راه های متعدد و گوناگونی برای دسته بندی انواع سیستم های گرمایشی و سرمایشی ساختمان ها (تهویه مطبوع) در گروه های مختلف وجود دارد که در این متن به آنها اشاره می کنیم. در این متن به طور کلی به بررسی ساختار و مقایسه 12 نوع از انواع سیستم های سرمایشی و گرمایشی پر کاربرد (چیلر و مینی چیلر به همراه دستگاه های توزیع کننده هوای گرم و سرد مانند هواساز و فن کویل ، اسپلیت ، داکت اسپلیت ، VRF ، GHP ، روفتاپ پکیج ، دستگاه زنت ، ایرواشر ، اکونوپک و غیره) می پردازیم و مزایا و معایب هر یک از آنها را تشریح می کنیم.
دسته بندی و مقایسه 12 نوع از انواع سیستم های گرمایشی و سرمایشی ساختمان ها
مقایسه انواع سیستم های گرمایشی و سرمایشی ساختمان از لحاظ کاربرد
سیستم های گرمایشی و سرمایشی از لحاظ کاربرد به دو نوع اصلی تقسیم بندی می شوند :
1 . سیستم های گرمایشی و سرمایشی غیر صنعتی
هدف از کاربرد آنها ایجاد شرایط محیطی مناسب برای افزایش سطح تمرکز ، آسایش ، افزایش کارایی افراد موجود در ساختمان و ایجاد محیطی بهداشتی است. سیستم های تهویه مطبوع مسکونی ، اداری ، فروشگاهی ، رستوران ، تئاتر ، بیمارستان ، مدرسه و مسجد و غیره جزو این دسته اند.
تقریبا تمامی سیستم هایی که در ادامه به بررسی و مقایسه آنها خواهیم پرداخت در این دسته جای می گیرند.
2 . سیستم های گرمایشی و سرمایشی صنعتی
هدف از کاربرد این سیستم ها در درجه اول کنترل شرایط محیطی مناسب برای کارهای پژوهشی و فرآیندهای تولید صنعتی است. برای مثال تلرانس ساخت در صنایع الکترونیکی ، هوا فضا ، کامپیوتر و غیره به گونه ای است که کنترل دقیق دما و رطوبت را ایجاب می کند. استفاده از سیستم تهویه در کارخانه های نساجی ، کاغذ سازی ، تولید شیرینی ، واحدهای صنعتی چاپ و عکاسی و غیره ضروری است. در درجه دوم ایجاد محیطی برای آسایش افراد و افزایش سطح تمرکز آنها در کار است. در درجه سوم نیز جلوگیری از ورود هوای آلوده از بیرون به داخل ساختمان یا سوله صنعتی و نیز جلوگیری از انتشار آلاینده ها به بیرون است.
در بین 12 نوع از سیستم های گرمایشی و سرمایشی ساختمان ها ، دستگاه هواساز یا همان هوارسان بیشترین کاربرد را در پروژه های صنعتی دارد که در ادامه آن را به طور کامل بررسی می کنیم.
انواع سیستم های گرمایشی و سرمایشی ساختمان ها بر حسب فصل های سال
1 . سیستم های تهویه مطبوع زمستانی
دستگاه هایی مانند دیگ یا همان بویلر موتورخانه و پکیج های دیواری یا زمینی به عنوان ایجاد کننده آبگرم و دستگاه های یونیت هیتر ، رادیاتور ، سیستم گرمایش از کف ، فن کویل ، هواساز و … به عنوان تبادل کننده حرارتی بین آبگرم و هوای درون ساختمان مورد استفاده قرار می گیرند که به آنها سیستم های آبی نیز گفته می شود زیرا آب وظیفه انتقال گرما را بر عهده دارد.
