مخفف کلمات Seasonal Energy Efficiency Ratio است با فرمول نسبت سرمایش خروجی از دستگاه بر حسب BTU – British Thermal Units تقسیم بر مصرف انرژی الکتریکی بر حسب کیلووات ساعت بدست می آید که هر چه این عدد بزرگتر باشد دستگاه راندمان انرژی بالاتری دارد.
شاخص EER چیست ؟
شاخص EER مشابه SEER است و با این تفاوت که به جای استفاده از شرایط واقعی فصلی ، این نسبت در شرایط آزمایشگاهی اندازه گیری می شود و هر چه بالاتر باشد راندمان سیستم تهویه نیز بالاتر خواهد بود.
شاخص HSPF چیست ؟
شاخص HSPF مخفف کلمات Heating Seasonal Performance Factor بیانگر راندمان هیت پمپ هایی مانند GHP ، VRF ، داکت اسپلیت ، اسپلیت ، سیستم مولتی اسپلیت و … است. هیت پمپ ها با جابجایی مسیر سیکل کاری خود ، هم سرمایش و هم گرمایش را در یک دستگاه ایجاد می کنند. عدد HSPF ، گرمایش فضای کل مورد نیاز بر حسب BTU را نسبت به کل الکتریسیته مصرفی هیت پمپ بر حسب کیلووات ساعت اندازه گیری می کند. هر چه HSPF بزرگتر باشد راندمان هیت پمپ بالاتر است.
جهت کسب اطلاعات بیشتر در مورد روش های افزایش راندمان سیستم های تهویه مطبوع سرمایشی و گرمایشی ، بهبود و ارتقای سیستم های قدیمی ، آشنایی با ویژگی های سیستم های جدید و قیمت دستگاه ها با مهندسان ما تماس بگیرید.
مهندس احمدی (تهویه مطبوع ماخ) : 09127675117 – 09194427470
مهندس خورانی (تهویه مطبوع ماخ) : 09191639363
محصولات ما ⇓
مطالعه بیشتر ⇓
قیمت UPS برای سیستم تهویه مطبوع GHP