کندانسینگ یونیت چیست ؟
در پاسخ به سوال کندانسینگ یونیت چیست باید گفت که کندانسینگ یونیت هوایی (فن دار) دستگاه سرمایشی و گرمایشی است که به همراه هواساز و در برخی کاربردها کویل آبگرم ، یک سیستم تهویه کامل را شکل می دهد. در این متن ابتدا ساختار و سپس کاربرد و دلایل استفاده از آن و در آخر عوامل تاثیر گذار بر قیمت و نحوه انتخاب آن از روی جدول کاتالوگ را بررسی می کنیم. در شکل زیر نمونه هایی از انواع یونیت های بیرونی این سیستم نشان داده شده است.
تشریح ساختار
کندانسینگ یونیت هوایی یا همان کندانسینگ یونیت فن دار سیستم یا دستگاهی است که ساختار آن از دو بخش مجزا از هم (یعنی یونیت خارج از ساختمان و یونیت داخل ساختمان) تشکیل می شود که یونیت خارج از ساختمان شامل کویل کندانسور ، کمپرسور ، فن ، لوله های متصل کننده این قطعات به یکدیگر ، مدار کنترل الکتریکی و برخی اجزا مانند سوپاپ معکوس کننده سیکل (به عنوان آپشن) و یونیت داخل ساختمان نیز شامل کویل مبرد (کویل DX) ، فن ، فیلتر و غیره است. بین این اجزا سیال مبرد جریان می یابد. نقطه آغاز حرکت مبرد ، کمپرسور است که در یونیت بیرون از ساختمان نصب می شود. در واقع کمپرسور مبرد را که در فاز گازی قرار دارد متراکم کرده و به کندانسور می فرستد. کندانسور نیز معمولا از یک کویل و یک فن ساخته می شود که مبرد درون کویل کندانسور جریان یافته و فن با دمیدن هوا از اطراف کویل ، باعث می شود که هوا گرمای اضافی مبرد را گرفته و مبرد از حالت گاز به مایع تغییر فاز دهد. دلیل انتخاب نام کندانسور برای آن این است که کندانس به معنی چگالیده شدن مبرد (تغییر فاز از گاز به مایع) است. چون مبرد در این نوع از کندانسینگ یونیت ها توسط فن خنک می شود به آن کندانسینگ یونیت فن دار یا همان کندانسینگ یونیت هوایی گفته می شود. مبرد پس از تقطیر شدن از یک سوپاپ تحت عنوان سوپاپ انبساط عبور می کند. مبرد چون در این مرحله منبسط می شود دچار افت فشار شده و در صورتی که مقداری گرما به خود جذب کند ، دوباره به حالت گاز تغییر فاز می دهد. پس از سوپاپ انبساط ، مبرد با یک لوله مسی عایق کاری شده به یونیت داخل ساختمان که می تواند یک هواساز و یا یک فن کویل باشد منتقل می گردد. قسمت هواساز (یونیت داخل ساختمان) نیز دارای یک کویل (کویل مخصوص مبرد یا همان کویل DX) و فن است که مبرد کم فشار وارد کویل آن شده و دمای کویل را به شدت کاهش می دهد و هوای داخل ساختمان توسط فن از اطراف کویل عبور داده می شود. هوای داخل ساختمان که گرمای خود را از دست داده (هوا گرمای خود را به مبرد می دهد) سرد شده (عمل سرمایش هوا) و با خروج از هواساز یا فن کویل در ساختمان توزیع می شود. به کویل و فن درون هواساز ، اواپراتور نیز گفته می شود. مبرد کم فشار هم که گرمای هوای داخل ساختمان را گرفته ، پس از تغییر فاز دادن از حالت مایع به گاز مجدد وارد کمپرسور می گردد تا سیکل تکرار شود.
جهت کسب اطلاعات بیشتر درباره ساختار کندانسور فن دار این متن ⇐ کندانسور هوایی را مطالعه کنید.
