تهویه سالن نساجی

سیستم تهویه کارخانجات نساجی

کنترل دما و رطوبت در کنار تامین و گردش صحیح هوا و فیلتراسیون آن از جمله مهمترین مسائل در سیستم تهویه صنایع نساجی و تهویه در ریسندگی است که تاثیر مستقیم بر عملکرد دستگاه ها و نیز جلوگیری از پاره شدن نخ در صنعت نساجی ، ریسندگی و بافندگی دارد. سیستم تهویه سالن نساجی بایستی به شکل صحیح طراحی شود تا توقف خط تولید کاهش یافته و نیز راندمان دستگاه ها و کارکنان به حداکثر مقدار ممکن برسد. از دیگر ارکان مهم تهویه در صنعت نساجی ، فیلتراسیون مناسب هوا از ذرات معلق ناشی از فرآیند حلاجی و غیره است. در ادامه به مهمترین مسائل در خصوص افزایش رطوبت و به کنترل درآوردن آن و سایر مسائل مهم در سیستم تهویه کارخانجات نساجی پرداخته ایم.

اهمیت وجود سیستم تهویه در صنعت نساجی

اهمیت وجود سیستم تهویه در صنعت نساجی و تهویه در ریسندگی و بافندگی از آنجا ناشی می شود که سه عامل اصلی و مهم در عیب های بوجود آمده در نخ ها نقش دارند که عبارتند از :

1 . عیب های ناشی از الیاف بکار رفته

2 . عیب های ناشی از فرآیند و عملیات صورت گرفته بر روی نخ

3 . عیب های ناشی از نامناسب بودن تهویه صنایع نساجی

برای مثال وجود عیب توپک در نخ و یا ایجاد عیب پیچش الیاف در روی نخ بخاطر نامناسب یا ناکارآمد بودن سیستم تهویه سالن ریسندگی است. این عیب ها بر اثر کمبود رطوبت در هوا ، بالا رفتن مقدار الکتریسیته ساکن در هوا و خارج نشدن مناسب پرزها و گرد و غبار توسط سیستم تهویه سالن نساجی شکل می گیرند.

کنترل دما و رطوبت و جلوگیری از پیچش الیاف نخ

مزایای کنترل دما و رطوبت در سیستم تهویه سالن نساجی ، ریسندگی و بافندگی

رطوبت نسبی به مقدار بخار آب موجود در حجم مشخصی از هوا نسبت به حداکثر بخار آبی که آن مقدار هوا می تواند در یک دمای مشخص در خود نگه دارد ، گفته می شود که معمولا به صورت درصد (بین 0 تا 100 درصد) بیان می شود. هوای خنک نسبت به هوای گرم مقدار بخار آب کمتری را می تواند در خود نگه دارد و بنابرین رطوبت هوا به دمای هوا وابسته است. برای مثال هوای با 10 درجه سانتی گراد رطوبت کمتری را نسبت به هوای 20 درجه سانتی گراد در خود نگه می دارد.

1 . تنظیم رطوبت هوای داخل سالن های نساجی موجب جلوگیری از پارگی یا پیچش نخ و افزایش تولید شده و یکی از فاکتورهای مهم برای تضمین کیفیت در صنعت نساجی است. کلیه منسوجات خاصیت جذب رطوبت و رطوبت دهی به محیط اطراف خود را دارند. اگر محیط اطراف خشک تر از رطوبت نسبی نخ یا پارچه مورد نظر باشد ، نخ یا پارچه رطوبت خود را به هوا منتقل می کند و برعکس آن اگر هوا مرطوب تر باشد ، رطوبت خود را به نخ یا پارچه مورد نظر می دهد. این حالت رطوبت دهی و رطوبت گیری از فرآیند ابتدایی تا تولید نهایی محصول ، توزیع و مصرف توسط مصرف کننده روی می دهد که تاثیر مستقیمی بر خواص آن از جمله مقاومت کششی ، خاصیت ارتجاعی ، قطر الیاف ، سایش یا اصطکاک آن دارد و می بایستی سیستم تهویه کارخانجات نساجی سطح رطوبت نسبی هوا را در تمامی مراحل تولید تا بسته بندی و انبار و … در حد مطلوب و به طور ثابت نگه دارد. الیاف در آب و هوای خشک ، رطوبت خود را به هوای خشک داده و خاصیت ارتجاعی و مقاومت آن در برابر پارگی به شدت کاهش می یابد. بنابرین اگر سطح رطوبت هوا در سالن خیلی کم باشد ، موجب پارگی الیاف شده و از نظر زمان و هزینه خسارت هایی را بر تولید کننده تحمیل می کند. برای مثال در محصولات با پارچه نخی ، با افزایش 10 درصدی رطوبت نسبی (برای مثال از 60 درصد به 70 درصد) خاصیت ارتجاعی محصولات بیش از 15 درصد افزایش می یابد. (منبع : Institute of textile technology, USA, Humidity level Control)