2 . سیستم های تهویه مطبوع تابستانی
دستگاه هایی مانند انواع چیلر و مینی چیلر جهت ایجاد آب سرد و ارسال آن به واحدهای درون ساختمان مانند فن کویل ها و یا واحدهای بیرون از ساختمان مانند هواساز از طریق لوله کشی در دسته تابستانی قرار می گیرند زیرا چیلرها در زمستان خاموش می شوند و به جای آب سرد ، آب گرم دیگ موتورخانه یا پکیج وارد فن کویل ها و یا هواساز می شود.
مطالعه بیشتر درباره انواع چیلرها ، بررسی طرز کار و مقایسه آنها با یکدیگر در این مقاله ⇐ چیلر
البته سیستم تهویه مطبوع الکتریکی VRF ، داکت اسپلیت ، دستگاه زنت ، اکونوپک ، پکیج یونیت (روفتاپ پکیج) و ایرواشر نیز در دسته تابستانی قرار می گیرند و برای گرمایش در واقع از کویل آب گرم در آنها استفاده می شود. یعنی اینکه در یونیت های داخلی VRF و همچنین در یونیت داخلی داکت اسپلیت از یک کویل آب گرم استفاده می شود تا در فصل زمستان ، سیکل تبرید و کمپرسورهای این دستگاه ها خاموش شده و آب گرم موتورخانه یا پکیج وارد یونیت های داخلی شود تا عمل گرمایش هوا با آب گرم صورت بگیرد. در دستگاه های زنت ، پکیج یونیت و ایرواشر نیز یک کویل آب گرم تعبیه می شود.
مطالعه بیشتر درباره VRF و کاربردها و مزایا و معایب آن در این مقاله ⇐ سیستم تهویه مطبوع الکتریکی VRF
مطالعه بیشتر درباره طرز کار داکت اسپلیت و مزایا و معایب آن در این مقاله ⇐ داکت اسپلیت
3 . سیستم های تهویه مطبوع چهار فصل
این سیستم ها به صورت ترکیبی از تابستانی و زمستانی هستند. مانند سیستم تهویه مطبوع مرکزی گازسوز GHP و دستگاه اکونوپک که در آنها دیگر خبری از کویل آب گرم برای اتصال به آب گرم موتورخانه و یا پکیج نیست و تمامی تجهیزات سرمایشی و گرمایشی در خود دستگاه جاسازی شده است. البته در مناطق گرمسیری ایران (مانند شهرهای جنوبی که زمستان های سختی ندارند) می توان از VRF ، اسپلیت و داکت اسپلیت هم به عنوان دستگاه چهار فصلی استفاده کرد.
مطالعه بیشتر درباره GHP و طرز کار و مزایای آن در این مقاله ⇐ سیستم تهویه مطبوع مرکزی گازسوز GHP
مقایسه این 12 نوع از لحاظ آرایش تجهیزات
1 . سیستم های تهویه مطبوع مرکزی
منظور از مرکزی این است که تمامی تجهیزات مولد گرما و سرما در قالب یک دستگاه و در مکانی بیرون از فضای تهویه شونده (مانند موتورخانه یا بر روی بام) نصب و سپس آب سرد و گرم و یا مبرد (گاز فرئون) بین یونیت های توزیع کننده هوای سرد و گرم (مثل فن کویل ها ، هواسازها ، یونیت های داخل ساختمان VRF و غیره) و این مولدها جریان می یابد و در نهایت یونیت های توزیع کننده هوای سرد و گرم منجر به سرمایش و گرمایش هوا می شوند. از جمله مهمترین آنها عبارتند از :
- دیگ آب گرم یا دیگ بخار برای ایجاد آب گرم در موتورخانه
- انواع چیلر و مینی چیلر هوا خنک ، آب خنک و جذبی برای ایجاد آب سرد
سیستم تهویه مطبوع مرکزی گازسوز GHP