در شکل زیر نمونه ای از دستگاه کندانسینگ یونیت (با ظرفیت پایین و ابعاد کوچک) به همراه اجزای داخلی آن نشان داده شده که با لوله مسی به یک هواساز یا فن کویل داخل ساختمان متصل می گردد.
حال اگر بخواهیم این سیستم عمل گرمایش هوای داخل ساختمان را نیز انجام دهد دو کار می توان انجام داد.
1 . معکوس سازی سیکل
می توان با نصب یک شیر (سوپاپ) معکوس کننده جریان در کندانسینگ یونیت کاری کرد که مبرد به جای اینکه پس از کمپرسور وارد کندانسور شود به سوی اواپراتور داخل ساختمان ارسال و گرمای خود را به هوای داخل ساختمان (گرمایش هوا) دهد. در واقع با یک شیر معکوس کننده جریان می توان با همان سیستم و با همان تجهیزات قبلی عمل گرمایش هوا را نیز انجام داد.
2 . کویل آبگرم
اگر کندانسینگ یونیت فن دار در منطقه ای سردسیر نصب شود ، روش قبلی پاسخگوی گرمایش هوا نخواهد بود و باید درون هواساز یک کویل مخصوص برای آبگرم یا بخار داغ جاسازی شود تا در فصل سرد با جاری ساختن آبگرم درون کویل و چرخش فن ، دمای هوای داخل ساختمان افزایش یابد. نکته اینکه آبگرم بایستی توسط آبگرمکن یا پکیج گازسوز و یا بویلر موتورخانه تامین شود. در ادامه تفاوت های این دستگاه را با سایر دستگاه ها و نیز کاربرد آن را بررسی می کنیم.
تفاوت کندانسینگ یونیت با چیلر هوایی (چیلر تراکمی هوا خنک) و دستگاه روف تاپ پکیج
اجزای به کار رفته در یونیت بیرونی کندانسینگ یونیت با چیلر تراکمی هوا خنک بسیار شبیه یکدیگر است و تنها تفاوت اصلی آنها در این است که در مدار چیلر ، آب وجود دارد ولی در مدار کندانسیگ یونیت ، آب وجود ندارد. در واقع چیلر در یک مبدل حرارتی پوسته و لوله ای (Shell and Tube) آب را سرد می کند و این آب سرد است که با پمپ هایی به هواسازها و فن کویل های ساختمان پمپاژ می شود تا عمل سرمایش هوا را انجام دهد ولی در کندانسینگ یونیت ، آبی وجود ندارد و مبرد به جای سردسازی آب ، با لوله های مسی مستقیما به هواسازها و فن کویل های داخل ساختمان ارسال می شود تا مستقیما هوا را سرد کند. در شکل زیر یک هواساز متصل به چیلر و بویلر (دیگ ایجاد آبگرم) نشان داده شده است.
برای آشنایی بیشتر با این سیستم ها، متن چیلر تراکمی با کندانسور هوایی و متن اجزای دستگاه هواساز را مطالعه نمایید.
حال شباهت های دستگاه پکیج یونیت یا همان روف تاپ پکیج با دستگاه کندانسینگ یونیت فن دار بسیار زیاد است زیرا در روف تاپ پکیج نیز از آب استفاده نمی شود. روف تاپ پکیج از دو بخش چیلر و هواساز تشکیل شده که به صورت یکپارچه در کنار هم قرار می گیرند و بین آنها فاصله ای نیست و مبرد با یک لوله کوتاه به کویل هواساز متصل می شود تا عمل سرمایش هوای دمیده شده توسط فن را انجام دهد.