2 . همچنین با کنترل رطوبت توسط سیستم تهویه سالن نساجی ، کیفیت لغزش قطعات ماشین ریسندگی و بافندگی و … نیز افزایش یافته و مقاومت اصطکاکی آن کاهش می یابد.

3 . همچنین با توجه به اینکه الیاف و پارچه معمولا بر اساس وزن فروخته می شود ، کاهش رطوبت جذب شده در آن می تواند تا 4 درصد موجب کاهش وزن آن گردد. برای مثال کنترل نامناسب رطوبت هوا در کارخانه ای که روزانه 80 تن محصول تولید می کند ، موجب کاهش 4 درصدی وزن آن ، معادل کاهش 3200 کیلوگرمی محصول تولید شده در هر روز می گردد.

4 . در یک کارخانه نساجی با سطح رطوبت پایین هوا ، الکتریسیته ساکن می تواند بین 4 تا 5 اینچ (10 تا 12 سانتی متر) پرش کند (تخلیه الکتریسیته) و چون شدت جریان آن کم است ، می تواند ولتاژی برابر صدها هزار ولت ایجاد کند که مشکلات متعددی را بوجود می آورد که مهمترین آنها عبارتند از :

4 . 1 . خطر فیزیکی برای اپراتورهای دستگاه ها به وجود آورد که این تخلیه الکتریکی می تواند موجب ایجاد شوک در بدن اپراتور در حال کار با دستگاه شده و چون در نزدیکی دستگاه در حال کار رخ می دهد برای سلامت اپراتور خطرناک خواهد بود.

4 . 2 . الکتریسیته ساکن می تواند موجب به هم چسبیدن مواد اولیه و در نتیجه کند شدن کارکرد دستگاه شده و بر برنامه تولید اثر منفی بگذارد.

4 . 3 . با توجه به اینکه امروزه در اکثر ماشین آلات از سیستم های کنترل الکترونیکی استفاده می شود ، یک تخلیه الکتریکی نابجا می تواند موجب صدمه دیدن تجهیزات الکترونیکی شده و هزینه های سنگین تعمیرات را بر دوش تولید کننده قرار دهد.

(با نگه داری سطح رطوبت نسبی هوا در بالاتر از 50 درصد توسط سیستم تهویه سالن نساجی ، می توان الکتریسیته ساکن و خطرات آن را حذف کرد.)

به طور خلاصه مزایای استفاده از سیستم رطوبت زن و کنترل آن در سیستم تهویه صنایع نساجی عبارتند از :

1 . کاهش مدت زمان توقف خط تولید

2 . افزایش کیفیت و کمیت محصولات تولیدی

3 . محافظت در برابر تخلیه الکترواستاتیکی خطرناک

4 . ایجاد محیطی سالم و مطبوع برای اپراتورها

تهویه سالن نساجی

کنترل دما و رطوبت ، پاکسازی و به گردش درآوردن هوا تقریبا در تمامی بخش های صنعت نساجی (از تولید پوشاک گرفته تا سالن های بافت فرش و غیره) از جمله حلاجی ، کاردینگ ، کشش ، شانه زنی ، فلایر ، انواع روش های ریسندگی رینگی یا حلقه ای ، چرخانه ای یا اپن اند و غیره و انواع روش ها و مراحل بافندگی در نظر گرفته شود.

