کولر صنعتی

کولر صنعتی چیست؟

در پاسخ به سوال کولر صنعتی چیست می توان گفت که این دستگاه سرمایشی یکی از مناسب ترین گزینه ها برای استفاده در سوله ها و سالن ها است که قابلیت گرمایش هم دارد و در واقع دستگاهی است که هم کار خنک نمودن و هم گرم نمودن هوا را انجام می دهد و بنابرین به دستگاه جداگانه ای جهت گرمایش نیازی نخواهد بود. اگر بخواهیم خیلی ساده به ساختار آن اشاره کنیم باید بگوییم که نحوه کار آن در حالت سرمایش از لحاظی به شدت شبیه کولر آبی است و به همین خاطر است که به آن کولر آبی صنعتی نیز گفته می شود. ولی با توجه به ترفندهایی که در جهت افزایش بازدهی آن در حالت سرمایشی و نیز مکانیزمی که برای گرمایش آن در نظر گرفته می شود به یک دستگاه کاملا منحصر به فرد تبدیل می گردد. البته این دستگاه با نام های دیگری مثل دستگاه زنت و یا دستگاه ایرواشر نیز شناخته می شود. به نوعی می توان گفت که نام دیگر کولر صنعتی همان زنت (Zent) یا ایرواشر است (چونکه هم در سرمایش و هم گرمایش بسیار مشابه هم هستند) که در ادامه به اینکه این سیستم چه مزایایی دارد اشاره خواهیم نمود.

در تصویر زیر نمونه هایی از کولرهای صنعتی یا همان دستگاه های زنت در حال تولید در کارخانه شرکت ماخ را مشاهده می کنید.

کولر صنعتی

کولر آبی صنعتی چه ساختار ، معایب و مزایایی دارد و آیا قابلیت گرمایش هم دارد؟

همانطور که اشاره کردیم از لحاظ سرمایش این دستگاه دقیقا مثل کولر آبی عمل می کند. با این تفاوت که به جای اینکه در مسیر عبور هوا از پوشال استفاده شود از پدهایی موسوم به پد سلولوزی استفاده می گردد که سطح تماس هوا با آب را بیشتر کرده و در واقع راندمان دستگاه کولر صنعتی افزایش می یابد. در اینجا هم ما یک پمپ داریم که آب را از پایین کشیده و از بالا بر روی پدها می ریزد که در شکل زیر نمونه ای از آن نشان داده شده است. همانطور که مشاهده می کنید اساس کار این دستگاه در حالت سرمایشی مشابه کولر آبی است و با نام های دیگری مثل زنت (Zent) و یا ایرواشر نیز شناخته می شود.

اساس کار دستگاه زنت در حالت سرمایشی

پد سلولوزی کولر آبی صنعتی و زنت

بله کولر آبی صنعتی قابلیت گرمایش نیز دارد و مکانیزم آن به این شکل است که یک کویل (از جنس لوله های مسی با پره های آلومینیومی) در درون دستگاه نصب شده و طوری جاسازی می شود تا به طور کامل در مسیر جریان هوایی قرار بگیرد که فن ایجاد می کند. با رسیدن فصل سرما دستگاه را در حالت گرمایشی روشن کرده و خود به خود پمپ آب مربوط به حالت سرمایش از مدار خارج شده و این بار شیر ورود آبگرم به کویل باز می شود. آبگرم هم از طریق پکیج یا موتورخانه تامین می شود. وقتی که آبگرم در کویل وارد شود باعث می شود تا دمای کویل به شدت افزایش یابد و هوای عبوری از سطح آن نیز گرم شده و با همان کانال کشی در سوله یا سالن مورد نظر توزیع می گردد.

کویل گرمایشی کولر صنعتی

مهمترین و برجسته ترین مزایایی که این دستگاه دارد عبارتند اند از :

1 . در مقایسه با دستگاه های سرمایشی گرمایشی که دارای کمپرسور و قطعات سیکل تبرید هستند ارزان قیمت تر است.

2 . به این خاطر که هوا توسط کانال توزیع می گردد مناسب استفاده در سوله ها و سالن ها است.

3 . وقتی که در وضعیت سرمایشی کار می کند در مقام مقایسه با سیستم های تبریدی ، مصرف برق کمتری دارد که در حد کار یک پمپ کوچک و یک فن محدود می گردد.

4 . زمانی که در وضعیت گرمایشی کار می کند انرژی اصلی از طریق سوختن گاز طبیعی در پکیج یا موتورخانه حاصل می شود و نه انرژی الکتریسیته. مصرف برق آن نیز فقط در حد کار یک فن است.

5 . اگر بخواهیم از نظر رطوبت به مزایا یا معایبی که ایجاد می کند اشاره کنیم باید بگوییم که کولر صنعتی فقط در نواحی با آب و هوای خشک و معتدل جوابگوی نیازها است و رطوبت هوا را افزایش می دهد و از آن نمی توان در مناطقی که آب و هوای شرجی دارد استفاده نمود چونکه ریزش آب بر روی پدها در تابستان باعث افزایش رطوبت هوا نیز می شود.