چون روف تاپ پکیج در بیرون از ساختمان نصب می شود ، می تواند حجم زیادی از هوای تازه را وارد ساختمان کند. ولی در سیستم کندانسینگ یونیت بین یونیت بیرون از ساختمان کندانسینگ یونیت و یونیت داخل ساختمان یا همان هواساز معمولا فاصله زیادی وجود دارد که کندانسینگ یونیت در بیرون ساختمان و هواساز درون ساختمان نصب می شود و این دو با لوله کشی طویل تری به یکدیگر متصل می شوند و به همین خاطر به این سیستم ، کندانسینگ یونیت دو پارچه نیز گفته می شود و چون هواساز درون ساختمان قرار دارد معمولا نمی تواند هوای تازه وارد ساختمان کند و فقط هوای داخل را سرد کرده و به گردش در می آورد. در ادامه کاربرد کندانسینگ یونیت و نحوه انتخاب آن از جدول کاتالوگ را بررسی می کنیم.
مزیت کندانسینگ یونیت و روف تاپ پکیج نسبت به چیلر این است که با حذف آب از مدار ، اولا راندمان سیستم افزایش می یابد (به علت کاهش اتلافات انرژی) و دوم اینکه با حذف پمپ و مبدل حرارتی پوسته و لوله ، قیمت اولیه سیستم کمتر می شود.
برای آشنایی بیشتر با دستگاه روف تاپ پکیج ، متن روف تاپ پکیج را مطالعه کنید.
در چه مواقعی از دستگاه کندانسینگ یونیت دو پارچه (دو تکه) استفاده می شود و کاربرد آن کجاست؟
حال سوالی که مطرح می شود این است که در چه مواقعی از چیلر و هواساز ، در چه مواقعی از روف تاپ پکیج و در چه مواقعی از کندانسینگ یونیت تهویه باید استفاده شود و در واقع کاربرد اصلی این سیستم کجاست. در ساختمان های با ابعاد بسیار بزرگ بهترین راه حل استفاده از چیلر ، هواساز (یا فن کویل ها) و لوله کشی آب سرد بین آنها است. در ساختمان های با ابعاد متوسط به دو دلیل به جای روف تاپ پکیج از کندانسینگ یونیت می توان استفاده نمود.
1 . اگر با محدودیت جا برای نصب روف تاپ پکیج مواجه باشیم می توان از سیستم کندانسینگ یونیت استفاده نمود زیرا هواساز آن را می توان در یک قسمت و کندانسینگ یونیت را در قسمتی دیگر نصب و با لوله کشی مسی آنها را به هم وصل نمود.
2 . اگر نیاز باشد که حتما (با توجه به نوع کاربری و بنا به دلایل خاصی) هواساز یا همان اواپراتور درون ساختمان و یونیت بیرونی کندانسینگ یونیت در بیرون از ساختمان نصب شود و نیازی به تامین هوای تازه از بیرون نباشد ، به جای پکیج یونیت از کندانسینگ یونیت استفاده می شود. برای مثال در یک سردخانه به جای استفاده از چیلر و سردسازی آب و سپس پمپاژ آب سرد به قسمت های مختلف سردخانه از یک دستگاه مخصوص کندانسینگ یونیت سردخانه می توان استفاده نمود که در آن از آب استفاده نشده و این مبرد است که با لوله کشی مسی بین یونیت های داخل سردخانه و یونیت بیرونی کندانسینگ یونیت جریان یافته تا عمل سرمایش هوای داخل سردخانه را انجام دهد.
البته بهتر است در سردخانه های با متراژ بالا از چیلر و فن کویل ها یا همان اواپراتورهای سردخانه ای استفاده شود زیرا در متراژهای زیاد مبرد دچار افت فشار شده و راندمان سیستم کاهش می یابد و از طرفی به علت افزایش مقدار مبرد مورد نیاز ، قیمت اولیه سیستم نیز افزایش می یابد.