سیستم تهویه مطبوع الکتریکی VRF
مواردی که در بالا ذکر شد در واقع مهمترین مولدهای گرمایش و سرمایش هستند. در کنار این مولدها ، تجهیزاتی نیز باید نصب شوند که وظیفه آنها تبادل حرارتی بین آب سرد ، آبگرم یا مبرد با هوای داخل ساختمان و تنظیم دما ، کنترل رطوبت ، توزیع هوا با سرعت و جهت مناسب و … است که مهمترین آنها عبارتند از :
- هواساز
- فن کویل ها
- یونیت هیتر صنعتی
- یونیت های داخل ساختمان VRF و GHP
مطالعه بیشتر درباره طرز کار و کاربردهای هواساز در این مقاله ⇐ هواساز
مطالعه بیشتر درباره طرز کار انواع فن کویل ها و کاربردهای هر یک در این مقاله ⇐ انواع فن کویل
مطالعه بیشتر درباره طرز کار و کاربردهای یونیت هیترهای صنعتی در این مقاله ⇐ یونیت هیتر صنعتی
2 . سیستم های تک واحدی یا بسته ای
منظور از واحدی یا بسته ای این است که سیستم در کارخانه به شکل مجموعه ای کامل ساخته شده و آماده نصب است. یک مفهوم دیگر واحدی این است که به ازای هر واحد از ساختمان یک دستگاه مستقل در نظر گرفته می شود. مهمترین آنها عبارتند از :
- اسپلیت (کولر گازی) به همراه پکیج گازسوز دیواری و رادیاتورها (یا گرمایش از کف)
- داکت اسپلیت به همراه پکیج گازسوز دیواری یا زمینی
- مینی چیلر و فن کویل ها به همراه پکیج گازسوز دیواری یا زمینی
- ایرواشر آپارتمانی به همراه پکیج گازسوز دیواری یا زمینی
- کولر آبی به همراه پکیج گازسوز دیواری و رادیاتورها (یا گرمایش از کف)
3 . سیستم های ترکیبی
در این سیستم ها ویژگی ها و مزایای مرکزی و تک واحدی با هم ادغام می شوند. مهمترین آنها عبارتند از :
- روفتاپ پکیج (پکیج یونیت)
- زنت
- ایرواشر
- اکونوپک یا کوره هوای گرم
مطالعه بیشتر درباره ویژگی ها و مزایا و طرز کار روفتاپ پکیج در این صفحه ⇐ روفتاپ پکیج
مطالعه بیشتر درباره طرز کار و مزایا و معایب زنت در این صفحه ⇐ زنت
مطالعه بیشتر درباره طرز کار و مزایا و معایب ایرواشر در این صفحه ⇐ ایرواشر
ما در این مقاله سعی کردیم تا به معرفی و مقایسه 12 نوع از انواع سیستم های سرمایشی و گرمایشی پر کاربرد در ساختمان ها بپردازیم که مهمترین آنها عبارت بودند از :
- اسپلیت
- چیلر
- مینی چیلر
- هواساز
- فن کویل ها
- داکت اسپلیت
- VRF
- GHP
- روفتاپ پکیج
- دستگاه زنت
- ایرواشر
- اکونوپک
جزئیات مربوط به هر سیستم را در مقاله مربوط به آن مطالعه بفرمایید.
تهویه مطبوع ماخ طراح و تولید کننده انواع سیستم های سرمایشی و گرمایشی در ظرفیت ها و طرح های گوناگون و مطابق با نیازهای هر مشتری به طور اختصاصی است. جهت کسب اطلاعات بیشتر در مورد انواع سیستم های سرمایشی و گرمایشی ، شناخت بیشتر ویژگی ها ، مزایا و معایب هر یک ، انتخاب مناسب ترین سیستم برای ساختمان خود و نیز استعلام قیمت آنها با مهندسان ما تماس بگیرید.
مهندس احمدی : 09127675117 – 09194427470
مهندس خورانی : 09191639363
مطالعه بیشتر ⇓