مهمترین معایب کولر صنعتی عبارتند از :

1 . محدودیت در میزان کاهش دما یکی از مهمترین معایب کولر صنعتی است. درست شبیه به کولر آبی که احتمالا بارها آن را تجربه کرده اید. یعنی هر چه دمای هوای بیرون از ساختمان بیشتر می شود و رطوبت بالاتر می رود میزان خنک کنندگی کولر آبی کمتر می شود و شرایط مطلوب فراهم نمی گردد چونکه سرمایش دستگاه بر پایه تبادل حرارتی آب روی پوشال ها با هوا است. برای اینکه بدانید دقیقا یک سیستم سرمایش تبخیری (مثل کولر صنعتی یا کولر آبی خانگی یا دستگاه زنت و یا دستگاه ایرواشر) حداکثر چند درجه می تواند دمای هوا را کاهش دهد این مقاله ⇐ ایرواشر را مطالعه بفرمایید.

2 . افزایش رطوبت یکی از محدودیت هایی است که نمی توان از این دستگاه در هر جایی استفاده کرد. شما شهرهای ساحلی ایران در جنوب و شمال کشورمان را در نظر بگیرید که در هیچ یک از آنها از کولر آبی (چه صنعتی و چه خانگی) استفاده نمی شود چونکه رطوبت هوا به قدری بالاست که آب افشانده شده بر روی پوشال ها نمی تواند گرمای هوای مرطوب را به خود جذب و در نتیجه دمای هوا را کاهش دهد.

3 . هر چه ظرفیت مورد نیاز بیشتر می شود باید از دستگاهی با ابعاد بزرگتر استفاده شود و بنابرین موتورفن و فن دستگاه نیز بزرگتر انتخاب می شود تا بتواند حجم هوای مورد نیاز را تامین کند. هر چه موتور و فن ابعاد بزرگتری داشته باشند صدای بلندتری نیز خواهند داشت و این صدا با کانال به بخش های مختلف نیز منتقل می گردد و این مورد هم کاربرد این دستگاه را برای اماکنی که نسبت به صدا حساس هستند محدود می کند. به همین خاطر پیشنهاد می شود که این دستگاه (و سایر دستگاه های مشابه مثل زنت یا ایرواشر) فقط در اماکنی که نسبت به صدا حساسیت ندارند (مثل سوله های صنعتی یا سالن های ورزشی یا هر کاربردی که نسبت به صدا حساس نیست) مورد استفاده قرار بگیرند.

4 . توزیع یکسان دما و عدم امکان کنترل دمای هر بخش به صورت مجزا (به خاطر اینکه پس از تنظیم دما ، هوا با کانال کشی توزیع می شود) یکی دیگر از موانع کاربرد این سیستم است. همانطور که در کولرهای آبی خانگی مشاهده نموده اید وقتی دستگاه روشن می شود اولا همه جا با هم تهویه می شود (حتی در شرایطی که فقط یکی از اعضای خانواده در خانه حضور داشته باشد) و دوما همه جا هم دما خواهد بود. بنابرین کاربرد آن فقط به کارگاه ها و سوله های صنعتی و فضاهای یکپارچه مثل سالن های بزرگ محدود می شود.

کانال کشی هوا در سوله های صنعتی

این دستگاه معمولا در چه ظرفیت هایی طراحی و ساخته می شود و قیمت آن چقدر است؟

کولر صنعتی یا همان دستگاه زنت (Zent) معمولا از ظرفیت 5000 CFM (معادل 8500 متر مکعب بر ساعت) تا ظرفیت 60000 CFM (معادل 100 هزار متر مکعب بر ساعت) طراحی و تولید می شود. وقتی که گفته می شود کولر صنعتی 50000 متر مکعب بر ساعت ظرفیت دارد به این معناست که در هر ساعت قادر است تا 50 هزار متر مکعب هوا را جابجا و همزمان آن را خنک یا گرم کند. و یا در مثالی دیگر زمانی که گفته می شود دستگاه 40000 CFM ظرفیت دارد (CFM یعنی فوت مکعب بر دقیقه) به این معناست که قادر است در هر دقیقه 40 هزار فوت مکعب از هوا را جابجا و همزمان آن را خنک یا گرم کند. نکته اینکه برای تبدیل واحد CFM به M3/h (متر مکعب بر ساعت) و یا بالعکس می توانید از این لینک اقدام کنید.

قیمت کولر صنعتی همانطور که اشاره نمودیم نسبت به قیمت دستگاه های تبریدی که از قطعات سیکل تبرید و کمپرسور و … تشکیل شده اند بسیار کمتر است زیرا که ساختار پیچیده ای ندارد. اگر بخواهیم مقایسه ای ملموس انجام دهیم کافی است که اختلاف قیمت کولر آبی و کولر گازی را در نظر داشته باشید. از طرفی نیز هر چه ظرفیت دستگاه بیشتر می شود سازنده با هزینه کمتری می تواند دستگاه را تولید نماید و بنابرین با بالا رفتن ظرفیت ، قیمت دستگاه به ازای هر 1000 متر مکعب بر ساعت کمتر می شود. با توجه به اینکه قیمت مواد اولیه (ورق های بدنه ، لوله های مسی و …) به صورت روزانه و هفتگی متغیر است لذا برای استعلام قیمت دستگاه مورد نیاز با مهندسان ما تماس بگیرید تا قیمت روز را اعلام بفرمایند.