طراحی ، تولید و قیمت
طراحی و تولید کندانسینگ یونیت ها و پکیج یونیت ها در شرکت ما با کیفیت بالای مطابق با استاندارد و با هدف رسیدن به راندمان حداکثری انجام می شود. این دستگاه ها در ظرفیت های مختلف طراحی و تولید شده و قابلیت کار با انواع مبرد (مبرد R134a ، R407c ، R404a ، R22 و …) را دارند. از انواع کمپرسورها با توجه به نیاز یا سفارش مشتری مانند کمپرسورهای اسکرال ، اسکرو و پیستونی شرکت های معتبر دانفوس ، بیتزر ، کوپلند و هنبل در مدار دستگاه ها استفاده می شود. قیمت کندانسینگ یونیت (و نیز پکیج یونیت) به علت حذف پمپ آب ، مخزن انبساط و مبدل شل اند تیوب نسبت به سیستم هواساز و چیلر (البته در متراژهای کم لوله کشی مسی) کمتر شده است و قیمت کندانسینگ یونیت علاوه بر کمپرسور و کندانسور فن دار (هوا خنک) به متراژ لوله کشی بین آن و هواساز بستگی دارد.
سایر قطعات و تجهیزات مورد استفاده در کندانسینگ یونیت همانند دستگاه چیلر است. برای مثال مهمترین این تجهیزات و تکنولوژی ها عبارتند از :
1 . کمپرسورهای اسکرال ، اسکرو و پیستونی شرکت های معتبر جهانی دانفوس ، بیتزر ، کوپلند و هنبل و کوپل مرحله ای کمپرسورها در ظرفیت های زیاد (و نیز قابلیت نصب کمپرسورهای اینورتر)
2 . استفاده از فن های سانتریفیوژ با سطح صدای کم ، راندمان بالا و مصرف انرژی بهینه شرکت های معتبر جهانی مانند زیمنس ، زیلابگ و EBM
3 . کندانسور لوله مسی فین دار (در صورت نیاز دارای پوشش ضد خوردگی در صورت نصب در محیط با مواد خورنده)
4 . فیلتر درایر
5 . سایت گلاس
6 . قطع کننده های جریان فشار بالا و پایین
7 . سیستم کنترل الکترونیکی هوشمند PLC با قابلیت اتصال به سیستم BMS
کاتالوگ دستگاه کندانسینگ یونیت
در جدول زیر کاتالوگ کندانسینگ یونیت های شرکت ما در ابعاد و ظرفیت استاندارد نشان داده شده است. این کاتالوگ دارای 36 مدل دستگاه با تعداد کمپرسور ، تعداد فن و ظرفیت مشخص است. نحوه انتخاب کندانسینگ یونیت بر اساس ظرفیت مورد نیاز هر پروژه تعیین می شود. در این جدول ظرفیت بر حسب تن تبرید بیان شده که قابل تبدیل به کیلووات و Btu/h نیز است. همانطور که مشاهده می کنید توان الکتریکی ورودی به دستگاه بر حسب کیلووات (KW) ، نوع کمپرسور و تعداد آن ، مشخصات برق ورودی به دستگاه ، ابعاد بر حسب سانتی متر و وزن آورده شده است. نحوه انتخاب دستگاه مورد نظر از روی جدول ساده بوده و پس از بررسی های مورد نیاز از جمله مشخصات برق موجود در محل پروژه ، ابعاد فضای مورد نیاز جهت نصب و سایر عوامل ، دستگاه مورد نظر انتخاب و تولید می شود.
تهویه مطبوع ماخ طراح و تولید کننده انواع دستگاه های تهویه حرارتی و برودتی از جمله انواع کندانسینگ یونیت فن دار ، چیلر ، پکیج یونیت ، هواساز ، فن کویل و … در ظرفیت های گوناگون است. کلیه محصولات در محل کارخانه شرکت ما ، مطابق با استانداردهای روز صنعت تهویه و تبرید ، متناسب با درخواست ها و نیازهای هر مشتری طراحی و ساخته شده و مستقیما از کارخانه و با قیمت مناسب به فروش می رسد. جهت کسب اطلاعات بیشتر درباره انواع دستگاه های برودتی و حرارتی ، انتخاب مناسب ترین دستگاه برای پروژه خود و نیز استعلام قیمت آنها با مهندسان ما تماس بگیرید.
مهندس احمدی : 09127675117 – 09194427470
مهندس خورانی : 09191639363
مطالعه بیشتر ⇓
سیستم های تهویه مطبوع انبساط مستقیم