کاربرد انواع مبدل حرارتی در پالایشگاه نفت و گاز
مبدل حرارتی در پالایشگاه به عنوان گرم کننده نفت خام قبل از ورود به برج و نیز در قسمت های مختلف فرآیند پالایش استفاده می شود. در هر پالایشگاه بین ۲۵۰ تا ۳۵۰ دستگاه مبدل مورد استفاده قرار می گیرد. در مبدل های حرارتی پالایشگاهی معمولا از بخار داغ یا هیدروکربن داغ (که از بخشی دیگر از فرآیند به مبدل منتقل می شود) به عنوان سیال گرم کننده استفاده می شود. همانطور که می دانید در مبدل ها دو سیال گرم و سرد بدون تماس فیزیکی با یکدیگر با هم انتقال حرارت انجام می دهند تا گرما از یک سیال به سیال دیگر منتقل شود. بیشترین موارد کاربرد مبدل های حرارتی در پالایشگاه ها عبارتند از :
1 . به عنوان خنک کننده یا کولر (از کولر آب خنک یا هوا خنک به عنوان خنک کننده و بدون تغییر فاز استفاده می شود.)
2 . به عنوان کندانسور (تقطیر کننده یا چگالنده)
3 . به عنوان گرمکن مواد هیدروکربنی (بری مثال استفاده از بخار یا سیال داغ برای گرم کردن برج تقطیر و …)
4 . به عنوان تولید کننده بخار
5 . به عنوان ریبویلر Reboiler و هر نوع کاربرد دیگری که انتقال حرارت بین دو سیال مد نظر باشد.
مطالعه بیشتر درباره طرز کار کندانسورها و انواع آنها در این مقاله ⇐ کندانسور
استفاده از مبدل های حرارتی پوسته و لوله در پالایشگاه ها
ساده ترین نوع مبدل حرارتی ، نوع دو لوله ای است که یک لوله با قطر کوچکتر درون یک لوله با قطر بزرگتر قرار می گیرد. یک سیال از درون لوله داخلی و یک سیال هم در فضای بین دو لوله جریان می یابد و انتقال حرارت از طریق جداره لوله با قطر کم بین دو سیال انجام می گیرد. در مبدل حرارتی پالایشگاه و پتروشیمی بیشتر از مبدل حرارتی پوسته و لوله و معمولا به عنوان پیش گرمکن سیالات استفاده می شود.
بیش از نیمی از مبدل های حرارتی پالایشگاهی به خاطر ساختار هندسی مقاوم ، نگهداری آسان ، امکان ارتقا و افزایش ظرفیت از نوع پوسته و لوله هستند. مبدل های حرارتی پوسته و لوله خود در انواع مختلف (تیوب U شکل و تیوب مستقیم) ساخته می شوند که نوع تیوب مستقیم به خاطر مکانیزم عملکرد ساده تر و نیز تعمیر و پاکسازی راحت تر، بیشتر مورد استفاده قرار می گیرد.
دلایل کاربرد مبدل های پوسته و لوله در صنعت پالایشگاه
1 . این مبدل ها نسبت به حجم و وزن خود ، نسبت های بزرگی از حرارت را می توانند منتقل کنند.
2 . این مبدل ها در هر سایزی از کاربری های کوچک تا بزرگ قابلیت تولید دارند.
3 . به راحتی قابلیت پاکسازی دارند و قطعات فرسایشی آن به راحتی قابل تعویض است.
4 . بهترین نوع در برابر دما و فشارهای بالا هستند و قابلیت کارکرد در محیط های خشن را به خوبی دارند.
مطالعه بیشتر درباره اجزا ، طرز کار ، انواع و مزایا و معایب نوع پوسته و لوله در این مقاله ⇐ مبدل حرارتی پوسته و لوله
استفاده از مبدل های حرارتی هوا خنک در پالایشگاه ها
امروزه با توجه به کمبود آب ، توجه ویژه ای به استفاده از مبدل های هوا خنک به عنوان سیستم کاهنده دمای یک سیال می شود. مبدل های هوا خنک ساختار و طرز کار بسیار ساده ای دارند و اساس کار آنها به این شکل است که سیالی با درجه حرارت بالا در یک یا چند ردیف کویل جاری شده و تعدادی فن هوا را با سرعت از روی کویل ها می دمند تا حرارت اضافی سیال از جداره لوله ها و پره های کویل ها به هوا منتقل شود و دیگر نیازی به تجهیزات آبی (مانند برج خنک کننده و …) برای کاهش دمای یک سیال نباشد. کویل به لوله هایی گفته می شود که همانند رادیاتور یک خوردرو به صورت رفت و برگشتی در فضایی کوچک و در کنار هم قرار گرفته و اطراف لوله ها از پره هایی برای افزایش سطح انتقال حرارت استفاده می شود.
مطالعه بیشتر درباره ساختار و مزایا و معایب مبدل های هوا خنک در این مقاله ⇐ مبدل حرارتی هوا خنک
نکته اینکه در حال حاضر ما دستگاه کندانسور ، اواپراتور و مبدل حرارتی طراحی و تولید نمی کنیم و هیچ نوعی از آنها (نه نوع پوسته و لوله ، نه صفحه ای و نه هوا خنک) در سبد محصولات ما قرار ندارد. لطفا در این خصوص با مهندسان ما تماس نگیرید. این مقاله صرفا مقاله ای آموزشی برای بررسی کاربرد انواع مبدل های حرارتی پوسته و لوله در پالایشگاه های نفت و گاز است.
مطالعه بیشتر درباره انواع مبدل ها و مقایسه آنها نسبت به هم در این مقاله ⇐ انواع مبدل حرارتی
بررسی کاربرد مبدل ها در صنایع نفت ، گاز و پتروشیمی در این مقاله ⇐ مبدل های حرارتی در صنعت نفت ، گاز و پتروشیمی
بررسی قیمت کندانسورها و عوامل تاثیر گذار بر قیمت آنها در این مقاله ⇐ قیمت کندانسور