رطوبت نسبی مناسب در سیستم تهویه صنایع نساجی چه مقدار است؟

رطوبت نسبی مناسب در سیستم تهویه صنایع نساجی به نوع نخ و فرآیند تولید بستگی دارد. الیاف طبیعی نسبت به نوع دست ساز یا مصنوعی در جذب رطوبت مستعد تر است.

فرآیند تولید منسوجات نخی و کتان می بایستی در سطوح رطوبتی بالا و حدودا مابین 70 تا 80 درصد انجام شود زیرا آنها بسیار ترد و شکننده هستند. این سطح رطوبت بایستی در تمامی مراحل از ترکیب مواد خام اولیه گرفته تا حلاجی ، تاباندن ، ریسندگی و بافندگی اعمال شود تا انعطاف پذیری محصولات تضمین شده و از پارگی نخ و یا ایجاد عیوب دیگر در آن جلوگیری گردد.

نخ پشمی به سطح رطوبت نسبی کمتری (در حدود 65 درصد) نیاز دارد. همچنین نخ ابریشمی به رطوبت نسبی بین 65 تا 70 درصد نیاز دارد. اگر چه ریسندگی نخ ابریشم مصنوعی به سطوح بالاتری از رطوبت (بالاتر از 85 درصد) نیاز دارد.

انتخاب مناسب ترین سیستم تهویه در صنعت نساجی

منظور از انتخاب مناسب ترین سیستم تهویه در صنعت نساجی این است که دستگاه هایی را بتوان انتخاب نمود که کارایی بالا و در عین حال مصرف انرژی کم و قیمت مناسبی داشته باشند و بتوانند نیازهای اساسی تهویه سالن نساجی را تامین کنند که این نیازهای اساسی عبارتند از :

1 . دستگاه ها بتوانند دمای سالن را در حد مطلوب در کل روزهای سال نگه دارند.

2 . دستگاه های انتخابی بتوانند رطوبت هوا را افزایش و در حد قابل قبول و یا استاندارد نگه دارند.

3 . سیستم بتواند هوای تازه و نیز هوای داخل سالن را فیلتر (جهت جلوگیری از پخش پرزها و نیز ورود آلاینده ها) و آن را در سرتاسر سالن توزیع کند.

4 . سیستم خارج کننده هوا که شامل اگزاست فن ها می شوند در صورت نیاز مجهز به انواع فیلترهای تصفیه کننده باشند.

به طور کلی دو نوع سیستم تهویه مناسب برای تهویه کارخانجات نساجی پیشنهاد می شود که عبارتند از :

1 . دستگاه های ارزان قیمت مانند دستگاه زنت و ایرواشر

این دو دستگاه ساختاری بسیار شبیه یکدیگر دارند که یکی از آنها به عنوان دستگاه مناسب برای تهویه سالن نساجی می تواند انتخاب شود. اول اینکه هوای تازه از بیرون سالن و نیز هوای برگشت داده شده از درون سالن را می توانند ادغام کرده (با درصد کنترل شده و مطابق با نیاز) و پس از عبور دادن از فیلترهای متعددی که درون دستگاه نصب می شود ، آن را تصفیه نمایند. دوم اینکه برای کاهش دمای هوا در روزهای گرم سال از سیستم تزریق آب با فشار بالا در مسیر حرکت هوای فیلتر شده از درون دستگاه ، استفاده می کنند. آب که با فشار تزریق می شود به صورت ذرات پودری درآمده و گرمای هوا را می گیرد تا هوا را خنک کند. در همین حین که هوا خنک می شود ، حجم زیادی از آب با هوا ادغام شده و رطوبت هوای ورودی به سالن را به شدت افزایش می دهد.

ساختار داخلی دستگاه ایرواشر در شکل زیر نشان داده شده است. این دستگاه در بیرون از سالن استقرار یافته و پس از اینکه هوای تازه ورودی و هوای برگشتی از سالن را با هم مخلوط و سپس دمای آن را تنظیم و رطوبت آن را افزایش داد و از وجود گرد و غبار و ذرات معلق پاکسازی نمود با استفاده از چند شاخه کانال اصلی و فرعی ، هوای تهویه شده را در کل سالن و به صورت یکنواخت توزیع می کند.