همانطور که گفتیم به کولر صنعتی دستگاه زنت نیز اطلاق می شود که برای اطلاع از قیمت ها و نیز نکاتی که قبل از خرید باید در نظر بگیرید پیشنهاد می کنیم که به این صفحه ⇐ قیمت زنت مراجعه بفرمایید.

طراحی و ساخت کولر صنعتی

چرا نباید از کولر صنعتی در کاربردهای خانگی یا اداری استفاده کنیم؟

با توجه به اینکه در کاربردهای خانگی متراژ پایین می توان از کولر آبی معمولی استفاده کرد بهتر است که برای متراژهای بزرگ که به ظرفیت های بالایی نیاز است از کولر آبی صنعتی استفاده نکنیم. چونکه وقتی ابعاد دستگاه بزرگ می شود در واقع فن دستگاه نیز بزرگتر است و کارکرد فن بزرگتر که صدای بیشتری ایجاد می کند آزاردهنده خواهد بود و به همین خاطر بهتر است که از آن در محیط های صنعتی و کارگاهی یا سالن های بزرگی که بلندی صدا در آن از اولویت های اصلی نباشد (مثلا سالن ورزشی) استفاده شود. همچنین اینکه اگر از کولر صنعتی استفاده شود در صورتی که تنها یک نفر در منزل حضور داشته باشد و کولر را روشن نماید تمام اتاق ها و سالن ها همزمان با هم سرد یا گرم می شوند و دمای همه جا نیز یکسان است و در نتیجه انرژی قابل توجهی اتلاف می شود.

در پروژه های اداری نیز علاوه بر مسئله صدا این نکته حائز اهمیت است که تمام اتاق ها با دمایی یکسان تهویه می شوند و در حداکثر میزان خنک کنندگی محدودیت وجود دارد. در سیستم های تبریدی که دارای کمپرسور هستند می توان در هر شرایط محیطی (از لحاظ دما) دمای هوای داخل را به میزان مورد نیاز و دلخواه تنظیم کرد. برای مثال وقتی دمای هوای بیرون 48 درجه سانتی گراد است شما می توانید دمای دستگاه تبریدی خود را بر روی 18 درجه تنظیم کنید ولی در کولر صنعتی به این شکل نیست و در حداکثر میزان کاهش دما مثل کولر آبی خانگی محدودیت داریم و این میزان به شرایط دمای هوای بیرون و رطوبت آن بستگی دارد که هر چه دما و رطوبت بیرون بیشتر می شود دستیابی به دماهای پایین تر ممکن نخواهد بود. بنابرین کارمندان اداره اولا نمی توانند هر یک به صورت مستقل کولر قسمت خود را خاموش یا روشن نمایند و دوما نمی توانند هر یک دمای خاص و دلخواه خود را داشته باشد و بنابرین استفاده از کولر صنعتی توصیه نمی شود.

شرکت تهویه مطبوع ماخ طراح و سازنده انواع کولرهای صنعتی ، دستگاه زنت ، ایرواشر ، روفتاپ پکیج ، انواع هواساز و چیلرهای تراکمی هوا خنک و آب خنک است. کلیه محصولات در کارخانه شرکت ما به صورت سفارشی و بر اساس نیازهای پروژه مورد نظر طراحی و تولید شده و با حداقل قیمت (مینیمم قیمت محصولات در کارخانه) در سراسر کشور عرضه می گردد. برای مشاوره بیشتر جهت انتخاب مناسب ترین دستگاه برای پروژه خود و استعلام قیمت روز محصولات با مهندسان ما تماس بگیرید.

مهندس احمدی : ۰۹۱۲۷۶۷۵۱۱۷ – ۰۹۱۹۴۴۲۷۴۷۰

مهندس خورانی : ۰۹۱۹۱۶۳۹۳۶۳

همانطور که اشاره نمودیم نام دیگر دستگاه کولر صنعتی همان دستگاه زنت است که برای آشنایی بیشتر با اجزا و قسمت های اصلی و نیز اساس کار این دستگاه پیشنهاد می کنیم که این مقاله ⇐ زنت را مطالعه بفرمایید.

به این متن چند ستاره میدین؟ (ستاره سمت چپ بیشترین امتیاز رو داره. بدون نیاز به ثبت نام در سایت می تونید امتیاز بدید)
[کل: 1 میانگین: 5]
اشتراک گذاری :

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

این فیلد را پر کنید
این فیلد را پر کنید
لطفاً یک نشانی ایمیل معتبر بنویسید.

9 − چهار =

keyboard_arrow_up
مشاوره و استعلام قیمت