در روزهای سرد سال برای افزایش دمای هوا دیگر از سیستم تزریق آب استفاده نمی شود ، بلکه کویل های آبگرمی (لوله های پر پیچ و خم حاوی آبگرم) درون دستگاه جاسازی شده که هوای فیلتر شده در اثر برخورد با سطح داغ کویل ها ، گرم می شود که این آبگرم توسط دستگاهی مانند بویلر در موتورخانه گرم شده و با پمپ به ایرواشر یا زنت ارسال می شود. در حین گرمایش نیز سیستم پاشش آب فعال شده و برای افزایش رطوبت هوا ، مقدار زیادی آب درون هوا تزریق می کند. نحوه پاشش آب با فشار بالا در جریان هوای درون دستگاه ایرواشر در شکل زیر نشان داده شده است.

رطوبت ساز صنعتی

دو نکته بسیار مهم در مورد دستگاه های ایرواشر و زنت وجود دارد و آن این است که این دستگاه ها افزایش دهنده رطوبت هستند ولی نمی توانند مقدار آن را به دقت تنظیم کنند و از طرفی نسبت به دستگاه های دیگر مانند سیستم هواساز و چیلر قیمت پایین تری دارند. علاوه بر ایرواشر و زنت ، دستگاه دیگری نیز به نام اکونوپک وجود دارد که کاملا شبیه دستگاه های زنت و ایرواشر است ولی با این تفاوت که به جای کویل آبگرم و بویلر برای گرمایش، مستقیما از یک مشعل گازسوز و کوره هوای گرم برای گرمایش بهره می برد. در شکل زیر مراحلی از ایرواشرهای در حال ساخت در کارخانه شرکت ما را مشاهده می کنید.

مطالعه بیشتر ⇐ دستگاه ایرواشر چیست ؟

ساخت ایرواشر

2 . دستگاه هواساز و چیلر

هواساز همانند ایرواشر و زنت است ولی با این تفاوت که برای سرمایش هوا به جای تزریق آب در هوا و پودر کردن آن ، دارای کویل آب سرد است که آب سرد شده در چیلر با پمپ به کویل هواساز پمپاژ می شود و دمای هوای فیلتر شده در اثر برخورد با سطح سرد کویل ها ، کاهش می یابد. برای گرمایش هوا هم همانند ایرواشر و زنت به کویل آبگرم مجهز است که آب گرم شده در بویلر با پمپ به کویل های هواساز ارسال می شود. نمونه ای از دستگاه هواساز متصل به بویلر و چیلر در شکل زیر نشان داده شده است.

هواساز چیلر و بویلر

تفاوت بسیار مهم دیگر هواساز نسبت به ایرواشر یا زنت این است که در هواساز می توان با نصب تجهیزات رطوبت زن و رطوبت گیر مقدار رطوبت هوا را به دقت و به طور پیوسته و به صورت اتوماتیک و هوشمند تنظیم و کنترل نمود. ولی قیمت دستگاه هواساز و چیلر بیشتر از دستگاهی مانند ایرواشر یا زنت است. هواسازها خود در انواع معمولی و بهداشتی (هواساز هایژنیک) طراحی و تولید می شوند. در ضمن چنانچه هواساز و چیلر در یک دستگاه مشترک و در کنار هم طراحی و ساخته شوند، به آن دستگاه پکیج یونیت یا همان روف تاپ پکیج نیز گفته می شود.

بنابرین اگر فقط مسئله افزایش رطوبت در سیستم تهویه صنایع نساجی مد نظر باشد و نه تنظیم و کنترل دقیق آن ، یکی از سه دستگاه زنت ، ایرواشر یا اکونوپک گزینه مناسبی خواهد بود زیرا هم قیمت اولیه کمتری نسبت به چیلر و هواساز دارد و هم مصرف انرژی کمتر. ولی اگر مسئله تنظیم دقیق دما و رطوبت در تمام روزهای سال اهمیت داشته باشد، تنها و بهترین گزینه سیستم هواساز و چیلر خواهد بود. نمونه ای از دستگاه هواساز ساخته شده در شرکت ما در شکل زیر نشان داده شده است.

مطالعه بیشتر درباره اجزا و طرز کار هواسازها ⇐ اجزای هواساز

مطالعه بیشتر درباره چیلرهای تراکمی آب خنک ⇐ چیلر تراکمی آب خنک

هواساز مجهز به رطوبت زن و رطوبت گیر

لوازم و دستگاه های جانبی برای بهبود کنترل دما ، رطوبت و کیفیت هوا در سالن های نساجی :

علاوه بر انتخاب یکی از دو سیستمی که اشاره کردیم در برخی مواقع بایستی از تجهیزات جانبی برای تکمیل فرآیند تهویه سالن نساجی ، ریسندگی و بافندگی استفاده شود که مهمترین آنها عبارتند از :

1 . فن هایی برای خارج کردن هوای داخل سالن های ریسندگی و بافندگی که دارای ذرات معلق (مثل پرز و گرد و غبار) بوده که با انجام این کار ضمن کمک به گردش هوا ، شرایط محیطی مناسب برای تنفس افراد حاضر در کارخانه و سلامت آنها به وجود آمده و همچنین از انباشت این ذرات بر روی دستگاه ها و بروز مشکل در خط تولید و کاهش عمر دستگاه ها جلوگیری می شود.

فن های خارج کننده هوای سالن ریسندگی و بافندگی

2 . در برخی موارد دیده می شود که به جای استفاده از دستگاه هایی که اشاره نمودیم (ایرواشر یا سیستم هواساز و چیلر) از رطوبت سازهای کوچک موضعی (افشانک های پاشش آب) در بخش های مختلف سالن استفاده می شود تا رطوبت هوا را افزایش دهند که می تواند به بالا بردن رطوبت نسبی هوای داخل سالن کمک کند ولی استفاده از آن به تنهایی (بدون ایرواشر یا هواساز) توصیه نمی شود. چونکه در این روش نمی توان هوای تازه فیلتر شده که دمای آن نیز به اندازه مناسب تنظیم شده باشد وارد سالن کرد و گردش هوا نیز به خوبی صورت نمی گیرد. بهترین کار این است که در صورت عدم رسیدن رطوبت هوا به حد مورد نیاز از رطوبت سازهای کوچک موضعی در کنار دستگاه ایرواشر یا هواساز استفاده شود.

رطوبت سازهای کوچک موضعی

تهویه مطبوع ماخ طراح و تولید کننده انواع سیستم تهویه در صنعت نساجی ، تهویه در ریسندگی و بافندگی و نیز سایر کاربردهای صنعتی و ساختمانی از جمله انواع دستگاه هواساز ، چیلر ، پکیج یونیت یا همان روف تاپ پکیج ، دستگاه های زنت ، اکونوپک ، ایرواشر و … مطابق با استانداردهای روز ، متناسب با درخواست های هر مشتری و نیازهای هر پروژه به طور خاص و سفارشی است. کلیه محصولات مستقیما از محل کارخانه شرکت ما و با قیمت مناسب به فروش می رسند. جهت کسب اطلاعات بیشتر درباره سیستم تهویه سالن نساجی و سایر کاربردها، انتخاب مناسب ترین دستگاه برای پروژه خود و نیز استعلام قیمت دستگاه ها با مهندسان ما تماس بگیرید.

مهندس احمدی : 09127675117 – 09194427470

مهندس خورانی : 09191639363

آشنایی بیشتر با محدوده قیمتی انواع هواسازها ⇐ قیمت هواساز

مطالعه بیشتر ⇓

تهویه سالن رنگ

اجزای اصلی موتورخانه

گرمایش سالن صنعتی

به این متن چند ستاره میدین؟ (ستاره سمت چپ بیشترین امتیاز رو داره. بدون نیاز به ثبت نام در سایت می تونید امتیاز بدید)
[کل: 6 میانگین: 3.5]
اشتراک گذاری :

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

این فیلد را پر کنید
این فیلد را پر کنید
لطفاً یک نشانی ایمیل معتبر بنویسید.

14 − نه =

keyboard_arrow_up
مشاوره و استعلام قیمت